19. heinäkuuta 2021

Kasvihuoneen kuulumiset ja probleemaa

 
Ihan alkuun tälläinen hämäyskuva...
että oikein hienosti menee kun on melonit ja kaikki :D

Ensisilmäyksellä näyttää että on rehevää ja hienoa...

Kurkkuja olen päässyt kerämään jo monta viikkoa, mutta takkuista on ollut.
Vähän väliä alkoivat uudet kurkun alut kellastumaan ja kuivumaan pois.
Huomasin että kasvi on ihan liian märkä. Pienensin kastelujärjetelmän säädintä ja kohtahan oli sitten liian kuivaa. Tätä säätöä on jatkunut koko kesän.

Tomaatin kasvualusta oli myös jossain vaiheessa ihan liian märkä. 
tai sitten on muuta ongelmaa.
Kirsikkatomaatit kituvat ja niiden latva kasvoi jatkuvasti ihan syherölle.
'Tigerella' ei ole ollut moksiskaan.
Kasvavat samoissa säkeissä kirsikkatomaattien kanssa.

Satoa nyt jonkun verran kuitenkin näistä saan.

Kasteluasiassa voinen syyttää itseäni, sillä alkusäätämisen jälkeen säädin kastelua tehokkaammaksi.
Sitä ees taas säätämistä on nyt riittänyt.
Ne kasvit, joiden kastelua en alun jälkeen säätänyt voivat hyvin...
Äh, olisi pitänyt luottaa. Ehkä :D
Voihan tässä olla vikana tietysti muutkin asiat...

Viidakkokurkku on hauska tuttavuus. Se kiipeilee kasvihuoneen nurkassa.

Chilit voivat hyvin ja aika paljon on raakileita.

Kasvatin kaksi melonin tainta. Kumpikin niistä on tekemässä yhtä hedelmää.
Uhkaavasti alkoi taittua varsi poikki, joten laitoin melonille telineen.
Telineidea ei ole omani, vaan kuva tuli vastaan joskus netissä.
Toinen meloni sai alustan hyllyllä olevasta kattilasta. 


Silmänruokaa kasvarilta ainakin löytyy ;)


Olen saanut hieman uutta intoa bloggaamiseen.
Tuntuu taas että on jotain kerrottavaakin ;)

Jos jollakin on ollut samanmoista probleemaa tomaattien ja kurkkujen kanssa joskus 
ja on selättänyt ongelman, olisin kiitollinen kuulemaan ;)28 kommenttia:

 1. Hienoltahan tuolla näyttää ja satoa tulee paljon. Kastelun olen itsekin kokenut hankalaksi tänä vuonna. Joskus vaan on vaikea tietää kun kasvi näyttää nuupahtaneelta, että onko kyseessä liian vähäinen tai liian runsas kastelu, vaiko jokin ihan muu syy. Ulkolavoissa meillä ei itänyt mikään muu kuin herneet ja rucola. Tilli aloitti lupaavasti, mutta surkastui sitten. On tämä ollut vaikea kesä, kuuma ja kuiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, keli aiheuttaa nyt päänvaivaa kasvatusten suhteen ;)

   Poista
 2. Mahtava meloni, kuin himmeänhohtoinen kuu. Valtavan kauniit lehdetkin sillä on.

  VastaaPoista
 3. Komiat melonit ;) Päälle päin kaikki näyttää hyvälle, ei arvais vaikeuksista. Kastelujärjestelmä on varmasti kätevä, kun pääsee sinuiksi sen kanssa. Ja pelargoniat komiassa kukassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin en ole liion rassannut kastelujärjestelmää alun säädön jälkeen ja on toiminut paremmin. Olisi vissiin vaan pitänyt antaa olla rassaamati :)

   Poista
 4. Meillä Blumat toimi useamman vuoden hyvin, sitten alkoi tökkiä. Päästi välillä ihan hirveästi vettä... jostain kuulin, että se voi kerätä kalkkisesta vedestä jotain epäpuhtauksia itseensä ajan kanssa, tiedä häntä pitääkö paikkaansa. Sitten siirryin altakastelulaatikoihin ja olen viihtynyt niiden kanssa:)
  Ja tosi hyvältä näyttää näin ruudusta katseltuna kasvihuoneessasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tuo Blumat toimi aiemmin suht hyvin. Tänä kesänä säädin sen kanssa kait liikaa?
   Altakastelulaatikot kuulostaa käteviltä.

   Poista
 5. Samaa ongelmaa kastelun kanssa, joko liian märkää tai liian kuivaa, tuntuu ettei tasapainoa löydy millään. Tomaatteja kyllä kuritin kuivattamalla vähän, auttoi heti tomaattien punertamiseen. Mutta kurkun kastelu on paljon vaikeampaa, nyt vähennän ja meinasin lisätä lannoitetta sillä uskon runsaan kastelun vieneen voimia ja nyt helteen takia on ollut pakkokin kastella reilusti. Minullakin vesimeloni on tehnyt vain yhden hedelmän. Mistähän tietää sen olevan kypsä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lannoitin nuo omat kurkkuni.
   Luin jostain että melolin pitää koputtaessa kumista. Mitä se sitten tarkoittaakaan :D
   Odotellaan että kasvavat isoiksi ja mietitään sitten ;)

   Poista
 6. Meillä yksi kurkuista, tuotettuaan ensin hyvin satoa, piti pitkään taukoa ja näytti jonkin aikaa ihan siltä, että sato oli siinä. Nyt muutama kurkun alku on kuitenkin taas ilmaantunut.
  Blumatteja on joutunut säätelemään meilläkin nyt pitkästä hellejaksosta johtuen normaalia enemmän ja muutamissa tomaatin raakileissa on ollut tyvimätää.


  VastaaPoista
 7. Wau, upea kasvihuone!💛

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 8. Melonit näyttävät niin kauniilta ja tuet ovat kerrassaan oivalliset. Kuvista välittyy kasvihuoneen vihreys, ei ollenkaan näytä huonolta!
  Nämä viime viikkojen lämpötilat ovat varmasti koetelleet kaikkia kasvihuoneita ja niiden asukkaita. Kurkku ei ainakaan tykkää näin kuumasta ja minullakin huomaa, että kurkkujen lehdet ovat haalistuneet alkukesän tummuudesta. Olen saanut kurkuista satoa niin, että koko suku täyttyy kurkuista (5 taimea) ja edelleen kurkkuja kypsyy tasaiseen tahtiin. Alkuun säätelin Blumatia, mutta nyt olen antanut sen olla - tarkistan vain säännöllisesti, että tippoja tulee. Kasvualustan pinta näyttää melkein korpulta, mutta olen nyt luottanut siihen, että vesipiste menee taimelle käyttöön, koska kasvit ovat hyvävoimaisia ja tuottavat satoa. Joskus joku yksittäinen anturi on saanut hepulin ja vettä on suihkunnut ihan suorana kaarena, sen tietysti korjaan.
  Tomaattini voivat ilmeisen hyvin, kerään satoa vähintään pari litraa päivässä (suoraan suuhun menneitä en laske tähän), mutta kasvualustan pinta näyttää niissäkin korpulta ja voisi kuvitella niiden olevan rutikuivia. Saattaa olla, että tänä kesänä oli hyväksi, että tomaatit kasvoivat syvässä astiassa ja runsaassa multatilassa, se ei ehkä kuumene niin paljon kuin matalampi kasvusäkki?
  Tomaattini kärjet katon rajassa ehkä myös kasvavat syherölle (en ole ihan varma mitä tarkoitat), mutta niillä on lasia vasten vähän ahdasta, kun en huomannut olla ajoissa tarkkana katkomassa latvoja. Olen yrittänyt vahtia ilmavuutta, mikä omassa viidakossani on vähän haaste eli poistan tomaattien vanhoja lehtiä lehtihangasta ja tietysti altapäin myös kuten sinäkin olet tehnyt. Neljä kattoluukkua on auki ja tuplaovet myös - helteillä pidin yötäpäivää näin.
  Anyway, tästä ei ollut varmaan mitään apua. Kolmenkympin helteet ovat ihan varmasti haaste tämän vuoden vihanneksille. Minullakin on ollut kurkun alkuja, mitkä kellastuvat heti, mutta koska satoa tulee todellakin riittävästi en välitä niistä vaan napsaisen pois, arvelen, että taimi tietää itse, mihin sen voimat riittävät?
  En olisi sinun tilanteestasi huolissani, sillä kasvit näyttävät niin terveen kauniilta :).
  Satoisia hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan satoisaa siellä!
   Oli tästä apua! Nimittäin hätäilin kurkun kanssa ja lisäsin sitä kastelua reilusti ja huonostihan siinä kävi. Nimittäin ne kasvit joiden kastelua en säätänyt, voivat hyvin ja mullan pinta todellakin on kuin korppu. On se kosteus siellä alla jossain ja tähän olisi pitänyt luottaa.
   Voi tosiaan olla että tuo kasvusäkki ei välttämättä ole paras mahdollinen tälläiseen kesään.

   Poista
 9. Unohdin sanoa, että pidän niin kovasti blogistasi, joten toivon sinun jatkavan tätä - hyvä siis, että olet saanut uutta intoa!

  VastaaPoista
 10. Upeat melonit. Raaskiiko noin kauniita edes syödä! Kasvarissasi on edelleen runsasta ja kaunista, vaikka muuta sanot.
  Tänä kesänä Blumatia on saanut säätää tavallista enemmän. Välillä olen antanut tomaateille vettä suoraan kannusta, varsinkin lannoitevettä. Kurkut ovat minusta pärjänneet paremmin Blumatin kanssa. Osa kurkuista kuihtui jo pieninä, mutta satoa on tullut toisille jaettavaksi. Emme millään ole kaikkia kurkkuja ehtineet itse syödä.
  Tomaatti alkoi kypsymään heinäkuun alussa vauhdilla. Muutaman tomaatin olen heittänyt latvamädän vuoksi pois. Netistä luin latvamädän johtuvan kastelun epätasaisuudesta ja kalsiumin puutteesta. Lannoitteen lisääminen ja kastelun parantaminen näyttävät auttavan. Parissa tomaatissa on syheröä lehdissä. Koska kasvi muuten näyttää hyvinvoivalta ja tuottaa hedelmää, olen laittanut ilmiön helteen piikkiin.
  Kiva, että bloggaaminen taas innostaa. Itselläni on motivaatio-ongelmia, jotka johtuvat pitkälti helteistä ja kuivuudesta. Sateita siis odottelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sateita saisi tulla. Pitkän ajan ennuste lupaa taas lämmintä, mutta myös kosteampaa. Toivotaan että sateita osuu kohdalle. Jos siis tuo ennuste pitänee paikkansa ;)
   Minä söin ekan kypsän tomaatin tänään ;)

   Poista
 11. Kiva kun olet saanut uutta intoa bloggaamiseen. No onhan sieltä tulossa hyvää satoa ja kaikki on niin kauniin vehreää.

  VastaaPoista
 12. Hyvältä näyttää kasvihuoneessa. Ja kun satoa tulee tälläisenä äärimmäisen kuumana kesänä, sehän on pääasia. Bloggausinto laantuu aina välillä ja joskus tuntuu, että kannattaako näistä omista kasveista aina toisille kertoakaan... Minua ainakin kiinnostaa toisten kuulumiset... ei tätä blogimaailmaa ilman pärjäisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin juuri olen miettinyt :D
   Sinulla on niin upeita kuvia, joten blogissasi on kiva vierailla.
   Tämä blogimaailma on kyllä mukava yhteisö ettei täältä pois kokonaan kyllä lähde. Aina vain ei ole intoa itsellä tehdä postauksia.

   Poista
 13. Kahteen viikkoon en ole käynyt blogissa, en tehnyt omia postauksia enkä lukenut muiden - eli ihan tuttua tuo väsyminen ja voimien jakaminen muihin asioihin. Täällähän nämä ovat kun on taas aikaa ja voimia palailla :) Hienot melonit ja kivat ideat saada hedelmät pysymään voimissaan. Eihän mikään oksa enää noin kookkaita meloneja jaksa kannatellakaan ihan omin avuin. Oma kurkkujen kasvatus epäonnistui jo toisena vuotena, ensin kasvu alkoi hienosti, mutta en tiedä, oliko syynä liika vai liian vähäinen kastelu, sekä alut että lehdet alkoivat kellastua ja hävitin koko taimen. Tomaatit ovat syheröllään ja osa keikkuu jo katossa kiinni, leikkasin joistakin jo latvan pois, että jaksaisi kypsyttää jo syntyneet raakileet. Meillä on nuo laastipaljut, joiden pohjaan olen laittanut salaojat ja nurkasta menee putki pohjalle. Välillä toki kastelen myös päältä. Mutta melko hyvin ovat nämä helteet selvinneet, vaikka välillä olemme olleet useita päiviä mökillä ja kasteluväliäkin on syntynyt. Kivoja nuo sinun viidakkokurkkusi, tulee sellainen viidakkomainen tunnelma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkä ensi kesänä kokeilen välillä jotain muuta kuin noita kasvusäkkejä. Pitää miettiä ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)