11. lokakuuta 2017

Hallitusti hoitamaton - ajatuksia puutarhasta ja luonnosta


Katsoin Yle Areenalta erittäin hyvän sarjan, Asfalttiviidakot. Sarja on Petteri Saarion kuusiosainen dokumentti kaupunkiluonnosta. Suosittelen lämpimästi katsomaan sen.

Luonto on ollut minulle aina läheinen, Savon metsästä kun olen kotoisin. Toki nuorena aikuisena olen kerrostalossa asfaltin keskellä asunut, sittemmin rivarissa ja nyt pienessä tönössä taajama-alueella. Mökillä ja mökkipuutarhassa on luonto vahvasti läsnä. Mökille en vain pääse niin usein kuin haluaisin.

Se miksi kirjoitan tästä on että varsinkin jakso "Hallitusti hoitamaton" sain minut ajattelemaan puutarhan perustamista kotipihalla hieman tarkemmin. Pohdin tässä postauksessa puutarhojani oman tyylini ja viherrakentajanroolin kautta. Tavallaan ne kohtaavat ja tavallaan taas eivät voisi olla kauempana toisistaan. Pentti Alanko on jaksossa 4 huolissaan nykyisestä puutarhatyylistä, jossa luodaan kuollutta, toisin sanoen nurmipintaa ja kiveystä. Niistähän ei ole iloa luonnolle.

Miten oma tyylini sitten kohtaa tätä ajatusmaailmaa ja vieroksuu nykyistä viherrakentamista?
Istutusalueet ovat rönsyileviä, ei niin säännönmukaista vihersuunnittelua. Vaan oman maun mukaan kasvupaikalle sopivia kasveja.
Annoin naapurille jakotaimia ja hän katseli istutuksiani todeten " En ole tajunnutkaan että noin paljon erilaista voi laittaa yhteen suureen alueeseen, vaan minulla on ollut vaikeuksia miettiä mitä kasveja istuttaa"
Niinpä, alkuaikoina sitä mietti ja istutti 5 tuota ja tuota ja 7 tuota, mutta nyttemmin siitä olen vieraantunut ;)

Olen ollut rakentamassa  asuntomessuilla ainakin kolmea pihaa. Oma tyylini ja nykyinen viherrakentaminen eivät siis juuri kohtaa. Nätisti sanottuna, tekemämme pihat eivät ole mielestäni kovinkaan...mielenkiintoisia....


Mökkipuutarhassa ajatus tehdä mahdollimman vähän ja antaa luonnon ja puutarhan mukautua kohtaa jo siinäkin ettei siellä ole edes niin paljon aikaa, jotta joka paikkaa ehtii kynimään ;)
Yhdestä asiasta en kuitenkaan tinki, nimittäin kitkentä. Erityisesti kevätkitkentä. Jonkunmoinen raami on mielestäni luonnonmukaisessakin puutarhassa pysyttävä, sillä perennatkaan eivät jaksa kukoistaa rönsyleinikkien keskellä.


Missä viherrakentajan ajatusmaailma sitten kohtaa?
Perustettaessa istutusaluetta on puhdasta multaa oltava tarpeeksi. Kotona sekä mökillä on kaivettu ja kärrätty ja pengerretty, multaa on istutusalueissa 30- 50 cm. Kasvupaikan valmistelu siis vie oikeastaan kaiken ajan, itse istuttaminen on oikeastaan pikkuloppusilaus. (Uudiskohteen murskepihalla mullan syvyys on eri riippuen kasveista, muttei niitä kukaan nyt käsin tee) Mullasta sen verran vaikka pussimulta on kuinka hyvää, tulee sen käyttäminen suuressa istutusalueessa turhan kalliiksi ja muoviroskaa tulee tolkuttomasti. Suuremmilla paikkakunnilla on luotettavia mullantoimittajia, joilta saa autokuormallisen hyvää multaa. Jos tarve on vähempi, kannattaa ottaa multaa suursäkeissä.
Toinen asia mikä on tuttua, on kiveysten tekeminen. Takavuosina niitäkin tein töissäni, kunnes firmaan palkattiin kivimiehiä. Ahkeria kavereita, jolla ei kuitenkaan ollut puutarha-alan koulutusta tai muuten hankittua tietoa puutarha-alasta. Niinpä, meille akoille jäi sitten istutuspuuhat yms. mikä nyt ei välttämättä ollut mukava muutos.

Mitä ajatuksia jakso "Hallitusti hoitamaton" sitten herätti kotipihaa ajatellessani.
Kotipiha on viherrakennettu, vaikkakin istutusalueet ovat laajoja ja rönsyileviä, on kotipiha liian viherrakennettu. Sen laittaminen on vielä kuitenkin kesken, vaikkakin tänä kesänä siinä on ollut jo oikean puutarhan tuntua.


Mikä tulee sitten olemaan toisin? Ihan ensimmäiseksi kiinnitän huomioa nurmialueisiin. En edes tykkää nurmen ajamisesta. Ihmettelin aina viherrakentajana miten asiakkaat kokevat nurmen helpoksi ja perennat vaikeiksi. Minusta kun se on päinvastoin, ei hyvin perustettuja perenna-alueita tarvitse joka viikko kitkeä (kevätkitkentään kannattaa panostaa), mutta nurmi pitää leikata joka viikko. Miehetkö sen nurmen ajaa? Ei meillä ainakaan. Puolisoni tekee rakennuksilla ulkotöitä ja usein yrittäjänä pitkää päivää. Joten minä arkivapailla päristelen nurmet.

Olen miettinyt minkä alueen voisin jättää ajamatta, ehkä lisätä jotain muita kasveja joukkoon ja antaa alueen muotoutua itsekseen. Niittäisin vain....


Täällä takapihalla vaahteran alla tykkäsin pitää nurmen nurmena. Samoin etupihalla istutusalueen takana olevan lämpäreen voisin jättää nurmelle.


Tontin toisella laidalla on suurin nurmialue. Täällä telttapömpelin vieressä voisin istutusaluetta suurentaa, mutta jättää osan alueesta niittymäiseksi....
Luumupuusta oikealle on suuri vaahtera (ei näy kuvassa), senkin alla oleva alue voisi olla luonnonmukainen.Toinen alue joka tulee muuttumaan on kasvarin takainen pengerrys. Olen sinne "oikeaoppisesti" kaivellut paikat pensaille, mullannut, istuttanut, laittanut katekankaan ja kuorikkeen. Puoliso kysyi aiemmin etteikö se voisi jäädä luonnontilaan, mutta minä tarhurina halusin sen hallita. No, se on miltei valmis. Sellainen kuin "pitääkin" olla.  Ja se on paljas, hyödytön ja TYLSÄ.


Vangitse vai vapauta? Olen sitten ajatellut muuttaa kulman ottamalla puskat ja kankaat pois. Kuorikatteen voin kärrätä oleville pensasalueille. Se on helppo kankaan päältä puhtaana saada pois.
Siirrän tänne luonnonkasveja ja annan alueen muotoutua itsestään. Luonnollisesti. Ja pahoittelen perhosille ja muille luontokappaleille aiheutunutta vahinkoa ;) Ja kannattaisi kuunnella useimmin tuota ei-tarhuria...

Kannattaa käydä katsomassa Yle- Areenassa tuo sarja :)

(edit. Sarja ei ole nyt enää katsottavissa, mutta ehkä se tulee uusintana)


Millaisia ajatuksia tämä postaus herättää?
Ystävät, myös kritiikki käy :)31 kommenttia:

 1. itse en näe kauneutta "nykypihoissa", joissa tuntuu olevan paljon tuijia, katetta, kiveä ja terassia. kaipaan juuri tuota runsautta!!! Toki nykypihat on siistejä, mutta eivät vain miellytä omaa silmääni. On toki kiva, että pihassa on terassi ja siistit polut, mutta ehdottomasti pitää olla myös perennoja ja pensaita. Nurmikkokin on mielestäni ihan kaunis, mutta sen hoito vaatii kyllä melko paljon.
  Täytyykin yrittää muistaa jossakin vaiheessa käydä tuo ohjelma käydä katsomassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tuo siisteys onkin se juttu...Dokumentti pisti miettimään sitä ja Pentti Alankon puutarha ohjetta jaksossa 4 : "Jätä paljon tekemättä"
   Tuijista en ole koskaan tykännyt, liian säännönmukaisia. Paljonhan niitä käytetään viherrakentamisessa, mutta omalla tontilla ei ole yhtään. Jotenkin ei vain sovi..

   Kuorikatekin on tylsän näkköistä, mutta oikeastaan ihan välttämätön apu, jotta pensaat pääsevät kasvussa vauhtiin. Kun pensasryhmät ovat kasvaneet täyteen mittaan, ei siellä alla sitten valoa rikkakasveille ole, eikä tarvetta kuorikkeelle. Ehkä lisäys sitten kun vaikka alasleikkaa.
   En tykkää kuorikealueista jotka ovat aina kuoriketta...

   Käy ihmeessä katsomassa ;)

   Poista
 2. Kiva kirjoitus, tämä herätti paljon ajatuksia, tosin lähinnä niitä kanssasi samanlaisia ajatuksia. Olen itsekin tykännyt tuosta tv-sarjasta. Ehkä itse kun olen enempi suunnittelija kuin viherrakentaja, niin minua eniten pistää silmään puutarha, joka on ristiriidassa ympäröivän maiseman kanssa. Hirmu usein näkee kovin rakennettuja puutarhoja, ja tontin rajasta alkaa sitten aivan toisenlainen värimaailma, ja kasvimaailma... se häiritsee ja harmittaakin.
  Asuntomessupihat ovat järjestään todella tylsiä ja ikäviä, ne mitä minäkin olen nähnyt, ja kun katson kuvia omasta pihastasi, joka on runsas ja kerroksellinen, ei voisi eroa enempää olla! Toki messut tehdään lyhyessä ajassa, mutta onnistutaan sitä maailmallakin istuttamaan kookkaita kasveja ja saamaan "valmiin" näköistä lyhyessä ajassa. Olisi kivaa, jos joskus asuntomessuilla satsattaisiin pihoihin. Tätä olen odottanut jo parikymmentä vuotta :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, muistaaksen tuota Jyväskylän messua markkinoitiin myös puutarhapainotteisena. Silloin jo sitä ihmettelin :o
   Pihat tehdään toki hirmu kiireellä. Kaikki siellä yhtä aikaa töissä: kaupunkin kadun rakentajat ja pihafirmat ja onnettomat myöhässä olevat talonrakentajat. Joskus ei edes päästy työkoneilla tuomaan tavaraa siihen omaan kohteeseen. Ihan kaaos työmaita :D Mutta toki suunnittelijoilla on kuitenkin enemmän aikaa miettiä millainen se piha pitää olla.
   Minuakin häiritsee tuo pihan ja luonnon yhteensopimattomuus. Pahimmissa tapauksissa mustikat nurin ja nurmi tilalle siihen metsänreunaan...
   Omaan pihaani yritän luoda lisää luonnonmukaisuutta...

   Poista
 3. Olen samaa mieltä kanssasi, paitsi että tykkään itse paljon nurmialueista ja pidän nurmea helppohoitoisena ja pidän puutarhan hoidossa eniten nurtsin leikkauksesta. Mutta tärkeintähän on, että oma piha on itselle mieleinen. Eihän sitä toisille tehdä. Tykkään kyllä siis perennaryhmistä myös, mutta en itse hävittäisi nurmea kokonaan pois pihasta, sillä se kuuluu mielestäni pihaan olennaisesti. Mutta on kiva nähdä erilaisia pihoja ja tyylejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, puutarhahan tehdään itselle :) Osaltaan sen voi tehdä myös luonnolle:)
   Nurmi on kyllä ihan rauhoittava elementti kasvuston lisäksi, mutta itse ajattelen että meillä on sitä liikaa ;)

   Poista
 4. Hyviä pointteja! Saaressa tilaa on myös niin paljon enemmän, että kaikkea ei voi hallita vaikka kuinka haluaisi (ainakaan minun taidoilla ja ajankäytöllä!). Haluaisinkin, että alueet ikäänkuin liukuisivat hoidetuista hoitamattomiin metsiköihin ja rantoihin. Nyt olen vasta tutustumisvaiheessa koko pihaani, vasta kasvimaita on laitettu. Ja kun talorakentaminenkin on vasta alkamassa, huomaan että pihan suunnittelua ei kannata edes tehdä. Nyt joka paikka on kurassa, omenapuut siirretty kerran, seuraavaksi siirretään mustikkapensaat.... Pikkuhiljaa! :)

  Ja aivan ihania ja runsaita pihoja sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin olisikin kaunista, pikkuhiljaa rakennettu osa soljuisi ympäröivään luontoon ;)

   Poista
 5. Puutarhaa on rakenneltu nyt kolmisen vuotta, pohja oli niinsanotusta hedelmällinen, eli pihassa oli lähinnä nurmea... olen kanssasi samaa mieltä siitä, että nurmikko vaatii eniten työtä. Perennat toki täytyy jakaa, meillä se on edessä ensi keväänä, mutta sehän on vain hauskaa. Muutenkin keväällä sormet syyhyävät multaa tonkimaan :)
  Pensasalue on täyttynyt mukavasti, montaa rikkaruohoja ei tarvinnut kitkeä nyt syksyllä sieltäkään.
  Pihaa on rakenneltu myös niin, että siellä on erilaisia tiloja, joihin ei välttämättä näe jokapaikasta suoraan vaan pitää mennä kurkistelemaan "kulman takaa"
  Meillä piha on sellainen sekoitus vähän kaikkea, on havuja, perennoja, pensaita, lampi, viherseiniä ja pieni kivikkoaluekin. Ja omenaa, kirsikkaa, luumua, mustikkaa sun muuta. Varmaankin monen mielestä kamala sekamelska, mutta meille hyvinkin mieluinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on mukava kun puutarha jakautuu erilaisiin "huoneisiin" :)

   Ja tosiaan on pääasia, että se on itselle mieluinen.

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus, jonka useimmista kohdista olen kanssasi samaa mieltä. Nurmikolla on toki paikkansa joissain puutarhoissa. Esimerkiksi suurissa kartanopuutarhoissa silkkiselle nurmelle on tilaa ja se on oma tärkeä elementtinsä. Sen sijaan moni pieni puutarha olisi huomattavasti mielenkiintoisempi toteutettuna kokonaan ilman nurmea. Monet tykkäävät, että nurmi on helppo, mutta minusta kaunis ja hyväkuntoinen nurmikko vaatii paljon niin perustamiselta kuin kunnossapidoltakin. Kiivaana kasvukautena kerta viikossa leikkauksella ei edes riitä. Riippuu tietenkin, mistä tykkää. Minusta nurmikko pitää olla leikattu, jolloin muutkin istutukset näyttävät paremmilta. Nurmikosta ei tule oitis niittyä pelkästään jättämällä se hoitamatta. Pikkulapsiperheessä nurmikolla on paikkansa. Varsinkin silloin, jos pihalla pelataan paljon. Meillä nurmikko on lähtenyt pala palalta kutistumaan ja ajatus on, että joskus nurmikko olisi lähinnä pehmeäkulkuinen käytävä ja reitti istutusalueiden välillä ja välissä. Meillä nurmikon leikkaan minä. Aina. Näin on ollut jo vuosikausia. Kolmen minä leikkaa, ei leikkaa mieskään. Pelkään päivää, että jos ja kun aikanamme tästä talosta pois tavalla tai toisella lähdemme, seuraava omistaja jyrää alapihalla jälleen nurmikoksi. Ylläpiha varmaan asfaltoidaan. Useimmat nuoremmat naapuruston asukkaat ovat sitä mieltä, että minulla on liikaa istutuksia ja nurmikko olisi helpoin hoitaa.

  Moni haluaa asua omakotitalossa, mutta kaiken pitää olla vaivatonta ja helppoa. Kuvitellaan, että kun piha on täynnä kuorikatetta ja erilaisia kiveyksiä sekä pari havua, ei mitään tarvitse tehdä. Kyllä ne rikat kasvavat sinne kuorikatteeseenkin. Huonosti perustettujen ja sinne tänne kallellaan olevien pihakiveysten välissä kukkivat voikukat eivät pitkän päälle ole kovin kaunis näky.

  Asuntomessualueilla näkyy yhä enemmän trendit ja muoti, joka on voimallisesti tullut myös puutarhoihin. Aina aika on tavalla tai toisella näkynyt myös puutarhoissa. Ei siinä mitään. Tuntuu vain siltä, että trendit tarkoittavat enenevässä määrin kertakäyttökulttuuria kasveissa ja kaikessa puutarhaan liittyvässä. Trendit ovat kivoja, mutta kertakäyttöisyys ei jotenkin istu luontoon, ei edes muokattuun ja itse rakennettuun.

  Onneksi jokainen saa tehdä puutarhastaan juuri sellaisen, kuin haluaa. Toisten puutarhoissa vieraillessa huomaa, että lähes jokaisessa puutarhassa on jotain kaunista ja viehättävää. Usein hienoja ideoita omaan puutarhaan siirrettäväksi. Jopa niissä puutarhoissa, joissa ei vierailua pidempään yhtään viihtyisi. Yhtä oikeanlaista puutarhaa ei ole olemassakaan. Välillä tosin uskon, että miltei kaikki maailman puutarhat ovat hienompia, kuin omani. Hölmöä, sillä tuskin on tarve kilpailla puutarhan laittamisessa. Riittää, että itse ja oma perhe tykkää ja viihtyy.

  Katsoin tuon samaisen Asfalttiviidakot-sarjan ja pidin siitä kovasti. Se myös herätti paljon ajatuksia. Suosittelen lämpimästi sen katsomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, riittää että omassa pihassa viihtyy. Itse haluan kuitenkin saada tänne kotipihaan lisää samantapaista rentoutta kuin mökillä on.

   Meilläkin nurmikko on mitä sattuu. Tuolla isolla alueella se kasvaa aika huonosti. Luin juuri eri tavoista kuinka nurmesta saisi tehtyä niittymäisempää. Pitää siihen perehtyä paremmmin.

   Tuosta pihan vaivattomuudesta ja helppodesta tuli mieleen että helppohoitoinen ei tarkoita samaa kun ettei tarvitse tehdä mitään. Niinhän moni luulee ;)

   Poista
 7. Monelta osin olen kanssasi samaa mieltä. Pihasuunnittelijoiden suunnittelemat pihat ovat usein aivan liian samankaltaisia ja näin ollen persoonattomia ja yllätyksettömiä. Toisaalta ymmärrän senkin, että esimerkiksi kiireisimpiä ruuhkavuosiaan elävät perheet haluavat nykyään pihastaan mahdollisimman helppohoitoisen ja vaivattoman ja kasvivalinnat pyritään tekemään sen mukaan. Pihasuunnittelijanhan on kuunneltava ja otettava asiakkaidensa toiveet hyvin pitkälle huomioon.
  Itse pidän hyvin hoidetusta nurmikosta ja se antaa mielestäni kauniit kehykset koko puutarhalle. Omalla pihalla olemme ratkaisseet joka viikkoisen ja paljon aikaa vievän nurmikonleikkuuoperaation hankkimalla isolle pihalle tarkoitetun robottileikkurin.
  Pihasi on todella kaunis ja etenkin kasviryhmien kerroksellisuus ja graniittikivin pengerretyt istutusalueet ihastuttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, puutarhaharrastajien pihat ovat persoonallisia ja kasvivalinnoiltaan runsaampia. Toki on hyvä että pihaan kuitenkin panostetaan teettämällä se jollakin muulla, vaikkei itse siistä niin kovin kiinnostunut olisikaan. Hoidettu piha nostaa myös kiinteistön arvoa.
   Nurmi on kiva rauhoittava elementti, mutta jotenkin tuntuu että sitä on liikaa meillä;)

   Poista
 8. Kiitos vinkistä. En pidä minäkään nykytrendeistä eli kivipihoista kivitalojen ympärillä. Mutta toki jos joku pitää niin saa sellaisen hankkia. Mutta ne on juuri sellaisia, kuolleita.
  Nurmea meillä on paljon, iso pihaa ei istuteta heti täyteen. Tavoite on vähentää nurmikkoa pikku hiljaa pois. Kevätkitkeminen on hyödyllistä, silloin kannattaa olla ahkera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ohjelma on tosi kiva :)

   Niin, aikansa se pihan laittaminen vie, mutta ehkä siinä on se ison pihan tekemisen viehättävyys. Voi luoda uutta ja tuumata, ja piha valmistuu pala kerrallaan (vaikka puutarhahan ei koskaan ole valmmis)

   Poista
 9. Täytyypä yrittää ehtiä katsoa tuo ohjelma, se on mennyt minulta kokonaan ohi.

  Hallitusti hoitamaton, mahdollisimman luonnonmukainen piha on minunkin tavoitteeni. Meillä on miehen kanssa jatkuva 'taistelu' nurmikon ja istutusalueiden välillä. Nurmikko on miehen silmäterä ja hän kyllä hoitaa myös sen leikkauksen. Laajennan istutusalueitani pikku hiljaa ja aina niistä tulee keskustelua. Yleensä mies on kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, kunhan en ole 'varastanut' liian suurta nurmialuetta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo "nurmi" on mitä sattuu vihreää :D

   Poista
 10. Vapauta!
  Ja kiitos ohjelmavinkistä, täytyykin käydä se katsomassa, koko sarja.
  Alun alkaen olin kriittisempi kukkapenkin asukkeja kohtaan, vain ne saivat kasvaa mitä minä olin valinnut ja vain siellä minne olin ne asetellut. Nykyään kukkapenkeissäni kasvaa monenlaista luonnonkukkaa, ja muutkin saavat levitä melkein minne vain tahtovat. Kukkapenkeissäni on myös puita ja pensaita, harvassa paikassa luonnossakaan ne ovat erillisinä alueina. Hieman villi sopii minulle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, minäkin silloin aikoinaan olin mukamas tarkka mitä missäkin saa kasvaa, mutta se touhu on nyt vuosien saatossa hävinnyt ;)

   Poista
 11. Kiitos ohjelmavihjeestä. Olen ehdottomasti hallitusti hoitamattoman linjoilla. Jo puutarhani koko pakottaa siihen, omat makumieltymykseni myös. Nurmialue on vähentynyt puutarhan rakentuessa. Mielnkiinnon ylläpitämiseksi minulle mieluisa puutarha on yllätyksellinen ja vaihteleva. Sellainen, että näkymät avautuvat kulkiessa. Kuvasi ovat kauniita. puutarasi vaikuttaa huikean inspiroivalta ja viihtyisältä. Tokihan on eriasia omistaako pihan harrastaja vai haluaako talossa asuja vain siistin, katseen kestävän pihan talonsa ympärille. Monen tip top-ihmisen mielstä minun puutarhassani on sotkua ja kaaosta ja "kauhea työ", kuten usein kuulen huokailtavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on se minunkin puutarha "kauhea työ" :D
   Totta, on kuitenkin hyvä, jos pihat laitetaan vaikka itse ei niistä niin välitä. Nostaa kiinteistön arvoakin..

   Poista
 12. Tua sarija on menny multa täysin ohi.
  Asuntomessupihat on kyllä aika karseeta. Osansa on tiätenki sillä, että ne vähät kasvit on viälä piäniäki.
  Sullon kyllä ihana puutarha ja kasvien runsaus pehementää rakenteet mukavasti. Moon istutusten kans turhanki tarkka, mutta ny meen tällä tyylillä. Kymmen vuaren päästä tyyli voi ollakki jo toine. Ken tiätää. Nurmikkua piänennän isännältä juluki ja salaa :)

  VastaaPoista
 13. Hyviä ajatuksia. :) Asflattiviidakoita tuli muuten telkkarista just sopivasti, kun viimeviikolla olin ajamassa iltamyöhällä pitkän matkan takaa kotia kohti ja pidin taukoa huoltoasemalla, niin katsoinpa siinä huoltsikkakahvilla istuskellessa sitten jakson loppuun ennen kuin jatkoin matkaa - oli sen verran kiinnostava ohjelma! :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
 14. Oi kiitos tästä postauksesta, huojensi omaa mieltäni siitä, kun ei kykene tekemään omasta pihastaan sellaista "messupihaa", jota ei oikeasti haluaisikaan. Minä vähennän nurmikkoa koko ajan kukkapenkkien kustannuksella, mutta tuo luonnontilaan jättäminen sotii omaa ajatusmaailmaa, sen verran haluan olla pihani "herra", että luonnonkasvitkin ovat siellä, missä niiden haluan olevan:)Ja multakuorma pihan laidalla on meillä tuttu näky:) Mökkipiha onkin sitten ihan eri asia! Mutta uusien upeiden designtalojen pihat tuskin voisivat ollakaan muuta kuin mitä tämän päivän viherrakentaminen tarjoaa, ei niihin muu sovikaan. Ja arvostan teitä tämän päivän vihersuunnitelijoita ja -rakentajia, teette taitavaa työtä, tulevaisuus näyttäköön, kuinka kauan tämä trendi jatkuu..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, onhan se ajatusmaailma vähän niinkin että kun joku firma on sen pihan tehnyt niin se on hyvä...Mutta meillä kaikilla on ne omat mieltymykset, joita pitää seurata :)

   Vielä tarkennuksena en ole koskaan puutarhurina töissä laatinut yhtään suunnitelmaa, toteuttanut kyllä ;)

   Poista
 15. Erinomainen postaus! En itse pidä nykytyylin pihoista. Täällä meilläpäin pihoilla on nykyisin valtaisa terassi ja siinä jatkeenä läntti nurmikkoa. Ei mitään muuta.

  VastaaPoista
 16. Me viherrakennutimme pihamme viime kesänä. Oli todella vaikea minullakin miettiä mitä kasveja istuttaa. Ei tullut niitä niin paljon istutettua, joten ehkä ensi kesänä jotakin lisää. Hienon näköinen piha!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)