8. marraskuuta 2013

Puutarhahaaste

Sain ilokseni puutarhahaasteen Tylsän mörököllin blogista.
Kiitos!
Tätä pitikin hieman miettiä....

 1. Anna meille viisi kauneinta kuvaa puutarhastasi. Ne voivat olla lempikasveista tai koko puutarhasta.

Niinpä, kuten Tylsä mörökölli haasteessaan kirjoittaa, on minustakin vaikeaa valita viisi kauneinta kuvaa. Kun on nähnyt valokuvansa sataan kertaan, tuntuu että mikään ei näytä miltään. Yritän tähän postaukseen valita aiemmin julkaisemattomia kuvia, paitsi ensimmäinen josta aidosti tykkään.

Mökkipuutarhan betonikivipolun reunaan löysi tiensä joku matala luonnonkasvi. Se sopii siihen aivan loistavasti, kuin suunnitellusti. Yritin etsiä sille nimeä. Lähimpänä olisi joku haarikko, mutten ole varma....

Kurjenpolvet ovat eräitä suosikkejani siinä suosikkikasvien valtavassa listassa. Järvi häämöttää tarhakurjenpolvien taustalla.

Tänä kesänä on tullut kuvattua enemmän läheltä kuin otettua kuvia suuremmista kokonaisuuksista. Tämän syysleimun väritys on todella särpäkkä...

Kivet näyttelevät suurta roolia mökkipuutarhassa. Niillä saa suhteellisen luonnollisia pengerryksiä rinnetontille. Kaivellessa niitä löytyy tontilta, mutta viime kesänä niitä piti jo haalia tontin rajojen ulkopuolelta;) Kuvassa kivikkokurjenpolvi 'Ballerina', sen kukka on hyvin kaunis.

Kaikenlaista ruosteista olen mökkipuutarhaani alkanut haalimaan. Sopii sinne aivan hyvin;)

 2. Kasvatatko kauneutta vai hyötyä?
Kauneutta, mökkipuutarhan rinteisiin tai varjoisaan metsäpuutarhaan ei oikein saa varsinaista kasvimaata tehtyä. Eipä silti hyötykasvien sijoittelu muiden puutarhakasvien lomaan olisi myös mielenkiintoista ja kaunistakin.

3. Mistä löydät inspiraatiota puutarhaasi?

Kirjat, lehdet, aiempi työni viherrakentajana ja tietysti toiset puutarhablogit:)


4. Paras puutarhakirjasi?
Jaahas, niitä on useita, ehkäpä olen lueskellut nyt eniten Suomalaista ruusukirjaa (Alanko, Joy, Kahila, Tegel)

5. Jos olisit kasvi, mikä olisit?

Vaikea....Ehkä mänty, kasvaa vaikeissakin olosuhteissa, pysyä pystyssä tuulessa ja tuiverruksessa lujasti paalujuuren avulla, taipua muttei luopua....


6. Oletko harrastelija vai ammattilainen? Mistä olet hakenut puutarhaoppisi?
Olen valmistunut puutarhuriksi 1990-luvun lopulla. Silloin ajattelin että puutarhakasvienviljely(kukkien) olisi se mielenkiintoisin juttu, mutta ajauduin viherrakennusfirmaan töihin. Aika pelkistettyjä olivat pihat joita asiakkaiden toiveista toteutimme. Ja jos avaudun vähän niin mielestäni joidenkin jopa nimekkäiden suunnittelijoiden tekemät pihasuunnitelmat ovat suoraan sanottuna tylsiä, esimerkkinä vaikkapa 10 metriä leveä ja suunnilleen kolme neljä metriä korkea loiva rinneistutus kahdella kasvilajilla: kolme tuijaa ja lukuisa määrä seppelvarpuja.....
Paljon toteutimme myös julkisien rakennuksien ja kerrostalojen pihoja, niissäkin valtavia massaistutuksia yhdestä pensaslajista. Puuvartisia kasveja on todella paljon, mietinkin miksi ihmeessä aina pitää laittaa samaa koivuangervoa tai aroniaa pitkään riviin, miksi pensasaidanne tontin laidalla ei voisi olla monilajinen, tai miksi kerrostalon pensasistuksessa ei voi yhtä hyvin olla vaikka marjapensaita? Täytyy sanoa että onneksi työpaikkani pihasuunnittelijat olivat paljon luovempia, joten mukaviakin työkohteita oli:)
Noina vuosina opin tekemään kiveyksiä, suosikkini on liuskekivilaatoistuksen teko:) Muutoin oma kiinnostus perennoihin on syventänyt hienoista ammattitaitoa, ainahan uuden kasvin eteentullessa etsimme tietoa sen kasvuvaatimuksista. Puutarhakoulusta sai perustietoa, pintarääpäisyjä saralta jos toiselta.
Vielä joskus tekisi mieli takaisin puutarhatöihin...jää nähtäväksi. Muutama vuosi sitten vähän kyllästyin viherrakennustyön kausiluonteeseen ja kouluttauduin toiselle alalle.

8. Millainen on unelmapuutarhasi?

Rehevä, rönsyilevä, puolihuolimaton, yllätyksellinen ja sopiva ympäröivään alueeseen.

9. Kuulutko puutarhayhdistykseen?
En, olen vähän erakko;)


10. Millainen on sinun puutarhafilosofiasi? Mitä puutarhanhoito sinulle merkitsee?
Muokkaan mökkipuutarhaani pala palalta, yritän saada sen sopimaan harmonisesti metsän keskelle. Kammoksun ajatusta kaiken alkuperäisen jyräämisestä. Kärjistäen: "mustikat nurin ja nurmikkoa tilalle". Turhan tarkka en muutoinkaan ole, luonnonkasveja saa kasvaa puutarhassani. Nautin kasvien kauneudesta ja kasvun ihmeistä, onnistuneista kohdista puutarhassa. Ja minunkaan mökkipuutarha ei ole koskaan valmis:)

11. Mikä puutarha (jossa olet vieraillut) on jäänyt mieleesi?
Edinburghin kasvitieteellinen puutarha oli kaunis, suuri ja monipuolinen.

Haluan laittaa tämän haasteen Tainalle Kahelinkulma -blogiin ja Saraheinälle Saran mökissä ja puutarhassa -blogiin :)


13 kommenttia:

 1. Uups, mallin muokkaus jääpi nyt kesken, täytyy lähteä töihin. Joten älkää ihmetelkö:)

  VastaaPoista
 2. Hetken ihmettelin, että onko joku "lainannut" sinun bloginimesi. No, onneksi ei ollut. Olen tosiaan joskus ihmetellyt, miksi julkisten pihojen ja etenkin kerrostalopihojen istutukset ovat niin kovin yksitotisia. Ehkä kyse on rahasta ja tarpeesta tehdä kovin helppohoitoista. Olisi upeaa, jos kerrostalojen asukkaat voisivat poimia omasta pihasta hedelmiä ja marjoja. Varmasti kasveille löytyisi myös hoitajia, luulisin. Nykyisinhän monet kerrostaloyhtiöt ovat ryhtyneet osallistumaan puutarhakilpailuihin.
  Tuo kivikkokurjenpolvi Ballerina on aivan ihana. Olen vasta viime vuosina tutustunut näihin puutarhakurjenpolviin, vaikka jo lapsesta saakka olen tykännyt luonnossa esiintyvistä kurjenpolvista. Kurjenpolvit ovat niin helppoja ja kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että kerrostalojen pihatkin pikkuhiljaa muuttuisivat;)
   Kurjenpolvet ovat kauniita ja niin kestäviä, metsäkurjenpolvi onkin yksi suosikkini luonnonkasveista. Tulee lapsuus mieleen:)

   Poista
 3. kauniita kuvia ja mukavia vastauksia haasteen kysymyksiin! Minulla taitaa olla tuo sama syysleimu, olen saanut sen mummoni puutarhasta, sen väri on todellakin ärhäkkä;)

  VastaaPoista
 4. Kauniita kuvia ihanasta metsäpuutarhastasi. Niinpä, miksi kerrostalojen pihoista pitää tehdä tylsiä, onneksi jo ihan vähän on ollut toisenkin suuntaista näkyvissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, toivotaan monimuotoisempaa ympäristöä:)

   Poista
 5. Kiitos..haaste otettu vastaan. Kauniita kuvia sinulla. Kurjenpolvi on myös suosikkini, sopii metsäiseen puutarhaan ehdottomasti.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Pirjo haasteesta! Tähän on mukava vastata :)

  VastaaPoista
 7. Tosi kauniita kuvia olet kuitenkin löytänyt. Enpä ollutkaan aikaisemmin huomannut, että olet ammattilainen. Mukava oli lukea ammattilaisen mielipiteitä. Kiitos kun otit haasteen vastaaan ja vastasit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Olen liian rönsyilevä pihani suhteen, ja kun sitä tekee pikkuhiljaa, niin aika monta asiaa tulee muutettua. Eipä siis oikein ammattimaista;) Tosin se säätäminen tekee puutarhapuuhastelusta myös mielenkiintoista. Jotkut asiat onnistuvat suunnitellusti, jotkut puhtaasti sattumalta:)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)