6. marraskuuta 2020

Suttuinen puutarha

Minun marraskuinen puutarhani on suttupuutarha.
Perennaistutuksia en ole siistinyt lainkaan.
Siihen on oikeastaan kolme syytä.

Ensinnäkin meillä Keski-Suomessa on yleensä ollut kunnon talvi ja lumi suojaa maan.
Nyt on ollut pari epätalvea. Joten kuihtunut kasvusto suojaa perennoja edes jonkin verran.

Toinen syy on että talviaikaan osa massasta maatuu jo jonkin verran 
ja sitä ei tarvitse kuljettaa minnekään. 
Siksi keväällä on helpompaa siistiä perenna-alueita kun tarvitsee vaan ottaa suurimmat moskat pois.

Kolmas ajatukseni tässä on että kasvuston lomassa talvehtii todennäköisesti moni hyödyllinen ötökkä
ja taitaapa siellä talvehtia myös ne ei niin toivotut kaverit.
Ehkäpä siinä jonkinmoinen tasapaino kuitenkin säilyy.





Toisaalta onhan tämä aika roisin näköistä ja antaa sellaisen laiskan puutarhurin leiman ;)
Pitämällä polut siistinä saa ainakin jonkunmoisen hyvän yleiskuvan aikaan.



Mukavaa viikonloppua kaikille!

18 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus ja kuvista ei minun mielestäni paista läpi suttuisuus. Luonnon monimuotoisuus jatkukoon myös varsinaisen kasvu- ja kukintakauden yli, siis koko vuoden. Kauneus on katsojan silmissä ja minun ikäpolvi on opetettu syksyllä haravointiin ja perennapenkkien siistimiseen.
    Muista kuinka lapsuudessani kylän vaimot kävivät talkoilla haravoimassa isojen maalaistalojen pihoja ja siinä kyllä sivusilmällä katsottiin, että ”kuka on kuka” ja kenen haravointijälki oli täydellistä eli ei lehden lehteä saanut pihanurmikolta löytyä.
    En nyt enää tarkkaan muista miten se meni, mutta hyvä haravointi oli tehtävä niin, että haravoija seisoin aina ns likaisella puolella eikä niin, että seisoi puhtaalla puolella. Siis tätäkin ainakin sivusilmällä tarkkailtiin.
    Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että yhteishenki oli kyllä korkealla ja iloinen puheen sorina kahvitauolla oli taattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tuo varmasti ;)
      Minun tekisi mieli kyllä kuopsuttaa kaikki puhtaaksi, mutta ajattelen että näin on oikeasti parempi luonnon ja puutarhan kannalta. Nautin että työn jäljen näkee, joten siksi tekisi mieli siistiä :D

      Poista
  2. Perfektionistin silmissä näyttää ymmärrettävästi suttuiselta, mutta listasit hyvin ne syyt, joiden vuoksi on kannattaa sietää epätäydellisyyttä. Samojen asioiden kanssa painin tänään haravoimalla käytäviltä lehdet istutusalueille ja pensaiden tyville. Heti tuli siistimmän näköistä. Keväällä sitten ripottelen kevyesti multaa (joskin isommat roippeet tulee kyllä ensin otettua pois) puoliksi maatuneiden lehtien päälle ja hyvä tulee. Eipä tuolla pimeydessä kovin paljon tule puutarhaa katseltua, joten koitetaan pitää haravat kurissa.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, näin koitetaan ;)
      Minulla on ollut noita perfektionistin piirteitä paljonkin, mutta tässä on ollut pakko oppia sietämään keskeneräisyyttä ja tekemättömiä juttua. Noita projekteja näköjään riittää ja palkkatöissäkin pitää käydä, niin on pakko hieman opetella elämään toisella tapaa.
      Nyt tosin olisi aikaa kuopsuttaa oikein urakalla, mutta pakko pitää se harava kurissa :D

      Poista
  3. Viisasta jättää kasvusto paikalleen. Minä jätän omalla pihalla ja kaupungin parhaissa puistoissakin kaiken perennakasvuston paikalleen juurikin suojaksi lumettomalta alkutalvelta. Keväällä on tosi helppoa haravalla vedellä osin maatuneet jämät pois, kun ne syksyllä pitäisi leikkoa pois. Säästää työssä ja talvehtiminen on suojatumpaa. Minulla on ihan hyvä omatunto tässä. Tuota öttiäisten talvehtimista en ollut hoksannut ajatellakaan, mutta näinpäs se on kuin kirjoitat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tosi hyvä! Täällä kaupunki näyttää siistivän kaiken ja saattaa kuljettaa sitten havuja suojaksi. Turhaa hommaa.
      Vähän tässä on semmoinen pointti että eihän luonnossakaan kukaan siivoa kasvustoja ja siellä on ötököille paikkaa talvehtia ;)

      Poista
  4. Aamen, juuri näin! Minä jätän myös kaiken paikoilleen talveksi, syyt ovat aivan samat kuin sinulla. Minusta myös tuntuu, että meillä on paikoin jotenkin köyhän oloinen maa, vaikka se savea sisältääkin. Maatuva kasvijäte on siis tarpeen myös humuspitoisuuden lisäämiseksi. Vielä yksi syy talventörröttäjien jättämiseen on se, että niistä muistaa keväällä paremmin, mitä missäkin kohdassa kasvaa tai ylipäätäänkin, että juuri tuossa kohdassa pitäisi kasvaa jotain. Siistin keväällä varsinkin uudemmista kukkapenkeistä kasvustoja sitä mukaa kun kasvit alkavat nousta. Ei vahingossa tule kitkeneeksi jotain syksyllä istutettua aarretta, jonka on talven aikana jo autuaasti unohtanut :D Keväällä on kiva seurata, kun muuttolinnut penkovat joukolla lehtien ja kuihtuneiden kukintojen seasta syötävää. Tuskin viihtyisivät siivotuissa kukkapenkeissä niin hyvin. Eikä ne paljaalle mullokselle haravoidut kukkapenkit minusta niin siistejä edes ole. Ne näyttävät tyhjiltä ja ankeilta. Siispä olen se laiskimus, joka ei ajattele (eläkeikäisten) naapuriensa ikkunanäkymiä yhtään kun ei siivoa joka ikistä kortta pois syksyllä tai keväälläkään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Keväällä oli tosiaan mukava seurata muuttolintujen ruuanetsimistouhuja ;)

      Poista
  5. Aivan samoin toimin minäkin ja samoista syistä. Jos lumettomat talvet yleistyvät, on tapa sitäkin tarpeellisempi. Humus on hyväksi ja lisäksi olen keväällä reippaampi ;). Tuo ötökkäpointti oli hyvä - meillä ei edes ole kotiloita tai espanjansiruetanoita, joita pitäisi kerätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Keväällä on kiva puuhata siinä kevään alkaessa. Energiaa on hurjasti :D

      Poista
  6. Onpa fiksua, että perfektionisti sinussa on osannut miettiä näitä asioita. Hyviä syitä ehdottomasti! Eikä kuvat näytä yhtään pahoilta. Vaikka olisi se kyllä tosi mukavaa, jos lumi vähäksi aikaa peittäisi kaiken siististi alleen!

    VastaaPoista
  7. Minäkin siivoan puutarhaa vasta keväällä, ja silloinkin vain vähän;)

    VastaaPoista
  8. Tänä syksynä annoin itselleni luvan vähän haravoida nurmialueita kun halusin saada lehtikatteen kasvimaalle. Istutusalueet kyllä saavat olla kevääseen asti, silloin on ihanaa lähteä katkomaan loppuja talventörröttäjiä ja etsimään samalla eloa kasveista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, meillä on kaksi isoa vaahteraa tontilla, joten nurmialueet siistimme. Onneksi oli kuivaa, joten sai ruohon leikkurilla silputtua. Mössöä tuli kuitenkin niin paljon, että kärräsin sitä pensasaidanteen alle. Loput vaahteranlehdet piti kärrätä sellaisennaan yhden pensasistutusalueen reunamille, kun oli niin märkää. Keväällä sitten katsoo miltä siellä näyttää.

      Poista
  9. Samaa filosofiaa minäkin noudatan puutarhassani. Keväällä kukkapenkeissä on paljon vähemmän siivottavaa... Siistit polut luovat selkeät raamit puutarhalle.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)