9. heinäkuuta 2015

Kotopihan kuulumisia

Täytyy ensin varoittaa että tämä on varsinainen maratoonipostaus kotipihalta. Hetken aikaa innostus hiipui pihapuuhista, mutta onneksi sellainen on ohimenevää. Ei sitä kauan viitsi katsella keskeneräisiä nurkkia, kun kerran tontilla on multakasa ja lapio löytyy varastosta ;)

Alla olevan kuvan oikeassa reunassa näkyvä nurmikko jää toistaiseksi, ehkä jatkossa keksin siihen jotain kivaa. Tuolla tontin takareunalla oleva nurtsi vietti vielä enemmän joten sinne tuli pensasryhmä. Alue oli täynnä kaikenlaista monivuotista rikkaheinää, eikä käsipelissä kaiveta koko pintamaata pois, joten vaihtoehtona oli sitten kaivella pensaille paikat ja käyttää kangasta ja männynkuorikatetta. Maa siellä ei ollut saveja, joten monttujen kaivelu onnistui. Savimaahan ei sellaisia vesipoteroita voi pensaille kaivaa. Sinne laitoin näkösuojaksi kasvamaan syreeniä ja virpiangervoa, niiden eteen muutaman loistoangervon. Ihan perusjuttuja, ei ihmeenpiä.


Vähän hassuun mutkaan tuo penkki nyt jäi, mutta ehkä lisäämällä tuohon reunaan jonkun istutusalueen saisi kohdan näytämään kivemmalle.


Penkin takana on muutemia pensasruusuja. Ja huomatkaas, eipä tullut maanpeitekasveja ruusujen alle. Kun kerran tuohon viereen täytyi laittaa kuorikate, niin on mielestäni mukavampi kun se kate jatkuu sitten koko pensasalueen alla.
Oli muuten aika suuria hintaeroja tuolla kuorikatteella. Tilasin yhdeksän kuutiota. Kuorikatetta täytyy laittaa vähintään seitsemän senttiä, jotta siitä apua olisi. Kaipa sitä tuli laitettua loppujen lopuksi 10 cm. Reilun kuution verran katetta jäi kasalle, joten ei ihan pieleen arvioni menekistä menny.
Olikin reipasta puuhaa, ensin hieman kitkeä ja sitten aloittaa kottikärryralli. Sopivasti isännällä muutaman päivän loma, joten yhdessä saikin enemmän aikaan.

Tuohon polun laitaan tulee ainakin komeasinikuunliljaa. Sitä minulla on paljon mökillä. Ne on sitten niitä syksyn hommia.
Tänne istutin taannoin yhden syreenin, sekä mm kahdenlaista keijunkukkaa, jättipoimulehteä, pisamakelloa ja pikkutöyhtöangervoa. 
Kiviportaisiin lisätään sivulle vielä kivituhkaa, ei ole askelmien näin tarkoitus törröttää. Mutta vasta siinä vaiheessa kun alamme laittamaan tuota oikealla puolella olevaa aluetta. Nyt siinä on portaiden viereen kärrätty multaa, jotta kivituhka ei valu pois. Täytyy miettiä mitä alueelle laittaisi, siellä on siis se purettava varasto ja tietysti nurmea. Mutta se on ensi kesän juttu se :)


Vaahteran alla tuli mieli leikkiä vähän muodoilla, joten istutin kummallekin puolella kuunliljaa riviin. Tähän kohtaan haluan laittaa köynnösportin. Käytiinkin useassa kaupassa, mutta olivat menneet jo. Kuulemma loppukesästä tulee lisää. Alppikärhö töröttää tuossa nyt ilman kaarta :)

Etupihakin alkaa täyttymään kasveista. Kuvassa etualalla ovat ruusut 'Sointu', 'Sävel' sekä 'Snow Pavement'. Nämä siirretty mökiltä keväällä, vähän ovat surullisen näköisiä vielä. Eikä muutenkaan taida olla ruusujen kesä tämä...
Kävimme viimeinkin ostamassa luiskekivet pientä polkua varten. Pieni polku on tehty kaikenmaailman kärräystä varten. Tuo varsinainen kulkuväylä menee tulevalle terassille ja siinä on yksi kiviporras. Tuollainen sivureitti on aikas näppärä sitten.


Vasemmalla kasvaa esikoita, tuoksukurjenpolvea, jonka takana syysleimut ja pari hippiä, siis sormustinkukkaa. Oikealla on pioneja, eivätpä ole kasvaneet juurikaan. Päivänliljat olivat jakotaimia, en kovin pieneksi jakanutkaan, joten ovat reheviä.


'Pirja'-omenapuun alla kasvaa peittokurjenpolvea, ostin niitä lisää polun reunaan.
Harvat kasvit viihtyvät koivun kaverina, rinneangervo on yksi niistä. Joten aidanteeseen koivun kohdalle istutin neljä rinneangervoa. Se ei kuitenkaan kasva aidan korkeuteen asti, joten laitoin säleikkövilliviinin niiden väliin antamaan varsinaista näkösuojaa.
 'Ilo'
Mainitsin tuolla aiemmin ettei tämä kesä ole meillä mikään ruusujen kesä, sillä joidenkin nuput vain mädäntyvät. Kotosalla juhannusruususta en ole saanut hyvää kuvaa, enkä 'Tove Jansson'-ruususta. Saapi nähdä miten Lumon käy, siinä on paljon nuppuja. Puistoruusu 'Ilo' on positiivinen pilkahdus, se kukkii kauniisti. Tämä aikanaan pari metriseksi kasvava kaunokainen on raja-aidan vieressä.

Jep, nyt alkaa näyttämään pihalle :) Tämän kesän suurimmat istutusalueet on tehty, saatan jotain pikkaisen laajentaa ja tai kulmia korjailla. Varsinainen nurmiaavikon pienennys jatkuu ensi kesänä. Voin jo hieman nauttia pihasta ;)

47 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia. Sinulla on kaunis piha. Tuo ruusu on viehättävä. Ja koira ihan huippu!

  VastaaPoista
 2. Kylläpä on kaunis! Hurjasti on kyllä ollut työtä saada piha tuohon kuntoon.

  VastaaPoista
 3. Kyllä on kauniit muodot ja linjat ja ihana luonnonkivien käyttö. Upea tulee! Hirmuisen urakan olette tehneet. En tiedä missäpäin olet, mutta bauhausissa oli monta mallia kaariportteja tänään. Joku ostikin ja kuulin kun myyjä sanoi kaikkia olevan. Tämä siis espoossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Kotikaupungissani ei taida olla bauhassia. Kerran sitä ihmettelin.

   Poista
 4. Kyllä näyttää jo nyt hienolta, ja entäs sitten kun kaikki kasvit rehevöityy. Hieno homma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Joo, toivotaan että näyttää sitten kivalle ja rehevälle ;)

   Poista
 5. Näyttää tosi hyvältä! Ihanat muodot reunuksissa!

  VastaaPoista
 6. Kyllä täytyy hattua nostaa, loppujen lopuksi lyhkääses aijas ootta teheny nuan suuren tyän. Näkyy, ettei olla pappia enskertaa kyytis. Kuurennes kuvas näkyy hyvin tua tontin kaltevuus, ei sitä oikee meinaa tajuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mutta kumma juttu kun välilllä tuntuu ettei mistään tule mitään ja kaikki jää kesken...Todellisuudessa on tontilla tapahtunut paljon ;)

   Poista
 7. Johan olette ahkeroineet. Kivoja näkymiä.

  VastaaPoista
 8. Todella siistin ja kauniin näköistä!
  Minäkin istutin tänä keväänä rinneangervoa koivujen alle, todella kuivaan paikkaan missä ei nurmikkokaan halua kasvaa. Hyvin näyttävät juurtuneen ja viihtyvät, tosin vettä on kyllä saatu poikkeuksellisen paljon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rinneangervo on tosiaan yllättävän hyvä kestämään kuivuutta :)

   Poista
 9. Kylläpäs siellä on ahkeroitu. Näyttää komealta. Nyt on ollut hyvä aika istuttaa kasveja kun kastelu on automaattista, eivät pääse taimet kuivumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, toinkin keväämmällä paljon jakotaimia mökiltä. Siis tuuria tämäkin, vaikkakin silloin tuulisina alkukesän hetkinä pitikin kastella :)

   Poista
 10. Aivan valtavasti olette saaneet aikaan! Näyttää jo nyt niin hyvältä saati sitten, kun kaikki kasvaa ja rehevöityy. Oikeasti hienoa ja voi jo nautiskellakin. :))

  VastaaPoista
 11. Näyttää todella hyvälle!

  VastaaPoista
 12. Viherpeukalon taidon näyte!

  VastaaPoista
 13. Olette tehneet todella hienoja alueita, olen niitä ihastellut enkä ole tainnut aikaisemmin kommentoida. Minusta uusien alueiden ja muotojen luominen on jännää, melkein hauskinta puutarhatöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Ja totta, uusien muotojen luominen on jännää, vaikkakin ihan alussa oli oikea tyhjän taulun ongelma. Ei ihan heti ymmärtänyt mitä laittaisi, kun tontilla tosiaan oli vain nurmea ja muutama puu.

   Poista
 14. Kyllä tuosta alkaa muovautua varsinainen puutarhaparatiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivotaan, sitten kun alkaa rehevöitymään :)

   Poista
 15. Sinulla on todella kaunis piha ja mikä parasta, itse tehty. Oletko suunnitellut kaikki istutukset ja niiden muodot itse? Minulla ei tällä hetkellä ole omaa puutarhaa, mutta aikoinaan kun oli, oli aivan mahdottoman kiinnostavaa suunnitella se itse.

  Kauniita kesäpäiviä puutarhatöiden parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan itse kyllä, sillain kierrellen kaarellen ;) Etupiha laittaminen noin oli ihan pakonsanelemaa, sillä siellä piti korjata kaato poispäin talosta. Suurert kivet sopivat erinomaisesti pengertämään loivaa rinnettä.

   Poista
 16. Innostus on kummallista, joskus sitä on ja joskus se on hetken aikaa kadoksissa. Ja välillä on hyväkin huilia:)

  VastaaPoista
 17. Pirjo, blogissani on sinulle haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! kävinkin se kurkistamassa. Ihan jopa nolottaa moinen kehuminen ;)

   Poista
 18. Kyllä näyttää jo niin hienolta! Välillä onkin hyvä nauttia myös aikaansaanoksistaan :)

  VastaaPoista
 19. Näyttää kyllä niin mielettömän hyvältä!

  VastaaPoista
 20. Aivan ihana! Tykkään ihan kympillä!

  VastaaPoista
 21. Vallan ihana piha sinulla. Tykkään kivista ja rajauksista. Siistiä ja selkeää.

  VastaaPoista
 22. Kyllä on kaunista ja viihtyisän näköistä sun pihalla. Enempiä lukematta/tietämättä olet ilmeisesti aika vähän aikaa pitänyt tätä puutarhaasi eli on nuori vielä? Olet tehnyt paljon hyvää työtä ja saanut upeita kokonaisuuksia aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahah olen näköjään käynytkin jo kekempänä kommentoimassa (vanha kuvake)

   Poista
  2. Kiitos!
   Muutimme tänne pikkutönöön viime syksynä 2014. Silloin syksyllä tein takapihalle tuon korotetun istutusalueen ja vähän pensasaidannetta.

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)