13. helmikuuta 2017

Ehkä ensi kesänä

Vuosi 2015 oli huikea sormustinkukkien vuosi. Tykkään valtavasti näistä korkeista, itsepäisistä puutarhan seikkailijoista. Ne eivät sovi järjestelmällisen ja säännöllisen puutarhurin pihaan, sillä niillä on oma tahto. Joskus itse niitä yritin saada kasvamaan tietyssä kohdassa, mutta eiväthän nämä puutarhan hipit siihen suostuneet ;)
Sormustinkukka on kaksivuotinen, ensimmäisenä vuonna se tekee lehtiruusukkeen ja seuraavana vuonna se kukkii. En koskaan siivoa kaikkia kuihtuneita kukkavanoja pois, sillä haluan kasvin siementävän ja siten säilyvän puutarhassa. On hieman mysteeri missä mikäkin lehtiruusuke talvehtii, vaikka kuinka kivasti yrittäisi ne sijoittaa, saattaa olla että juuri siinä kohdassa ne eivät talvehdikkaan, vaan kasveja löytyy jostain aivan muualta. Puutarhassa olen niiden antanut itse valita paikkansa, mutta vaikka kuinka rento ja boheemi olen, eivät nämä kuitenkaan saa ihan joka paikkaan kasvaa, hieman siis täytyy kitkeä ;)
(edit. Laitan tähän vielä muistutukseksi, että kasvi on erittäin myrkyllinen.)
Kesällä 2015 oli tosiaan sormustinkukkien vuosi, muistatteko sen? Viime talvi oli niin ankea ja vähäluminen, että suuri osa sormustinkukkien lehtiruusukkeista ei selvinnyt ja kukintaa oli todella vähän. Viime kesänä huomasin puutarhassa melko paljon siementaimia, josko ensi kesä olisi taas sormustinkukkien kesä?


Lämpimästi tervetuloa blogiini uudet lukijat!


Hyvää ystävänpäivää kaikille!

26 kommenttia:

 1. Oi, sormustinkukat ovat ihania! Olen epätoivoisesti yrittänyt sitä pihallemme levittää, mutta juuri kun viime kesänä sen olisi pitänyt kukkia, rankka talvi vei kaiken! Oli todella harmillista. No, toivottavasti saan sitä tulevaisuudessa pihalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin alussa kesti pari kolme vuotta ennenkuin kotiutuivat. Alussa ei kannata kuihtuneita kukintoja poistaa, kitkee mielummin liikoja siementaimia sitten ;)

   Poista
 2. Sujuvasti ihaalen nuata muiren puutarhoos. Viälä ei oo oma luanto antanu periksi, sattuneesta syystä ;)
  Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 3. Sopisivat mökkipihaani nämä! Kauniita.

  VastaaPoista
 4. Pidän kovasti sormustinkukista. Säli vain, että meillä talvi vie usein taimet.

  VastaaPoista
 5. Niin nättejä ne on, että oon tosissani miettiny, että ostaisin siemeniä ja kylväisin vaikka myrkyllisiä ovatkin. Isommat lapset osaavat kuitenkin jättää kukat rauhaan, ja pieniä täytyy joka tapauksessa koko aika vahtia :) Hyvää ystävänpäivää sinullekin!❤

  VastaaPoista
 6. Olen ihan hulluna sormustinkukkiin niiden kauneuden ja itsepäisyyden vuoksi. Ihanat kuvat!
  Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 7. Muistan ihanan sormustinkukkien vuoden. Oli tosi kurja kesä, mutta digitaalikset riehaantuivat ennen näkemättömään kukintaan. Villi ja vapaa sormustinkukka kuuluu suosikkeihini ja saa mellastaa mielensä mukaan puutarhassa. Kasvilavoista joudun kitkemään niitä, mutta yritän löytää taimille paikan jostakin joutomaan reunalta. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan miten hauskasti olit laittanut postauksesi otsikoksi Digiaika. Ihan loistava!
   Ja kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 8. Sormustinkukat ovat kyllä ihania!
  Iloista ystävänpäivää myös Sinulle!

  VastaaPoista
 9. Sormustinkukat ovat lemppareitani ja tilasinkin siemeniä. Nätit kuvat.

  VastaaPoista
 10. Olen heitellyt pihaani lukuisan määrän sormustinkukkien siemeniä, kun en ole jaksanut esikasvatuksia. Sillä keinoin ei näköjään saa oikein mitään kukintaa aikaiseksi. Tosin syksyllä oli jo aika lupaava määrä jopa muhkeitakin lehtiruusukkeita, toivottavasti ne ovat yhä keväällä valmiina kasvuun ja kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne pikkuhiljaa kotiutuu myös teille :)

   Poista
 11. Minä idiootti kuvittelin voivani kesyttää sormustinkukan ja siirtelemään sitä ahkerasti yhteen kukkapenkkiin. Kasvatin taimia, joita niitäkin istutin siihen tiettyyn penkkiin. Eivät viihtyneet, vaan kuolivat pois. Ajattelin, ettei minun pihani ole tarkoitettukaan sormustinkukille. Sitten niitä alkoi putkahtelemaan aroniapensaista, omppupuiden alta ja milloin mistäkin. Päätin, että kasvakoon, missä huvittaa. Pääasia, että kasvaa. Kasvimaalta ja käytäviltä nappaan taimet pois, likimain kaikkialla muualla saa kasvaa. Viime vuonna ei montaa kukkivaa ollut, mutta siementaimien perusteella tuleva kesä voisi olla taas parempi. Toivotaan ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin ensin yritin niitä kesyttää :)
   Toivon myös että ensi kesänä niitä kukoistaa niin kotona kuin mökillä!

   Poista
 12. Hauskoja ovat, ja itsepäisiä, mutta oi niin kauniita!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)