24. helmikuuta 2014

Kevättä ja haaveena kasvimaa

Ikkunalaudalle on tullut kevät, siinä somasti tököttävät uudet pelargonian pistokkaat ruukuissaan. Kiitoksia kaikille vinkeistä postauksessa Ihanat pelargoniat-vinkkeja-kaivataan. Pelargonian siemenlisäys kiinnostaisi, mutta se jääpi toteutettavaksi tuleville keväille.
Kävin siis pistokasostoksilla Plantagenissa, kuusi erilaista mukaan lähti. Tilaisin myös Kauppilasta tulppaanipelargoni Emman sekä perinteisen valkean kotipelargonin. Nämä saapuvat sitten aikanaan. Vähän tuli postaukseen ilmaista mainosta :o
Mikäli tämä touhu onnistuu ja pelargoni-innostus jatkuu, pyrin etsimään heille talvisijoituspaikan ;)


Vähän toisenlaistakin asiaa tässä olen miettinyt. Haluaisin mökille pienimuotoisen kasvimaan, tai potagerin kuten kivasti sitä myös kutsutaan. Ideana on vähän saada satoa ja istutella hyötykasvien joukkoon kaikenlaista muutakin.
Tässä on vain ongelmana se, ettei tontilta aurinkoista tyhjää tilaa. Potager tulisi siis puolivarjoon, ehkäpä ajattelemassani paikassa kuitenkin hajavaloa olisi tarpeeksi. Pitää perehtyä mitkä hyötykasvit tuottasivat satoa tälläisissä olosuhteissa. Olen täysi noviisi hyötykasvien kasvattamisessa, joten täytyy asioista ottaa selvää.
Tälläistä olen miettinyt, ruohosipuli ja raparperi ehdottomasti, muutama mansikantaimi ja ehkäpä rungollinen herukka olisivat kivat. Tilli, pinaatti, lehtisalaatti, sokeriherneet? Ja tietysti kesäkukkia ja jotain perennoja.
Rautaverkosta säleikkö, joitain köynnöstukia sekä köynnöskaari sisääntuloon. Jotain jolla korottaa ja rajata istustuspenkit, luultavasti luonnonkivillä? Kivituhkaa käytävälle...


Tälläisiä suunnitelmia, kaikki kasvimaavinkit otetaan vastaan!


32 kommenttia:

 1. Hyvät suunnitelmat! Ihanat pelargoniat tulollaan. Minä laiskuri ostan keväällä valmiina..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän asti minäkin olen ostanut pelakuut keväälllä valmiina. Nyt vain iski pieni innostus;)

   Poista
 2. Oih ihana, mikä suunnitelma. Mun pitäis katsoa, olisko planttiksessa vielä taimia. Niin moni ei selvinnyt talvesta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin vielä että täällä potagerintapaisessa voisi sitten esikasvatella joitakin perennoja siemenestä myös.
   Harmi, etteivät menestyneet:(

   Poista
 3. Kiva kasvimaan suunnitelma sinulla.
  Minäkin hain tänään platsusta pelakuiden taimia, kun "vanhat" kuolivat talven aikana. Uusi kasvukausi mielessä jo täälläkin.

  VastaaPoista
 4. Terhakat taimet sinulla. Hyvä kasvimaa suunnitelma. Voisiko valoa lisätä vielä jotenkin, vaikka poistaa puiden oksia? Ainakin herne ja salaatit pitävät lämmöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä se on mahdollista, muutoinkin meillä on puunkaatohommia suunnitteilla;)
   Voipi olla että "kasvimaastani" tulee paremminkin yksityiskohta kuin satoisia kulma :D
   Jää nähtäväksi saammeko tämän aikaan.

   Poista
 5. Sinulla on kauniita pelaguita kasvamassa. Omani ovat selvinneet lämpimässä kellarissa paremmin, kuin missään muualla aiemmin. Osa on kyllä kuivunut liikaa, joten ne eivät ehkä lähde. Nyt pitäisi hakea kukat sisälle kasvamaan, mutta tilanpuute alkaa olla ongelma. Sen vuoksi olen useimmiten ostanut pelaguut keväällä taimitarhalta.
  Näin pari vuotta sitten erään Virosta Suomeen muuttaneen rouvan puutarhassa ruohosipulia reunustamassa kukkapenkkia. Se oli tosi nätin näköistä ja samalla saattoi käydä napsimassa satoa vaikka leivänpäälle. Oli nimittäin, mistä napsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet onnistunut talvettamaan:) inullakin kyllä taitaa tulla se joka keväinen tilanpuute..Tuli vähän hankittua siemeniä, no ehkäpä osan monivuotisista voin kasvatella tuolla kasvimaalla, siis mikäli siitä tulee totta;)
   Ruohosipuli löytyy minultakin kukkapenkistä, varmaan ainut tontin varsinainen hyötykasvi :)

   Poista
 6. Terhakoita pelargonin taimia! Kasvimaastasi tulee varmasti kaunis!

  VastaaPoista
 7. Kyl oot reipas taas noitten pikkutaimien kans. Mie en taida muuta laittaa kuin sitten joskus taas ne samettikukat. Kummasti on kasvatushaluja vähentänyt tuo taimimyymälässä työskentely... Kasvimaa on kiva, laita ihmeessä. Nuo ruohosipulit ja raparperit menestyy varmasti,( saat muuten hakea täältä alkuja, jos ei entuudesta ole) Yksivuotisista kannattaa ehdottomasti laittaa eri salaatteja, vaikka vähän enempi kastelua tarviivatkin. Niitä ehtii kylvää pari kolmekin satoa. Herne on helppo ja sit tietty sipuli ja peruna onnistuu aina. Pinaatti ei ole mulla onnistunut, mutta pavut sitäkin paremmin. Ruusupapu on hyvä säleikköön tai kaareen, kasvaa vauhdilla. Porkkanakin onnistuu, itse olen laittanut nauhasta. Ja kuten tietänet en ole himokastelija, eikä tämä meidän plantaasikaan ole kovin aurinkoinen. Joten varmasti onnistut sinäkin saamaan satoa kasvimaalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, tässähän tuli hurjasti vinkkejä!
   Nyt odotan vielä enemmän kevättä, jotta pääsee mylläämään!
   Ruohosipulia on pikkunökkö, raparperiä ei lainkaan, joten kiinnostaisi kyllä alut!

   Poista
 8. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, hyvä siitä tulee! Ihanaa sitten poimia omia kasvattamia juttuja kesäaterian lisukkeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin, jos jotain saisi sieltä pöytäänkin sen mylläämisen ilon lisäksi;

   Poista
 9. Ihania pelargonin taimia on sinulla kasvamassa. Kasvimaa on kyllä mukava. siieltä saa tuoretta
  vihanesta ja viellä omaa kasvattamaa,tietää mitä syö :)

  VastaaPoista
 10. Tosi kivannäköinen suunnitelma! Mangoldia kannattaa laittaa, helppo ja näyttää hyvältä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin vähän, sillä oli ihan vieras juttu. Vaikuttaa todellakin kokeilemisen arvoiselta:)

   Poista
 11. Hyvältä näyttää suunnitelmasi. Ihastuttavia pelakuun alkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, saamme nähdä mites sitten toteutuu ;)

   Poista
 12. Minä unohdin syksyllä ihanat pelargoniani ulos, vaikka oli tarkoitus kokeilla talvettamista. Keväällä siis uusia.. =)

  VastaaPoista
 13. Suunnitelma hyötypuutarhasta kuullostaa mukavalle. Raparperi viihtyy puolivarjossa erinomaisesti ja viinimarjat myös eikä vaadi juuri hoitoakaan. Mitä ajattelit säleikköön?

  Minulle on käynyt niin, etten nuorempana tykännyt ollenkaan pelargonista, mutta nyt nelikymppisenä se on ihan ykkössuosikkeja.

  Kauniita kuvia sinulla! Löysin vasta äskettäin ihastuttavaan blogiisi! Minullakin kaksi rinnepihaa, sekä kotona että mökillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein tiedä vielä mitä siihen säleikköön tulee:) ehkäpä joku kaunis köynnös vaan..

   Niinpä, rinnepihoissa on omat hyvät juttunsa ja ne ei niin kivat jutut:)

   Poista
 14. Ihan on mullakin olleet samat aatokset. Vanhat pelargoniat ovat talvehtineet hyvin, ne ovat saaneet uudet mullat ja uusia ostin Plantagenista 10 kpl. siellä ne nyt kasvavat toiset paremmin kuin toiset.
  Kauppilaan meinaan mennä nyt lauantaina 8.3 käymän, siellä on joku pelargonia-päivä. Saas nähdä mitä kaikkee kivaa mukaan lähtee.
  Mukavaa viikon jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 15. Hei!

  Kaunis ja kiva blogi sinulla, johon vasta löysin:)
  On ihanaa alkaa pikkuhiljaa suunnitella taas puutarhaa:)
  Rakastan pelargoneja, olen aina rakastanut:) Niitä täytyy olla joka kesä tuolla mökillä:)

  Iloa uuteen viikkkoon!
  Marikki

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)