16. syyskuuta 2013

Sammalmatto

Usein kuulen ihmisten etsivän vinkkejä sammaleen poistoon nurmikolta. Minusta samettinen sammal nurmella ei haittaa ollenkaan, ja usein varjoisissa paikoissa se onkin omiaan. Tietenkin jos alue on kovassa käytössä ei sammal kestä kulutusta, mutta muutoin sammal olisi mielestäni se mukavampi vaihtoehto.


Tänä kesänä minulla oli metsäpuutarhassa projektina sammalmaton kasvatus. Keväällä kun muokkasimme metsäpuutarhaa keräilin pieniä sammaltupposia tontin laidalta alueelta jonne kärrättiin täytemaata myöhemmin. Nämä sammaltupposet sitten asettelin harvakseltaan pienelle tasaiselle alueelle metsäpuutarhan kulmaan. Silloin huomasin että alue hieman vihertää jo, eli luonnostaan tähän on jo sammal pienellä alulla. Kuten muistamme toukokuu oli kuiva ja lämmin, silloin ajattelin että taitaa olla tuhoon tuomittu yritys siirtää sammalta...
(Sammaleen keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa)

...mutta sammalmattoni onnistuikin yli odotusten....


Olen toki nyppinyt heinät jotka siihen yrittävät kasvaa.....Se onkin aika terapeuttista puuhaa raskaisiin tekemisiin kuten kivien pyöritykseen ja mullankärräykseen verraten;)


Tervetuloa Mökkipuutarhaan lukijoiksi Nanna, Rouva Pioni sekä kirsema!

34 kommenttia:

 1. Ihana sammalmatto, ja onnistuipa hyvin !

  VastaaPoista
 2. Todella kaunis! Meitäkään ei yhtään haittaisi nurmen muuttuminen sammalmatoksi. Joskus vielä meiltä nurmikko tuleekin katoamaan. Mieheni tykkää japanilaisista puutarhoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, sammal onkin oikein ihana, ja japanilaisen puutarhan olennainen osa:)

   Poista
 3. Ihana, pehmoinen sammalmatto! En kans ymmärrä ihmisten vimmaa tuhota sammalta. Se on niin kaunista ja samettisen pehmeää eikä vaadi leikkausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa se on opittu juttu, kun kerran markkinoilla on kaikenmaailman sammalsyöppöjä myynnissä:)

   Poista
 4. Kaunista sammalta ja sopii erinomaisesti metsäpuutarhaasti. Meillä kasvaa nurmikolla kohta enemmän sammalta kuin nurmea. Näin syksyisin se oikein innostuu rehottamaan. Toisinaan saan hepulin sammaleesa, mutta sitten taas totean, että vihertääpä se kauniisti ja yllättävän hyvin näyttää kestävän myös kävelemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, yllättävän hyvin kestää normaalia kulutusta. Lapsiperheiden potkupallopelit ovat mielestäni sitä kovempaa käyttöä;)

   Kyllä se vihertää kauniisti:)

   Poista
 5. Sammal on niin pehmeää ja tuoksuu ihanalle!
  Sopii hyvin teille. Itsekin pidän siitä kovasti.

  VastaaPoista
 6. Hienon sammalmaton olet saanut kasvatettua, niin soma, pehmoinen...
  Tykkään sammaleesta, ei haittaa vaikka valloittaa nurmea varjoalueilla..tai ei meillä oikeeta nurmea olekaan, rikkaruohojen ja kaikenmaailman rätvänöitä ja niittyhumalaa täynnä, alunperin tulivat mullan mukana, kauniisti ehtivät kukkimaan, jos tulee pidempi leikkuuväli:)pitäisi kuoria koko piha auki jos haluaisi vaihtaa kunnon nurmen eikä oikeesti huvita moinen puuha :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin nurmialueet ovat varjossa sammaleisia ja auringonpuolella samanmoisia luonnonkasvi viheriöitä kuin teillä:) Eikä minuakaan haittaa se ollenkaan;)

   Poista
 7. Ihana sammalmatto. Taitaa olla sille aika hyvä paikka, kun viihtyy noin mainiosti, vaikka oli kuiva kesä. Liityn muiden mukana pro Sammal-liikkeeseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varjoisa osa metsäpuutarhasta.
   Hyvä, pro Sammal!

   Poista
 8. Erilaiset sammalet ovat niin kauniita, tähän vuoden aikaan ne alkavat oikein kukoistamaan lisääntyvän kosteuden ansiosta.

  VastaaPoista
 9. Upeaa sammalta! Kyllä hieman tallaamistakin kestää kun tulee "vanhemmaksi" tuo alueesi.

  VastaaPoista
 10. Sinäpä sen sanoit! Miksi sitä sammalta tosiaan niin kovasti poistetaan? Sehän on kaunista! Pidetäänkö sitä huonon nurmen hoitajan merkkinä helposti? Hyvä vinkki, että sitä voi kasvattaakkin noin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kuten tuola ylhäällä Tinalle kommentoin, taitaa olla tuo sammalen poisto opittu juttu. Markkinoilta ostetaan kaikenmaailman sammalsyöppöä ilman että mietitään tarvitseeko sammal edes poistaa...

   Poista
 11. Todella kaunis! Minustakin sammal on upean näköistä puutarhassa.

  VastaaPoista
 12. Hieno sammalmatto! Minäkin tykkään sammalesta tosi paljon. En ikinä hävitä sitä nurmelta.

  VastaaPoista
 13. Olen sammaleen suuri ystävä. Tuohan on todella upea sammalmatto. Sammaleen vihreässä silmä lepää, ja tulee rauhallinen olo.

  VastaaPoista
 14. Kaunis vihreä matto! Säästän kaikki sammaleet omassakin pihassa. Minusta on ihan turha yrittää kasvattaa nurmikkoa paikalle, jossa sammal viihtyy. Se ajaa kyllä saman asian pinnan vihreyttäjänä.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)