4. huhtikuuta 2020

Isommat ruukut kelloköynnöksille

Tänä vuonna kelloköynnös iti hyvin. Aina se ei ole ollut niin itsestään selvää. Taimia tuli aika lailla ja kauppasinkin niitä jo muutamalle kaverille. Yhden kaverin kanssa jo sovittiin että tulee hakemaan pari taimea, mutta päätimmekin olla nyt tapaamatta, sillä hän on päiväkodissa töissä ja minä vielä tovin ikäihmisten parissa. Tilaongelmia saattaa ilmetä ennen kuin pääsee kasveja kasvihuoneeseen kiikuttamaan, mutta eipä ole ensi kerta jo huusholli on taimia täynnä. Kyllä nämä mahtuvat täällä kuitenkin olemaan  ja toivottavasti hyvissä ajoin toukokuussa pääsee kasvihuonetta lämmittämään öisin.

Olen kasvattanut kelloköynnöksiä tälläisissä korkeissa ruukuissa, ihan tilankäytönkin suhteen. Viime vuonna hamstrasin näitä hyviä ruukkuja töistä. Vissiin oli johonkin kohteeseen tullut villiviiniä tai vastaavaa.
Taimet koulin aiemmin perennaruukkuihin taimimultaan. Nyt istutin taimet kesäkukkamultaan ja ruukun pohjaosaan sotkin pari teelusikallista lannoiterakeita. Näissä isoissa ruukuissa kasvit ovat sitten siihen asti kun ulos istutetaan. Olikin viime hetket nämä laittaa isompaan ruukkuun siellä mitä isommaksi taimi ehtii kasvaa sen hankalampaa sitä on käsitellä. Taimet olivat kasvattaneet juuria hyvin ympäri multatilaa noissa pienissä ruukuissa. Eväät on syöty niin sanotusti ja kasvusto hieman hailakkaa. Nyt ravinteikkaaseen multaan päästyään lehdistö varmasti tummenee. En sitten raaskinut yhtään taimea heittää pois, joten nyt tuli vähän överit :)

Tänään siivosin keittiön ja pesin lattian. Sitten aloin sotkemaan mullan kanssa :) Se tapahtuu muuten melko usein noin. Sitä ei sitten vissiin selitä mikään muu kuin vanha toteamus "Ensin työ, sitten huvi".


Osa kasveista on nyt olohuoneessa karavaanareiden taittopöydän päällä


Muutama taimi jäi tuttuun tapaan keittiönpöydälleTänne voit kurkata, jos kelloköynnös tarraa verhoon, viereiseen kaveriin tai ikkunanpieleen30 kommenttia:

 1. Onpa niitä paljon, mutta hyväkuntoisilta näyttävät kaikki! Minullakin on jostain syystä tapana siivota ja alkaa sitten hääräämään mullan ja ruukkujen kanssa. Ensin työ, sitten huvi käy hyvästä selityksestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Pakkohan sen on niin olla, koska eihän siinä oikeasti järkeä ole :)

   Poista
 2. Oih, kelloköynnökset on niin kauniita, niillä on jotenkin viehättävä tapa kasvaa. :)

  VastaaPoista
 3. Ihanan paljon! Voihan noita laittaa kesällä ruukkuihin ulos vaikka keskelle kukkapenkkejä, tulee kyllä aika mahtava rehevyys niistä! Toivottavasti pääsette vielä ystävän kanssa vaihtamaan taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eiköhän me päästä:)
   Olen laittanut usein kelloköynnökset isoihin ruukkuihin ja obeliskin niihin. Nyt haaveilen, mikäli saunan luokse saisi jonkun säleikön tms, jonka luo vaikka iso puusta tehty istutusloota. Siinä sopisi kelloköynnös kunnolla kiipeämään. :)

   Poista
 4. Voi jestas mikä määrä! Kyllä kesällä kukoostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toivotaan niin ;) On näissä aika homma pitää sisällä, mutta kerrankos sitä :)

   Poista
 5. Mahtava rivistö! Komeaa rehevyyttä tulossa kesään! Hauska tuo kasvunhallintavinkkisi. Ennen sen lukemista juuri mietin, että tuosta lähtevät hyvin verhoasi pitkin kiipimään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kasvavat sitten sellaiseksi syttyräksi, mutta ulos päästessän osaavat sitten itse ylöspäin taas kiivetä. Tukikepin olen jättänyt sinne kasvuston sisään, sitä on ihan turha yrittääkkään irroittaa pois :)

   Poista
 6. Upea määrä kelloköynnöksiä! Nuo syvät ruukut ovatkin hyviä, minun piti laittaa isoon - puun oston mukana tulleeseen -ruukkuun kolme taimea, kun ei ollut tuollaisia. Noista saat varmasti kaunista köynnöstä saunan säleikköön tai muuhun katsomaasi paikkaan. Minullakin on viime päivinä ollut melkoista mullan kanssa ”sotkemista” keittiössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin minulla oli myös näitä tämäntapaisia ruukkuja, mutta viime keväänä ei sitten enää ollutkaan kun pari. Tosiaan viime kesänä huomasin työpaikan hallilla nämä käytetyt ruukut:)
   Useampi taimi isossa ruukussa toimii myös. Jos vaan on passeleita ruukkuja, on kelloköynnös on niin rehevä, että yksi taimi riittää. Siitäkin tulee tosi komea sitten kesällä.

   Poista
 7. Kauniita on kelloköynnökset. Ja siulla on monta! Mie ostan tuosta lähipuutarhalta valamiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläpäin on ollut harvoin tarjolla kelloköynnöstä :)

   Poista
 8. Hyviltä näyttävät kelloköynnöksesi, noista tulee paljon vehreyttä pihaan. Miten tuttua, että ensin siivoat ja sitten itsestään selvyytenä kaivat multapussit esille:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuossa järjestyksessä se aina menee :D

   Poista
 9. Minun pitää tehdä sama homma. Tuollaisia pitkulaisia ruukkuja ei ole tarpeeksi, mutta onneksi on tullut säästettyjä isompia, pyöreitä purkkeja. Kelloköynnöksen taimia on 18, joten joihinkin purkkeihin on laitettava kaksi tainta. Se ei haittaa, sillä aion joka tapauksessa istuttaa useamman samaan isoon piharuukkuun.
  Pätevä lausahdus itsellekin tutulle työjärjestykselle. Se täytyy tallettaa muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lausahdus on kyllä pätevä tälle epälogiselle työjärjestykselle :)
   Minullakin on muuten 18, osa pieniä, mutta kun multaa ja ruukkuja oli tarpeeksi istutuin kaikki omaansa. Aiemmin minulla oli useampi näitä tän tyyppisiä ruukkuja, viime keväänä ei. Viime kesänä huomasin työpaikan hallilla näitä ja heti oli mielessä kelloköynnös.
   Ruukut ovat valitettavasti jätettä, sillä harva taimisto ottaa niitä takaisin, joten hamstraan parhaat ;)

   Poista
 10. vau miten isoja ja hyvinvoivan näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun silmään vähän hailakoita, mutta ottavat väriä kun pääsivät lannoitetumpaan multaan ;)

   Poista
 11. Onpa ne jo melkoisen kokoisia!

  VastaaPoista
 12. Hieno, jopa graafinen sisustuselementti keittiön pöydällä ;) Nuo isot ruukut on loistavia, minulla on niitä muutama kalliimmalla ostettujen kärhöjen jäljiltä. Mukavaa viikkoa sinne kasvavan kelloköynnösviidakon keskelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees. Eipä nuo sovi tuossa vierivieressä kauan olemaan, kasvun myötä pitää siirtää ruukkuja lomittain :)

   Poista
 13. Jestas mikä määrä kelloköynnöstä sinulla on kasvussa ja minkälaista kasvua.. todella rehevää. Käteviä nuo kapeat ja korkeat ruukut , mistäköhän niitä voisi saada hankittua?
  Kelloköynnöksistä saat kyllä upeaa kukintaa ja myös näkösuojaa jos tarvetta sellaiselle on. Hyvää pääsiäistä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole näitä nähnyt myynnissä. Työpaikan hallilta otin. Niissä oli tullut taimistolta köynnöksiä jollekin meidän työmaalle.

   Poista
 14. kerrassaan upeat taimet Sinulla! toivottavasti saan itsekin viel kasvatettua muutamia taimia lisää, nyt aamukierrolla huomasin yhden uuden taimen, mikä iti reilut kaksi viikkoa myöhemmin kuin kaksi ensimmäistä. toivottavasti muutama muukin siemen innostuisi viel itämään.
  hyvä vinkki nuo korkeat purkit. niitä löytyy vajasta, kun kärhöt yleensä on juuri noissa korkeissa. mukavaa pääsisäisen aikaa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin joku vuosi kelloköynnökset itivät eriaikaan pikku hiljaa.

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)