2. kesäkuuta 2015

Vapaapäivän pihapuuhaa

Olipas ihanan rentouttavaa tehdä pihatöitä koko päivä. Tulikin siinä mieleen että olisiko sittenkin pitänyt myös tänä kesänä lähteä viherrakennustöihin. No, on toki hyvä että toisen ammatin työsopimus jatkuu yli vuoden päivät, mutta onhan hoitoala ajoittain henkisesti kuormittavaa. Sitä ei käy kieltäminen, vaikkakin viihdyn hyvin töissä ikäihmisten parissa :)
Ja siksipä onkin mukavaa kun muutimme rivarista tänne pieneen tönöön ja pääsen pihalla toteuttamaan itseäni ;)

Ajoin tänään nurmikon, tai siis pihaheinän, siellähän tuppaa olemaan voikukkaa, rönsyleinikkiä ja muuta mukavaa seassa. Meni melkein tunti, siis aivan liian monta neliötä sitä on vielä:)

Blogeissa olen päässyt ihailemaan toisten postaamia tulppaanikuvia. Meillä ne ovat nupulla töröttäneet jo vaikka kuinka kauan. On ollut viileää ja aika kuivaa, vai miten se tuntuu. Tuulee ainakin melkein joka päivä ja kuivattaa kasvustoja. Piti ihan hommata kasteluletkut ja kiinnikkeet. Olen aina ollut laiska kastelemaan, jotenkin pyrin siihen että kasvit oikeilla paikoillaan pärjäävät luonnon avulla. (No, ihan alussa yirtän muistaa kastella) Nyt vaan oli pakko jo vähän kastella kun toin niin paljon jakotaimia mökiltä. No, puut ja havut toki pitää muistaa kastella joka tapauksessa.

Meillä vasta heräillään
Tämä sävy miellyttää. Harmi kun en ottanut lajiketta muistiin.
Tällä näyttää olevan jälkikasvu mukana :)
Kohta poksahtaa täälläkin;)
Mutantti
Unelmatädyke, ostos puutarhamyymälästä
Kullero on ihana. harmi kun sen kasvusto menee kamalan näköiseksi kukinnan jälkeen.
Sijoittelin siksi muutaman sinne tänne muiden perennojen joukkoon
Suosikki ;)
Isännän suosikki puu kotimaassaan oli hevoskastanja. Ostettiin sitten tänne supisuomalaisen rintamamiestalon pihalle sellainen. Tästä tuskin kasvaa yhtä suurta ja komeaa kuin hollantilaisista sisaristaan :) Huvitti muuten että tämä oli kasvatettu Suomessa, mutta hopeakuusi oli Hollannista. sanoinkin isännälle, jotta nyt kannattaisi hopeakuuselle jutella hollantia. Havut taitavatkin tulla miltei kaikki ulkomailta.
Etupihaa
Etupihakin alkaa pikkuhiljaa täyttymään kasveista. Yritin tässä leikkiä kasvumuodoilla, siinä on kahdenlaista päivänliljaa, sitä peruskeltaista ja taaempana myöhemmin kukkivaa oranssia. Päivänlilja on kiva, koska sen lehdistö pysyy tyylikkäänä kukinnan jälkeen. Samaa tyyliä,mutta korkeampaa ovat istuttamani siperiankurjenmiekka ja tarhakurjenmiekka. Näiden kaveriksi sitten pyörempää kasvustoa, pionit, kultatyräkit ja kurjenpolvet. Loistokurjenpolvi ja verikurjenpolvi saavat sitten rönsyillä kivien reunalta alaspäin. Laiton tuohon reunaan myös Arabella-kärhön, ja se saa röyhytä kiviltä alas myös. Arabella suhteellisen pienikokoisena sopinee siihen tarkoitukseen. Pari söpöä japaninakileijaa laitoin tuohon eteen myös sekä nuo kukassa olevat esikot. Niin, ja mökiltä toin yhden korkeamman tädykkeen tuohon keskelle. Olisikohan ollut virginiantädyke ja sinertävä, en muista;)
Saa nähdä miltä kokonaisuus näyttää, meneekö näillä vain vaihtuuko jonkun paikka :D


Ajattelin että pionit sopivat hyvin tuon ison maisemointikiven ympärille. Nuo metalliset tuet ovat vain pionien suojana. Nimittäin Iita juoksi yhden pionin kokonaan poikki. Mur! Pakko näin varjella edes hetki noita pieniä alkuja. Yhden valkoisen pioni ostin, muut ovat mökiltä. Kumma juttu vaikka tasan tarkkaan tietää miten paljon pioni tarvitsee kasvutilaa, niin aina se mopo karkaa puutarhamyymälässä. Eivät nuo pionit olisi mahtuneet mökille, tai olisivat jos olisi kaivanut muita kasveja pois. Kaivoin sen sijaan nuo pionit tänne mukaan. Kaksi pitäisi olla 'Bowl of Beauty'-lajiketta ja muistaakseni yksi on  'Rubra plena'. Muista ei sitten hajuakaan :)
Tähän etupihalle tulevan terassin kupeeseen pyrin laittamaan kasveja joiden lehditö pysyy hyvänä kukinnan jälkeen. Sormustinkukat ja muut hörhöt sijoittelen tuonne taaemmaksi tai ihan takapihalle.

Tulput tiiviisti nupulla ja krassi vähän huonossa hapessa...
Tää on vielä kesken
Kivituhkaa kärräsin "ruusutarhaan". Näyttääpäs jotenkin hoopolle. No, keskenhän se on.Vasemmalle jatkuu polku ja oikealle tulee joskus kasvari ja kivituhka-alue levenee sinnepäin. Nyt vaan on vaikea sitä jatkaa koska kasvarille täytyy kaivaa pohjat ja alareunaa täyttää. On turha kaivaa tuota nurmea tuosta oikealta vielä pois kun ei ihan tiedä mihin tarkalleen kasvari tulee tai mihin korkoon. Tässä vaiheessa on hyvä jättää siihen reilusti tilaa rakentaa ja tehdä loppuun sitten kun pömpeli on pystyssä, siis joskus ensi vuonna kai...;)

Ruusutarhassa on peräti neljä pensasruusua.  Lumo, suviruusu, juhannusmorsian ja Tove. Tykkään pensasruusuista niiden luonnollisen muodon takia, ja vierastan vähän jaloruusuja. Ainakin suviruusu, juhannusmorsian ja Tove tekevät paljon juurivesaa, tuo Lumo on vieraampi. Joten tänne ei kannata juurikaan perennoja laittaa, jotain maanpeitekasvia ajattelin tuohon, mutten ole vielä keksinyt. Suikeroalpi leviäsi hyvin, mutta keltakukkaisena se ei mielestäni sovi näiden ruusujen kaveriksi. Toisaalta pensaruusut saattavat ehtiä kukkia ennen sitä. En tiedä, miten kävisi, peittävä se ainakin olisi. Tai ehkä peittokurjenpolvi? Joka tapauksessa vuosien päästä kasvit jäävät ruusujen peittoon,mutta siihen asti tässä saisi olla jotain muuta kuin multaa. Mitä sinä tuohon laittaisit?
Männykuorikate olisi toki käytännöllinen, mutta oikeastaan vierastan sitäkin. Seitsemänä vuotena (kautena) viherrakennustöissä sitä tuli kärrättyä ihan kiitettävästi. Se ei oikein miellytä silmää. Oma tyylini on kuitenkin rönsyilevä ja boheemimpi, kuin töissä tehdyt viimeisen päälle toteutetut pihat ;)

Mietin vielä rajaisinko kivituhkan ja mullan vai enkö. Jos rajaan olisi koko polku rajattava, muuten näyttää pöhkölle, ehkä. Joskus mietin että olisi hyvä rajata polut ja nurmet jollakin antiikkipatinoidulla betonikivellä (kun rikastun), mutta itseni tietäen olen kuitenkin laajentelemassa istutusalueita ja saan siirtää kiviä kuitenkin. Joten ehkä annan olla vielä ilman rajauksia ;)


Antoisia hetkiä kaikille 
puutarhatouhujen pariin :)


Tervetuloa blogiini Riitta Jylhä!


32 kommenttia:

 1. Sinulla on homma hyvin hallussa, kasvivalinnat harkittuja ja selkeä visio projektin etenemisestä. Pidän kovasti pihastasi jo nyt. Minulla on vanhimpien pensasruusujen alustalla pikkutalviota. Se on kaunista ja sietää jonkin verran myös tallomista, kun pensaita joutuu toisinaan leikkaamaan. Uudempien pensasruusujen alla ja ympärillä on toistaiseksi oksahaketta, mutta olen miettinyt tilalle jotain kurjenpolvea. Ne ovat hyvin leviäviä ja sopisivat väritykseltään ruusuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   No, en nyt tiedä onko niin selkeä, mutta pitäähän säätövaraa olla ;)
   Niin, ehkä tuoksukurjenpolvi kävisi tuonne, vaikka onkin korkeampi. Peittäisi nopeasti.

   Poista
 2. Hevoskastanja on minulle yksi tutuimmista puista, koska kotini pihalla kasvaa semmoinen. Ja olen siis ihan hämäläinen :) Lapsena en (tietenkään) tajunnutkaan, kuinka omituisen puun alla leikin. Se oli minun keijupuuni, joka sisälle kuvittelin keijuperheen asumaan. Melkein sain itsellenikin sellaisen kasvatettua, mutta myyrän pahalaiset purivat taimen varresta poikki... Tänä vuonna uusi yritys! Ja puistoon syksyllä keräämään kaikkia puiden tiputtelemia, jospa niistä jokin lähtisi kasvuun omassa pihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sehän onkin keijupuu! Ihanasti sanottu :)

   Poista
 3. Pidän paljon pihastasi, niin selkeät ja harkitut linjat. Minäkin perustin pienimuotoisen ruusutarhan, laitoin maanpeittäjäksi vaaleanpunakukkaista hopeatäpläpeippiä. Leviää nopeasti ja kukkien väri sekä lehdistön hopea sopii mielestäni pensasruusujeni sävyihin.

  VastaaPoista
 4. Kauniilta näyttää. Upeat kuvat tulppaaneista ja etenkin tuosta kullerosta, tykkään.

  VastaaPoista
 5. Kyllä näyttää aivan mahtavalle! Rakastuin noihin kaareviin muotoihin! Kaunista tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kaarvista linjoista, en niinkään suoraviivaisista puutarhoista. Toisaalta joskus nekin voivat olla kivoja.

   Poista
 6. Ruusujen alle vois laittaa ansikkaa tai kevätkaihonkukkaa. Mullon molempia mones paikas aluskasvina. Hyvin virkansa hoitaa. Sullon puutarha ihanas vaihees, ku saa suunnitella uutta oikee laajas mittakaavas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ekhä olisi ollut kiva jo olisi ollut joitakin perennoja jaettavaksi ja pensaita näkösuojaksi, mutta onneksi sentään oli tontilla puita :)

   Poista
 7. Ihanalta näyttää kauniita tulppaneita :)

  VastaaPoista
 8. Tunnelma puutarhoissasi on rönsyilevän viehättävän kaunis. Oma mökkipuutarhani on "vielä" aika pienessä mittakaavassa mutta paineet kasvattamiseen on kyllä aika vahvat. Kasvivalintojen kanssa vaan kokeilu tuottaa tulosta koska meren rannalla ei koskaan tiedä mikä siellä menestyy, esim. kuvittelin joskus että kärhöä en saa onnistumaan täällä mökillä mutta kuinka ollakkaan, nyt mulla on 7 kärhöä ja kaksi niistä on 4 metrin päässä rannasta...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. On aika alkuvaiheessa tämä kotopiha.
   Kärhöt ovat aika yllätyksellisiä :)

   Poista
 9. Mietin, mistä ihmiset saavat virtaa tehdä puutarhoissaan lyhyessä ajassa näyttävää jälkeä. Kannustimina tietysti oman käden jälki ja aikaansaatu kauneus. Itse kun olen vaan sellainen vuodesta toiseen fundeeraaja. Jään mielenkiinnolla seuraamaan pihaprojektisi edistymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota, kaipa se on se aikaansaamisen vimma. Tämä tontti kun oli pelkkää nurmea, niin jotenkin sitä innolla yrittää muuttaa ;)

   Poista
 10. Hienot istutukset ja hyvin laitettu piha. Mielenkiintoista nähdä kun kukkivat. hevoskastanja on niin kaunis kun kukkii. Vain kerran olen nähnyt sen läheltä, Savonlinnassa Olavinlinnan pihalla. Iso ja ihana!

  VastaaPoista
 11. Kauniita kuvia! Hyvin olet saanut akileijat ja esikot eturiviin! Mulla on ne ihan sikin sokin ja huomaan että jäävät isompien jalkoihin!

  VastaaPoista
 12. Kiva seurata sun pihan laittoa, joka vauhdilla eteneekin.
  Kukkapenkeistä tulee varmasti upeita kun kasvu käynnistyy.

  VastaaPoista
 13. Hevoskastajan kasvatusta kannattaa ainakin yrittää, niin kaunis sen kukinto on. Kyllä nyt jo näkee, että upea puutarha tuosta on muotoutumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on upea puu!
   Joo, huomattavasti kivempi ainakin, kun se pelkkä nurmikko ;)

   Poista
 14. Olin kateudesta vihreä jo heti ensimmäisen lauseen kohdalla. 'Koko päivä pihatöissä'. Voisinpa minäkin! Koiranpennulta en pysty oikein mitään tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt varmasti vähän harmittaa, mutta pentuaika ei onneksi kestä niin kauan ;)

   Poista
 15. Luulenpa, että puutarhatyö on juurikin kaivattua vastapainoa hoitotyölle. Jos olisit valinnut viherrrakentamisen niin ehkä et niin innoissasi kertoisi vapaapäivän ahkeroimisestasi.
  Todella selkeät ovat suunnitelmasi ja näkemyksesi. Ammattitaito paistaa kauas.
  Minua jäi kiinnostamaan, mitä kasveja oikein kelpuutat sinne etupihalle, kun sinne on hipeiltä pääsy kielletty.
  Ruusutarhaasi voisi spia hopeatäpläpeippi aluskasviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei tässä nyt ihan täydellistä kieltoa hipeille anneta. Tuolla ihan takana on pari sormustinkukkaa ;)
   Alue on monta neliöä, joten sinne olen laittanut perennoista mm. kuunliljaa, päivänliljaa, kurjenmiekkoja, kurjenpolvia, kultatyräkkiä, esikoita, karpaattienkelloa, syysleimua, syyskaunosilmää, jalopähkämöä, pionit, punahattua, virginiantädyke, kultahelokin sain tädiltäni, se on vieraampi. On siellä kylläkin kevätvuohenjuuri, joka vähän ränsistyy. Siinähän sitä sekavaa kukkaloistoa:) Puuvartisista sieltä löytyy mm. omenapuu Pirja, seppelvarvut, ruusut Sointu, Sävel, Ilo ja Snow Pavement, tähtijasmike, syreeni Veera, norjanangervot, pikkujasmikeet, mongolianvaahtera ja tuo hevoskastanja. Varmaan jotain muutakin;)

   Poista
 16. Tumma tulppaani taitaa olla queen of night, joka on omassa puutarhassani juuri avaamaisillaan nuppunsa.
  Ihana blogi sinulla, löysin ja jäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   ja tervetuloa:)
   Joo, tuo kyllä kuulostaa tutulle, luultavasti on juurikin queen of night :)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)