27. tammikuuta 2018

Ensimmäiset kylvöt, kuu kohdallaan?


Minun piti tänä vuonna kylvää chilit vasta helmikuussa, mutta multiinhan ne tänään menivät. Minäkin siis pahoin pelkään että maltillisuus esikasvatuksien kanssa saattaa olla toivotonta...Minkäs sitä itselleen mahtaa....

Kahtena perättäisenä vuonna olen kylvänyt chilit tammikuussa. Chilit täytyy koulia useampaan kertaan esikasvatuksen aikana, ja lisävaloa saavat yhden kasvulampun voimalla.


Cayennetta ja Cayenne Long Slim ovat onnistuneet minulla parhaiten, joten niitä siis tänäkin vuonna.


Isäntä valitsi lisäksi Chocolate Scotch Bonnet ja Trinidad Scorpion- lajikkeet. Tuota jälkimmäistä oli viime vuonna, muttei ehtinyt oikein satoa tuottamaan. Ehkäpä ensi kesä olisi parempi.


Jättiverbenaa kokeileen uudelleen. Viime vuonna taimikasvatushan onnistui ihan hyvin, kuten aiemmin mainitsin, mutta ulkona taimet olisi pitänyt sijoittaa jonnekin lämpimämmälle kasvupaikalle. Tästä viisastuneena otetaan uusi yritys.


Kylvöastioina käytän vanhoja pestyjä muoviruukkuja, samoin koko esikasvatuksen ajan. Ostin kokeeksi viime keväänä turveruukkuja, mutta kyllä ne minun kasvatukseni niissä kuivahtavat välillä liikaakin. Niinpä päätin pysyä hyvässä vanhassa tavassani.
Chili kylvökset menevät kylppärin lämpöön. Jättiverbena taas saa olla muutaman päivän huoneenlämmössä, kunnes siirrän sen jääkaappiin kylmäkäsittelyyn muutamaksi viikoksi.

Nyt kasvavan kuun aikaan sanotaan että olisi näille hyvä kylvöaika, vähenevän kuun aikana kylvetään vastaavasti juureksia. Olen itse aina pitänyt tätä hieman humpuukina....kunnes kokeilin kitkeä kesällä kuukalenterin mukaan hyvänä kitkentäpäivänä. Minulla on tuolla yhdessä pensasryhmässä ohdakeongelma. Vaikka alueeseen on tuotu hyvää multaa, ohdake tietenkin tunkee tontin ulkopuolelta. No, kokeilin kitkeä sen hyvänä kitkentäpäivänä, enkä oikein usko vieläkään miten kauan se pysyi siistinä, sillä edellisenä kesänä siellä piti nysvätä vähän väliä...Onko teillä vastaavanlaista kokemusta?

Ehkäpä jatkossa katson vähän tuota kuunvaihetta myös näissä esikasvatuksissa...

Mukavaa lauantaita!


18 kommenttia:

 1. Uskon kyllä kuunkierron vaikutuksiin, mutta jotenkin ne usein menevät ohi. Olen vähän toho. Kun saan inspiksen, teen silloin hommat oli kuunkierto missä vaiheessa tahansa. Ihania kylvöpuuhia. Kävin äsken kurkkimassa, niin kohta saan chilit lautalta multiin ja makeat paprikat tilalle. hiphei :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se minullakin menee, kun saan inspiksen tai kun aikaa on tulee juttuja tehtyä :)

   Poista
 2. No niin, tervetuloa meidän muiden päätösten pyörtäjien joukkoon. Ja ihan kivalta tuntuu päästä multahommiin, ainakin minusta, joten mitään moraalista krapulaa ei tarvitse näissä asioissa kokea.

  Sama kokemus noiden turveruukkujen kanssa. Kuivuivat todella nopeasti ja helposti liian koppuraisiksi. Kierrätän muovisia kukkapurkkeja vuodesta toiseen. Niitä on kertynyt niin pyöreitä kuin kulmikkaitakin ja pestyinä ne toimivat mielestäni hyvin.

  Kuun vaikutus kylvöihin: uskon ja en usko eli suhtaudun positiivisesti ja kokeilunhaluisesti siihenkin. En vain jostain syystä saa itseäni seuraamaan kuukalenteria riittävän systemaattisesti ja niinpä monet ajankohdat tuppaavat menemään ohi. Mutta kun täällä blogistaniassa joku hyvän ajankohdan välillä vinkkaa, otan siitä kopin, jos se vain muuten sattuu sopimaan.

  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vanhat muoviruukut toimii vuodesta toiseen, varsinkin perennaruukut ovat kestäviä.

   Sanoitkin tuo kuukalenteri jutun paremmin kuin osasin kirjoitta itse. Minäkin tosiaan toimin silloin kun aikaa, enkä varmastikkaan jaksa olla kovin systemaattinen sen kanssa. Ja tosiaan hyvän vinkin tullessa vastaan toimin, kuten esim tuo kitkentäpäivä.

   Poista
 3. Kuukalenteri, ekaa kertaa elämässäni, minullakin on nyt kokeilussa, joten en osaa vielä kertoa kokemuksia. Uskon kyllä, että wanha kansa tietää ja osaa kokemuksen voimalla.

  VastaaPoista
 4. Olen kuullut pelkkä hyvää kuun mukaan kasvattamisesta ja kitkemisestä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, jos vaikka hieman muistaisi kesällä kurkat noita kitkentäpäiviä ;)

   Poista
 5. Minullakin on jättiverbenat mullissa tuolla kylmiön hyllyllä. Turveruukuissa olen saanut taimeni kupsahtamaan kuivuuteen. Olen taipuvainen uskomaan tuohon kuujuttuun. Ainakin rikkaruohot irtoavat pienenevän kuun aikaan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, nuo turveruukut eivät sopineet minunkaan kylvöksiin :)

   Poista
 6. Pitää joskus kokeilla itsekin tuota kuunkierron mukaan kylvämistä.
  Mukavaa lauantai-iltaa sinulle.

  VastaaPoista
 7. Kuukalenterista ei ole mitään kokemusta. Olen kylvänyt aina silloin kun sattuu aikaa olemaan, tänä vuonna chilit jo alkukuusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en minäkään ole aiemmin juuri siihen mitään huomioa kiinnittänyt. Ehkä hieman voi katsoakin, mutta kuitenkin aina ei juuri siinä ajankohdassa olekaan aikaa ;)

   Poista
 8. On sulla siellä paljon tekemistä ja kylvettävää, hieno juttu!

  VastaaPoista
 9. Tätähän tämä nyt alkaa olla, kylvöjä, kokeiluja ja innokasta, toiveikasta odottelua!!
  Minun kannattaisi myös alkaa uskoa tuohon kuukalenteriin, sen verran heikkoaa oli viime vuonna joidenkin kasvien itäminen. mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...