5. lokakuuta 2016

Selman pelastaminen ja muut syksyiset pelargoniat

Vasta viime talvena kokeilin talvettaa pari siemenestä kasvattamaani yksilöä. Ne talvehtivat ihan hienosti eteisen ikkunalla. Kuvasin nyt tämän kesän jokaisen pelakuun tähän postaukseen, vähän kuin muistutukseksi itselleni miltä syksyllä näytti.


Selmalle kävi kesällä erittäin huonosti, ja se miltei kuoli. Otin siitä pistokkaan joku aika sitten ja nyt kasvi on istutettu saviruukkuun. Sillä on tosi kaunis kukka, joten halusin kokeilla elpyykö se. Muutenkin näihin pelargonioihin on kiintynyt kummallisella tavalla, eikä niitä haluasi heti poiskaan heittää. Se onko näitä rääpäleitä järkevää syksyllä pyöritellä on oma juttunsa. Kokeiluahan tämä, ja kerron sitten jatkossa miten kävi :)

'Selma' kukassa, silloin kun kaikki oli vielä hyvin ;)
'Appleblossom Orbit' koki saman kohtalon kuin 'Selma'
Nyt sekin on juurrutettu vedessä ja istutettu ruukkuun.
 ' Lasse' ja 'Red Pandora' 
Kevään pistokaslisäykset ' Lasse' ja 'Red Pandora' kasvoivat hyviksi ja tuuheiksi yksilöiksi. Sen sijaan Mårbacka pelargonit 'Prins Nikolaj' ja 'Felix' kasvoivat ihmeellisiksi ronkeloiksi täysin samalla hoidolla ja kasvupaikalla. Tulinkin siihen tulokseen että eri lajikkeet taitavat kasvaa omalla tavallaan latvomisesta huolimatta. Myös kukkivana täyskasvuisena ostettu vaaleanapunainen ' Mårbacka' kasvatti melko pitkää versoa kesällä. Ehkäpä jatkossa se on sallittava heille.
Vanhimmat pelakuut 'Inspire Pink' ja 'Inspire Scarlet' olivat talven jälkeen melko krankkuja, mutta leikkaaminen ja kesän uusi kasvu saivat ne näyttämään mielestäni ihan hyvältä. Tai no, 'Inspire Pink' oli kesälläkin vähän ronkeloinen, leikkasin nyt sitäkin ;)

'Inspire Scarlet'
'Inspire Pink' 

Uudet nimikyltit laitoin kasveille, sillä entiset nimilaput olivat jo haalistuneet. Leikkasin pelargonioita ihan huoletta, varsinkin noita Mårbacka-pelakuita. Niitä voi leikata aivan hyvin ennen kuin vie ne varsinaiseen talvisäilöön. En tiedä mitä näille nyt käy, sillä pelakuuni ovat eteisessä jossa on miltei normaali huonelämpö. Kerron sitten keväällä :D
Ei siis kannata ottaa mallia tästä, ellei jollain viisaammalla ole vinkkiä antaa kommenttiosioon ;)

'Felix'
'Mårbacka'
'Prins Nikolaj' Auts
'Dancer White' on pieni ja topakka kevään siemenkasvatus

Olkoon talvi suosiollinen ;)
Samassa paikassa yritän talvettaa myös laakeripuun ja oliivipuun. Rosmariininkin nosin sisälle kun oli vielä hyvän näköinen.


Ja kun leikkauksen jälkeen oksia lojui pöydällä niin paljon, niin pitihän niistä parhaimmat veteen laittaa. Totta, syksyä kohti mennään, mutta minkäs sitä itselleen voi ;)Täällä edellisessä postauksessa näkyy kasvit kukkivana: Pelargoniat sisälle 


Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

25 kommenttia:

 1. Sinulla on paljon kauniita pelakuita. Kerrohan miten Selman käy. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Siellähän on monenmerkkistä pelakuuta, toivottavasti selviävät ensi kesään!
  Liityin lukijaksesi URL-osoitteen kautta, kun nykyään pitäisi muuten lukea omalla nimellä. Liekkö jotain muuta konstia ettei tartte lukea omalla nimellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivon niin :)
   Minäkin yritin liittyä lukijaksesi, mutta tosiaan tarjosi koko nimeäni. Menin siitä avautuneesta ikkunasta johonkin muokkaa osioon, jossa poistin sukunimeni. Olen blogissasi nyt lukijana, mutta ei siihen lukijat osaan blogissasi sama proliilikuva tullut, vaan sellainen anonyymi. Kummallista, ja ärsyttävää kun muuttelevat noin.

   Poista
  2. Niin, ja siinä sanottiin että nimi vaihtuu kaikissa googlen palveluissa. Mikäli oikein ymmärrän myös sähköpostissa ja se on huono jos oma virallinen s.posti on gmailissa, eihän siihen voi nimimerkkiä laittaa. Olipa typerä muutos, mikäli sen oikein ymmärsin...

   Poista
 3. Hieno kokoelma pelargoneja. Onnea talvetukseen ja Selmalle.

  VastaaPoista
 4. Pelargoniat on ihania. :)

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti talvetus sujuu hyvin!

  VastaaPoista
 6. Lämpimät onnittelut nimipäivänäsi!

  VastaaPoista
 7. Hienolta nuo näyttävät. Mulla oli Mary pelargoni ja leikkasin siitä oksat veteen, en tiedä tuleeko juuria. En saanut sitä muutossa mukaan. Nikolait ovat kasvaneet hurjan pitkiksi ja laihoiksi, mutta kukkivat parhaillaan. Yritän ne säilyttää talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minukin Nikolai kasvoi aika hujopiksi, saatoin olla hätäinen sen leikkaamisen kanssa. Saapi nähdä ;)

   Poista
 8. Eiköhän kaikki pelarguuniat talaveheri iha hyvi. Hyvän näköösiä ainaki ovat.

  VastaaPoista
 9. Voi, miten ihanat pelargonit sulla! Melkein kateeksi käy kun itselläni ei ole yhtään ;) No, en oikeasti kadehdi, mutta ensi vuonna laitan taas itsellenikin ja valkoisia pitää ainakin olla. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tämä pelakuu innostus vasta alussa ;)

   Poista
 10. Onpas sulla komea ja kaunis rivi pelakuita! Toivotan niille onnistuneita talvetuksia.

  VastaaPoista
 11. Pelakuut vievät mennessään ja talvetusta on pakko kokeilla, ihana kokoelma sinulla!

  VastaaPoista
 12. Se on niin totta, että noihin pelakuihin kiintyy. Joku joskus minulle sanoi, että mitä niitä kannattaa talven yli yrittää, kun kaupasta saa uudet keväällä. Mutta ei se niin ole, niillähän on sielu! Itselläni kävi toissatalvena niin, että melkein kaikki meni paria Mårbackaa lukuunottamatta. Nyt minulla on kaikenlaisia pelakuita varastetuista ja saaduista pistokkaista, mutta en tiedä lajikenimiä. Onko vinkkejä miten ne saisi selvitettyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielu, juurikin niin ;)
   Pelargonioiden maailma on niin hurjan suuri. On kyllä olemassa kirjoja vain pelargonioista, ehkäpä niistä löytyisi nimiäkin.

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)