4. toukokuuta 2020

Olin lomalla ;)

Olen ollut tässä pari viikkoa hissukseen kotosalla lomaillen. Blogitaukokin on jäänyt yllättävän pitkäksi. Tällä viikolla alkaa vihertyöt. Sitä odotan innolla.
Ensimmäisellä lomaviikolla otin hyvinkin iisisti, pientä askaretta ja päiväunia. Päiväunista sen verran, että oikeasti yleensä otan päivisin nokosia tuskin koskaan. Eräs kaverini tuumasikin että ethän sinä yleensä nuku kunnolla edes yöllä :D Niinpä, taisin olla todella väsynyt. Vuorotöissä sitä ei kai tullut edes ajateltua, oli vain painettava menemään.

Orvokkiostoksilla ostin sixbackin mehitähtiä. Jaoin niistä sopivat mytyt saviruukkuihin. Ne ovat ainakin kestäviä. Syksyllä etsin näille sopivan sijoituspaikan puutarhasta.


Kaikki taimet ja miltei kaikki pelakuut ovat nyt kasvarissa. Chilit, tomaatit ja daalian juurakot ovat taittopöydän päällä. Vuoraan ne yöksi kaksinkertaisella harsolla. Muut ovat selvinneet ilmankin. Ajattelin että kun kerran on kasvari ja lämmitin kannattaa sitä alkaa jo hyödyntämään. Loppuviikosta on luvassa kylmenpiä öitä, saatan silloin levittää harsoa myös muiden kasvien ylle.
Talvivalkosipuleilta otin katteen pois ja laitoin harsot. Ja kun on tiedettävä mitä niille kuuluu, kuopsutin esiin yhden kynnen. Kääk, se oli pilalla ja pehmeä! Seuraava löytämäni oli kova ja pienellä alulla. Jätin kuopsuttamisen sikseen. Toivottavasti sieltä nousisi enemmän kuin yksi sipuli ;)

Kaikenlaista rompetta on pitkin pihaa...

Ja ettei totuus unohtuisi, näyttää saunankulmalla tältä. Kaljua mursketta, rojua, järkyttävä kuusiaita ja  maa-ainessäkkejä. Samalla kuitenkin on suunnitelmia ja puutarhaunelmia :)
Vasemmalla takakulmalla on pressun alla puutarhakompostia, sen edessä vaahteranlehtikasaa. Sinne olisi ajatuksissa varjon kasveja mm. kotkansiipisaniaista, sormivaleangervoa, tuoksumataraa, kuunliljaa jne. Pesäkuusi sopisi myös ja parille tuijallekin olisi paikkaa antamaan näkösuojaa naapuriin. Saunan eteen puuterassia ja oikealle sivulle kiveys. Oikealla puolella istutusalue levenisi noihin salaojatötteröihin asti. Siinäpä riittää puuhaa.

Kuusiaidasta minulla on ristiriitaiset fiilikset. Toisaalta haluaisin sen kaataa, mutta toisaalta siinä on niin paljon suojaa linnuille ja oraville. Yksi talvi kokeiltiin lyhentää yhtä kuusta ja eikö sieltä ensimmäisenä maahan mätkähtänyt vanha oravanpesä.....Siksi kuusiaidan kokonaan kaataminen tuntuu pahalle. Ehkä kuitenkin vain lyhennämme aitaa ja katsomme kuinka sille käy. Mutta se on talven juttuja, ties kuinka moni luonnonelävä sinne pesäänsä nyt kyhää ;)

 Löytyy puutarhasta myös jo jotain nättiä ;)

Tykkään kun liuskekiveyksen saumat sammaloituu. Tulee tunne, että ne on aina olleet tässä ;)Ihanaa toukokuuta kaikille!34 kommenttia:

 1. Kiva, että sait kunnolla rentouduttua lomalla. Niin sitä pitääkin.
  Ja yleensä väsymyksen tajuaa vasta vähän jälkeenpäin. On varmasti tehnyt hyvää nukkua kunnolla.
  Ja upeita puutarhaunelmia ja suunnitelmia taas kerran. Tuosta saunan nurkkauksesta tulee varmasti hieno.
  Tsemppiä viherrakennushommiin ja ihanaa toukokuuta myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Onkin ollut nyt vihertöissä oikein superihanaa!

   Poista
 2. Täydellinen loma <3 Vihertyöt ovat upealla mallilla. Sammal liuskekiven välissä on sievän näköinen. Tuo saunakulma muuttuu kesän aikana - seuraan mielenkiinnolla saunakulman muutosta. En raskisi kastaa koko kuusiaitaa, osittain kyllä. Me kaadoimme kaksi isoa puuta pihastamme ja sen jälkeen väheni pihapiiristä pikkulinnut. Puut olivat niin isoja ja lähellä rakennusta, joten vaihtoehtoa ei ollut kaatamiselle.
  Aurinkoisia toukokuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, päätimme vain lyhentää sitä sitten talvella. Olkoon kuinka roisi tahansa :D

   Poista
 3. Kiva, että sait lomaalla kunnolla ennen toisen tyän aloottamista. Sullon taas tiaros miälenkiintoone kesä, ainaki omalla pihalla. Tua saunanympärys näyttää syksyllä varmasti aivan toisen näkööseltä. Mukavaa kesää viherrakentamisen paris!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eiköhän me jotain saada aikaiseksi :)

   Poista
 4. Jotenkin lohdullista, että muillakin on keskeneräisyyttä pihalla. Meillä taitaa olla ikuisuusprojekti, että saisimme koko pihan joskus laitettua kuntoon. Joka puolella on joku paikka kesken. Sammaleesta tykkään, en aio hävittää sitä pihaltamme pois. Jotkut vihaa sitä ja joka kesä hyökkäävät sen kimppuun! Minusta se kuuluukin vanhoille pihoille.

  VastaaPoista
 5. Hyvä, että sait lomalla myös levättyä. Samat touhut ovat olleet minullakin kasvihuoneessa :) eikö olekin ihana saada sinne jo sisältä taimet? Nuo suunnitelmasi saunan ympäristöön kuulostavat niin ihanilta, oi, tuskin maltan odottaa kuvia, kunhan saat puuhat aluilleen. Nuo ”romppeet pitkin pihaa” näyttävät niin tutuilta silloin, kun on projektit meneillään. No, nyt on taas lähdettävä lapiohommiin, jotta saan uusia puita ja pensaita maihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneesta on tosi plajon hyötyä :)
   Romppeita saisi olla hieman vähemmän pihamaalla :D

   Poista
 6. Kylläpä sinulla kasvarissa jo on kaikenlaista ihanaa vihreää kasvamassa. Mulla ei ole lämmitintä kasvihuoneessa, joten mitään ei siellä vielä ole. Tuumin että pidän välivuoden tomaattien ja kurkkujen kanssa ja laitan kasvihuoneeseen pelkästään pelargoneja. Saatiin kotiin tehtyä kesähuone ja se vie nyt vähän intoa mökkikasvihuoneen laitosta.
  Tuon kuusiaidan pitäisin ilman muuta, mutta lyhentäisin ehdottomasti.
  Mukavia kevätpuuhia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näin päätimme kuusiaidan suhteen ;)

   Poista
 7. Hyvä, että olet lepuuttanut itseäsi. Välillä täytyy tankata, että jaksaa taas touhuta.
  Suunnitelmat kuulostavat mukavilta ja sinun toteuttamina ne varmasti onnistuvat. Kuusiaitaa ei ehkä kaataisi, mutta voisiko sitä tasata sivuista ja latvoista. Hoidettu kuusiaita on hieno ja tuo hyvin ainakin tuulensuojaa pihalle.
  Siitä se kasvarin kesä taas alkaa. Eiköhän säät lämpene, kunhan päästään toukokuussa eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusiaita jää pystyyn, mutta tosiaan lyhennämme sitä ja noita sivuja myös. Olkoon kuinka roisi lopputulos, mutta ainakin on hyötyä pikkulinnuille :)

   Poista
 8. Hyvä kun olet lomaillut fiiliksellä ja kiva kun pääset taas vihertöihin! Siellä omassa puutarhassahan sulla on ihan mahtava työn meininki, todelliset puutarhaihmiset kyllä ymmärtävät ;D! Ymmärrän tuskasi kuusiaidan suhteen, meillä on etupihalla kuusikko, jossa kasvaa toistakymmnetä isoa vanhaa kuusta. Olen aina arvostanut niitä suuresti ja ne ovat tarjonnneet suojaa ja ravintoa oraville ja linnuille, mutta nyt alkaa olla mitta täysi. Ne roskaavat ihan järjettömästi ja haluaisin luoda paikkaan jatkoa metsäpuutarhalle ja hyödyntää paikan upeat siirtolohkareet. Nyt kuusten alla ei mikään kasva eikä menesty. Silti sydämeen sattuu sekä puiden että eläinten puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihertöissä onkin ollut oikein mukavaa :)

   Poista
 9. Saunan kulmilla tapahtuu paljon :) Voin samaistua kuusiaitaan, meillä kuuset ovat jo täysikasvuisia. Onhan niistä suojaa vaikka ei ole kaunein näky.

  VastaaPoista
 10. Kylläpäs olet ollut aikaansaava. Lomalla on mukava puuhailla itselle tärkeitä asioita eteenpäin. Kasvarissanne vihertää jo ihan tosissaan.

  VastaaPoista
 11. Ehkä annatte kuusiaidan vain olla! Minullakin on kahtiajakoinen suhtautuminen niihin, vaikkei meillä sellaista olekaan. Sain jokin aika sitten arpajaisvoitoksi puutarhalehden. Nyt vasta tarkemmin luin sitä ja siellähän oli juttu sinun pihastasi!

  VastaaPoista
 12. Taisi olla rentouttava loma :) Kivankuuloiset suunnitelmat saunan ympäristöön. Kuusiaita on hyvin hoidettuna kaunis tausta istutuksille ja tuohan se paljon suojaa kasvine ja eläinten lisäksi ihmisillekin. Näyttäähän tuo ehkä vähän ylikasvaneelta ja tyveltä kaljuuntuneelta, mutta ehkä saat sen sopivasti leikkaamalla siistiytymään. Ja mitä ei saksilla tai sahalla saa kuntoon, niin sen voi peittää istutuksilla :D Ei tuo kuitenkaan järkyttävimmän näköinen kuusiaita ole, minkä olen itse nähnyt. Tiedän kolmekin vanhaa kuusiaitaa, jotka olisi joutanut kaataa pois maisemaa pilaamasta jo ainakin 20 vuotta sitten. Söpöt mehitähtiruukut muuten! Mukavaa toukokuuta ja antoisaa kesää viherrakennuksen parissa!

  VastaaPoista
 13. Lomalla lepääminen, juurikin näin puutarhakauden alussa, vaati taitoa! Hienoa, että osaat ottaa loman myös levon kannalta. Keskeneräisyys puutarhassa lienee krooninen ongelma. Vaikka hetkellisesti tulisikin tunne, että ei ole mitään projektia, niin sitähän ryhtyy sellaista heti suunnittlemaan:) Meillä kasvarin lämmittäminen ei ole ollut suunnitelmissa, siksi en vielä uskalla viedä sinne mitään. Ihanalta näyttävät kelloköynnöksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vissiin niin väsy, että oli pakko ottaa iisisti :D

   Poista
 14. Itsekin odotan viikon päästä alkavaa lomaa. Mökillä puuhastellessa se varmaan menee... hyvää viherrakennuskesää!

  VastaaPoista
 15. Kuulostaa aika unelmalomalta!

  VastaaPoista
 16. päikkärit kuuluu ehdottomasti lomaan! itse otan nokoset lähes päivittäin, nyt kun olen jäänyt eläkkeelle, ruokaperäisiksi niitä kutsun, kun oikaisen keittiön sivustavedettävälle pitkälleni;)
  Sinulla on oiva keino peittää kasvarissa harsolla taimet, taidanpa napata sen ja laittaa myös tuollaisen poikittaisen harsosydeemin omaan kasvariini, helpottaisi joka iltaista peittelyurakkaa melkoisesti.
  mukavia projekteja Sinulla kesälle suunniteltuna. mietit kuusiaidan kohtaloa. se tarjoaa todella hyvän suojan eläimille ja näkösuojaa naapuriin. meil myös kuusiaidat alkaneet harventumaan alaosastaan, joten päätimme tehdä aidan viereen ranka-aidan. tolppina käytämme vanhoja vesijohtoputkia. minusta ranka-aita sopisi hyvin myös tuon teidän kuusiaitanne tyvelle. viimeisimmässä postauksessani näkyy hyvin pätkä nyt keväällä tekemästämme ranka-aidasta, käyppä kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käväisin kurkkaamassa, jotain tuollaista voisi miettiä :)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)