17. heinäkuuta 2018

Ruokaa ja silmänruokaa


Minun hyötykasvialueeni on aika pieni. Kiinnostukseni hyötykasveja kohtaan tuli vasta muutettuamme tänne rintamamiestaloon. Eikä silloinkaan heti, vaan sen jälkeen kun puutarhan sai jonkinmoiseen kuosiin.
Nälkä kasvaa syödessä, ja olenkin jo miettinyt miten saisin lisää kasvatustilaa tänne. Ei sillä että kasvatukseni menisi niin nappiin, mutta jatkossa haluaisin laittaa ja kasvattaa enemmän syötävää... Enpä olisi sitä uskonutkaan, sillä hyötykasvit tarvitsevat enemmän hoivaa, muun puutarhan kanssa se on vähän puolihuolimatonta ajoittain :)


Valkosipulin lehtien kärjet vaan väkisinkin kellastuvat, vaikka olen mielestäni hoitanut kastelua kiitettävästi. Alalehdistä ensimmäiset kellastuvat myös. Huolestuneena kiskaisin sieltä pari sipulia ylös...ja nehän ovat kasvaneet!
Mahtavaa, sillä viime vuonna näiden kanssa meni alusta asti mönkään ;)
Käsittääkseni sato kerätään kunnes useampi alalehti on muuttunut keltaiseksi?


Unikkojen kukinta on näillä keleillä hetkessä ohi.

Kääpiösamettikukka on todella kaunis. Jotenkin en vain ole sitä aiempina vuosina noteerannut.

Kasvarille menevän polun reunassa kukkii mun Provence eli tähkälaventelit. 
Linkistä pääset katsomaan sen tarinan.

Polun toisella puolella mustaherukkaa, pohjanjätti ja marski ainakin.
 Kumpikohan kolmas lie, en enää muista...Kasvarin luona on kirsikka 'Latvian matala' ja pari punaherukkaaKuvassa koiran takana on toinen tiilireunuksinen kasvatuslaatikko. Olen miettinyt sen purkamista ja paikalla mahtuisi pari lavakaulusta samaan suuntaan kuin edessä näkyy, koska alunperin tehdessäni noita tiilihässäköitä jätin ihan hirmusuuren välin niille. Siinä saisin hieman lisää tilaa kasvatuksille. Miltä kuulostaa?

Tähänkin touhuun näköjään hurahtaa....


Hurjaa hellettä ja varjonpaikkoja!9 kommenttia:

 1. Taitaa ihan kaiken kasvatuksen kanssa olla niin, että nälkä kasvaa syödessä. Innostus laajenee ja sitä myöten myös taito. Oman sadon korjaaminen tuottaa iloa, jollaiseen ei kaupasta kantamalla koskaan yllä. Hyvältä näyttää kasvimaallasi. Sinulla on koko puutarhassa niin siisti ja huolella suunniteltu vaikutelma, jota on aina ilo katsella. Miten nopeasti olettekaan saaneet puutarhan muuttumaan reheväksi ja kauniiksi.

  Omien viljelylaatikoiden sijoittelussa tein sen virheen, että jätin välit liian ahtaiksi. En huomioinut viime kesänä kasvimaan laidalle noussutta aitaa, joka muutti kulkuväyliä merkittävästi. Kottikärryt eivät mahdu kaikkiin väleihin, mikä haittaa huoltoa. Asian kanssa tulee toimeen, mutta joskus käy mielessä, josko alkaisin puljaamaan järjestelyjä uudelleen.

  Hellettä riittää. Päivällä ei pahemmin auringossa tule oltua ja illat kuluu kastelussa. Vaan on tämä silti parempi kesäsää, kuin viimevuotinen koleus sateineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, muutaman jutun on tässä kantapääopistossa jo oppinut :)Aika mukavaa se on.

   Poista
 2. Minulla oli sama homma, en ennen ollenkaan ollut innostunut hyötykasveista. Koin ne jotenkin vaivalloisiksi ja kamalaa sanoa, jopa rumiksi.
  Minulle hyötykasveista tuli aiemmin mieleen joku perunapelto tai muu laaja kasvimaa. Juuri kasvilaatikoiden myötä innostuin hyötykasveista. Hoito on helpompaa ja sitä voi tehdä juuri oman mittapuun suuruisesti.
  Ihanaa, kun sulla on oma Provencekin ja hyötytarhasi näyttää niin kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat, vaivalloiseksi minäkin sen ajattelin ja onhan siinä erilailla hommaa.

   Poista
 3. Just söin porkkanan.....omasta loorasta :) Hyvältä maistuu.
  En kans olisi ittestä uskonu, että olis jotaki hyätykasvia, viinimarijoja kummempia. Kastella kyllä saa. Olis varmasti pitäny enemmänki.
  No nii, sullon kesäkukkamaa muuttunu hyätytarhaksi :) Reheväksi sellaaseksi. Ihana tua provence. Toivon kans onnistuvani, laventelit o 5cm.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa satoa luvassa! Meilläkin vähitellen laajenee tuo hyötytarha, vaikka ensin ajattelin että pari lavaa riittää😊 Kaunis laventelipenkki!

  VastaaPoista
 5. Upea kasvari sinulla - sekä hyödyllinen että silmänilo! :)

  VastaaPoista
 6. You have such a gorgeous looking garden. I love how it is thoroughly organized, keep up the posts. Hope you have a wonderful rest of your day. Love this.
  World of Animals

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)