22. tammikuuta 2016

Kuistilla on kevät?

Meillä on pieni eteinen ja auringonpaisteella hyvinkin valoinen. En oikein osaa kutsua sitä kuistiksi, aina tulee puhuttua eteisestä. Jotenkin oma mielikuva kuistista on sellainen katettu seinätön terassi, miksiköhän niin. No, sanoopa sitä sitten lämpimäksi kuistiksi tai eteiseksi, siellä näyttää varsin keväiseltä ;)
Olen pitänyt lämpötilan matalammalla täällä. Kuistilla onkin jonkun verran viileämpi kuin muualla talossa, vaikkei tänne ole väliovea. Tuon puisen laatikon liikutin sisälle saunarötisköstä. Laitoin laatikkoon multapusseja yms. taimikasvatus tarvikkeita. Tykkään kannen väristä, mutta mietin maalaisinko sivut valkeaksi vain antaisinko olla puunväriset. Puhdetöinä isäntä laittoi minulle ikkunalaudan. Minusta kun sellainen kuuluu tänne ehdottomasti ;) 
Viime vuonna siemenestä kasvattamani pelargoniat pihisevät hengissä. Tässä kävi sellainen juttu, että pelastin nämä kesän lopulla puutarhakompostista. Minulle nimittäin iski loppukesällä hirmuinen vimma siivota kaikki kesäkukat pois ja nakkelin ne menemään. Myös pelargoniat, sillä en muka viitsisi niitä talvettaa. Jotenkin huvittaa itseänikin tämä touhu. Pari päivää kesäkukkasiivouksen jälkeen satuin selailemaan puutarhablogeja ja osuin sellaiseen, jossa puhuttiin pelargonian talvettamisesta. Ja sittenhän piti lähteä pelastamaan kompostista mitä pystyisi. Nämä ovat pienimmät yksilöt ja nekin olivat vähän katkeilleet kovassa käsittelyssä :D
Jouluruusut tekevät uutta lehteä, kaksi näyttää ihan pirteälle, yksi on surkeamman oloinen.
Olen lukenut niin monta Cherin postausta oliivipuusta, että ostin sellaisen kun tuli vastaan sopuhinnalla. Nähtäväksi jää pärjääkö se meillä...
Tyhjensimme tuhkat tulisijoista, enkä sitä jaksanut alkaa säilyttelemään missään, vaan suoraan puutarhaan heittelin sen. Tuhkaa voi aivan hyvin kylvää mihin vuodenaikaan vaan. Täytyy muistaa ettei sitä heittele kalkinkarttajille. Täältä lisää infoa tuhkan käytöstä puutarhassa. Sari jaksaa kirjoittaa niin kivasti ohjeita.
Tälläinen siemenpussi on pyörinyt minulla jo pitkään. Chili on ehkäpä hieman liian tulista minulle tottumattomalle, mutta isäntä siitä tykkää paljonkin. Tänä vuonna aion niitä kokeilla kasvattaa. Joskus kasvatin ikkunalla 'Hot lemon'- chilejä, ja niistä sai silloin ihan kivasti satoa. Se on myös kivanäköinen kasvi. Chilejä voi kylvää jo tammikuussa. Niin, jos on lisävaloa. Aikani pussia hypisteltyäni ei malttanut olla etsimättä kylvömultaa...niin, että kauppareissuhan siitä sitten tuli ;)
Virittelin kasvuvalon eteiseen. Chilit tarvitsevat valoa sitten kun ovat  itäneet ja ne on koulittu. Sillä välin pelargoniat ja jouluruusut nauttivat kokeeksi lisävalosta. Isäntä tuossa tuumasi: "Ai, se on punainen valo. Älä vaan seiso ikkunassa liian kauan ettei kukaan tule hintaa kyselemään." Sori, tälläistä outoa huumoria tähän ...Valo on toki punertavaa, muttei ihan näin punertavaa kuin kuvissa, kamera hieman vääristää.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


32 kommenttia:

 1. Oi, miten keväiseltä siellä näyttää! <3
  Minäkin nakkelen tuhkat aina suoraan puutarhaan. Siinä tulee kasveille kalkitus ja muutkin ravinteet, lukuunottamatta typpeä.
  Ja hauskaa huumoria teillä siellä on... :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, enkä ole aiemmin hoksannut että tuhkaa käyttämällä voi jättää syyslannoitteen pois ;)

   Poista
 2. Ihanan värikästä ja keväistä! Nuo pelargonit näyttävät niin lupaavan vantterilta, että kyllä kannatti pelastaa ne kompostista :)

  VastaaPoista
 3. Näyttääpä kivan raikkahalta ja kevääseltä. Oon suunnitellu keittiön ikkunalle kans tuallaasta kukkalautaa. Jos pysyys eres jokku sisäkukat hengis. Sais ne ainaki valua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on muualla kovin pimeää, ja yläkerrassa pari sisäkukkaa kuoli. Eipä minulla niitä kovin montaa olekaan ;)

   Poista
 4. Voi miten kutsuva kuisti. Kukkivat ja kauniinväriset esikot pistivät erityisesti silmään. Minäkin olen saanut, vaihtelevalla menestyksellä tosin, muutamia pelargoneja talvetettua noin kymmenasteisessa autotallissa. Kuinkahan mahtanee käydä tänä talvena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nämä aika mukavia, joten jatkossakin yritän talvettaa ne. Olin vain liian hätäinen ;)

   Poista
 5. Kivaan keväiset esikot ja hieno oliivipuu! Minkälaisia olosuhteita sen kasvatus vaatii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota, en oikeastaan tiedä tässä vaiheessa muuta kuin kesällä sen vien ulos ja talvella pitäisi olla viileä ja valoisa paikka...

   Poista
 6. Oliviipuuta olen minäkin miettinyt..
  Tuhkat minäkin heittelen suoraan hangelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan aika kätevää heitellä pihamaalle. Tosin on vähän suttuisen näköistä, muttei se minua haittaa :)

   Poista
 7. Hyvin kauniita esikoita sinulla jo on ja kaunis valoisa kuisti siinä varmasti kukkaset hyvin viihtyy. Minä kyllä talvetan kaikki pelagoonit kellarissa aina ne ovat onnistuneet ja tuhkat minä suoraa heitän puutarhaa:)

  VastaaPoista
 8. Mökillä olenkin laittanut tuhkaa kasveille. Olen tuollaisen valon nähnyt loistavan yhden asunnon ikkunasta täällä meillä päin. Olenkin vähän ihmetellyt sitä. Nyt selvisi! Miehelläsi on hyvä huumorintaju!

  VastaaPoista
 9. Kuistillasi on jo kevät pitkällä, ihana! Toivotaan, että oliivipuu menestyy.

  VastaaPoista
 10. Oi miten ihanan keväisiä juttuja <3. Minä en ole koskaan osannut kasvattaa mitän kasveja. Mutta katselen mielelläni kun muut saavat ne kukoistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaikki aina onnistu minulla, mutta kokeilu on kivaa :)

   Poista
 11. Sinulla on aivan ihana kuisti tai eteinen, miten vaan. Ilman muuta sinne kuuluu myös ikkunalauta. Erinomainen paikka vaikkapa noille pelaguille, jotka siitä pörhistyvät, kunhan kevät etenee.
  Meillä on myös tuhkat levitetty lumen päälle. Luin muutama päivä sitten, että sen voisi laittaa myös kompostoriin, kunhan muistaa olla laittamatta kompostimultaa kalkkia kaihtaville kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tässä onkin pelargoniat ajatuksena sijoittaa tänne eteiseen :)

   Poista
 12. Kuisti on kaunis sana ja ehdottomasti sinne kuuluu kukkalauta. Seinällä oleva kyltti, jossa lukee kuisti, auttaisi sinua oppimaan uuden nimen <3 Meillä on eteinen. Siellä on vain takkeja ja hujan hajan lojuvia kenkiä. Ikkunalla pari työkalua ja lapsen hikinen pipo. Hyi ;)

  VastaaPoista
 13. Apuvaa, joko se kevät tulee? Mie en ole vielä ollenkaan valmis!
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
 14. Onpa viihtyisä kuisti. Mä olen oppinut kuistina pitämään nimenomaan sellaista varsinaisia sisätiloja viileämpänä pysyvää tilaa, jossa on ikkunat kolmeen suuntaan, mutta joka on kuitenkin varsinaisen ulko-oven sisäpuolella. Mummolassa sellainen oli, pitsiverhot ja ikkunalaudat täynnä pelargonioita ja verenpisaroita. Pöytä ja tuolitkin siellä oli, vaikken koskaan muista kenenkään siinä istuneen - miksiköhän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun meillä on niin pieni, olisi mukavaa sisustaa vähän enemmän ;)

   Poista
 15. Ihana kuisti! Tuollaisesta olen aina haaveillut.

  VastaaPoista
 16. Kiva huumorintaju isännällä, täällä ainakin tuli mukavat naurut (vatsalihaksille pikku treeniä, jes) ja olihan tuo heitto pakko kertoa myös omalle miehelle.
  Mahtavaa kun joku jaksaa olla noin into pinkeänä istuttamassa puutarhaansa kukkia ja satoa ihan siemenistä lähtien. Itsellä ne tulee usein ostettua valmiina taimina. Ihailen intoasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän kaikki kylvökset aina onnistu, mutta jotakin kuitenkin. Noiden hyötykasvien kanssa olen aika noviisi :)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...