22. helmikuuta 2023

Talvea, tulppaaneja ja taimia

Muutama päivä sitten aurinko lämmitti ja sai veden tippumaan räystäältä. 
Tänään heräsimme kunnon pakkasaamuun. Sininen taivas on kuitenkin aina ihana. 
 
Talvi-illan hämyssä. Likaisten ikkunoiden takana kutsuvan lämmin valo :)

Ajoittain on kuvausaiheet vähissä. 

Jokunen aika sitten sain koululta värjättyjä tulppaaneja mukaan.
Yleensä en niin välitä värjätyistä kukista, mutta onhan nämä aika dramaattisen komeat. 
Sopivat täydellisesti muuten tähän pastoraali-vaasiin.

Tämän viikon tulppaanit ovat jo oikein keväiset.
Pihalta hain kimppuun lisukkeeksi lepän ja koivun oksia sekä pätkän alppikärhöä. 
 
Ostin kokeeksi kasvusammalta ja koulin chilin taimet siihen. 
'Cayenne Long Slim' voi hyvin. Pari muuta chililajiketta on aika onnettomia.
Katsotaan mitä niistä tulee.
Jättiverbenaa on koulittu myös. 
Nehän ovat niin pieniä ettei oikein kunnon kuvaa saa.
Alavasemmalla näkyy juuri ja juuri yksi taimi :)

Kelloköynnökset koulin heti sirkkalehtivaiheessa edelleen kylvömultaan. 
Nyt hautasin ruukun kulmaan teelusikallisen luonnonlannoiterakeita.
Mahtuvat tässä vielä tovin kasvamaan, kunnes pitää koulia isompaan ruukkuun.

Eteisen pelargonit heräilevät kasvuun. 
Ne ovat aika pitkiä. Muutamia kuolleita oksia olen leikannut, 
mutta ehkä en juuri muuta niistä leikkaakkaan. 
Saavat kasvaa haluamallaan tavalla hekin ;)

Hauskasti tässä postauksessa mennään kylmän sinisestä vihreään.
Kevättä kohti siis!


26 kommenttia:

  1. Meillä oli aamulla pakkasta -26,8 astetta, luulisi, ettei näin kovia pakkasia enää toistu ainakaan montaa tänä talvena. Tulppaanikimpun somisteet näyttävät oikein hauskoilta.
    Hyvässä kasvussa ovat taimesi. Minäkin koulin kelloköynnösten lisäksi oikeastaan kaikki taimet sirkkalehtivaiheessa. On ihan mahtavaa, että viikon päästä on jo eka kevätkuukausi alkanut.

    VastaaPoista
  2. Noita pieniä, ja vähän isompiakin vihreitä on kyllä kiva katsella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienikin vihreä saa tähän aikaan hyvälle tuulelle😊

      Poista
  3. Parikymmentä astetta oli aamulla meilläki. Päivä oli kyllä muuten aurinkoonen ja n. kymmenisen astetta. Hyväs kasvus sun kelloköynnökset. Enoo viälä niitä kylyväny, ku on nii kylymä huusholli, puulämmityksen takia. Ens viikolla olis tarkootus. Pätkiin pelargoonit syksyllä aika mataliksi, joten ny meinaan antaa olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen joskus pätkinyt pelakuut syksyllä, kun ne eivät meinanneet mahtua tuonne. Viime syksynä niitä oli melko vähän ja sopivat sellaisenaan. Hyvin ne syksylläkin pätkityt tekevät uutta kasvua.

      Poista
  4. Hyvä suuntaus pakkassinisestä kohti kevään vihreää :-)
    Ensimmäinen tippuva räystäs -kuva näkyi tämän blogijutun avatessani ruudussa vain yläosastaan ja se näytti ihan maapallon kartalta. Tuli todella kiva mittakaavaero, kun kuvan rullasi kokonaan esiin.
    Siniset tulppaanit ovat mykistävän väriset! Tulppaaneihin tuollainen ihmeväri jotenkin sopii, tulee mieleen vuosisatojen takainen tulppaanihulluus - ja vielä nykyäänkin lähes epätoivoinen yritys jalostaa sinikukkainen tulppaani. Tulppaani aiheuttaa jostain syystä pakkomielteitä, sillä on sellainen jännä ominaisuus. Kuvasi on voimakkaan suggestiivinen tuosta tulppaanin vaikutuksesta mielikuvitukseen ja mielihaluihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tosiaan vaikuttaa kartalle😊
      Niin, sinisiin kukkiin on joku pakkomielle. Siniseksi muutettu ruusu on melko karsea.
      Tulppaanimania on ollut melko kummallista aikaa🙂

      Poista
  5. Kyllä eilen oli varmaan kylmin päivä täälläkin. Onhan nuo tulppaanit hienoja, mustatkin menee jossain, mutta enemmän noista värikkäistä tykkään.
    Hienot pelargonit sulla! Mulla ovat vaan yksivartisia ja muutama lehti latvassa. Mietin vaan milloin ne pätkisi ja vaihtaisi mullat. Ei vaan ole kunnolla vielä valoa asunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivä pitenee onneksi koko ajan. Ehkä kasvulamppu auttaisi alkuun?

      Poista
  6. Kiva kuulla sinusta ja katsella kuviasi. Joo, aiheet kuviin ja tekstiin ovat olleet ajoittain vähissä. Valittelinkin muutama postaus sitten laiskamadon tartuntaa.
    Hauskasti kuvissa siirrytään kylmän sinisestä lämpimään vihreään. Minullekin ensimmäinen kuva avautui läppärillä siten, että siitä tuli mieleen maailmankartta. Muutaman päivän päästä räystäät taitavat taas tippua, mikä tuntuu ihan hyvältä.
    Kelloköynnöksesi ovat komeita. Niillä on aina kova kiire kasvaa. Kohta saat irroitella kärhiä ikkunanpuitteista. Jättiverbenavauvankin löysin. Omani eivät itäneet tänä vuonna ollenkaan. Ei kylmäkäsitellyt eivätkä käsittelemättömät. Samoin talvetettavista pelaguista yksi toisensa jälkeen on heittänyt henkensä. Kaksi enää jäljellä. Siemeniä vielä olisi, pitäisiköhän laittaa multaan?
    Käsitteletkö noita saviruukkuja jollain tavoin? Minun ruukkuni ulkopintaan ja yläreunaan tulee aina valkoista - mitä lie.
    Lehdettömät oksat sopivat hienosti tulppaanien kaveriksi. Sinistä tulppaania tuskin ostaisin, mutta kieltämättä ne sopivat täydellisesti vaasiinsa. Varsinkin joulun aikaan kaupoissa on eri tavoin värjättyjä ja kimallettuja mehikasveja ym. Ehkä kasvit eivät niistä kärsi, mutta minusta se tuntuu samalta, kuin ihmistä tökittäisiin nuppineuloilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otin jättiverbena kylvöksen jääkaapista ja nostin sen kylppäriin lattialämmityksen päälle. Lattia on siellä tosi lämmin. Oisko suuri lämpötilavaihtelu auttanut nyt itämisessä? En tiedä. Kasvien kanssa ei aina onnistu vaikka kaiken tekis oikein ja samalla tavalla kuin ennenkin🙂

      On noissa minunkin saviruukuissa valkoista. Joissakin enemmän, joissakin vähemmän. Pienet läntit näkyy noissakin kuvissa. Ruukun toisella puolella enempi valkoista.

      Ne maalatut mehitähdet ovat minustakin aika hirvittäviä. En myöskään ymmärrä miksi luonnollisuudesta pitää tehdä muovimaista.

      Poista
  7. Miten kutsuvan näköinen on tosiaan tuo valo ikkunassa . Ihania purkkeja ja maljakot on molemmat aivan mahtavan näköisiä . Minä olen ollut aina maljakkohullu vaikka olenkin omia varastoja vähentänyt . Tulppaanikimppusi on kaunis ja taidokkaasti tehty . Minäkään en pidä että kukat on värjätty tai että niissä on edes kimalletta . Reippaita taimia sinulla on myös ja pelargoniat on myös hyvässä kasvussa . Aurinkoa kaipaan ja myös minun kasvatit .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihana valo. Ihan mahtavaa kun nyt ollaan jo maaliskuussa!

      Poista
  8. Siellä on taimet hyvässä kasvussa ja pelargonit oikein reippaina talven jäljiltä. Värjätyt kasvit ovat minusta aina vähän kummallisia, vaikka kyllä niillekin löytyy ottajansa. Ja näemmä myös sävyihin sopiva maljakkokin :D Tuosta oksilla somistetusta tulppaanikimpusta tykkään kovasti. Se on raikas ja keväinen. Aurinkoista helmikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Minäkin mielummin hankin noita luonnollisen värisiä :)

      Poista
  9. Hyvin kasvavat taimesi. Keväinen tulppaanikimppu on kaunis ja oksat sopivat hyvin kaveriksi. Nuo värjätyt tulppaanit on kyllä vähän erikoiset.

    VastaaPoista
  10. Noista taimista ja tulppaaneista tulee niin Suomen kevät mieleen! Täällä Espanjassa tulppaaneja käytetään vähemmän, mutta neilikoita, ruusuja ja liljoja näyttää jokainen kukkakauppa tarjoavan runsaasti erivärisinä. Yhtään taimea ei ikkunallani ole, koskapa täältä lähtö on tuossa puolentoista kuukauden päässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opiskelutoverini kertoi että Espanjassa tehdään hyvin runsaita kimppuja. Toki siellä on hintatasokin erilainen kuin meillä :)

      Poista
  11. Onpa hienot pelargonit. Kanankakkaa ajattelin minäkin lisätä kelloköynnöksien purkkien nurkkaan, kylvömullassa ovat.

    VastaaPoista
  12. Upeita ovat kuvasi jälleen. Ihanasti on kasvu lähtenyt käyntiin ja lupailee kesää.

    VastaaPoista
  13. Se on totta. Sininen on upea väri, mutta kyllä tässä jo vihreää kaipaisi.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)