19. kesäkuuta 2017

Sillai boheemisti ;)


Mökkipuutarha on ihan eka oma piha. Oma piha, jonka olen perennoilla täyttänyt. Toki mukaan on hankittu joitakin pensaita ja havuja, mutta perennoiden monimuotoisuudesta olen aina tykännyt.
Se, onko mökin piha järkevä täyttää perennoilla, riippuu vähän tyylistä ja siitä minkä homman kokee työlääksi. Minusta perennat ovat niin paljon helpompia kuin nurmipiha.
En itse tykkää yhtään nurmenleikkuusta. Perennaistutuksia ei tarvitse aina olla kitkemässä, mutta heinä on leikattava joka viikko. Olemme joskus pois mökiltä kolmekin viikkoa, joten melkoinen ruohonleikkuusavotta olisi vastassa, jos nurmipihan olisin laittanut :) Sitä paitsi mökillä ei ole oikein tasaistakaan, että sen puoleen.

Tämä tietysti pitää paikkansa vain jos istutusalueisiin on alunperin tuotu puhdas puutarhamulta ja että kitkentä tehdään huolellisesti keväällä. Perenna-alueet ovat jo sen verran täynnä, että rikkiksiä mahtuu kesällä kasvamaan vähemmän.
Alunperin vuosia sitten löysin hyvän paikallisen mullantoimittajan, josta tilasin useita kuormallisia multaa. Muistaakseni viisi kertaa sen kymmenen kuution kuorman. Kyseinen toimittaja lopetti, ja uudesta paikasta tulikin niin kehnoa tavaraa, ettei sitä loppujen lopuksi istutusalueisiin laitettu. Yhteen kokeilin ja leskenlehteä ja valvattia alkoi nousemaan. Mökkipuutarha on sen verran korvessa että rahti Kuopiosta tai Jyväskylästä tulisi niin kalliiksi ettei enää raaski tilata kuormallista multaa. Tosin aikeissa ei ole enää tehdä mitään laajoja uusia alueita, joten ihan pussimullalla on tarkoitus pärjätä.

Mökkipuutarha on hieman hippimäinen. Siellä sormustinkukat, akileijat, vuorikaunokit, isotähtiputket yms vaeltevat sinne tänne. Tykkään itse tästä rennosta menosta. Jos kovin säntillinen olisin, ei puutarhaan olisi tullut tälläistä kasvien kirjoa ja hajontaa :)

Metsäpuutarhan puolella pääosassa ovat lehtimuodot ja vihreän eri sävyt. Puolivarjon paikkoja on puutarhassa eniten. Kukkivaa perennaa on, mutta ne kukkivat hillitymmin ja pitempään ja yhtä kaikki ihania valokuvattavia ne on. Muutamalle auringonpalvojalle löytyy paikka mökin eturinteestä.


Niin, ja jos tykkään perennoista, tykkään myös kivistä. Niitä on mökillä siirretty yksi jos toinenkin. Ja aina yritetty laittaa jo sammaloitunut puoli näkyville.


Mukavaa puutarhaviikkoa!
...sillä omalla tyylillä ;)

36 kommenttia:

 1. Taitaisi olla aika tylsän näköinen paikka, jos rinteeseen nurmikkoa olisitte laittaneet. Polkuineen, kivineen ja eri vihreän sävyineen tuo on kuin salainen puutarha, jossa mielenkiintoista nähtävää riittää. Kaikki näyttää siltä, kuin luontoäiti olisi ne itse noin suunnitellut. Ihana paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoäiti on kyllä auttanutkin ;) Niin, ja luonnonsaniaiset, nurmitädykkeet, kielot, metsäkurjenpolvet eivät ole täällä rikkaruohoja, vaan nekin saavat hieman perennojen lomassa tai kivien koloissa kasvaa.
   Tylsä olisi jos täällä olisi vain kaikenmaailman pensasangervot ja pari vuorimäntyä. Sinänsä niissä ei mitään vikaa ole ja paikkansa niilläkin toki puutarhassa on, mutta perennat ovat ihanan monimuotoisia ja hyvinkin kuvauksellisia ;)

   Poista
 2. Todella kaunista on teidän mökkipihallanne. Ja ihania polkuja. Tuo viimeinen kuva varsinkin on oikein satumainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Tykkään itsekin polkujen verkosta kasvillisuuden keskellä.

   Poista
 3. Vehreä ja kutsuva puutarha missä on varmasti mukava oleskella.

  VastaaPoista
 4. Tämä teidän mökkipuutarha on minun unelmapuutarhani. Metsän keskellä ja järven rannalla luonnonkukkien ja perennojen keskellä. Sielu lepää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Jos joskus saisin rannan polun ja portaat kuntoon, olisin jo aika tyytyväinen. Polku rantaan on omituinen viritys, jota en juuri kuvaa :D

   Poista
 5. Sopivasti luonnonmukaista, vihreää ja vehreää ja kukkivaa joukossa. Tykkään.

  VastaaPoista
 6. Minun silmäni lepää sinun sommittelemissa kasvimuodoissa! Ja minustakin nurmikko on kamalan työläs & tylsä. No sopii se rauhoittavana elementtinä, kun siinä ei ole muuta kuin vihreää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmi tosiaan on rauhoittava elementti. Kotipihalla sitä on jonkun verran, mutta tosiaan mökillä hyvin vähän :)

   Poista
 7. Mökkipuutarhanne on hyvin suunniteltu ja kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Osittain suunniteltu, mutta osittain epämääräistä (ei näy kuvissa ne kohdat)

   Poista
 8. Minä nautin kuvistasi, luonnon kanssa sulassa sovussa on ihan parasta puutarhailua! Oma mökkipiha on mekoisen karua metsämaata, kuivaa ja kivistä, vaatisi myös useamman multakuorman, jotta perennat saisi hyvin viihtymään. Sinulla on paljon reheviä, kauniita, hyvin voivia kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, osa tontista oli lepikkoa, mutta aika usean multakuorman ostin aikoinaan

   Poista
 9. Oikein kaunista!Tykkään juuri boheemista tyylistä, en suoraviivaisesti ja modernista niinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, eikö ole ihanaa kun saa valita ihan oman tyylin?

   Poista
 10. Ihanan reheviä kuvia! Luonto on nyt juuri niin vihreää, eikä kasveja ole koskaan liikaa. Omalle pihalle istutan saniaisia aina vaan enemmän.

  VastaaPoista
 11. Mökkipihasi saa minut aina huokailemaan ihastuksesta! Eipä tuonne paljoa rikkaruohoja mahdu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mutta on siellä ne omat epämääräiset jututkin. Ehkä saan ne joskus korjattua.
   Jep, ei paljoa mahdu rikkikset :)

   Poista
 12. Pikkuisen boheemi, puolivilli, sellainen on meidänkin puutarha;)
  Ei tarvi välittää ihan kaikista rikkaruohoista ja osa kukista saa vaellella missä tykkää!

  VastaaPoista
 13. Tuollainen piha on mun unelma, ihan täydellinen!♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, hups, ei suinkaan täydellinen. Olisi jotakin korjattavaa. Lähinnä polku rantaan (ei näy kuvissa)

   Poista
 14. Todella kaunista, pidän kovasti!

  VastaaPoista
 15. Vastaukset
  1. Sitä onkin turattu monta vuottaa. Ja osa pihasta on aika tökerön näköistä ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)