18. syyskuuta 2013

Kivimuurihommaa huh huh...

Viime viikonloppu menikin raskaammissa hommissa. Teimme nimittäin kivimuuria metsäpuutarhan varjoisaan osaan. Tämäkään osa tontista ei ole tasaista, mutta korkeuserot eivät ole onneksi suuren suuria.

Alussa tasaisimme maata jonkun verran. Mitään varsinaisia perustuksia emme kaivaneet, sillä muurin toiselle puolelle tulee maata ja muuri tulee siihen suuntaan hieman kallelleen.


Kiviä löytyi tontilta sieltä täältä, mutta suurin osa piti etsiä tien varrelta. Onneksi lähellä on sukulaisia, jotka eivät välitä kivivarkaista;) 

Ihan kaikkia kiviä ei todellakaan saatu tontille ihan ruisvoimalla, vaan enoni toi niitä traktorin peräkauhalla yläpihalle. Millään koneella ei tosin pääse alas metsäpuutarhan laitaan, joten kottikärryillä nämäkin kivet piti saada tänne. Onneksi oli pari voimakasta miestä asialla....
Tässä kuvassa on valmistumassa portaat muurin päähän.

Tämä epämääräinen kuva on toisesta suunnasta. Täytimme istustusaluetta ensin tavallisella pohjamaalla, joten laitoin suodatinkankaan muuria vasten ettei kaikenmaailman rönsyleinikit kasva muurikivien välistä. Täytemaan päälle tuli kerros sanomalehtiä ja sitten vasta kerros puutarhamultaa.

Varjoisan muurin eteen halusin vain jotain matalaa kasvia, joten siihen sopii mielestäni kevätkaihonkukka oikein hyvin. 

Tarhakalliokielolle ja komeasinikuunliljoille löytyi hyvä paikka istutusalueen päästä.


Portaiden päähän tuli vähän tasaista luonnonkiveystä.


Nämä kolme seuraavaa kuvaa ovat toisesta suunnasta. Ylhäällä oleva kuva on otettu keväällä, jolloin oikeassa alakulmassa näkyvät nauhukset ovat vasta pienellä alulla. Muutoin alue on epämääräinen läntti, jonne kärräsimme kesän aikaan täytemaata.
Vasemmalle puolelle kaivoin istustusalueen, johon laitoin mm. kevätkaihonkukkaa, isotähtiputkea, jättipoimulehteä. Alue näkyy alemmassa kuvassa.


Laaduntarkkailija syksyisissä huomioväreissä.


Tähän tasaiseen alueeseen tulee jossain vaiheessa suodatinkangas ja kivituhka. Suodatinkangas loppui kesken, joten leikkasin pienen soiron mullan ja täytemaan väliin. Siihen on tarkoitus laittaa kiviä reunustamaan istutusaluetta.
Nyt vain miettimään kasvivalintoja uudelle aluelle:)

Laitetaanhan tähän loppuun vielä värikkäämpi kuva mökkipuutarhasta.30 kommenttia:

 1. Kyllä tulee upeeta.Kivien siirtely on raskasta hommaa. Hienoa kivetystä ei edestäpäin kannata peittääkään. Sopisko tohon kasviksi seppelvarpu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, seppelvarpu sopii vallan mainiosti:)

   Poista
 2. Ihana muuri<3 Samalla tavalla toteutin kesällä omankin muurini tuohon sisääntulon viereen kallion alle. Voiko olla terapeuttisempaa kuin kivien raahaaminen ja niiden sommittelu toistensa lomaan! oih ja voih meiltä alkaakin isommat kivet olla loppu, toivottavasti varaston ja autokatoksen perusten kaivelussa nousee paljon lisää:D Meidän maanrakentaja naapurillamme on kaivinkoneessa ihana kauha, jolla on helppo seuloa kivet erilleen muusta maa-aineksesta. Mikä on muuten tuo punalehtinen pensas tuossa muurin edustalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punalehtinen pensas on korallikanukka, siinä on upea syysväri:)

   Poista
 3. Peikonpähkinä18 syyskuuta, 2013

  Voi mahdoton kun jaksatte olla noin ahkeria! Kiviä, muureja, sammalta ja kaikkia ihanuuksia :) Tosi hyvä jos isoja kiviä löytyy omalta tontilta ja lähitienoilta. Meidän "muurintapainen" viritys jäi kesken kun sopivat kivet loppuivat. Nyt sinun inspiroimanasi täytyy potkia itsensä viikonloppuna liikkeelle ja lähteä haalimaan sopivia murkuloita :)

  VastaaPoista
 4. Hienoa jälkeä olette taas saaneet aikaiseksi! Tommosen muurin rakentamisessa on varmasti kova työ, mutta lopputulos palkitsee vaivat:)

  VastaaPoista
 5. Luontevan näköinen ja huolella tehty muuri! Miehinen lihasvoima on kyllä tuossa kivien pyörittelyssä korvaamaton apu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huolella? Kyllä oli vähän sellainenkin meininki, jos vain sai murikan paikalleen niin hyvä tuli. No jonkun verran oli toki pakko säätää, ettei ihan kamalia rakosia jää:)

   Poista
 6. Aikamoinen homma tuossa on ollut. Varmasti hieno lopputulos ja vaivan väärti. En kyllä osais ite tuollasia hommia tehdä.

  VastaaPoista
 7. Siis vau, yhdessä viikonlopussa ! Aikamoisen työn olette tehneet. Kivien sovittaminen on tosi kivaa, mutta myös tosi raskasta, tietää tehneensä ruumiillista työtä. Uusien istutuksien suunnitteleminen onkin sitten pelkästään kivaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ihan oli täydet työpäivät ja vähän ylitöiksikin meni;)

   Kyllä vain nyt on se mukavin homma jäljellä:)

   Poista
 8. Oi miten kaunista tulee,kivimuuri on kaunis onhan se kovan työntakana:)

  VastaaPoista
 9. Kylläpä tulee hienoa, uurastaminen palkitaan! Oikein hyvin osaa kuvitella miltä tuolla näyttää muutaman vuoden kuluttua kun kasvit ovat parhaimmillaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ja ainanaan sammal kasvaa kiville....

   Poista
 10. Teillä ei olekaan ollut mitään kevyitä hommia, hienoa jälkeä olette saaneet aikaan.

  VastaaPoista
 11. Upea muuri! Ei tarvitse salille lähteä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, eipä tosin kovin montaa kertaa viitsi tähän hommaan ryhtyä;)

   Poista
 12. Hui miten valtavan suuri projekti!! Mutta tuleepa überkiva!!!
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
 13. Tosi hieno. Ja tiedän kokemuksesta että toi on hikistä hommaa. Onnittelut onnistuneesta urakasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei ihan helppo, ja ilman isännän apua ei muuria olisikaan;)

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Ja kun kasvit sitten vähän kasvavat kokonaisuus saattaa jopa onnistua;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)