11. tammikuuta 2018

Toisenlainen hurahdus


Opettelin nuorena naisena, reiluna parikymppisenä neulomaan perussukkia, koska silloin ajattelin että olisi tosi kätevää osata tehdä jotain hyödyllistä itse. Olen siis parikymmentä vuotta neulonut ihan perussukkaa. Muistan aikoinaan miten mahtavaa oli kun tuli raitalangat ja muut erilailla värjätyt villalangat. Laiskana ja kärsimättömänä olen aina vältellyt päättelemistäkin.

Viime syksynä tuli ihan uudenlainen hurahdus. Nimittäin halusin opetella neulomaan kirjoneulesukkia. Tässähän taas oppi kosolti kärsivällisyyttä, kieli keskellä suuta neuloen ja nenä kiinni mallissa valmistui ekat vihreät kirjoneulesukat.


Sydänkuviot ovat Novitan Sinikan sydänsukka- mallista. En osaa tehdä pitsineuletta, enkä oikeastaan muitakaan hienouksia, joten helpotin edellä mainittua mallia lisäämällä raitoja ja pieniä sydänkuvioita.


Minulla on eräs ystävä, joka aina tuo kylässä käydessään minulle jotain, eikä minulla ole koskaan ollut antaa hänelle mitään kivaa. Päätin tälle koiraihmiselle neuloa sukat hänen lempiväreistään.
Tassunkuvan kopioin ruutupaperille netistä löytämästäni kuvasta, ja noita sydämiä opin tekemään ekoja sukkia neuloessa.
Tässä vaiheessa en vielä tajunnut hallita pitkiä langanjuoksuja, joten ajattelin että kyllä se varressa menee ja tein sukanterät vaan yhdellä värillä. Ehkäpä olisi kuitenkin pitänyt opetella enemmän ennenkuin jollekin muulle neuloo, mutta yhtä kaikki, saaja oli kuitenkin tyytyväinen ;)


Nyt on tekeillä tälläiset seesteiset kukka-tähtikuviosukat. Kuvion malli on Novitan Sinikan kukkasukista. Edelleen alkuperäistä mallia helpotin erilaisella välikuviolla. Nyt pitkän langanjouksun kohdalla otan langan eripuolelta, joten se kiertää vähän siinä alla. En tiedä onko oikein vain väärin, mutta toimii ainakin, joten se ei liene väliksikään ;)


En tiedä miten kierroksen vaihtumiskohdan saisi kuviossa siistiksi, siihen on joku jippo, mutta minusta se oli niin vaikeaselkoinen....Alkuperäisessä ohjeessa kuvio oli puoliksi kahdelle puikoille. Leikkasin kuvion kahtia ja teippasin uudelleen eri kohdasta. Nyt kuvio on samalla puikolla, eikä kierroksen vaihtumiskohtaan tule sitä pientä ärsyttävää hyppäystä.


Molemmissa alkuperäisissä malleissa oli mukana pitsineuletta, jota en siis osaa. Muutenkaan en oikein osaa lukea noita neuleohjeita (en edes tiedä noita lyhenteitä), joten ajattelin helpottaa malleja  ja opetella yhden asian kerrallaan, niin ehkä saattaa onnistua :D
Mokia näissä on, ja joku kierros kinnaa tiukempana, mutta kyllä näitä jalossa pitää voi.

Aikoinaan piti kantapään neulomiseen kysyä neuvoa tädiltä, nykyään some on pullollaan ohjeita. Ja ennen kaikkea videoita. Tässähän siis voi oppia vaikka mitä, jos mielenkiinto riittää. Omalla kohdallani tosin epäilen sitä mielenkiintoa, mutta kirjoneulesukkiin olen nyt hurahtanut ;)Mukavaa loppuviikkoa!


22 kommenttia:

 1. Kyllä tulee hienoja! Hyvä onkin neuloa yhtäaikaa molempia, niin tulevat kummatkin samalla.
  Sitä vaan joskus hurahtaa ja onhan se mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen oikeastaan aina neulonut molempia yhtä aikaa. Varsinkin raitalangoissa ei sitten tarvitse edes laskea kierroksia, kun vain aloittaa neulomaan samasta raitakohdasta alunperin. Siinäkin näkyy se laiskuus :D

   Poista
 2. Kauniita sukkia.
  Itse olen neulonut etupäässä vain pitsisukkia, mutta vuosi sitten aloin tehdä pojalleni lahjaksi kuvioneulesukkia. Siitä se kiinnostus sitten kyseisiin malleihin lähti. Neulomista edelsi melkoinen surffailu netissä ja hain lähinnä tietoa lankojen sitomiseen. Löysinkin lopulta ainakin minulle mieluisan ja hyvin toimivan video-ohjeen ja sitä olen soveltanut siitä asti neulomissani kuviosukissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, uuden opettelu piristää ;)

   Poista
 3. Kuulostaa järkevältä opetella asia kerrallaan, muuten tulee vain kauhea stressi kaikkien neuletekniikoiden viidakossa ja helposti mielenkiinto loppuu. Sillä periaatteella oon itsekin opetllut ja hurahdukseen neuleisiin on tainnut jäädä pysyväksi :) Tsemppiä uuteen hurahdukseen, hyvältä näyttää sukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ajattelinkin että tosiaan iskee stressi kaiken uuden opetteluun :) Näin onkin parempi.

   Poista
 4. Onpa kauniita. Vihreä on minun lempiväri, joten vihreät sukat näyttävät erityisen kauniilta.

  VastaaPoista
 5. Hienojahan nuo! Minä en kudo, mutta virkkaan. En tykkää virkata niin, että koko ajan pitäisi seurata ohjeita. Tykkään virkata ja samalla katsella vaikka ulos ikkunasta lintujen puuhia.

  VastaaPoista
 6. Kerrassaan viehkoja sukkia ja tehdessä sitä harjaantuu, sanoo ihminen, joka ei osaa neuloa muuta kuin kaulahuiveja. Koirallisena (3 kpl) ihmisenä nuo tassusukat ovat parhautta.

  VastaaPoista
 7. Ihaniahan nuo on! Minäkin olen tänä talvena kutonut sukkia, ihan niitä perussukkia vaan. Mukava on nykäistä omatekemät sukat jalkaan.
  En osaa hienouksia, kuvioista puhumattakaan. Ei pysy kuvion perässä, kun samalla koettaa katsoa tv:tä kun kutoo. Siksi erivärilanka onkin mainio juttu. Ehkäpä tässä vielä viitsii opetella jonkun kuvionkin, mene ja tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin minäkin jotain ohjelmaa kutoessa olen katsonut. Siksi kait tämä kirjoneule vaatii niin paljon kärsivällisyyttä kun pitää koko ajan ohjetta vahdata :D

   Poista
 8. Vitsi, miten hienot sukat on taas tulossa!
  Kärsivällisyys - sehän se taitaa olla, joka minulta tyystin puuttuu. Onpa lohdullista löytää pätevä selitys sille, että minun kirjoneulesukkani ovat pienoisia pettymyksiä. Täytyy siis jatkaa kärsivällisyyden harjoittelua eli kirjoneuleiden opettelua.

  Monet pitsineuleet ovat itse asiassa helpompia, kuin mitä ensisilmäyksellä näyttää. Joskus ohjeet ovat monimutkaisia ja niitä pitää hetki miettiä ja lukea toistamiseen ennenkuin aukeavat. Tähän saakka olen tehnyt enemmän sellaisia pitsimalleja, jotka koostuvat vain muutamasta kerroksesta ja silmukasta. Näin ohje jää hyvin päähän ja pian voi mallia toteuttaa vaikka telkkua katsellessa. Merja Ojanperän kirjoista olen kutonut muutamia monimutkaisempia malleja ja hyvin nekin ovat onnistuneet. Silloin on kuitenkin laskettava kerroksia (ostin Karnaluksista kerran siellä käydessäni kerroslaskumittarin helpottamaan laskemista) ja seurattava ohjetta tarkemmin. Ohjeiden merkkien selitykset löytyvät yleensä mallin vierestä. Pitsineuleissa toistuu loppujen lopuksi aika pieni määrä erilaisia silmukoita ja ne oppii nopeasti. Netti on ollut siinäkin suurena apuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Minusta tekemäsi sukat ovat kauniit!

   Minulla tosiaan loppuu kärsivällisyys heti kun en pitsineuleen ohjetta tajua...mutta haluan sitäkin joskus ajan kanssa kokeilla...

   Poista
 9. Sukkien kutominen on mukavaa ajankulua, vaikka tekisi ihan perussukkaa. Minun kutomistaitoni on aivan onnetonta, mutta sitkeästi opettelen, puran ja yritän uudelleen. Aina niistä jokun valmistuu:) Tosi kauniita sukkia olet saanut kudottua, ihania sydämiä ja tähtikukkia! Ja mitä aivojumppaa! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tehdä jotain hyödyllistä :)

   Poista
 10. Upeita sukkia!
  Minäkin mieluummin kudon yhdellä langalla, päättely on niin tylsää.
  Kirjoneuletta olen kokeillut, mutta langat tahtovat kiristää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Niinpä, mietin mikäköhän siinä päättelyssä lienee niin työlästä ;)

   Poista
 11. Meillä on noiden sukkien teon suhteen vähän samankaltaista, tavallisia perussukkia olen itsekkin tehnyt niin kauan kuin vaan muistan.
  Mutta sitten vuosi sitten aloin kutomaan sellasia pitkävartisia sukkia, joihin kuvioita kudoin, sellasia ihan helppoja vaan...Mutta nyt ennen joulua olenkin aloittanut juuri tuollaisten sukkien opettelun, kuin sinäkin olet tehnyt ja ihan sama tähtikuviokin vielä.
  Mutta sun kutomasi sukat vaan ovat kauniimmat, kuin mun kutomani.
  Hyvää tammikuuta sinne sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on aika kivaa (vaikkakin hyvin hidasta).
   Mukavaa tammikuuta myös sinne!

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...