24. elokuuta 2020

Tuoksuherne

Keittiössä tuoksuu ihanalle. Keräsin tuoksuherneen kukat maljakkoon. Tuoksuherneestä sanotaan että aika ajoin kannattaa kerätä kaikki kukat vaasiin niin kukkia avautuu lisää. Siemenkotia sen ei kannatta antaa heti muodostaa jotta kukinta jatkuisi pidempään.

Näillä kasveilla oli sellainen suutarin lapsen kasvatus. Kylvin herneet toukokuussa ja unohdin onnettomat rimpulat laittaa tarpeeksi ajoissa isompaan ruukkuun. Kun viimein sain ne istutettua, oli hoitokin sinnepäin. Kauan aikaa kituuttivat kunnes kunnolla alkoivat kasvaa. Siispä vasta viime viikolla alkoivat kukkimaan.


Tuoksuherneen kanssa maljakossa on pensaskärhön vielä vihreät siemenkodat.
 Jotenkin nämä kaksi hösselöä sopii kivasti yhteen. Mikään hurja komistus ei tuoksuherneeni ole, mutta kyllä tästä vielä kukkia saa poimittavaksi ;)
Mukavaa uutta viikkoa!


24 kommenttia:

 1. On ne nättejä! Kannattaisi tosiaan kerätä kukkia. En jotenkin yhtään harrasta leikkokukkia, enkä edes tiedä, mihin mahduttaisin kukkamaljakon pikkuruisessa talossani, niin ei tule kerättyä. Kukkaloisto olisi kyllä parempi.

  VastaaPoista
 2. Nää on kyllä niin herkkiä ja söpöjä. :) Itse en ole kyllä vielä päässyt kasvatusta kokeilemaan. Ehkä ensi kesänä? Vai uskaltaako parvekkeelle niin tuoksuvaa laittaa, en tiedä. Pitää mennä jonkun puutarhaan nuuhkimaan ensin.

  VastaaPoista
 3. Ihana kimppu! Minulla meni tuoksuherneiden kasvatus tänä vuonna pahasti pieleen, syytä en ymmärrä. Kaikki meni aluksi hyvin,mutta sitten kasvit alkoivat näivettyä. Outoa, sillä olen kasvattanut tuoksuhernettä menestyksekkäästi vuosikaudet.

  VastaaPoista
 4. Tuoksuherne on tosiaan ihana!
  Minä kylvän ne suorakylvönä ja siksi joudun aina vähän odottelemaan kukintaa. Ovat kukkineet nyt pari viikkoa. Kylvin valkoisia tuoksuherneitä, mutta kyllä niistä vaan tuli eri sävyisiä liiloja myös. On onneksi valkoistakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yleensä kylvän suorakylvönä. Nyt ajattelin nopeuttaa. Ei ihan onnistunut niin :D

   Poista
 5. Kaunis on kimppusi ja tuoksuherneet ihania yleensäkkin. Ensimmäisen kerran mie onnistuin kunnolla, kun ohjeet otin ruotsalaiselta mestarilta. Kauniit värit on tuoksuherneellä!

  VastaaPoista
 6. Minulla tuoksuherneet kukkivat ja tuoksuivat ihanasti, mutta en muistanut ottaa majakkoon kukkia kuin pari kertaa, joten pääsivät yllättämään siementuotannolla ... joten leikkasin kasvustot lyhyiksi, katsotaan vieläkö kukkia tulisi, vai myöhästyinkö pahasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä saattaa olla ihan hyvää keliä, joten pidetään peukkuja :)

   Poista
 7. Ovat ne vaan kauniita tuoksuvia. Tänä kesänä tuoksuherneet ovatkin kukkineet runsaasti. Minulla isoon ruukkuun istutetut kuivuivat mökillä ollessa, mutta sain sentään siemenpalkoja niistä kerättyä talteen. Kärhöpenkissä olevat kukkivat vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun osa säilyi. Kukkivat sitten pitkälle syksyyn.

   Poista
 8. On ollut joskus lempikukka tuo tuoksuherne, koetin kasvattaa viime kesänä parvekkeella, mut ei tullu mitään. Ihana kimppu!

  VastaaPoista
 9. Tuoksuhernekimppusi on ihana! Olen leikellyt omaani säännöllisesti ja kyllä se tosiaan lisää kukintaa. Pitääpä hakea viikonlopuksi pieni kimppu olkkarin pöydälle.

  VastaaPoista
 10. Ihanat tuoksuherneet! Minun tuoksuherneeni ovat vielä nupulla. Niille kävi vähän samalla tavalla -kylvin liian myöhään ja istuttaminenkin venyi... ehkä vielä näen kukatkin...

  VastaaPoista
 11. Ihana tuo punainen tuoksuherne, liilakin on kyllä nätti. Pensaskärhön siemenkodat sopivatkin hauskasti niiden kaveriksi kimppuun. Minä yritin olla ovela ja valitsin jo ensimmäisistä kukista muutaman, minkä jätin tekemään siemeniä. Viime vuonna eivät nimittäin ihan ehtineet kypsyä ennen pakkasia. Kävi kuitenkin niin, että niistä ensimmäisistä kukista kehittyneet siemenkodat ovat jotenkin paljon pienempiä ja ohkaisempia kuin kasvuston sekaan salamavauhtia ilmestyneet pulleat siemenkodat. Ehkä ensimmäisten kukkien pölytys ei onnistunutkaan? Pitää ensi vuonna napsia suosiolla ensimmäiset kukat maljakkoon ja jättää vasta sitten siemeniä kypsymään, kun kukkia on runsaasti auki. Joka kesä oppii näemmä jotain uutta :) Aurinkoista alkuviikkoa!

  VastaaPoista
 12. Ihanat värit! Ikinä ennen en ole saanut näin monta kimppua tuoksuherneitä poimittua maljakkoon, on ollut onnistunut kesä niiden suhteen.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)