2. huhtikuuta 2020

Voiton puolella- Pelargonikatsaus


Miten mukava fiilis onkaan kun talvehtinut pelargoni aukaisee ensimmäisen kukkansa. Yleensä täällä on ensimmäinen kukka avautunut maaliskuussa, mutta tänä talvena pelargonit ovat olleet jotenkin surkeamman näköisiä kuin aiemmin.
Vaihdoin tänä vuonna kaikille pelakuille mullan. Aina en ole näin toiminut, vaan osalle olen lisännyt ruukkuun multaa. Mullat vaihdoin helmikuun lopulla kokeillen tänä vuonna pelargonimultaa. Sitä sattui olemaan kaupassa sopivasti tyrkyllä pistokastaimien vieressä.
Nyt pelargonien kasvu on ollut hyvää ja melko ripeääkin.Helmikuun lopulla ostetut pistokastaimet näyttävät nyt tältä. Istutin nämä hyvin juurtuneet pistokastaimet siihen pelargonimultaan. Taimet on jo hyvän aikaa sitten latvottu ja osa on haaroittunut jo aika hyvin.


Omista pelakuista otetut pistokkaat näyttävät nyt tältä. Juurrutin ne vedessä ja juurten ilmaantumisen jälkeen istutin taimet tätä pienenpiin kennoihin taimimultaan. Kun pelakuulapset olivat juurtuneet hyvin pikkukennossa, istutin taimet perennaruukkuihin pelargonimultaan. Aiemmin olen käyttänyt pelakuilla kesäkukkamultaa, joten sekin passaa oikein hyvin.

Nämä omat pistokkaat juurrutin jokaisen omassa erilaisessa astiassaan, enkä laittanut nimilappuja. Kyllähän ne nyt muistan. Juu-u, enpä muistakkaan. Yksi on 'Kr Mary' ja ainakin kaksi on 'Mårbacka'-pelargoneja. En muista mikä tuo yksi sitten on, ehkä sekin on 'Mårbacka'.
Se siitä järjestelmällisyydestä :D

Tämä viimeinen pistokas on varmasti 'Jyväskylä'Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

26 kommenttia:

 1. Hienot pelakuut sinulla ja ennenkaikkea uudet terhakat ostetut ja omat alut. Minä olen vähän tumpelo noiden pistokkaiden kanssa. Leikkasin myös toistamiseen omat talvehtineet pelakuuni joten kukintaa ei vielä näy. Samoin multaa en ole vielä vaihtanut niille. Odotan vielä että ilmat lämpenee ja saan tehdä sen ulkona mökillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullanvaihto onnistuu hyvin myöhemminkin. Nämä omani olivat ottaneet aika hyvin uutta kasvua silloin, joten vaihdoin mullan hyvissä ajoin :)

   Poista
 2. Ihanat kuvat kauniista kukkivista pelakuista. Olet latvonut nuo pistokkaat. Minäkin ostin pistokkaita, mutta vielä en ole latvonut. En oikein tiedä paljonko niistä pitäisi leikata.
  Multana on mullakin pelargonimulta ja pelargonilannoitettakin ostin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivat aika pieniä, joten napsasin silloin vain ylimmän kasvupisteen pois, eli latvan lehtihankaa myöten jokaisesta varresta. Joistakin vähän alempaa eli lähti yksi lehti siinä latvan mukana.

   Poista
  2. Kiitos Pirjo neuvosta. Nyt olen latvonut omanikin. Toivottavasti en saanut mitään tuhoja aikaan :)

   Poista
  3. Et varmasti saanut ;)
   Huomaan noista omista pistokastaimista että latvomisen jälkeen joku on tehnyt enemmän haaraja kuin toinen.

   Poista
 3. Ihanan punainen kukka! Ovat kyllä kaikki niin kauniin ja hyvävoimaisen näköisiä että varmasti tekevät hyvin kukkia! Näin keväällä aina huomaa kuinka kovasti niitä kukkia ja värejä onkin jo kaivannut, eikä oikein malttais odottaa että se kasvukausi kunnolla alkaisi:) Aurinkoisia päiviä ja leppoisaa alkanutta huhtikuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä oikein malttaisi. Varsinkin viime viikolla kun ei ollut lunta pällistelin kasvarilla, ihan oli sellainen tunne että sinnehän pitää jo jotain saada. Tosiasiassahan nyt on vasta huhtikuun alku. Luntakin tänne tuli ja kaikki näyttää nyt ihan normaalilta :)

   Poista
 4. Ihanan näköisiä reippaita pelakuita, tästä se taas lähtee!

  VastaaPoista
 5. Voi, miten kauniin ja elinvoimaisen väriset lehdet pelakuissasi ovat! Ja niin lupaava tuo ensimmäien kukkakin.
  Kyllä se tästä taas tosiaan lähtee. Mun pelakuut ovat olleet hieman huonolla hoidolla tänä talvena, silti suurin osa näyttää olevan elossa. Pelakuut ovat kyllä mahtavan sitkeitä tyyppejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä, vaikka ne on tuossa eteisessä silmän alla, muutama kuoli talvella. Varmaan oli turhan lämmintä tuossa eteisessä. Onneksi selvinneet näyttävät nyt hyvälle ja uusiakin on tulossa :)

   Poista
 6. Valtavan terhakoita sekä talvehtineet että pistokkaat. Eikö se olekin jännä, kun sitä niin vahvasti ajattelee, että kyllähän minä muistan mitä niissä oli? Eipä sitten muistakaan vähän ajan päästä.
  Terveyttä ja iloa kevääseen:)

  VastaaPoista
 7. Sinun pelaguurivistösi on komeaa katseltavaa. Uusiakin hyvässä kasvussa jo useita.
  Miten ihmeessä sitä aina uskoo ja kuvittelee muistavansa asioita myöhemmin? Sorrun samaan virheeseen kerta toisensa jälkeen. Onneksi noiden pelaguiden suhteen nimet paljastuvat kukinnan myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Eipä auta muu kuin odotella kukintaa :)

   Poista
 8. Ensimmäinen talvetetun kasvin kukka on juhlan tai ainakin pienten tuuletusten paikka. Hyvännäköiset pelakuut sinulla muutenkin, pian kaikki ovat komeasti kukassa. Hyvä kuulla, että taimet sekoittuvat muillakin ja oman muistin kuvittelee paremmaksi kuin se onkaan :D Tein muutamia kylvöjä viime viikonloppuna ja kun ei ollut kynää juuri silloin käden ulottuvilla, niin jätin purkit merkitsemättä. Parin päivän päästä mietin kuumeisesti, mitä olin kylvänyt mihinkin. Varmaan muut olisivat odottaneet siementen itämistä, mutta minä pengoin varovasti niitä mullasta esille ja sitä kautta sain sitten kaikille nimet. Eipähän tule vahingossa kylvettyä kohta samoja uudeellen. Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, merkkaamattomat kylvökset on paha :D Itsekin joskus unohtanut nimetä.

   Poista
 9. Kauniita pelargonioita. Vanha saviruukku on kaikille kasveille huomioni mukaan se kaikkein paras, koska savi hengittää. Pitääkin hankkia pelargonia kotiin. Minä olen niin, tumpelo, etten saa koskaan yli talven menemään.
  Ihanaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin tykkään pitää pelakuut saviruukkuissa. Ne vain jotenkin sopii niihin hyvin :)

   Poista
 10. kerrassaan upea pelakkarivistö ikkunalaudallasi, ja saviruukuista tykkään myös! hankin myös pelakoiden istukastaimia kukkatalosta, verenpisaroita, lumihiutaleita ja petunioita myös. verenpisarat ja petuniat olen jo kertaalleen latvonut. seuraavaksi on vuorossa pelakat. näin saa hyvin edullisesti kasvatettua moninkertaisen määrän kesäkukkia.
  viikolla ostin Puutarhalehden, mukava oli lukea pihastasi. olipa lehdessä monta muutakin hyvää juttua, joten ihan hyvä ostos oli. rentouttavaa viikonloppua Sinulle:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pistokastaimet ovat kyllä näppäriä.
   Niin, lehti oli kaikenkaikkiaan tosi kiva ;)

   Poista
 11. Oi, sulla jo kukkii ja nuppujaki jo monta. Sun pelargooniat o muutenki hyvän näköösiä. Mullon viäläki mullat vaihtamata. Pakko kait vaihtaa, ainaki isoommille, ku viimme keväänä laitoon vaa lisää multaa.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)