11. toukokuuta 2014

Kuu puutarhassa ja muita virityksiä

Katsoin juuri Huvila ja huussi- ohjelman. Kyllähän tuli upeat oleskelualueet mökkipihaan Kangasalalle. Tässä pakostakin vertaa sitä omiin rinnepihan virityksiin. Huh huh. Eipä silti, itse kuitenkin tykkää rehevästä kasvillisuudesta, joten ehkäpä moinen ei sitten olisikaan se minun juttu. Paitsi upeat tasaiset oleskelualueet ottaisin mielelläni. Meillä kun sattuu olemaan pieniä epämääräisiäkin tasoja siellä täällä tonttia :)

Mökillä osa poluista on pyöreistä kotitekoisista betonilaatoista. Yksi laatta on todella suuri, metrin halkaisjaltaan. Siinä olevat sävyerot saavat mieleeni kuun. Sehän se on, puutarhan kuu. Jos tämä olisi tullut mieleeni aiemmin olisin istutellut sen ympärille valkoisia ja harmaansävyisiä kasveja, mutta enpä silloin hoksannut.


Kupera pieni luonnonkivi ajaa vesiaiheen tehtävää ;)
Tässä pääseekin sitten niihin otsikon mukaisiin virityksiin.
Betonilaattapolku yhdistyy uusiin portaisiin.Tavallaan alue on ok, kesällä kasveineen, mutta kuitenkin vähän on jäänyt harmittamaan ettei silloin vuosia sitten ajatellut kunnollisia kulkuväyliä, kun olisi ollut mahdollista tilata kone kaivamaan ja tekemään kunnon perustuksia tasaisille alueille portaita ja miksei terassiakin varten. Toisaalta eipä silloin olisi ollut rahaakaan siihen laittaa. Nyt en missään nimessä halua kaivuria tuhomaan niitä onnistuneita vaivalla laitettuja alueita, niiden yli sen täytyisi ajaa. Mutta tällästähän tämä on. Kun ruisvoimalla on rinnetontti rakennettu, sattuu mukaan onnistumisia ja epämääräisiä virityksiä. Ehkäpä se oma sisäinen boheemi puutarhuri katsoo pihaa välillä viherrakentajan kriittisin silmin;)

Lisää virityksiä, rannan polku. Boheemi puutarhuri tykkää, siltä viherakentajalta ei kysytä ;)
Portaiden vieressä on pari vuotta aiemmin tehty luonnonkivipolku.
Se siitä yhtenäisyydestä;)
Narskuja ja päivänliljaa

Luulin näitä varjoliljoiksi, mutta oranssinväriset ovatkin käsittääseni marhannliljoja?

Kirjopikarinliljan nuput ovat hyvin kauniita

Vahtivuorossa
Hyvällä alulla ;)
Muistatteko haaveeni jonkuntapaisesta potagerista? No, tänne se on tarkoitus nousta. Vähän on vielä vaiheessa. Alueella on taas korkeuseroja, joten päätimme tehdä kahta puolta kivillä reunustetut istutusalueet.
Tuonne taakse on siis tarkoitus tehdä korotetut istutuslaatikot ja laittaa köynnösportti sekä kivituhkaa käytäville. Mmmh, saa nähdä pääseekö tänä kesänä syömään mitään itsekasvatettua....
Kuvan vuorenkilvet eivät liity aiheeseen. Revin osan pois rinteestä ja nyt ne odottavat jatkosijoitus paikkaa jollain muulla tontilla.

Metsäpuutarhassa on pientä viherrystä ;)

Lamoherukkaa
Pihalla kasvaa valtava kuusi. En halua sitä kaataa, muttei sen alle oikeastaan voi mitään istuttaakaan. Jokunen vuosi sitten istutin rinteen alalaitaan, kuvassa vasemmalla, lamoherukoita. Nyt vuosien saatossa ne ovat levittäneet versojaan aina kuusen alle asti. Kauniisti vihertää. Emokasvit saavat vettä ja ravinteita rinteessä, joten koko kasvusto pysyy vihreänä myös kuusen alla. Tätä en oikeastaan suunnitellut, se vain muotoutui itsestään ja hyvä niin;)

Äänekäs kaveri
Lauantaina heräsin kello kuusi, mikä on hyvin epätyypillistä minulle. Istuskelin verannalla varmaankin tunnin, hörppien aamukahvikupillisia. Seuraa minulle piti rantasipi. On melkoisen äänekäs kaveri hän. Oikeastaan aika hauska lintu, naapuri jo monena kesänä:)

Hän on hiljaisempi ;)

Mukavaa kevättä, kohta lämpenee!

36 kommenttia:

 1. Ooh, kuutarha! Ihana täysikuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuutarha, sehän tuolle alueelle sopiikin hyvin nimeksi! :)

   Poista
 2. Turhan kriittisin silmin tutkit puutarhaasi. Se on ihastuttava. Kivoja korkeuseroja ja kauniita polkuja ja portaita. Ja vielä metsäpuutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ehkäpä sitä tosiaan on liian kriittinen ja näkee vain ne epämääräisyydet unohtaen kokonaisuuden ;)

   Poista
 3. Minusta teillä näyttää tavattoman kauniilta ja mielenkiintoiselta. Olen boheemin puutarhurin puolella, minusta liian täydelliset ja valmiit rakennelmat ovat vähän tylsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä, tuo boheemi puutarhuri onkin voittanut ;) Rönsyily on kauniinpaa kuin täydellisyys!

   Poista
 4. Upeita kuvia, upeasta puutarhasta. Miten teitte ja millä olette päälystäneet nuo polut? Minusta ne ovat hienot ja suunnittelen samantyyppisiä uuteen pihaamme ... Kaivinkone käy muutaman viikon päästä, mutta sen jälkeen koneilla ei ole enää tontille asiaa/pääsyä joten olen varautunut että melkomoinen työ on vielä käsivoimin tehtävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota, metsäpuutarhassa on käsin kaivettu pintamaa pois polkujen kohdalta, suodatinkangas ja karkeampaa kivituhkaa kerros ja sitten päällyskerros ohutta kivituhkaa (0-4mm).
   Oikeasti pitää kaivaa syvempään, laittaa mursketta, täryttää ja laittaa sitten kivituhkaa. Me ei tuonne korpeen haalittu mistään mursketta, joten polku on tehty sinnepäin;) Jos kaivuri on käytössä kannattaa tehdä polut oikein.

   Poista
 5. Ihana paikka. Oma kuukivi - todella kaunista. Pieniä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Koirulikin näyttää tykkäävän!

  VastaaPoista
 6. Kaunis puutarha teillä on!

  VastaaPoista
 7. Yhteneväisyydestä viis, sillä todella siistiä ja hienoa työtä on ilo katsella. Täytyy myöntää, että koneista on suuri apu, mutta toisaalta itse toteuttaen, suunnitellen ja hartiavoimin tehden on tyydytyksen tunne työn valmistuttua paljon paljon suurempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olisikin tylsää jos joku tekisi minulle pihan valmiiksi. Siinä sitä sitten ihmettelisi ja hoitaisi. Tälläinen itse tehty loputon projekti on jokseenkin mukavampi;)

   Poista
 8. Kaunista on, puutarhaan sopii boheemius ja monimuotoisuus. Eipä ole tylsää :)

  VastaaPoista
 9. Kaunista on minustakin! Boheemius sopii ympäristöön.

  En erityisemmin pidä tv-ohjelmien puutarhamylläyksistä, niissä väännetään väkisin kaikenlaista, joka ei istu luontoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, totta. Osassa ohjelmissa tulee kieltämättä ympäristöön sopimattomia luomuksia.

   Poista
 10. Mä aina jaksan ihailla noita teidän polkuja :) Itse en tykkää puutarhasta,joka on liian tarkkaan mitattu,tasoitettu jne.

  VastaaPoista
 11. On todella kaunis teidän puutarha ihanat polut ja paljon yksityiskohtia :)

  VastaaPoista
 12. Teillä on todella kaunis puutarha, ole reilusti ylpeä siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joo, joskus vaan jää harmittamaan tietyt jutut pihassa ;)

   Poista
 13. Ompas mökkitarhasta tullut niin ihastuttava. Muistan kuin eilesen päivän kun aloit rakentaa näitä ihanuuksaia ja nyt jo näin upeaa. Vauh =) Ja potager - tuskin maltan odottaa - aivan parhautta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän huonolle vaikuttaa tuo "potagerin" teko. Pitäis saada jostain ostettua ja vietyä mökille lehtikuusilautaa, sillä se kestää käsittelemättömänä yhtä kauan kuin kestopuu, eikä se eritä mitään myrkkyjä. Saa siis nähdä miten tässä ehtii. Luulen että hyötykasvihommat jäävät pääosin laittamatta?

   Poista
 14. Monta kiveä on käännetty, mutta lopputulos on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Muutemia" kiviä jopa käännetty tai siirretty useaan kertaan ennenkuin ovat sijansa löytäneet;)

   Poista
 15. Ihan tuo laatta kyllä kuuta muistuttaa. Teillä on upea mökkipuutarha, suotta sitä muihin vertaamaan :) Aamun verkkainen kahvihetki verannalla kuulostaa niin hyvältä :)

  VastaaPoista
 16. Hyvä idea tuo lamoherukka hankalaan paikkaan, toivottavasti joku tarvitseva sen täältä napaa. Ihana kuukivi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesin että lamoherukka peittää hyvin, mutten odottanut ollenkaan että se levittäytyy näin hienosti:)

   Poista
 17. Kuulaatta on upea yksityiskohta. Muutenkin kaikki näyttää hienosti suunnitellulta, sanoo kivien ystävä!

  VastaaPoista
 18. Hieno oma kuutama todellakin!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)