8. maaliskuuta 2017

Seitsemän selvinnyttä ;)

Salakavalasti se hiipii tämäkin tauti, nimittäin pelargoniahurahdus. Sitä näkee jossain ihanan kuvan ja kuulee että niitä on helppo siemenestä lisätä, eikä niiden pistokaslisäyskään avaruustiedettä ole. Sitä näkee uuden kuvan ja törmää kaupassa pistokastaimiin. Tilan ahtauskaan ei koskaan tule mieleen, vielä mahtuu.
Sitä lukee toisien samaa sairautta potevien postauksia pelargonioiden talvetuksesta. Pelakuita on ikkunalla, huoneenlämmössä ja viileässä, kellarissa tai autotallissa, tai jollakin jopa vatissa tiskialtaan alla. Niitä alkaa rakastamaan, niitä ikkunalaudalla talvehtivia rankkuja. Tässä vaiheessa on diagnoosina varma pelargoniahurahdus.
Ainoina hoitokeinona on pysyä poissa taimimyymälöissä, lopettaa siemenluetteloiden tilaus ja välttää aiheeseen kuuluvaa kirjallisuutta sekä toisten pelargoniapostauksien lukemista. Koska hoitokeinot ovat äärimmäisiä ja pelargoniahurahtaneet melko hoitovastaisia, on näillä hoitokeinoilla siksi heikosti vastetta ja selvästi enemmän haittaa. Pelargoniahurahduksen kanssa on vain opeteltava elämään :)

Minulla on seitsemän pelargoniaa selvinnyt talvesta, kolme kuoli. Olenkin potenut tätä tautia vasta pari vuotta, joten kokoelma ei ole vielä suuri. Se on tosin kasvamassa, pistokkaita ja siementaimia löytyy.

'Appleblossom Orbit', 'Inspire Scarlet' ja 'Lasse'
Appleblossom Orbit on viime kevään siemenlisäys. Se näytti syksyllä tosi surkealle, joten otin siitä pistokkaat ja juurrutin sen. Pieni se on, mutta ihan hyvässä kasvussa. Inspire Scarlet on ekoja siemenestä kasvattamaniani pelakuita. Se on pari vuotta vanha. Lasse on messuilta viime keväänä ostettu pistokastaimi.

'Appleblossom Orbit'

'Inspire Scarlet'

'Lasse'

'Dancer White' ja 'Inspire Pink'
Dancer White on niinikään viime keväänä siemenestä kasvattettu. Siitä tuli melko kompakti. Inspire Pink on taas pari vuotta vanha.

'Dancer White'

'Inspire Pink'

'Prins Nikolaj' ja 'Mårbacka'

Prins Nikolaj on pistokkaasta kasvatettu. Latvomisesta huolimatta kasvattaa vain yhtä versoa. Haluaa siis olla hujoppi. Olkoon sitten ;)
Mårbacka on ostettu isona ja valmiina. Leikkasin kaikki pelakuut syksyllä, joten nyt leikkaustarve on vähäistä, joitakin ei ehkä tarvitse latvoa ollenkaan. Katsotaan.

'Prins Nikolaj'

'Mårbacka'

Olen melko täpinöissäni näistä pelakuista, ja siitä että sain näinkin monta talvetettua. Tykkään myös niiden paikasta eteisen ikkunalla. Mummomaista tai ei, minusta niiden kuuluukin olla siellä :)

Oi, kestäkää vielä. Kohta on kesä!
36 kommenttia:

 1. Ihana postaus ja aivan ihanat Pelargonit! Ne on niin ihania!

  VastaaPoista
 2. Pelargoniahulluus on asunut täälläkin jo vuosia. Siitä ei kyllä parane. Mutta paranemiseen ei ole kyllä halujakaan.
  Tänään kyllä sain vielä painettua kaasua pelargonipistokas-myymälän kohdalla. Mutta varmasti joku päivä jalka osuu jarrupolkimelle, ja sitten ei kyllä enää pelakuujarrut toimi.
  Taidankin lähteä kastelemaan mun aarteita autotalliin, ennen uusien ostelua...

  VastaaPoista
 3. Täälläkin ollaan saman taudin kourissa, se kun on kerran saatu, ei se pois lähde millään, eikä tarvitsekaan. Itse olen kasvattanut pelakuita yli 25 vuotta, ja kyllästymisen merkkejä ei ole - päinvastoin :)
  Hienosti ovat pelakuut sinulla talvehtineet, ovat todella pirtsakoita ja hyväkuntoisia. Joskus vaan niitä menetyksiä sattuu, mutta onneksi suurin osa sinulla säilyi! Ihanaa pelakuukevättä sinulle, Pirjo 🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ja ihanaa pelakuukevättä myös sinne!

   Poista
 4. Hienosti onnistunut talvetus, minun ei mennyt yhtä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa näin, ensi kerran voi olla jotain muuta ;)

   Poista
 5. Syvällistä pohorintaa :) Diaknoosit ja parannuseherotuksekki. Muhun ei oo tauti viälä iskeny, mutta jonkunasteesta oirehtintaa on havaattavis. Pitääsköhän ottaa jotaki troppia, laittaa netti kiinni ja laput silimille, ettei tauti pääse iskemähän täyrellä teholla, jos kerran tehokasta parannuskeinuakaa ei oo. Ohan näitä perussairauksiaki jo aika monta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mutta tää vaiva ei kuitenkaan ole siitä pahimmasta päästä :D

   Poista
 6. Ihania pelargonia hyvin ovat talvehtineet ja nyt niin pirteitä Hyvin miullaki on säilyneet Minä otin vasta hiljakkoin pois kellarista. Hyvä alku vihreys on jo niissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se siitä alkaa kasvu ;)

   Poista
 7. Kaikki oireet löytyy täältäkin! :) Vakava tauti, vie niin mukanaan.

  VastaaPoista
 8. Onpa terhakoita pelakuita. Hyvin ovat talvehtineet.

  VastaaPoista
 9. Pelakuukuume on semmoinen tauti etten soisi siitä koskaan parantuvani. Sulla on kertakaikkisen kauniita pelargonioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vai olisiko ihan pelakuume?

   Poista
 10. Ihania ovta, ja tosiaan kuuluvat kuistin ikkunoille☺ oikein hyvä onnistumisprosentti minun mielestäni!

  VastaaPoista
 11. Haha! Minä en ole vielä tähän sairastunutkaan... Vai onko se taudin esioireita, kun lueskelee muiden kirjoituksia ja toteaa, että kukkahan on ihan nätti? 😀

  VastaaPoista
 12. Minusta onnistuit hyvin jos kolme vaan menehtyi. Mårbacka on legenda, mutta tuo Inspire Pink iski tajuntaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliskohan tuo Inspire Pink ollut vähän vaaleampi luonnossa kuin tuossa kuvassa. En muista ihan tarkkaan...

   Poista
 13. Kauniita pelargoneja, etenkin Inspire Pink. Kesää odotellessa! :)

  VastaaPoista
 14. Nuo kukkakuvat ovat vaarallisia! Tarttuu...

  VastaaPoista
 15. Ihania pelargonioita! Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 16. Luulen että olen sairastumassa;)

  VastaaPoista
 17. Hienot pelargonit sinulla, oikein elinvoimaisen näköiset. Itse en ole - vielä - oikeastaan pelargoneihin hurahtanut. Pari on tosin tällä hetkellä varaston ikkunalla talvehtimassa:)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...