10. maaliskuuta 2014

Jään laulu ja mystinen herra Hirvi

Aika aavemaiselle kuulostaa jään ääntely, kumeaa laulua se on. Aavemaisuutta lisäsi pimeys ja hetkittäinen kuunvalo. Ellei tietäsi mistä ääni tulee saattaisi hyvinkin pelottaa, niin voimakasta se oli.


"Jään laulu on murtuvan jään ritinää ja ujellusta. Kun järven jääpeitteeseen syntyy ohut railo tai repeämä, joka leviää nopeasti yli koko järven, jää alkaa värähdellä. Kun värähtely etenee ilmassa, se voi kuulostaa laululta. Jos osuu oikeaan paikkaan jäällä tai rannalla, voi kuulla, miten syntyvän railon ääni lähenee. Jäähän voi tulla railoja ja murtumia mones­ta syystä. Taustalla on kuitenkin aina jäähän syntynyt jännitys, joka purkautuu.
Jääpeitteen jännitystilan aiheuttaja voi olla ilmanpaineen muutos. Kun ilmanpaine nousee tai laskee, jää seuraa muutosta. Koska jää on jäykkää, se voi muuttaa muotoaan vain murtumalla. Myös lämpötila vaikuttaa. Jää puristuu sitä pienempään tilaan, mitä kylmempää se on. Pakkasen kiristyessä jää pakkautuu tiiviimpään ja voi siksi repeillä. Suurilla järvillä myös vuorovesi voi murtaa jäätä.
Parhaiten laulavat laajat järvet. Alle 10 000 neliömetrin laajuisessa jäässä ei tahdo syntyä kyllin pitkiä repeämiä." (Tieteen kuvalehti)Mystisen herra Hirven löysi isäntä metsästä lähellä erään metsäautotien kääntöpaikkaa. Muita luita ei paikalla ollut, omituinen juttu. Nyt se pääsi aitiopaikalle mökkipuutarhaan männynjuurelle.

 Tämä koriste on kait kalaverkon merkki pohjoiselta mereltä.

Keväistä ja lämpimääkin oli mökillä, luvattua auringonpaistetta ei tosin tullut...


Tervetuloa mökkipuutarhaan lukijoiksi Marri ja Marikki!
Welcome to my blog hosinoniva!

Muokkaus 15.3.
Hupsista, laitoin lähteeksi väärän lehden nimen. Kyseessä tietenkin Tieteen kuvalehti !

19 kommenttia:

 1. Jännittävää on jään kumahtelu, joka on oikein osuva sana sille äänelle. Kuuntelin jäätä mökillä myös ja ensimmäiset äänet pimeässä ja takaatulevina hätkäyttivät minuakin. Jännittävää oli, että kumahtelu kuului myös mökkiin sisälle, sitä oli metka kuunnella iltapuhteella.

  Kiinnostava tuo Tekniikan maailman kirjoitus, luin sen tarkasti, kiitos kun laitoit sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sitä oli metka kuunnella:)

   Poista
  2. Oho, laitoin vahingossa väärän lähteen tuohon tekstiin. Kyseessä on kuitenkin Tieteen kuvalehti :)

   Poista
 2. Eikö olekin ihanaa odotella tulevaa kevättä? Kevät on ihan parasta, kun luonto herää. Jään lähtö on mahtava näytelmä, itsekin sitä mökillä useasti katsellut ja kuunnellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne vähäiset lumet sulivat niin nopeasti, joten kovasti kevättä odottelen :)

   Poista
 3. Ihanaa aikaa kevään tulo,johan se näkkyy ihan melkein kaikkialla,lumet on sulaneet kummasti jo vähän aikasemmin..Kevättä on mulla ainakin rinnassa ja nyt jo pohtia mitä kaikkee taaas pääsee touhuilee ulos,on kukkapenkkien mylläystä yms,,,.Joo jään sointi on mieliin painuvaa komahtelua ja puksahtelua,aivan erikoinen lauluääni :)

  VastaaPoista
 4. Olen itsekin päässyt kuuntelemaan jään laulua ja se oli kyllä mystinen kokemus. Kallo on varmasti vaikuttava puutarhakoriste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana mystinen ja aavistuksen pelottava laulu se on:)

   Poista
 5. Kauniita keväisiä fiiliksiä kuvissasi. Toivottavasti kevään eteneminen sujuu yhtä vauhdikkaasti kuin tähänkin asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin toivon, hirmuisasti ei huvittaisi takatalvi ja pakkaset enää:)

   Poista
 6. Jäiden paukahtelu ja kumahtelu on pelottavaa, mutta on myöhemmin keväällä kun jäät sulavat kuuluu hentoa soittoa kun sulava jää helisee sulan ja jääkannen rajalla. Siihen ei mene kauan.

  VastaaPoista
 7. kuulostaa kiehtovalta, en ole koskaan kuullut jään laulua.

  VastaaPoista
 8. Kyllä se jään lähtö on mahtavaa katsella ja kuunnella sitä paukkinaa ja ritinää
  Kauniita kuvia jäästä:)

  VastaaPoista
 9. Marri kiittää tervetulotoivotuksista!
  Mystinen herra Hirvi sopi tunnelmaltaan hienosti tähän postaukseen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Siksi herra Hirvi onkin tässä :)
   Kuunvalo olisi pitänyt vielä siihen ikuistaa;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)