21. tammikuuta 2018

Kevään kylvösuunnitelmia

Kävin hakemassa siementilauksen postista ja samalla tuli tässä vähän katseltua mitä kaikkia siemeniä sitä oikeastaan laatikosta löytää. Tulin siihen tulokseen että siemenpusseja näyttää olevan aika lailla reilusti ;)
Ihan pian aloittelen kevään kylvöjä (huomatkaa kevään). Ensimmäisenä olisi vuorossa jättiverbena, jonka kylvän pieneen rasiaan ja kylmäkäsittelen sen jääkaapissa muutaman viikon ajan. Kasvatin jättiverbenaa viime keväänä ekan kerran. Taimikasvatus onnistui ihan hienosti, en edes saanut tapettua kovin montaa heiveröistä tainta koulintavaiheessa.
Ulos istutuksen jälkeen ei kaikki mennytkään ihan putkeen. Olisi pitänyt valita hieman lämpöisempi paikka. Jättiverbena ehti kyllä juuri ja juuri kukkia. Tästä viisastuneena aion istuttaa ne ulkona suuriin ruukkuihin johonkin lämpöisempään paikkaan. Riippuu tietysti kesästäkin, mutta sitten niitä ruukkuja voisi tarpeen mukaan sijoittaa parempaan paikkaan :)

Kelloköynnöksen kasvattamisessa olen onnistunut jo parina vuonna. Tätä ihanan rehevää köynnöstä kasvatan taas tänäkin vuonna. Se taitaa pysyäkin suosikkilistalla. Nyt huomasin nettikaupassa myös valkoista kelloköynnöstä :) Kelloköynnöksen olen kylvänyt helmikuussa.

Seuraavat meneekin sitten isännän suosikkilistalle, nimittäin chilit. Niitäkin olen parina aiempana vuonna kasvattanut. Ensimmäisenä kesänä sain satoa avomaalta talon auringoisella seinustalla. Viime kesänä kasvari valmistui vasta loppukesästä, joten chileille ei apua hurjasti ollut. Kannoimme syksyllä chilit sisään, koska niissä oli vielä paljon raakileita. Nämä loput kypsyivät sitten sisätiloissa, joten ihan mukavasti meni. Olen aiemmin kylvänyt chilit jo tammikuussa, mutta ehkä tänä vuonna kylvän niitä helmikuun puolella. Ensi kesänä voin niitä kasvattaa tuolla kasvarissa :)

Suorakylvettävistä ehdottomia suosikkeja ovat tuoksuherneet, pioniunikot sekä kosmoskukat. Viime kesä oli siitä ikävä että kosmoskukat eivät kunnolla ehtineet, ei ole aiemmin niin käynyt...

Muita suorakylvettäviä on pussitolkulla. Näitä oli ajatuksissa laittaa jo viime vuonna, mutta se unohtui. Olisi pitänyt tehdä joku paikka joka on varattu suorakylvettäville kukille. Kivoja toki olisivat jos vaikka perennapenkissä olisi tilaa siellä täällä, mutta itse en kyllä muista niitä sitten kastella.
Mietin laittaisinko jonnekin vaikka pari lavakaulusta kesäkukkia varten. Meillä kun tuo puutarhakoiraa saattaa oikaista kylvöksien yli, niin lavassa pikkutaimet olisivat siten paremmassa turvassa ;)

Perennojen siemeniä on, mutta siihen kannattaa panostaa sitten kesällä (jos ehtii) Hyötykasvien siemeniäkin löytyy vaikka mitä. Ei oikeastaan kannata haalia lisää siemenpusseja. Keväällä aion ostaa tomaatit yms taimina.


Katse kohti kevättä!


18 kommenttia:

 1. Eivät ehtineet minunkaan kosmoskukat kukkia kahta kukkaa lukuunottamatta. Tänä vuonna en taida laittaa ollenkaan kun ei näistä säistä tiedä. Omat siemenpussit pitäisi käydä läpi ja sen jälkeen ei kun ostoksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taidan laittaa eri paikkaan, tai sitten taimetan kasvarissa. Ovat sen verran ihania että haluaisin niitä ;)

   Poista
 2. Kelloköynnös on ihan huippu! Se kiipeää jopa sileää betoniseinää pitkin kärhillään tarttuen ilman mitään tukea ja kukkii ihanasti. Kelloköynnöksen taimetus meni viime vuonna mönkään, onneksi sain taimia kaupausta. Esikasvatan tänä vuonna mahdollisimman vähän, tomaatteja tietysti ja hiukan paprikoita. Kukkia minimaalisen vähän, sammareita tietenkin. Kosmoskukat ovat ihania, meillä ne kukkivat viime vuonna kohtuullisesti, samoin maurinmalvat - ihania nekin ja taimettaa ei tarvi.

  Tein supernopean inventaarion ja tilauksia aika montakin :D hurma iski!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin kasvattaa mahdollisimman vähin. Tilaa kun oikeastaan ei ole :)

   Poista
 3. Valon lisääntyminen saa jo sisäisen puutarhurin heräämään... Jotain uutta täytyy taas tänä vuonna kokeilla. Esikasvatukset jäävät minulla sopivan tilan puuttuessa vähäisiksi, mutta jotain täytyy kyllä laittaa...

  VastaaPoista
 4. Pitäisikin joskus kokeilla kylvää tuota jättiverbenaa, niin kivalta se näyttää. Minulla kelloköynnöksen kasvatus epäonnistui viime keväänä täysin. Siemenet eivät itäneet lainkaan. Arvelin syyn olleen ehkä vanhoissa siemenissä. Hyvänä lämpöisenä kesänä sen kukinta on upea ja tykkään myös sen kauniista kärhistä ja lehdistöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnös on kyllä kerrassaan kaunis!

   Poista
 5. Minun ensimmäinen ja ainut kelloköynnökseni ei viime kesänä ehtinyt kukkia. Nyt yritän uudella innolla. Kosmoskukat sen sijaan ehtivät kukkia hyvin. Kesäkukkien kylväminen lavakaulukseen on hyvä idea. Varaan viime kesän tapaan tänäkin kesänä kaksi lavaa pelkästän kesäkukille. Silloin sieltä riittää maljakkoonkin poimittavaksi. Kosmoskukat ja kesämalvikki sekä tietenkin kehäkukka ovat hyviä valintoja. Maurinmalvaa olen myös useampana kesänä kylvänyt potteihin ja laittanut pienet taimet sitten kukkapenkkiin. Ehtisivät varmaan suoraan kukkapenkkiin kylvettyinäkin.
  Tarkoitus on tänä keväänä pitää maltti mielessä kylvöjen suhteen. Saapa nähdä, kuinka onnistuu. Tammikuussa ei aio laittaa mitään. Aloitan helmikuussa kelloköynnöksellä, kuten sinäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tosiaan, sitten saisi kukkia maljakkoon. Pitääkin hieman oikeasti miettiä mihin niitä lavoja laittaisi ;)

   Poista
 6. Hyviä suunnitelmia! Kelloköynnöksen olen saanut vain kerran kukkaan ja olihan se ihana! Ei tahdo millään ehtiä ennen ensimmäisiä pakkasöitä.
  Noita kesäkukkia kun muistaiskin kylvää tuonne penkkeihin täytteiksi. Tuo lavakaulusidea ei ole huono, siellä sulla on kuin kukkakauppa, mistä saat poimia kimppuja :)

  VastaaPoista
 7. Mulla tilaus vielä tekemättä, mutta aika hyvällä mallilla suunnittelu jo;)
  Vähän mietin samaa, että jos laittaisin ainakin yhteen lavakaulukseen suorakylvettäviä kesäkukkia, joista raaskisi poimia sitten kukkakimppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nehän passaa sinne hyötykasvien kera :)

   Poista
 8. Kelloköynnöksellä alootan mäki, helemikuun pualella. Erellisestä sesongista viisastunehena, kylyvän palio vähemmän aina samaa ja palio enempi suaraa maahan. Pysyy eres joku tolokku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noita suorakylvettäviä ajattelin jo viime vuonnakin, mutta jäi ;)

   Poista
 9. Hyviä suunnitelmia ja kevääseen valmistautumiset hyvällä mallilla :)
  Jättiverbenaa kokeilin kerran, mutta tuloksena oli vain yksi taimi ja sekin oli kukkapenkissä niin mitäänsanomaton, että en sen jälkeen ole enää jaksanut jättiverbenaa kokeilla. Mutta kelloköynnös on ihana ja myös omalla kylvölistallani tänä vuonna.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...