4. maaliskuuta 2016

Topakka kelloköynnös ja ruipelot tähkälaventelit

Onkin ollut vaihteeksi pitkä työjakso yhden päivän vapailla. Kovin vähän on siis aikaa jäänyt blogistania vierailuille. Yhden päivän vapailla mennään työlistan mukaan maaliskuun loppupuolelle asti. Sitten onkin oikein mukavat kolmen päivän vapaat, ja eiköhän silloin olisi jo aika käydä mökillä. Päiväkin pitenee kovaa vauhtia, joten mökkikaudenkin voisi siis avata.

Tulevana kesänä pääsee mökille useammin kuin viime kesän vuorotyön lomassa. Meillä kun on kolmen viikon listassa aina yksi vapaa viikonloppu ja riippuen vapaan sijainnista, saattaa joskus mennä neljäkin viikonloppua peräkkäin töissä. Se ei oikein ole mukavaa tälläiselle puutarhaihmiselle, joka tykkäisi mökilläkin myyrtää. Mökkipuutarhassa voi halutessaan puuhata aamusta iltaan, tai vastaavasti olla tekemättä mitään sen suhteen. Istua ja ihmetellä, ja ottaa rennosti :)

Ensi kesänä onkin tilanne ihan toinen. On vapaata viikonloppuisin :) Tuumailimme isännän kanssa että suunnilleen joka toinen viikonloppu voisi mökillä käydä ja toiset viikonloput puuhata (ja tietysti välillä ottaa iisisti) kotipihalla.
Tuttu puutarha-alan työ, omat puutarhapuuhat ja vapaat viikonloput. Ette muuten usko kuinka paljon odotan sitä!


No, niin siinä tuli jaariteltua niitä näitä, mutta nyt siihen otsikon mukaiseen asiaan, eli taimikuulumisiin :)

Kelloköynnöstä ei ollut alunperin tarkoitus kasvattaakaan tänä vuonna. Minulla on ollut sitä kerran aikaisemmin, sain silloin taimen tädiltäni. Silloinen yksilö ehti kukkia vähän aikaan ennen syksyn tuloa. Vaikkei tämä ehtisikään paljon kukkia on kasvi muuten oikein kaunis, ja näyttää täällä blogistaniassa löytyvän muitakin jotka arvostavat kasvin kasvutapaa ja lehdistöä :) Kylvin kelloköynnöksen 21.2 ja reilun viikon päästä purnukasta nousi elämää. Nyt onkin oikein topakat alut.

Kelloköynnösvauvat ;)

Tähkälaventelia kylvin 8.2, ja laitoin ne kolmeksi viikoksi jääkaappiin. Se jälkeen ne oleilivat reilun viikon kylppärissä ennen kuin itäminen alkoi. Itävät epätasaisesti, mutta itävät kuitenkin. Onnettomia pieniä ruipeloita. Voivatko ne edes hengissä pysyä, hieman epäilyttää;) Tätäkään ei ollut tarkoitus siemenestä kasvattaa, en vain päässyt kaupan siemenhyllyjen ohi ilman sitä..


Tähkälaventeli Lavandula augustifolia lienee meidän oloissa se kestävin laventeli. Minulla on hienoinen ajatus laittaa tätä polun reunaan tuonne hyötykasvialueelle (siis siellä on muutama marjapensas, kirsikkapuu ja mansikat, mutta voihan sitä hienosti jo kutsua hyötykasvialueeksi, eikö?) Laventeli viihtyy läpäisevässä maassa, joten korotan istutusaluetta hieman ja sotken mullan joukkoon vähän hiekkaa. Sinne siis nämä kasvamaan, tai jos pikkutaimet kuolevatkin niin ostan sitten muutaman taimen. Saa nähdä mitä tästä tulee ;)

Saman polun laitaan ajattelin laittaa reunuskasviksi ruohosipulia vajaan ehkä puolentoista metrin matkalle (taakse jää muita hyötykasveja). Se onkin vinkki jonka sain Betweeniltä. Ruohosipuli on kaunis kasvi, ja sopii varmasti reunakasviksi. Sieltä sitä voi käydä napsimassa tarpeen mukaan.

Viimevuotiset pelakuut näyttävät ihan pirteiltä
Eikä uudet kasvatuksetkaan näytä kovin huonolle;)
Chilitkin ovat vielä hengissä
Ulkona on talvista. Edelleen...
Hän nauttii lumessa peuhaamisesta.
Minä odotan kevättä :)Mukavaa viikonloppua kaikille!


28 kommenttia:

 1. Kivoja puutarhasuunnitelmia! Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, puutarhan ideointi on miltei yhtä mukavaa kuin toteutus ;)

   Poista
 2. Voi että, on niin uskomattoman mukavaa lukea toisten samanmielisten kirjoituksia kasvatuksista ja muusta sellaisesta :) Hyvässä mallissa sinun kelloköynnöksesi, ja ihan varmasti ehtii kukkaan hyvissä ajoin kesällä. Olisi varmaan ihan kokeilemisen arvoinen tuo tähkälaventeli, hmm.. Ja tuo pelakuuvauva on niin suloinen! Ihania keväisiä mökkivierailuja sinulle, ja aurinkoisia päiviä, toivotteleepi Tuulikki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on sitä puutarhahörhöilijoiden kevättä ;)

   Poista
 3. Hyvältä näyttävät kelloköynnöstaimet ja pelargoniat. Minullakin kelloköynnökset lähtivät ihan hyvin kasvuun ja ovat jo ikunalla valohoitoa saamassa. Tähkälaventelit ovat mainettaan paljon kestävämpiä talvehtijoita. Eritoten juuri mainitsemassasi keveässä kasvualustassa.

  VastaaPoista
 4. Voi, miten kadehdikankaan näitä selkeitä suunnitelmia. Itse, kun en tahdo saada mitään tolkkua päähäni tänä keväänä. Mukavaa, että tartuit tuohon ruohosipuli-ideaan. Näin sitä tosiaankin erään Virosta Suomeen muuttaneen rouvan pihassa, jossa ruohosipulia oli runsaasti reunuskasvina kukkapenkeissä. Minusta se oli kaunista ja rouvan mukaan monin tavoin myös hyödyllistä. Etenkin, jos ja kun tykkää ruohosipulista myös syötynä eikä vain koristeena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruohosipuli idea on kyllä toteuttamisen arvoinen. Tässä taas näkyy blogimaailman idearikkaus :)
   No, joskus löytyy selkeä suunnitelma tai idea johonkin, vähän mennään mutulla myös :)

   Poista
 5. Sullahan kelloköynnökset iti nopiaa. On mullaki jo viis nostanu niskansa, mutta tahti on muute aika rauhalline. Saa nähärä onko mun viimmekesääset laventelit hengis. Kerran ennemmi oon yrittäny maas talaven yli. Ny laitoon roimasti hiakkaa, pikkukiviä ja kalakkia maahan. Koholla penkki ei kylläkää oo. Pian sen näköö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on mökillä yksi tähkälaventeli, ja on vähän kehnoon paikkaan survaistu se, liian tiivistä maata. On se ollut hengissä, muttei hirmuisesti kukoista :) Jos tällä kertaa tekisi oikein ;)

   Poista
 6. Mukavia ajatuksia ja kasvatuksia! Melkoinen työtahti Sinulla, tuolla yhdellä vapaalla pitkä matka mentäessä kroppa joutuu koville mutta onneksi valoa on tullut lisää ja kesällä on väljempää! Söpönen pieni pelakuun taimi ja reippaat kelloköynnöksen alut! Mullakin oli sitä kerran kasvussa, mutta montaa kukkaa ei avannut, kasvi oli kyllä reipaskasvuinen ja komea!

  Mulla on tähkälaventeli menestynyt pihassa monta vuotta ja hiukkasen hankalassa paikassa vielä, isäntä kolaa lumet päältä. Ihmeen hyvin se on kestänyt ja jakotaimiakin siitä olen antanut maailmalle. Ruohosipuli on tosi nätti reunakasvinakin varmaan, tänään löysin ruotsalaisilta sivuilta (www.odlargladjen.se) valkokukkaisen ruohosipulin, aika söpö, oli vain päässyt loppumaan, harmi!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kirjoitin varmaan epäselvästi noista ykkösvapaista. Toki minulla vapaata on mutta työrytmi on jotain 4 töitä 1 vapaa 5 töitä 1 vapaa jne sinne maaliskuun loppupuolelle. Jotenkin sitä kaipaisi kahta vapaapäivää peräkkäin. Menee yleensä se yksi vapaa siihen pelkkään arkitouhuun, jos riittääkään ;)

   Kappas, ei ole valkokukkaista ruohosipulia tullutkaan vastaan ennen.

   Poista
 7. Hieno idea tuo ruohosipuli-juttu! Minä ajattelin laittaa viinisuolaheinää metsäpuutarhan istutusten eteen. Saapa nähdä mitä siitä tulee:) Hyvää viikonloppua sinulle ja jaksamista töihin!

  VastaaPoista
 8. Niin hyvässä kasvussa on sinun kasvit. Hienot suunitelmat on sinulla Hyvää viikonloppua Pirjo :)

  VastaaPoista
 9. Ihana kesä on Sinulla tiedossa. Jokatoinen viikonloppu mökillä ja jokatoinen kotipuutarhassa. Reippaasti kasvavat jo kesän komistukset sinulla.
  Viettelevän näköinen tuo ylimmäinen mökkikuva. Ruohosipuli-idea tuntuu mukavalta. Itse kylvin alunperin iisopin kukkapenkin reunustalle.

  VastaaPoista
 10. Onnea kelloköynnöksille, varmasti ehtivät kukkia. Tulikin tässä mieleeni, että josko minäkin kylväisin kelloköynnöstä, muutama vuosi sitten kokeilin, mutta en kovin hyvin onnistunut. Muutama ehti kukkaan.....
  Tuo ruohosipulireunus voi olla ihan kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Joo, minä ajattelen että kasvi on kuitenkin komea myös ilman kukkia;)

   Poista
 11. Hyvin ovat taimet lähteneet kasvuun. Kaikki ovat niin hyvän näköisiä. Minä laitoin kelloköynnöksen siemenet multaan just tänään. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. Hyvät on suunnitelmat..minulla vasta sellaiset raakileet.
  Mun työssäni on kans vaa yksi viikonloppu sen kolmen viikon listassa.
  Nyt on ollu enempi koska halukkaita viikonloppu hommiin on ilmaantunut..
  sehän passaa näin vanhalle ihmiselle ett on kotonaki joskus pyhäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä passaisi vapaat viikonloput minullekin ;)

   Poista
 13. Ihanasti kevättä purkissa. Ulkona on kyllä liian talvi vielä.

  VastaaPoista
 14. Kelloköynnöksen taimet on ihanan napakoita ja helppoja käsitellä. >Pelargoniatkin on ihan reippaan olosia. Odotellaan kevättä että päästään uusiin kylvöpuuhiin.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)