21. lokakuuta 2016

Puutarhan tympeimmät työt

En karta kaivamista tai raskasta kivituhkan kärrämistä enkä kivien siirtelyä. Kitkeminenkään ei saa verenpainetta nousemaan, edellyttäen tietysti että kitkettävänä ei ole epätoivoista juolavehnän tai vuohenputken valloittamaa aluetta. Puutarhan syystyöt taas kuuluvat niihin kaikkein tympeimpiin hommiin.

Perennaistutusten siistiminen syksyllä on ehkä se kaikkein tympein homma. Toisaalta haluaisin että on pihalla olisi hirmusiistiä ja tekisi mieli nysvätä joka kohta kuihtuneista perennanvarsista. Toisaalta se on aika turhaa sillä talven aikaan kasvustoa häviää melko paljon ja kuihtuneet varret ja lehdet ovat hyvää maanparannusta. Kuihtunut kasvusto myös suojaa kasveja talven aikaan. Joku kirjoitti että silppuaa varret istutusalueeseen oksasilppurilla. Se olisikin järkevää, mutta minulla ei vastaavaa vekotinta vielä ole, niin olkoon sutut puutarhassa. Siistin sitten keväällä. Luulen että puutarhan kevätsiistimen on puutarhan syyssiistimistä kivempaa ;)
Noista nauhuksista kannattasi muuten ainakin käydä katkomassa kukkavarret pois, koska se tekee valtavasti siementaimia


Minulla on kaksijakoinen mielipide noista kotipihan suurista vaahteroista. Ne ovat kauniita ja erittäin tärkeitä puutarhan kokonaiskuvan vuoksi. Lehtien haravointi ei ole oikeastaan mitenkään ärsyttävää, vaan se mitä ihmettä tehdä kaikille sille lehtimassalle. Tuntuu niin turhalta lähteä sitä kuljettamaan kaatopaikan puutarhajäteosastolle, joten yritän sitä epätoivoisesti kompostoida. Viime vuonna keräsin lehdet isoihin muovipusseihin ja vasta keväällä laitoin massan kompostiin. Näin se ehkä kompostoitui nopeammin. Tänä syksynä kärräsin lehdet suoraan kompostiin ja laitoin kerroksittain vanhaa kompostia väliin. Melkoiseksi tiiviksi kerrokseksi vaahteranlehdet menevät, vaikkakin osittain ajelin maassa olevien lehtien päältä ruohonleikkurilla. Pöh, siinähän sitä ensi vuonna saa kompostia myllätä kerran jos toisenkin.


On myöskin eräs tympeä puutarhan työ, kukkasipuleiden istutus. Joku muukin on uskaltautunut tunnustamaan että kukkasipuleiden istutus ei ole mikään suosikkihomma. Istutan kukkasipulit aina perennojen lomaan jossa kukkasipuleiden lehdet saavat kuihtua poissa silmistä myöhemmin nousevien perennojen lomassa. Näin myöskään alue ei ole tyhjä sipuleiden kukinnan loputtua. Minusta on ärsyttävää kaivella monttuja perennojen lomaan saadakseen sinne kukkasipulit laitettua. Olen kuitenkin haudannut tänä syksynä maahan lumikelloja, helmililjoja ja tulppaaneja, koska ne ovat kuitenkin niin ihania ;)

Mites teillä syksyllä, siistiä vai suttua?


Mukavaa viikonloppua kaikille!

28 kommenttia:

 1. Suttua ja viälä sutumpaa :D Joitaki kukintoja katkon, muuta en tee syksyysi. Keväällä on penkkien siivuamisella mukava aloottaa, se sujuu silloon ku tanssi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva että joku muukin noin ajattelee. Sillä tässä on jo ehtinyt kokea olevansa sekä sotkuine että laiska näissä puutarhapuuhissa :D

   Poista
 2. Itse katkon kukkavarret ja kuivaneet versot kukkapenkeistäni vasta keväällä. Kuivaneet versot eristävät hyvin pakkasilta ja suojaavat kasveja. Keväällä vasta silppuan varret kukkapenkkiin.
  Kukkasipulien istutus on minustakin vähän tylsää, jos istuttaa tiiviiseen perennapenkkiin ja yrittää tuikkia sipuleita tiiviiden juuripaakkujen väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aina työlästä on tunkea kukkisipuleita perennapenkkiin ;)

   Poista
 3. Täytyy myöntää, että kevään puutarhahulluus tasaantuu viimeistään hyytävissä syystuulissa.
  Tosin aurinkoisina ja lämpöisinä syyspäivinä puutarhahommat maistuvat.
  Suttua meillä on jokaisena vuodenaikana. Lääniä on niin paljon ettei sitä ehdi kaikkea hoitaa ja mieluummin laajennan kuin teen niitä perussiivoustöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri puutarha myös hoitaa itse itseään :)

   Poista
 4. Minä kuulun niihin, jotka lopulta nauttivat syksyn siistimistöistä. Siinä tulee fiilis, että tekee jotain tärkeää, kun huomaa kasvien välissä levinneen heinän ja nyppää sen pois. Syksy tuntuu myös keveämmältä, kun pääsee vielä kerran tai kymmenen pyörimään puutarhassa ennen sitä pitkää ja hiljaista kautta.

  Mielestäni tuo sinun lehtien peittämä puutarha on upea! Kokeilin viime talvena vaahteranlehtien jättämistä penkkiin (tai minun tapauksessani tuomista, sillä hain anopilta kaksi säkillistä hänen lehtiään yhteen kukkapenkkiin suojaksi). Keväällä pöyhin ne ja ripsin niiden päälle pienen kerroksen multaa. Sinne hävisivät! Jossain määrin voin siis suositella testaamaan sellaista keinoa, jos jatkuva kärräys ei kiinnosta. Aion tehdä saman toimen uudelleen myös tänä syksynä, kunhan pakkaset alkavat uhata meidän seutuja.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Laiskana olen siistinyt vaahteranlehdet vain nurmialueilta. Tuuli tahtoo vaan levitellä niitä :)

   Poista
 5. Meillä on erittäin suttuista.. kolme isoa tammea jotka on nyt monta viikkoa pudotelleet tammenterhoja, lehtiä vielä odotellaan. Naapureilla on niin siistit pihat, meillä kahlataan lehtimujussa :D. Syyshommat ei täälläkään nappaa, vähiten se kukkasipuleiden istutus. Vaikka kyllä se on sen arvoista kuitenkin :).

  VastaaPoista
 6. Täälläkin kannatetaan sutttua, leikon vain kaikkein ärsyttävimmät pois siis nauhusten kukkavanat, jo heti kukinnan jälkeen. Pionit katkon suoraan penkkiin, kuunliljoista leivon kakun taimien päälle...keväällä meikkaan koko komeuden mullalla, pääsee paljon helpommalla ja kaikki jätteet maatuvat niille sijoilleen ilman turhaa vaivaa...no jotain sentään siivoankin ihan suttupytty en ole! Kukkasipuleiden istutus ei ole lemppari, vaikka onkin ihan must-homma, en pärjää kevättä ilman piippometsästystä ja lumikellojen helinää, joten paljon laitan joka vuosi kukkasipuleita ihan kevään vuoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nauhukset minäkin yleensä katkon kukinnan loputtua, mutta tuohon talon viereen on näköjään unohtunut :)
   Ja kyllä, kukkasipuleiden kukinta on ihan must ;)

   Poista
 7. Niin on samat mietteet kuule minulla :D Mä kyllä riivin kaikki perennat poikki jo syksyllä, vaikka suojaksihan ne olisivat. Aremmille tapauksille jätän varret törröttämään. Kukkasipuleiden istutus on tuskaa, mutta onneksi se on tehty, ellei nyt jotain ale-sipuleita vielä löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kävin juuri lukemassa viimeisimmän postauksesi ja nyt harmittaa kun en ostanut lisää tulppuja, niiden työläydestä huolimatta ;)

   Poista
 8. Minä tunnustan rehellisesti tykkääväni myös näistä syyspuolen siistimisistä. Työt puutarhassa vähenevät, joten on ihan kiva haravoida ja edes jotain pientä tehdä raittiissa ulkoilmassa. Hiekkakäytäviä joutuu haravoimaan moneen kertaan, sillä puut eivät suinkaan tyhjene yhdellä ravistuksella ja tuuli tuo lehtiä ympäristöstä myös kulkuväylille. Varsinkin vaahteroiden tyhjenemiseen menee useampi viikko.

  Perennoja olen hurruttanut silpuksi oksasilppurilla ja kipannut kukkapenkkeihin. Keväällä ripottelen päälle multaa (jota nykyisin katemullaksi nimitetään) ja sinne ne maatuvat. Kukkapenkkejä ja istutusalueita en enää nykyisin haravoi. Sitäkin olen joskus aiemmin tehnyt, kun on ollut hurja himo tehdä jotain konkreettista.

  Meillä on monta vaahteraa omalla pihalla ja kunnan puistoalueella runsaasti lisää. Vaahteranlehtiä on pakko istutusalueillakin vähän pöyhiä, sillä märkinä syksyinä ne liimautuvat tiiviiksi matoksi, eivätkä todellakaan maadu yhdessä kaudessa. Tänä syksynä vaahteranlehdet ovat kuivia ja tuuli niitä iloisesti levittelee sinne tänne, vaikka kuinka yrittäisi niitä yhteen paikkaan haravoida. Nurmialueilla ajan isoimmat lehtikeskittymät kerran pari leikkurilla yli ja viimeisimmät pudokkaat käyn haravalla sutaisemassa sivuun - jollei lumi ehdi tulla ennen maahan.

  Tykkään, kun keväällä ei tarvitse kukkapenkkejä ja istutusalueita sen enempää siistiä, eikä perennoja leikellä, vaan voi todellakin keskittyä sen katemullan sirotteluun ja vähitellen esiin työntyvien vihreiden versojen vahtaamiseen. Meillä yläpihan kukkapenkit ja istutusalueet täyttyvät talven mittaan kolatusta lumesta, joten mitään talventörröttäjiä ei ole mahdollista ihailla, vaikka niitä penkkeihin jäisikin.

  Sipulien istuttamisesta en tykkää, mutta kevään kukintaa ajatellessa sen jaksaa. Eniten ärsyttää juurikin sipulien tunkeminen perennojen väliin. Tuntuu, että saa kaiken aikaa pyydellä istutetuilta perennoilta anteeksi, kun niiden juuria häiritsee. Tänä syksynä istutin valtaosan tulppaaneista omenapuiden alle, sillä olen pyrkinyt pitämään ne mulloksella. Oli tulppujen istuttaminen kerrankin todella helppoa.

  Puutarhan siivous ei välttämättä ole sitä hauskinta puuhaa, mutta otan sen ulkoilun kannalta. Mieluummin vaikka haravoin omassa pihassa, kuin lähden pururataa kiertämään. Ehkä minun onnemuruseni koostuvat kovin pienistä rippeistä, mutta on se vaan kiva touhuta raittiissa ulkoilmassa ja tulla sitten sisälle syömään uunissa hautunutta kaalilaatikkoa. Onneksi ei yhtä oikeaa tapa näihin syystöihinkään taida olla ja jokainen saa hoitaa pihaansa omalla tavallaan.

  Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kivalle päästä hommien jälkeen syömään uunissa hautunutta ruokaa! Minulla taas ehkä nihkeyteeni siivota puutarhassa riippuu paljon tuosta viherrakentajan ulkotyöstä. Meillä kun sesonki jatkuu tarvittaessa aina roudan tuloon asti. Viime viikollakin avautui uusi työmaa rivitaloyhtiön pihan perusparantamisesta. Syyskuusta alkaen käytämme töissä paljasjuurisia taimistolla pellosta nostettuja taimia. Niitä tulee säkkitolkulla, on muuten nopeampaa kuin astiataimien kanssa vehtaaminen. Mutta se on töissä se, kun määrätkin ovat sadoissa. Ehkäpä ulkoilua siinä on tarpeeksi, että kotosalla sitten ottaa jo iisisti. Vaikkakin tekisi mieli hankkia tuo oksasilppuri kyseiseen tarkoitukseen. No ehkä jatkossa ;)
   Mökillä on siistinyt puutarhaa syksyisin aina ajan ja fiiliksen mukaan. Siellä se on puutarha suttuineen tai ilman, mutta täällä kotopihalla puutarhan näkee joka päivä :)

   Poista
 9. Minä olen luullut, ettei kukaan siivoa syksyllä perennanvarsia pois ja tyytyväisenä jättänyt ne maatumaan:) Vasta nyt blogeja lukiessani olen havahtunut siihen, että joidenkin puutarhat todellakin ovat tip top syksylläkin. Meillä ei ole. Keväällä siistin loput mitä on jäljellä - uudella innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta onneksi sitä ainoaa oikeaa tapaa tässäkään puutarha-asiassa ei ole :)

   Poista
 10. Olen suurpiirteisen puutarhanhoidon kannalla. Syksyllä pyrin kyllä poistamaan rikkaruohoja mahdollisimman paljon, etteivät heti keväällä valtaa joka paikkaa.
  Täytyy tunnustaa, että puiden lehtiä en juurikaan haravoi, enimmät luudin pensaiden alle ja perennapenkkeihin ja keväällä ripottelen niiden päälle multaa. Loput lehdet ajetaan ruohonleikkurilla silpuksi ja jonnekin ne ovat talven aikana kadonneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haravoin koivunlehdet tuonne pensaiden alle, mutta tuo vaahteranlehtien massa aiheuttaa päänvaivaa :)

   Poista
 11. Minulla siivoushommat vaihtelee pitkälti syksyn säiden mukaan; jos on hyvää keliä, tulee siivottua suurella innolla, mutta kylmät, sateiset päivät saavat minut sisäihmiseksi. Mutta kyllä uusi kasvusto keväällä on niin elämänhaluista, että puskevat sieltä vanhojen lehtien välistä tiensä aurinkoon!

  VastaaPoista
 12. Samaa mieltä syystöistä! Äitini on kyllä tänä syksynä tehnyt ne puolestani, mistä iso kiitos.

  VastaaPoista
 13. Meillä siivotaan vasta keväällä, se mitä on jäljellä silputaan kukkapenkkeihin. Ei niin siistiä, mutta ei sitä tarvi katsella kuin hetken...
  Ja tänä vuonna todella tykkäsin kukkasipuleiden laitosta, kun sain laittaa ne uuteen kukkapenkkiin, valmiiksi kaivettuun kuoppaan ja sitten vain multaa päälle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, uuteen alueeseen on ihan kiva laittaa noita kukkasipuleita :)

   Poista
 14. Minun tympeimmät työt näyttävät olevan keväisten istutusruukkujen pesu. En jaksanut tehdä sitä silloin, kun oli lämmintä ja aurinko paistoi. Ehtiihän myöhemminkin. Parin päivän päästä on marraskuu ja kohta alkaa pakastaa. Ruukkuröykkiöt odottavat edelleen... Nyt täytyy tsempata ne vielä kuntoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin totta. Minulta se jää näin syksyisin tekemättä ja keväällä niitä saa sitten pestä ja harmitella että olisi pitänyt hoitaa asia aiemmin ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)