21. joulukuuta 2014

Visiot paperille

Kuten muistatte syksyllä kävi kaivinkone mylläämässä etupihalla. Kivimuurista tuli kivan kaareva ja mullat ovat paikoillaan. Nyt on siis mukavaa aikaa vähän miettiä mitä etupihalle tuleekaan. Onkin oikeastaan hyvä ettei heti päässyt istuttelemaan ja saa rauhassa miettiä. Vaikkakin puutarhuri olen, taitaa istutustouhut olla melko kaoottisia. Tarkoitan että kasveja tulee ehkäpä siirreltyä liikaakin kun ne mukamas eivät näytä hyvältä vierekkäin ;)Tänään piirtelin paperille luonnosta ja sitten tarkempaa suunnitelmaa. Ajatuksena lähinnä saada luotua mukavan näköinen runko ja näkösuoja erikokoisista pensaista, joiden väliin pääsee laittamaan perennoja ja köynnöstukia.

Alla näkyy nyt väsäämäni suunnitelma. Tontti on rajattu kamalan näköisellä verkkoaidalla, ettei koiruli karkaa. Verkkoaidan viereen istutetaan joka puolelle pensaita, jotta aita jää piiloon niiden sisään.
Koivuja tuolla oikeassa reunassa on kaksi, olisin halunnut kaataa molemmat, isäntä ei kumpaakaan. Joten kompromissinä yksi kaadetaan, yksi jää:) Koivun alla on kuivaa, joten luin että rinneangervo pärjäisi parhaiten siinä. Rinneangervo ei tosin kasva yhtä korkealle kuin verkkoaita on, joten niiden kaveriksi villiviiniä.
Sirotuomipihlaja on mielestäni hirvittävän kaunis ja varsinkin monirunkoisena. Niitä halusin ehdottomasti laittaa kaksi tänne etupihalle oikealle puolelle. Muutenkin suosin monilajista istustusaluetta, joten pensaita on muutaman kappaleen ryhmissä ja ihan yksittäiskasveina.

Liuskekivipolun haluan laittaa tuonne keskivaiheille, pääsee paremmin hoitamaan kasvillisuutta ja näyttäähän se mukavalle. Joskus haluaisin rajata keskellä olevan kivituhkapolun sekä oikealla olevan nurmikonreunan bendersin antiikkipatinoiduilla kivillä. Sen voi toteuttaa vaikka muutaman vuoden päästäkin.
Pensaisiin menee kuitenkin rahaa jonkun verran, joten en tiedä raaskiiko kiviä vielä ostaa. Muutoinkin saattaa tuosta kaivinkonetyöstä ja maan pois kuljettamisesta tulla iso lasku. Olemmekin päättäneet että takapiha tehdään ruisvoimalla, koska se on käytännössä ihan mahdollista :)

Suunnitelmaa
Kasvilista
Perennat pystyn miltei kaikki jakamaan mökiltä, on sen verran tukossa istutusalueet. Pioneja siirrän mökiltä myös. Ne pääsevät aitiopaikalle suuren maisemointikiven viereen. En osaa sanoa kuinka paljon saan jaettu perennoja keväällä ja kuinka ne istuvat tuonne. Pensaista jos tekisi tämänlaisen rungon, perennojen istutuksessa voi sitten säätää kun puutarha alkaa hahmottumaan.
Osa suunnitelmassa olevista pensasruusuista löytyy myös mökiltä. Viime kesänä innoissani niitä hankin ja rehellisyyden nimissä täytyy sanoa etteivät ne kaikki mahdu siellä kasvamaan. Tämä nyt ei yllätä ollenkaan, sillä olen ihan liian impulsiivinen taimimyymälässä :) Tällä pihalla ei tosin heti tule tilanpuutetta.

'Bowl of Beauty' muuttaa kotipihalle
Samaten Rugosa ryhmään kuuluva 'Snow Pavement'
Rosa Sävel ei mahdu siellä kasvamaan, eikä sen kaveri Sointukaan ;)
Nyt pihalla näyttää tältä
Lopuksi visio, siis surkea kuvankäsittely Paint-ohjelmalla :)

 Kohta on kevät!30 kommenttia:

 1. Erittäin mielenkiintoista. :) Sain tästä muutaman mukavan ideankin.

  VastaaPoista
 2. Mukava postaus! Jonkinlaista suunnittelua olisi ollut ehkä itsekin hyvä aikoinaan tehdä:) Tai teinhän minä, mutta sitten siellä taimimyymälässä sitä tosiaan aina haksahtaa kaikenlaisiin heräteostoksiin;) Toisaalta kaikki istutusalueeni ovat vielä toistaiseksi muotoutuneet täysin maaston muotojen ehdoilla, kivien ja kallion kupeeseen. Myös sattumalla on ollut osuutta monien penkkien syntyyn:D Esim. multakasanpenkin tein kirjaimellisesti multakasan jämän päälle. Varsinaista sekametelisoppaa, kaipaisivat alueet todellakin nyt yhtenäistämistä ja suunnittelua, taidankin ottaa postauksestasi vaarin!! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin samoin olen tehnyt vuosikausia mökkipuutarhaa :D Säädetty on siis aika tavalla siellä.
   Tässä nyt kun mullat paikoillaan, voipi suunnitella vähän tarkemmin....

   Poista
 3. Ihanat suunnitelmat. Puutarhastanne tulee varmasti upea!

  VastaaPoista
 4. Wau, todella hyvät suunnitelmat, kyllä noiden pohjalta hyvä tulee vaikka välillä hieman irrottelisikin.
  Oikein hyvää joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se irroittelu onkin erittäin suotavaa puutarhatouhuissa :)

   Poista
 5. Piha näyttää kauniilta jo ihan vaan suunnitelmanakin! Ruusut sopivat varmasti hyvin valoisaan pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin valoisampi piha kuin mökillä, joten saattaapa olla ruusujen täällä parempi ;)

   Poista
 6. Voi, olen vähän kade, sillä minä en ymmärrä kasveista mitään muuta kuin että ne ovat kauniita =D. Varmasti oli hyvä idea, että saat ihan rauhassa miettiä mitä haluat minnekin istuttaa. Ihana nähdä sitten kun saat valmista aikaiseksi, että millaista tuli =). Ja hei, aivan mahtavaa, että kevät tulee todella pian =D. Ihanaa joulunalus aikaa sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, saapi rauhassa odotella kevättä :)

   Poista
 7. Perusteellinen puutarha suunnitelma, toivottavasti kasvit viihtyvät ja on aikaa niitä huoltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän aikaa riitä, intohimoa ainakin ;)

   Poista
 8. Jo pihasuunnitelmasi piirros on taideteos, pihasta tulee varmaan myös.

  VastaaPoista
 9. Hienon näköisiä suunnitelmia! Eikö ole ihanaa suunnitella uutta ja odottaa kesää? Hyvää joulua suunnitelmien parissa!

  VastaaPoista
 10. Upea suunnitelma! Saanko ehdottaa? No ehdotan kumminkin..jokin pensas tai puu joka olisi syksyllä leiskuvan punainen..talohan oli muistaakseni keltainen sopisi hyvin. Toki sulla on tuo mongolianvaahtera tuolla se on mukava väriläikkä syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, syysväritystä kannattaisikin miettiä minun ehkä enemmän:)
   Hyvänä esimerkkinä tuo virpiangervo, jota en muutoin pidä juuri minään, (No, näkösuojaa) mutta siinä on aivan upea oranssi syysväritys.

   Mitä tulee talon väriin, se ei ehkä olisi ollut meidän valinta, ja varmaan ensi kesänä maalaamme talon erisävyiseksi ;)

   Poista
 11. Ihanat suunitelmat pihasta varmasti tulee hieno .
  Hyvää joulun aikaa Pirjo :)

  VastaaPoista
 12. Olipas hauska lukea suunnitelmistasi! Suunnitteleminen on mukavaa, vaikka mieli muuttuukin moneen kertaan :)

  Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 13. Kyllä, kevättä kohti jo mennään ja päivä on jo kukonaskeleen verran pidempi.

  Lämmintä ja lempeää joulunaikaa sinulle.

  VastaaPoista
 14. Se onkin varmasti oikein hyvä asia, että ehtii talven yli suunnitella pihaa, eikä ryntää heti kasviostoksille:) Mullakin tahtoo taimimyymälöissä mopo helposti karata käsistä...

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)