28. toukokuuta 2018

Mökkipuutarhaan oli tullut kesä


Mökillä kävimme viimeksi neljä viikkoa sitten. Tänä keväänä neljässä viikossa on tapahtunut hurjasti. Kesä ja kasvu tuli kohinalla. Viime reissulla metsäpuutarhan puoli lepäsi lumen alla ja vain täällä yläpihalla ja aurinkoisessa rannan rinteessä oli sulaa.
Viime viikonlopun mökkireissu olikin melkoinen aikamatka kesään.Lauantai olikin sitten puutarhan kevätsiivouspäivä. Perennat olivatkin jo kasvaneet hurjasti, joten katkoin sieltä täältä törröttäviä viime vuoden kukkavarsia pois. Sepäs olikin nopea juttu. Vasta lumen alta paljastunut perennapenkki tulisikin puhdistettua aina väistämättä turhan tarkkaan ;)
Kitkennän ja polkujen siistimisen jälkeen puutarhassa näytti taas kivalle.


Metsäpuutarhaan mennessä tuossa pyöreiden laattojen päässä meillä oli kaariportti, mutta se tuhoutui täysin. En tiedä onko tuuli sen kaatanut ja lumenpaino sitten lopullisesti sen mutkalle vääntänyt vai tuhoutuiko se pelkän valtaisan lumipainon alla.
Kaariportissa kasvoi tarha-alppikärhö Riga, ja sen jouduin alasleikkaamaan. Kärhön leikkaisin ja tuhon jäljet korjasimme jo siis viime kerralla. Hyvin oli kärhö kasvuun nyt lähtenyt. Ehkä tuohon hankimme uuden kaariportin. Siinä on vähän niinkuin sellaisen paikka ;)
Illalla olikin ihana saunoa ja laiturilla savolaista järvimaisemaa ihailla. 
Täällä viihtyisi hieman pidempäänkin ;)


21 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis sinun mökkipuutarhasi onkaan. Meillä on niin valtavasti varvikkoa ja rapakivipohja, ettei oikein kasvit jaksa mökillä kasvaa. Oletko muokannut runsaasti maa-ainesta, vai onko pohjamaa ollut jo valmiiksi kasveja suosiva? Viimeinen kuva on aivan huikean ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Tätä on tehty osa kerrallaan monta vuotta ja joka kesä tilattu 10 kuution multakuorma. Ehkä 6-7 kuormaa, en muista enää. Joten kyllä kunnon kerros puhdasta multaa on laitettu tätä tehdessä.

   Poista
  2. Ai juu. Savea tuo pohjamaa.

   Poista
 2. Aivan ihana mökkipuutarha, joka näyttää noin kauniilta, vaikka ei olekaan kaikkia viikkoja käyttänyt aikaa kitkemiseen ja touhuamiseen. Teillä on hyvin valitut kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Helppoja ja kestäviä kasveja. Eikä täällä niin nukkaa ole, saa rönsyillä ja ryöpsähdellä. Ja johonkin kaljuun kohtaan kasvaa kuitenkin akileija, sormustinkukka tai joku 🌱🌼

   Poista
 3. Ihana puutarha! Mitä kaikkea tontilla kasvaa ja mitä suosittelisit vastaavanlaiseen puutarhaan? Meidän torppa on osin kallioinen ja osin varjoisa metsätontti, jossa kasvaa entuudestaan joitakin vanhoja perennoja ja metsäkukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset!
   Meillä tuolla varjoisan metsäpuutarhan puolella kasvaa mm. erilaisia nauhuksia, töyhtöangervoa. Näistä kannattaisi aina katkoa kukkavarret kukinnan jälkeen, koska siementävät reilusti.
   Sormivaleangervo on myös kiva kookas kasvi sekä kotkansiipisaniainen. Erilaiset kuunliljat sopii, varsinkin komeasinikuunlilja on upea ja kookas varjossa. Maanpeite kasveina mm. tiarella, rönsyansikka, tuoksumatara. Matalia havuja pesäkuuset ja tuiviot sopivat hyvin. Oletan että puutarhan runko on jo olevassa metsässä :)
   Muita perennoja tuolla ovat mm. akileijat, kesäpikkusydän, tarhakalliokielo, jättipoimulehti, jaloangervo, tummakurjenpolvi, lehtoängelmä, tellima, kevätesikko. Muutama sormustikukkakin on löytänyt tiensä varjoisampaan osaan.
   Olen jättänyt tai siirtänyt osan olevista luonnonkasveista, esim saniaiset. Kannattaa säästää myös luonnonkasveja, esim metsäkurjenpolvi on ihana!

   Onko kallioinen osa auringossa? Onko se kaunis niinkuin on nyt luonnontilassa?

   Poista
 4. Ihanasti välittyy tuo puutarhan tunnelma kuvista! Aivan ihana 💕

  VastaaPoista
 5. Takuulla neljän viikon muutoksen huomaa, kun jo päivässä tuntuu tapahtuvan paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Miltei talvesta keskelle kesää :D

   Poista
 6. Oi, että miten kaunista ja tunnelma on niin kohdillaan.
  Sulla on kyllä tuo puutarhanluomisen taito hyppysissä. Oletko koskaan harkinnut puutarhasuunnittelijan uraa? Sulla ois siihen näkemystä ja käytännön tärkeää kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset!
   Juu, on sitä tullut mietittyä...mutta siihen se taitaa jäädä.

   Mökillä metsäpuutarhaosa on tehty myöhemmin ja enemmän ajatuksella, joten se jopa onnistui.
   Tulorinteessä ja varsinkin rantaan menevä kulkuväylä on tehty ensin. Ei sitä silloin alussa oikein osannutkaan ja tuli tehtyä pöhköjä kohtia. Nyt olisi liian suuri työ muuttaa sitä, eikä ne kohdat täällä blogin kuvissa hurjasti näy :D

   Poista
 7. Tämä on niin kaunis 😍! Toukokuu on tuntunut tänä vuonna ihmeen pitkältä, kun on saanut seurata luonnon ja puutarhan siirtymistä keväästä kesään. Ihana toukokuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut hurjan ihana kesän aloitus! Väistämättä kesä on nyt pidempi riippumatta mikä se sää tulee jatkossa olemaan ;)

   Poista
 8. Kylläpä on kaunista mökkipuutarhassasi. En ihmettele että olisit halunnut olla pidempäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei sieltä viitsisi millään lähteä :)

   Poista
 9. Kyllä minäkin viihtyisin noissa kauniissa maisemissa:)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...