30. elokuuta 2020

Mites meni hyötykasvihommat ;)

Aloituskuva on hämäävä, sillä hyötykasvihommissa olen edelleen noviisi. Kokeilin hyötykasvien kasvattamista joskus aikaa sitten jo mökillä. Haalin sinne lavakauluksia, intoa oli hurjasti. Sitten aloitin vuorotyöt ja mökille pääsi harvakseltaan. Eipä siitä mitään tullut, kuten voi arvata.

Tänne muutettuamme aloitin taas uudella innolla. Mutta mistään omavaraisuudesta ei pääse nyt kehumaan. Tiukan paikan tullessa on purkkiruokaa haalittava ;)

Joskus ajattelen että jos jonakin vuonna ei tarvitsisi lankun pätkää kantaa tai monttua istutusalueelle kaivaa niin voisi paremmin perehtyä hoitamaan kasvimaata. Tosiasiassa taidan olla ihan vaan liian suurpiirteinen tähän hommaan, vaikka aikaa olisikin ;)

 Kasvimaa kesällä
Valkosipuleista sain satoa. Aika pieniksi ne jäi.
Ei se kuitenkaan haittaa. Onnistuminen on pääasia.

Kasvimaa nyt. On kukkamaa

Purjon taimet ostin keväällä.
Persiljaa voin kerätä vielä
Porkkanaa on yhdessä laatikossa vähän.

Kovin suuri ei valikoimani edes ollut tänä vuonna.
Noviisin innostus on selvästi hiipumassa.

Mansikkaa tuli vähän
Retiisit kukkivat pääsääntöisesti

Mutta hei,
perunan kasvatus onnistui
ja raparperin :D

 Kasvihuoneesta olen saanut tomaatteja aika kivasti.

Chilejä tulee myös jonkun verran.
Isäntä on niistä yhden purkillisen jo säilönyt.

 Parhaiten tietysti onnistuu ne joiden eteen ei tarvitse tehdä mitään.
'Pohjan Jätti' -mustaherukan marja on mahtavan kokoinen.
Tein niistä silloin ihanan kirpeää marjarahkaa ja loput pakastin kokonaisina.

Minulla on kaksi pientä kirsikkapuuta. 
Sain niistä yhteensä kolme litraa kirsikoita. Minusta se oli mukavasti.

Keitin niistä mehua.
Olen viimein hankkinut itselleni "Mehu-Maijan"
Mustaherukkamehua keitin myös.
Siihen voi olla tyytyväinen.

Omppujakin tulee mukavasti.

Osan omenoista keitin tänään hilloksi.
Isäntä jatkaa chilien säilöntää.
Makeaa ja tulista siis.

Kasvimaan reunalla kasvoi myös sinitiaisia ;). 
Allekirjoittaneella ei tässä mitään osaa ollut, paitsi pöntön ripustamien.


26 kommenttia:

 1. Kasvimaasi on kaunis niin hyöty- kuin kukkaismaanakin.
  Ei meikäläisenkään hyötykasveilla mahaa täytetä, eikä rahassa säästetä. Parasta on kasvattamisen ja onnistumisen ilo. Ajattele, kuinka juhlallista on omenahillo- ja chilisäilykepurkin pöytään nostaessaan todeta niiden olevan oman maan antimia. Vieraille ei tarvitse enempää sanoakaan. Moni "mitään kasvattamaton" ihailee noitakin saavutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on hankalaa se että hyötykasvimaa tarvitsee aika paljon hoitoa, kun taas koristekasvit oikealla paikalla asuessaan eivät tarvitse mitään apua vaan omillaan pärjäävät.
   Juu, toki olen tyytyväinen siihen vähään mitä omalta maalta saa. Talvivalkosipuleista tykkään, joten ensi vuonna uusi yritys saada vähän suurempia yksilöitä. Onneksi niissä kynnet ovat aika kookkaita, vaikka pieniksi ne muuten jäi. Määrä oli hyvä :D

   Poista
 2. Juuri kuten Between totesi, onnistuminen jossain on aina ilo ja kukin tyylillään. Minulla meni tosi monta vuotta niin, etten paljoa saanut aikaan kasvimaalla, ei vaan ehtinyt tehdä oikea-aikaisesti asioita. Nyt otan sitten ilon irti, kun voi paremmin keskittyä puuhaan. Paineita ei kannata näistä kasata.
  Herkullisia tuotoksia on siellä säilötty, onnittelut niistä ja sinitiaisista :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei paineita. Pitää keskittyä noihin mikä onnistuu ja ehkäpä joskus kun muut asiat valmistuu voi olla aikaa perehtyä enemmän hyötykasveihin ;)

   Poista
 3. Kaunis kasvimaa sinulla - itsekin tuollaisesta laatikkoisesta haaveilen, kun olisi helppohoitoisempi kuin perinteinen. Minullakin takuuvarmoja ovat yleensä perunat ja raparperit sekä viinimarjat. Omppuja tulee paljon, mutta likimain kaikkiin on pesiytynyt pihlajanmarjakoi. Kirsikkatomaatteja olen saanut jonkin verran, mutta jotenkin en vaan opi tomaatteja oikein kasvattamaan. Metsäisellä tontilla aina joku puu varjostaa liikaa. Omppuhillosi näyttävät kadehtittavan kauniilta purkeissaan!

  VastaaPoista
 4. Ihan kivastihan olet satoa saanut ja tosi harvapa voi loppujen lopuksi sanoa olevansa lähes omavarainen.

  VastaaPoista
 5. Hyvinhän siellä on hyötyilyt onnistuneet👍 Mitäs sinulla on katteena noissa laatikoissa kun näyttää niin tasaiselle ja vaalealle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmisilppua, mutta se on tässä kuvassa jo ehtinyt kellastua kunnolla ;)

   Poista
 6. Iloitaan siitä, mitä saadaan, ei se määrä useinkaan ole pääasia:) Hyvinhän onnistuit valkosipuleiden kanssa ja monta muuta mukavaa oman maan herkkua on ollut tarjolla. Retiisit kukkivat täälläkin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan luovuttaa noiden retiisien kanssa :D

   Poista
 7. Che bello! Mi ricordo sempre di mio papà che faceva le trecce con le cipolle raccolte!

  Buona domenica :)

  VastaaPoista
 8. Hyötykasvien viljely vaatii aikaa, sen huomaa taas kun aikaa ei oikein olisi. Hienoa satoa olet saanut.

  VastaaPoista
 9. Otsikkoosi vastatakseni - hyvin meni hyöytykasvimaalla! Satoa tuli ja säilöön pääsi! Kasvarisi on upean näköinen - omani vastaa jälleen viidakkoa viiniköynnöksen takia. Se villiintyy, kun en ehtinyt sitä leikkomaankaan. Mutta oman maan sato on makoisinta ikinä maistettua. Näin se vain on. Meillä viljellään pottujakin, vaikka niiden kilohinta ei tosiaankaan päätä huimaa. Vaan ne oman maan tuotokset on niin parasta ikinä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oman maan tuotokset ovat varmasti parasta ;)
   Hienosti sinulla mennyt!

   Poista
 10. Hienostihan siellä on mennyt! Taidat olla vähän liian vaatimaton.
  Itselleni hyötyviljely on vielä opettelun asteella. Tai minullakin taitaa olla syynä se, että olen ehkä siihen hieman suurpiirteinen. En muista kastella säännöllisesti ja olen aina keväällä ehkä liiankin hitaalla. Mutta onneksi aina jotain satoa tulee ja varsinkin marja- ja hedelmäkasvit onnistuvat, kun satoa tulee, niin kuin sanoit, oikeastaan itsekseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, opettelun asteella täälläkin. Tomaatteja ja chilejä sain, mutta kasvarissa onkin kastelujärjestelmä...muutoin varmaan sekin menisi mönkään täällä.

   Poista
 11. Hyvinhän tuo on mennyt ja olet saanut satoa säilöttyäkin. Meilläkin kukkii kasvimaalla: fenkolit, tillit, rucolat ja retiisit :D Valkosipuleille ei tainnut olla kovin hyvä vuosi, sillä meilläkin jäivät pieniksi. Ehkä talvimärkyys häiritsi niitä liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minä oikein kuvittelen saavani isompiakin, kun mukamas lannoitin hyvin ja pariin kertaan ja lisäksi ruohosilppua... Joo, ei sitten tullutkaan :D

   Poista
 12. Kaikesta ei voi puutarhanhoidossakaan innostua... Hienoa satoa olet kuitenkin saanut!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)