27. tammikuuta 2017

Ensimmäiset kylvöt

Jee. Nyt alkoivat puuhastelut siemenkylvöksien kanssa. Aloitin kylvämisen chileillä, joita viime vuonna kylvin näihin samoihin aikoihin. Siemeniä oli jonkun verran jäljellä viime vuodelta, joten itävyys on ehkäpä jonkun verran heikentynyt. Kylvin siemeniä useampia samaan taimipottiin ihan varmuuden vuoksi ja mikäli ne eivät idä, on vielä aikaa tehdä uusintakylvös ;)

Minulla oli 'Cayenne Long Slim' siemeniä vielä jäljellä, siementilaus on tehty ja muita lajikkeita tulee siinä. Viime vuonna 'Cayenne Long Slim' tuotti ihan mukavasti satoa ulkona aurinkoisella talon seinustalla. Tilasin nyt  'Cayennetta'-pensaspaprikan siemeniä (mikä onnistui myös viime vuonna) ja lisäksi kokeiluun tulee havannapaprikat 'Trinidad Scorpion' sekä 'Golden Ghost'. Puoliso niitä ensisijassa oli valikoimassa. Itse vasta opettelen tulisempien ruokien syömistä ;)

Kokeilin tänä vuonna kylvää chilit paljon kehuttuihin turvepotteihen. Nyt kylvökset ovat kylpyhuoneessa lämpimässä. (edit. turveruukku kuivahtaa aika nopeasti, joten täytyy pitää kylvöksiä silmällä tarkemmin) Niiden itäessä pitää tilaa raivata ikkunalaudalle ja viritellä kasvuvalo.


Kävin hakemassa suojaruukkuja viherkasveille ja kylvömultaa taimimyymälästä. Eihän sieltä tietenkään pääse ulos ilman jotain muutakin. Vai pääsettekö te? Helmililjat ovat niin ihania ja suloisia, niitä otin pari ruukkua mukaan.





Kaupan yrtitkin tulee laitettua pöydälle ruukkuihin ja hieman vettä pohjalle.
Siinä ne hetken luovat kevään tunnetta, kunnes ne napsitaan suuhun.

Vihreyttä hitusen. Ei se paljon vaadi ;)

Mukavaa viikonloppua kaikille!

26 kommenttia:

  1. Täälläkin on chilin kylvöt mielessä. Ekaa kertaa vasta kokeilen, kun on kasvihuone kasvatusmahdollisuus ensi kertaa.
    Minä en ainakaan pääse puutarhakaupasta pois, ilman heräteostoksia. Toisille herätteitä tuovat vaate- ja kenkäkaupat. Minulle heikkoja kohtia ovat puutarhakaupat ja kirpputorit. :)
    Mistä oot muuten hommannut noita nimikylttitikkuja? Tarvitsisin tuollaisia kipeästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, eihän vaatekaupat ole mitenkään kiinnostavia :D
      Kyltit ostin viime vuonna biltemasta. Niitä myytiin säkissä sytykkeinä. Huomasin ensin postauksen Autuas olo- blogista kun Cheri oli niitä löytänyt. Ekalla kerralla kun kävin olivat loppuneet, mutta seuraavalla reissulla niitä sain. En osaa sanoa olisiko niitä vielä myynnissä.
      Puuliuskat ovat puolta pidempiä, mutta sekkareilla sain ne puolitettua kätevästi. Ihmeellistä että tuollaisia sytykkeitä myydän, tosin puutarhahörhölle on sillä muuta tärkeämpää käyttöä :)

      Poista
    2. Kävin juuri bilteman sivuilla http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Retkeily/Keittio-ja-vesi/Sytykkeet-2000036712/
      Nyt loppu? mutta jos vaikka tulee lisää ;)

      Poista
    3. Arvelinkin, että nuo ovat niitä Bilteman tikkuja, mutta varmistin asian. Olen nähnytkin niitä juuri Cherin blogissa.
      Olen kerran elämässäni käynnyt Biltemassa, nyt joulun jälkeen. Silloin niitä ei ainakaan ollut siellä. Täytyykin käydä oikein kyselemässä niitä. ;)
      Kiitos tiedoista ja vaivannäöstä! <3

      Poista
    4. Riina ja Pirjo!
      Minäkin olen käyttänyt noita Bilteman tikkuja. Viime kesänä varastoni hupeni ja kävin Biltemassa kyselemässä lisää. Myyjä sanoi, että ne ovat ns. sivutuote, joten niitä ei aina ole. Osasi kuitenkin kertoa arvion, jolloin niitä taas tulisi ja niinpä kävin sitten arvioituna aikana katsomassa ja olihan niitä taas hyllyssä. Kuten Pirjo sanoi, niitä myydään 5 kg:n säkeissä sytykkeinä. Tikun pituus on n. 26 cm ja meillä Ukkokulta on pätkinyt niitä puoliksi. Käytän pitkinä ulkona kukkapenkeissä ja lyhennettyinä taimipoteissa. Tosi käteviä ja ihmeen kestäviä. Tussi tarttuu pintaan hyvin ja pysyy myös aika hyvin. Tummuneet ja pilalle menneet tikut voi sitten käyttää nimensä mukaisesti eli sytykkeinä. Parasta, että tuo säkki maksaa n. 6 euroa. Siinä satsissa on taimitikkuja hetkeksi.

      Poista
    5. Joo, nämä sytykkeet ovat tosi käteviä!

      Poista
  2. Helmililjoja taas blogit pulloillaan, miten ihanaa! Meillä menee chiliä sen verran vähän, että olen aina ostanut pari tainta. Esikasvatustila vaan ei riitä ihan kaikelle. Vaikka onhan se tosi paljon kivempaa, kun on alusta asti itse kasvattanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, helmililjat ovat kyllä ihania!
      Meillä puolisoni tykkää tulisemmasta ruuasta, ja säilöikin chilejä. Itse sitä tulista tahnaa voin ehkä teelusikallisen laittaa valmistaessani vaikka pastakastiketta. Meillä siis työnjako menee niin että minä kasvatan niitä kokeilun ilosta ja isäntä kerää ja säilöö mahdollisen sadon :D
      Tuo tilantarve on kyllä jokakeväinen juttu, rajattava on valikoimaa ;)

      Poista
  3. Hienoa kun olet aloittanut kylvöhommat. Helmililjat ovat kyllä ihania. Toivottavasti kylvöt onnistuvat ja saat nauttia kesällä kauniista kukinnasta ja herkullisista chileista. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. Auts...joko ihania helmililjoja on kaupoissa... olen niin vähän nyt käynyt missään ja uskallanko edes nyt lähteä, sorrun kuitenkin.
    Minäkin laitoin siemeniä multaan tänään, kuolanpionista keräsin syksyllä siemeniä ja laitoin ne nyt kylvömultaan ja ulos kylmäkäsittelyyn, saa nähdä onnistuuko näin mutta yritän kuitenkin.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvattama pioni onkin ylellisyyttä. Onnea!

      Poista
  5. Näin ne kylvöpuuhat vähitellen alkavat, ensimmäiset kylvöt tein jo pari viikkoa sitte; latva-artisokkaa, keijunmekkoa ja jättiverbenaa. Seuraavat kylvöt runsaan viikon kuluttua, kun kuu on taas kasvava....
    Helmililjoja ja esikkoja on suorastaan mahdoton vastustaa, meilläkin jo helmililjat kukkivat keittiön ikkkunalla!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole juuri noita kuun vaiheita seurannut, ehkä pitäisi testata kuitenkin ;)
      Kivaa lauantaita sinne!

      Poista
  6. Minun chilini pääsee multaan ensi viikolla. Aiemmin en ehdi. Viime vuonna olen kylvänyt chilin 4.2. ja hyvin ehti. Kovin montaa tainta ei tarvita, sillä vaikka Ukkokulta lykkää chiliä vähän liikaakin joka ruokaan, kuluu sitä silti melko vähän. On tosi riittoisaa tavaraa. Toissa kesäisestä chilistäni annoin poikasen anopille, joka on kasvattanut siitä monta tainta ja niitä taimia alkaa olla jokaisella. Ei kuitenkaan meillä. Anoppi on saanut chilin hyvin talvehtimaan olohuoneensa ikkunalla. Itse olen joskus tuonut chilin syksyllä sisään, mutta siihen tulee tosi helposti kirvoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kiikutin pari kasvia syksyllä sisälle, mutta menivät niin pahan näköiseksi, jotta heitin menemään :)
      En itse tosiaan tarvitse tuota chiliä juurikaan, mutta puoliso näyttää olevan niistä innoissaan :)

      Poista
  7. Siitä se sitten lähtee kevätpuuhat liikkeelle, eikä enää loppua näy.... Minäkin sain tänään taimimullat kaupasta ja tulppaanikimpun kylkeen. Viikonloppuna lienee täälläkin kylvöjen aika. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  8. Niin oli hyvä eilen nähdä auringon paistavan. Heti oli kylväpuuhat mielessä, multakin jo hankittuna. Helmililjoissa on suloista kevään herkkyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmililjat ovat ihanaa ensimakua keväästä!

      Poista
  9. Voi kun ihania helmililjoja jo siellä <3 Itse en ole vielä noihin kaupassa törmännytkään. Varmasti mukaan lähtisi jos näkisin :)

    VastaaPoista
  10. Mukavia kylvöhommia! Minäkin kylvin chilejä, vaikka en itse tulisia ruokia syö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, niinkuin en minäkään juuri, mutta puoliso tykkää, joten minä kokeilun ilosta kasvattelen :)

      Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)