22. heinäkuuta 2015

Ei niin ruusujen juhlaa, mites unikkojen?


'Snow Pavement'
Kylvin keväällä ensi kertaa pioniunikkoja. Ei ole ennen niitä tullut laitettua koska mökkipuutarha on niin omillaan, enkä pääse kylvöksiä tai pieniä taimia kastelemaan ratkaisevilla hetkillä. Isäntä teki pyynnöstäni kasvulaatikot vanhoista laudoista, toiseen laitoin unikkoja ja toiseen kosmoskukkaa.
Koleissa kelissä ei juuri laatikoissa tapahtunut mitään, mutta kyllähän ne sieltä ajan kanssa kasvuun lähtivät. Kovin ovat tiheässä. Kävin juuri unikkoja kuvailemassa, pari on auennut, sateenpieksämiä ovat, mutta nuppuja on paljon.
Kävin tänään karkkikaupassa, eli Tommolan tilalla. Mukaan lähti monenmoista perennaa, jopa isäntä löysi jotain mieleistä mm. suklaamintun ja kähärämintun, pensas- ja kellokärhöt sekä loistosalviaa ja tähtituikin. Jälkimmäisestä minulla ei oikeastaan ole minkäänlaista käsitystä. Mitenkähän noiden minttujen laita, ajattelin laittaa ihan muiden perennojen joukkoon ne. Meneeköhän ihan pieleen? Yrttien ja muiden hyötykasvien kanssa olen täysi noviisi;)
Itse haalin sieltä loistotädykettä, kerrannaiskukkaista verihanhikkia, hurmeluppion, sinistä kurjenkelloa, virginiantädykettä, hopeamarunaa, syyskimikkiä ja keijuängelmän. Minulla on tuota syyskimikkiä ja ostin sitä lisää aiemmin, mutta ostin vahingossa 'Atropurpurea'-lajikkeen ja se on selvästi eri näköinen kun tuo 'Brunette', jota minulla on myös mökillä. En silloin muistanut tuota nimeä. Ne ei nyt mukamas käy mielestäni vierekkäin, joten toinen vaihtaa vähän paikkaa. Mutta siitä ensi kerralla.


On se kumma homma kun uusia taimia tulee ostettua niin joutuu sitten kuitenkin säätämään jo istutettujen kanssa. Miltei aina :) Vaikka tässä puutarhuri onkin ja viherrakentajana ollut useita vuosia, niin ei sitten millään mene kerralla jotkut kohdat. Ei niinkään kasvupaikoissa tule mokia, vaan kasvien muodot ei täsmää tai kukkien väriyhdistelmä ei innosta. Istutin vahingossa lähekkäin päivänliljaa ja valkeaa siperiankurjenmiekkaa. Ne kukkivat hetken samaan aikaan. Olipas tyhmä yhdistelmä tuo valkea ja keltainen. Päivänliljat muuttivat.

Sekin on ihmeellistä että välillä tulee omituinen puutarhakriisi. Tarkoitan että tulee ajateltua että pitäisi olla niinkuin töissä, että tässä seitsemän jotain ja siinä vierellä viisi jotain jne. Mökkipuutarha on aikaa sitten lässähtänyt ja istutusalueet paisuneet kuin pullataikina. Jotkut kulkuväylät ovat varsinaisia virityksiä, niitä ei paljoa kehtaa kuvata. Eipä silti olen joskus aiemminkin sanonut että mielestäni sellaiset säntilliset pihat ovat tylsähköjä verrattaessa asioihin perehtyneitten kotipuutarhureiden pihoihin. Siksi onkin kummalista että mietin moisia, sen sijaan että olisin vain ihan tyynesti boheemi...


Toin keväällä mökiltä tuon virgiantädykkeen. Nyt ostin sille pari kaveria lisää, toisen samanvärisen ja yhden valkean. Hopeamarunat käyvät mielestäni niiden viereen tuohon kiven kupeenseen.


Kerrottukukkainen verihanhikki on näyttävä perenna. Tilan näytemaalla se oli oikein komea puska. Haluaisin laittaa sen etupihalle kivimuurin päälle. Toisella puolella kasvaa sininen loistokurjenpolvi ja toisella reunalla violetti verikurjenpolvi. Näistä kolmesta tulisi siis melkoisen voimakas väriyhdistelmä. Aika viehättävä, mutta kestääköhän hermot ;)


Vähän on huono kuvalaatu näissä parissa kuvassa, mutta idean niistä näkee. Siis tuohon keskelle niitä verihanhikkeja sovittelen. Ne röyhyäisivät mukavasti tuossa kiven päällä.
Kuvasta näkee, ettei meillä vieläkään ole terassia. Eipä tule paljoa paljasjaloin hiippailtua pihalla kun rappusilta on vastassa terävä murske ;)

Niin, ja aina voi laittaa jotain valkoista tasapainottamaan ;)

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!Tervetuloa lukijaksi Luomulaakso!


16 kommenttia:

 1. Pioniunikot on ihania! Mulla oli iso penkillinen niitä viime vuonna. Muihin kesäkukkiin verrattuna niiden kausi on järkyttävän lyhyt. Pari viikkoa ja se oli siinä. Kestikö mulla sitäkään? Parhaimmillaan ne olisivat muiden perennojen seassa.

  Ja mä kannatan yrttien laittoa perennapenkkiin. Mintut kyllä leviävät nopsaa, että muista käydä kurittamassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pioniunikot ovat kyllä ihania, harmi tosiaan kun eivät niin kovin kauan kuki. Heittelin keväällä loput siemenet pussista sinne tänne perennojen joukkoon :)

   Jep, sellainen mutu olikin tuosta mintusta, jotta leviävät reilusti. Eipä kait haittaa, mielummin kurittaa puutarhakasveja kuin kitkee rikkaheinää, joten leviävät kasvit ovat paikallaan ;)

   Poista
 2. Minusta väriyhdistelmä kuulostaa hyvältä, cottage garden tyyliä.

  Minä myös laitan yrttejä perennojen joukkoon.

  VastaaPoista
 3. On se aina sellaista mylläämistä noiden perennojen kanssa, huomaa että ovatkin väärässä paikassa tai eivät viihdy. Mutta ihan kivaa hommahan se on. Unikot ovat tosi hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mutta eipä kait haittaa, mukavaa puuhaa sinänsä :)

   Poista
 4. Piooniunikkoja kylyvin ensimmäästä kertaa, sain ne arvontavoittona Marian koti ja puutarha -plokista. Ihime ne on itäny ja kasvanukki, muttei nuppuja viälä oo. Kokemusta ei oo, mutta eikö mintut leviä. Istuta ne pohojattomaha sankoohi, nii pysyyvät ruarus. Penkiishän on kokoaijan säätämistä :D Onko tua virkiiniantäryke Fascination. Son miälestäni niistä kaikkista hianoomman färine ja färiähän pitää olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista virgianiantädykkeen lajiketta, joten voi hyvinkin olla. Kauniin värinen tosiaan ja kuva muoto.

   Poista
 5. Onpa taas erikoisia ja kauniita kukkia. Eikös tuo loistokurjenpolvi sopisi valkoisen kissankellon kanssa, Suomi-värein.

  VastaaPoista
 6. Boheemius on vain plussaa mun mielestä :)

  VastaaPoista
 7. Ihminen on siitä kumma otus että se pyrkii järjestelemään kaikki oman mielen mukaan. Onneksi luontoäiti välillä "osoittaa" että asiat ei aina mene niin kuin ajattelee. Joskus kasvit viihtyy siinä paikkassa mihin ne ensin laittaa ja joskus taas ei vaikka kuinka omasta mielestä paikka olisi sopiva. Antaa siis olla pienen vapauden kukkasillakin, ovat siinä missä viihtyvät parhaiten....no, pikkasen teitysti voi välillä "ojentaa" mutta ei liikaa. :) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Näyttää niin ihanalta, tekisi mieleni upottaa sormet multaan!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)