28. joulukuuta 2015

Katse kevääseen

Niinpä, kyllä täälläkin tarhurin ajatukset kovasti kevääseen karkailevat. Itse asiassa olen tuumaillut millaisen kasvihuoneen haluan. Kirjoja ja nettiä on tullut selailtua ihan kiitettävästi. Komeita kasvareita saisi valmispaketteina, kuitenkin olen tässä kallistumassa sellaiseen omaan itsetehtyyn versioon.
Kuva kirjasta Kotipihan kasvihuone- Sonja Lumme
Oma visio
Olen tässä ajatellut että sellainen kasvihuone-varasto voisi olla kiva. Tämä on vain äkkiä piirretty raakile, mutta ideana olisi että toisen lappeen alla olisi varasto, ja toinen puoli olisi vanhoista ikkunoista tehty kasvarin puoli.

Takana oleva huonokuntoinen piharakenus puretaan ja kasvarin tulisi siihen viereen. Kaupungin rakennusmääräysten mukaan etäisyys naapurin rajasta on vähintään rakennuksen korkeus. Naapuria tällä puolla ei ole, vaan siellä on kummallakin kulmalla tiet, mutta kaipa se kaupungin maakin on naapuri ;) Tuo varasto on varmaan pari metriä leveä, joten jokseenkin tuosta sen kulmasta alkasi kasvarin seinä.
Täytyy joku päivä käydä mittailemassa etäisyyksiä, jotta tietää kuinka suuren (pienen) siihen saa mahtumaan. Niin ja samalla sitten selviää mennäänkö ilmoituksella vai tarvitseeko se toiminpideluvan. Nyt talviaikaan onkin hyvä hoitaa tämä asia :)

Hyötykasvien kanssa olen melko tumpelo, joten helpoilla mennään. Siinähän sitä oppii :) Täytyy laittaa kesäkukkaa sinne tänne että jotain kasvaa ;) Mökillä on pieni kasvimaa, tosin se ei ole kovin optimaallisella kohdalla ( ei ollut lämmintä ja suhteellisen tasaista paikkaa vapaana) Toissa vuonna tuli kivasti perusjuttuja, salaattia, sokerihernettä, persiljaa, mansikkaa, mutta retiisit olivat kirpeitä kuin chili. Viime kesä taas meni ihan poskelleen, ensinnäkin oli niin viileää ja toiseksi vuorotyön takia en pääse kesällä käymään siellä niin usein, joten en juuri ihmeenpiä sinne laittanut. Ensi kesänä on taas eri juttu ja vapaat viikonloput :) Tuskin mökille laitan hyökasveja kuitenkaan, laittamani kasvulaatikot voivat toimia vaikka siementaimien kasvatuspaikkana.

Haa, siis olen muistanut ostaa Spring Green tulppaaneita
Niinpä, taas on käynyt niin ettei minulla ole hajuakaan millaisia kukkasipuleita laitoin tänne kotopihalle. Tämän kuvan löysin kansioista, joten ainakin noita on. Olen kyllä onneton tunari kun en kirjoita asioita ylös, tai edes ota valokuvia niistä...Onpahan yllätyksellistä sitten keväällä :D


Saa haaveilla :)
50 kommenttia:

 1. Itse tehty kasvari on sitten juuri sellainen, jonka haluaa ja joka juurikin sopii sille varattuun paikkaan. Mukavalta haaveesi kuullostavat ja sinun tekemisesi tuntien, sellainen valmistuu ennätysnopeasti ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, en osaa sahata suoraan, eikä aina osu naulan kantaan vasaralla, joten saan sen mikäli isännällä on aikaa tehdä sitä ;)

   Poista
 2. Ihania kesäisiä haaveita! Onnellinen olet, kun saat kasvihuoneen:) Itsetehdyt ovat kyllä kivoja ja yksilöllisiä, ja saa juuri sellaisen, kun haluaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen siitä aina haaveillut. Mökille sellaista oli turha rakentaa, koska siellä ei ole aina kasveja hoitamassa :)

   Poista
 3. Itse tehty olisi luultavasti se mieluisin. Minulla on tuo minimaalinen muovihuone, josta toki olen iloinen. Onhan se paljon enemmän, kuin ei mitään. Silti leikittelen ajatuksella, että nykyisen leikkimökin paikalle (pihan aurinkoisin paikka) rakentaisin ison kasvarin vanhoista ikkunoista. Ja sinne vaikkapa Porin matin lämmittimeksi. Unelmani ei koskaan toteudu, mutta saahan sitä ajatella. Kokemuksesta tiedän, ettei ihan pientä kannata tehdä. Pitää olla tilaa kasvattaa ja myös hoitaa. Meidän kasvari on 5,4 neliötä ja tosi pieni, se on jo käytännössä liian ahtaaksi todettu ja miinuksena vielä liian pimeällä paikalla (jos tuo kunta joskus noita puita harventaisi).
  Ihania kuvia! Miten ihmeessä tässä jaksaa lumien sulamiseen, kun sitä ei vielä ole edes kunnolla tullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pahoin pelkään että tuonne ei mahdu kovin iso...Ainakin jos tuon varastopuolen siihen liittää. Täytyy vielä miettiä, josko varasto tulisi muualle. Eikä ole edes aurinkoisin paikka, mutta länteen se suuntaa, aamuauringosta jää paitsi.
   Haaveesi on ihana, miksei se joskus toteutuisi ;)
   Niin, mitenkähän jaksaa...Ensi helpotusta tuovat kohta tulevat siemenluettelot, sitten saa jo alkaa suunnittelemaan;)

   Poista
 4. Kivalta näyttävä luonnos kasvihuoneesta. Minäkin haaveillin pitkään kasvihuoneesta. Halusin välttämättä itse tehdyn, koska ikkunat olivat omasta takaa ja muutenkin itse tehty tuntui ainoalta oikealta. No viime kesänä mieheni sitten toteutti haaveeni. Tein kasvihuoneen rakentamisesta blogiini pari juttuakin, joten jos kiinnostaa voit käydä ne lukemassa. Sonja Lumpeen kasvihuone kirjassa oli paljon hyödyllistä tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja Lumpeen kirja on kiva, ja niin mukavasti kirjoitettukin.

   Niin ja kiitos vinkistä. Kävin katsomassa blogisi jutut. Oli tosi mielenkiintoisia postauksia ja erittäin kaunis lopputulos. Ehkä hautaan ajatuksesta liittää varasto samaan, sillä näyttääpä tuollainen reilun kokoinen kasvihuone oikein viehättävälle!
   Niin, ja laitoin sivusi muistiin, jotta voin käydä kurkkaamassa vähän mallia (varsinkin kattotuolit näyttivät käteviltä), sillä ei sitä tiedä mitä tulisi jos kaksi äkkinäistä alkaa täällä rakentamaan :) Toivottavasti et pahastu, jos hieman matkimme?

   Poista
 5. Unohdin sanoa, että löydät kasvihuone jutut blogini kategorioista nimikkeellä kasvihuone.

  VastaaPoista
 6. Nyt iski KEVÄT-kuume!

  VastaaPoista
 7. Kivoja suunnitelmia ensi vuodelle :) Minäkin mietin kasvihuoneen rakentamiseen liittyvää ja eilen googlasinkin jo valmispaketteja. Jokusen euron niistä saa pulittaa.. Alun perin harkitsin myös vanhoista ikkunoista rakennettua kasvaria, mutta mies tuumasi, että sopivia ikkunoita on liian hankala metsästää, niitä kun ilmeisesti pitäisi löytää monta samanlaista oikeassa koossa. Itselläni ei ole mitään sen suurempaa ymmärrystä asiasta, mutta onneksi tässä on aikaa vielä tutkailla.
  P.S. Postauksen kuvat ovat erittäin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meilläkin isäntä oli alussa valmiskasvihuoneen kannalla. Minusta meille sopisi sellainen vanhoista ikkunoista tehty. Niin, minun pitää varmaan alkaa hamsrata ikkunoita? ;)

   Poista
 8. Haaveiluaika onkin ihanaa, ei vaadi muuta kuin mielikuvitusta;) ja ehkä vähän inspiraatiota vaikkapa netistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hirmuisasti ideoita. Mitä niistä nyt sitten toteutuukaan ;)

   Poista
 9. Ah mitä kauneutta! Kauniita tulppaaneja saa sitten keväällä odottaa tupsahtelevan maasta. Ihania haaveiluja!

  VastaaPoista
 10. Ihanan pyörryttäviä kukkia!!

  VastaaPoista
 11. Taloon tyylihin vois paremmi sopiakki ittetehty. Mutta onhan valamihia pakettiaki jo aikamoone valikooma. Nii palio on puutarhas jo istutuksia, että kasvarin tekohon vois jo malttaa paremmi keskittyä ja suunnittelu on nii kivaa. On taas nii kesääset kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ajattelin itsekin että meille passaisi tuollainen omatekemä paremmin ;)

   Poista
 12. Kasvihuone on kyllä hyvä ajatus! Mutta mieti pitkään ettet tee siitä liian pientä, kasvit vievät tilansa ja ainakin itse olisin (ja ehkä toteutankin haaveeni vielä) tarvinnut kasvarin nurkkaan nautiskelutuolia ja pientä teepöytää!

  Meilläkin kukkasipulit laitetaan maahan ja sitten alkaa yllätysten aika, kun en ole laittanut ylös mitä minnekin olen sitten laittanut. Yhdet sipulit toissavuodelta ovat vielä arvoitus, ne kasvavat nurmessa ja kukinta-aika vähän myöhempi ja kun kukkia piti alkaa tulemaan, iski nurmikonleikkuri koneellaan ja naps...no tilauslistan perusteella pystyy tunnistamaan melkein kaikki istutetut sipulikukat.

  Ihania fiilistelykuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ehkä hylkään tosiaan ajatuksen varastosta, ja suunnittelen siten suuremman tilan kasveille ;)

   Poista
 13. Eikö olekin mukavaa haaveilla! Hyvää uutta vuotta Mökkipuutarhaan!

  VastaaPoista
 14. Ha-haa... Eilen kanssa mietin, että eipähän vaan tullut kaikkia viime vuonna hankittujen kasvien nimiä laitettua muistiin, vaikka niin lupasin siinä hommassa parantaa tapani... =D Onnea ja menestystä kasvihuoneprojektillesi! :)

  VastaaPoista
 15. ihania kuvia! Kevättä kohden tässä onneksi mennään:)

  VastaaPoista
 16. Kyllä; saa haaveilla. Että se tuntuu mukavalta aurinkoisella pakkassäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oikein huomattavasti mukavampaa kun on pakkaskelit :)

   Poista
 17. Mielettomän upeita nuo lähikuvasi, etenkin tähtiputki! Se olisi kaunis isona seinällä.

  VastaaPoista
 18. Poikkesin tänne haaveilemaan keväästä kuviasi katsellen.

  VastaaPoista
 19. Tykkään ideasta tehdä yhdistetty kasvihuone-varasto, hyödyllinen ja kivalta näyttääkin vielä!
  Minäkään en ole juuri kasvattanut hyötykasveja (yrttejä, mansikoita, raparperia, marjapuskia ja hedelmäpuita, siinäpä ne) - mutta moni kyllä iloitsee kovasti itse kasvatetusta sadosta. Ehkä minuunkin iskee inspiraatio joku päivä :)

  Mukavia loppuvuoden päiviä ja puutarhahaaveiluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytyy tässä vähän opetella, jos vaikka jotain onnistuisikin ;)

   Poista
 20. Oi joi, niin herkullisia haaveita. Suloinen kasvihuone, jokaisen pihan omistajan unelma. Ja kuvat! Kauniita ja herkkiä. Kevättä odotellessa :)

  VastaaPoista
 21. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
  Ihanat kuvat.

  VastaaPoista
 22. Kyllä keväästä saa jo alkaa haaveilla :) Järkevän näköinen kasvihuone.

  VastaaPoista
 23. Oijoijoi mitä ihania haaveita! Ja sipulikukkayllätyksiä. Ihana postaus :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja haaveita taitaa kertyä talven aikana vain lisää ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)