1. helmikuuta 2016

Puutarhastelijan herätyshaaste

Blogeissa on kiertänyt tosi kiva Puutarhastelijan herätyshaaste, johon minäkin tartuin ihan pyytämättä. Tämä haaste herätti tuumailemaan tulevan kesän projekteja. Tosin rikoin heti sääntöjä, ja latasin kuvia kansiosta jos toisestakin.  :)

Sääntöjä on vain kaksi, ettei aloittaminen ole liian vaikeaa: Valitse kuvatiedostoistasi kaksi (tai useampi) viime kesän kansiota. Lataa kummastakin kansiosta blogiisi kuusi sattumanvaraista puutarha-aiheista kuvaa, ja kerro niistä jotakin. Eli yhteensä 12 kuvaa. Halutessasi voit linkittää kuviin liittyviin kesämuistoihin blogissasi.

Kotopihan puutarha on vielä raakile, joten projekteja riittää ensi kesälle, ja mikä parasta myös tuleville kesille. Se miten suuria projektit ovat tulevina kesinä jää nähtäväksi. Ensi kesänä olisi tarkoitus saada suuret linjat olla jokseenkin valmiiksi, lukuunottamatta saunarakennuksen ympäristöä, joka tehdään sitten kun saunaprojekti etenee.


Ensimmäisenä ja mielestäni tärkeimpänä tavoitteena on saada etupihalle viimeikin se puuterassi. Ettei enää tarvitsisi tässä murskealueella kaffitella. Oikeastaan se piti jo tehdä viime kesänä, mutta aikaa ja energiaa sen tekemiseen ei silloin ollut. Tässä hommassa isännän täytyy olla toteuttaja, minä voin olla hyvä assistentti ;)
Tulevan terassin viereen, näiden muutaman ison kiven eteen kaivan tilaa perennoille. Siihen sopii jotain matalaa ja kivaa, Samalla kohta on helpompi hoitaa kun ei tarvitse päästä ruohonleikkuukoneella kivien lähelle.
"Kesäkukkamaan" hyötykasvien ideointi on jo mielessä. Ajatuksena olisi laittaa sokerihernettä, avomaankurkkua, porkkanaa, persiljaa, salaattia ja vähän sipulia. Tomaattia kokeilen tuohon seinänvierustan lavaan, kun ei vielä kasvaria ole. Paikka olisi lämmin eteläseinusta, jospa jotain satoa saisi. Lehtikaalin suurkuluttajana, haluan laittaa sitä myös. Sanokaapas viisaammat tarvitseeko se syvemmälti multaa kun tuon yhden lavakauluksen? Alla on suodatinkangas ja kivituhka. Ajattelin laittaa sitä tuohon takavasemmalla näkyvään lavaan erikseen, tarvittaessa voin laittaa siihen korotuksen. Luin että se päällä olisi hyvä pitää harsoa tuholaistenkin vuoksi (ainakin alkukesän).
Tänne kylvän lisäksi kesäkukkia ja laitan samettikukkaa ruukkuihin sinne tänne.

Alueen käytävä on leveä, jo siitäkin syystä että siitä pitää päästä kätevästi läpi takapihalle kottareiden kanssa. Käytäville on tarkoitus laittaa askellaattoja, pelkkä kivituhka on ehkä liian tylsä näin leveässä alueessa. Koska tilaa on käytävillä, varsinkin tässä etualalla, on siinä mahdollisuus kasvatella kasveja ruukuissa. Olen kylvänyt chilejä, joten tänne aurinkoon ruukuissa nekin kesällä tulevat. Täytyy toivoa lämmintä kesää. Niin, ja otetaan vastaan kaikenlaisia ideoita ja vinkkejä hyötykasvesta. Tähän mennessä on pääsääntöisesti puuhasteltu koristekasvien parissa.

Pientä ruusutarhaa on tarkoitus laajentaa, se jäi ihan kesken. Täällä on kokeiluna Easy Elegans-ruusu 'Great Wall' . Seuraavassa kuvassa alue näkyy paremmin kokonaisuutena. Keskeneräinen ja siksi hölmön näköinen ;)
Nurmikkoa kaivetaan pois polun molemmin puolin jotta saadan yhtenäinen ympäränmuotinen ruusualue kivituhkan ympärille. Ehkä kaariportti (tai voi olla jo liikaa) täytyy tuumailla. Saisikohan tänne vielä istutusalueen pioneille ;)
Etupihalle istuttamani 'Sointu'-ruusu tuoksui niin huumaavalle että sellainen piti saada myös tänne takapihan ruusutarhaan.
Lisää keskeneräisyyttä. Tämä varasto näkyy niissä "kesäkukkamaa"-kuvissa. Varaston purku ja suunnilleen sen eteen tulevan kasvarin tekeminen olisi suunnitelmissa toteuttaa ensi kesänä. Kasvarin pohjia tehdessä ylhäällä pitää kaivaa ja alapuolella täyttää. Alapuolelle joudumme siis tekemään jonkunlaisen pengerryksen. Kasvari ei tule aitaan kiinni kuten tämä varasto on, vaan etäisyys rajasta on rakennusmääräysten mukaan vähintäänkin rakennelman korkeus.
Etualalla näkyvän nurmen tilalle tulee jotain kasvillisuutta, tuo oikea kulma on osa ruusutarhaa. Toivottavasti tämä kuvakulma on erilainen loppukesällä ;)
Mökilläkin pääsee puuhastelemaan enemmän kun kaikki viikonloput ovat tuleva kesänä vapaita. Sekös vasta mukavaa on :)
Tykkään kun lemmikki vaeltaa mökkipuutarhassa. Kukkinan jälkeen siistin kasvuston pois. Lemmikki siementää niin runsaasti että sitä kasvaa aina myös seuraavina vuosina. Kotopihalle tilasin värisekoituksen lemmikin siemeniä. Niitä ei kasvanut täälllä, tai sitten ne tuli niin tehokkaasti tuhottua maansiirtojen yhteydessä.
Viime vuonna pelargonioiden kasvatus onnistui hyvin. Alkukesä olisi tosin saanut olla lämpimänpi ;)
Pari viime vuoden pelakuuta on hengissä. Tänä vuonna kylvin valkeaa 'Dancer White'- lajiketta ja vaaleanpunaista 'Appleblossom  Orbit'- lajiketta. Toivotaan että ne onnistuu...
Kesäkukkia on tilattu. Tänä vuonna ajattelin jättää esikasvatukset minimiin ja tilasin lähinnä suorakylvettäviä kesäkukkia. Niin vain mopo karkasi..tilasin nimittäin neidonkukkaa, koreatörmänkukkaa, tuliunikkoa, sarjasaippoa, ruiskaunokkeja,kesämalvaa, kosmoskukkaa, silkkikukkaa,piiankieltä ja matalia auringonkukkia. Tuoksuhernettä on viime vuodelta, sitä pitää aina olla :)
Perennonoista tilasin mustaa salkoruusua, jaloritarinkannusta ja lemmikkiä (joka taitaa olla kaksivuotinen noin virallisesti) Perennojen siemeniä löytyy paljon vielä entisiäkin, mutta niiden kasvatukseen paneudun kesällä. Siis sellaisten jotka eivät tarvitse kylmäkäsittelyä. Nyt laitoin Dahurianakileijan siemeniä ruukkuihin,ja kävin hautaamassa ne lumeen. Viime syksynä kylvin maan jo kylmennettyä joitakin kylmäkäsittelyn vaativia perennoja yhteen kesäkukkamaan istutusalueeseen. Siellä ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn. Saas nähdä mitä tulee siitä ;)


Onkos teillä jo kesän projektit suunnitteilla?36 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyviltä suunnitelmilta! Mielessä on omatkin, kunhan vain selvitään nykyisistä huolista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, toivottavasti nyt on jo parempi..

   Poista
 2. Voi että, tämä on kiva haaste! Ja nuo sinun kuvasi ja projektisi ovat niin innostavaa katseltavaa!
  Jään innolla seuraamaan sun vanhoja ja uusia projekteja, sekä kotipihassa että mökillä. Teitte valtavat työt viime kesänä kotipihallanne, vieläkin hengästyttää tuo muutos.
  Minunkaan vahvimpaan tietämykseen eivät kuulu hyötykasvit. Mutta mulla on lehtikaali kasvanut tosi hyvin kasvilavassa, jossa on noin 20 cm multasyvyyttä. Alla on myös suodatinkangas ja mursketta.
  Kutkuttavaa suunnittelua ja kevään odotusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ajattelin kokeilla tällä yhdellä lavakauluksella, ei taida olla kovin syväjuurinen kasvi.
   Kotopihalla oli niin tyhjää, joten oli ihan pakko saada jotakin aikaiseksi :)

   Poista
 3. Kylläpäs teillä on nyt jo kovn hienon näköistä ja vielä noin mahtavat suunnitelmat valmiina! Mä en ole suunnitellut yhtään mitään, vielä.

  VastaaPoista
 4. Kiva kun on sunnitelmat valmiina. Minulla ne on vasta muhimassa.

  VastaaPoista
 5. Hienosti teillä on jo hyvin valmiin näköistä ja varmasti kaikki kehittyy kesällä vielä entisestään! Kesäkukkasuunnitelmat kuulostavat ihanalta myös.
  Olen yhtenä kesänä kasvattanut lehtikaalia. Kasvimaalaatikkoni oli ehkä noin 40 cm syvä ja kasvatus onnistui hyvin. Tietysti kaiken maailman toukille ja kaalimadoille näytti myös maistuvan lehtikaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää vissiin suojat sitä harsolla ;)

   Poista
 6. Paljon on teillä jo toteutettu ja vauhti jatkuu! Nuo Sinun lavakaulukset ovat kyllä nättejä, uskon että niissä riittää multaa lehtikaalille, varmaan kannattaa kattaa taimet ruohosilpulla niin sillä varmistaa kosteuden säilymisen ja helpottaa lannoittamisessa! Sinulla on kyllä niin kaunis piha! Mullakin on ajatuksena kasvattaa siemenestä kesäkukkia, samoilla siemenillä tunnutaan menevän, laitan vielä lisäksi kosmoskukkaa ja kehäkukkaakin ja tietenkin maurinmalvaa ja pellavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kosmoskukkaa onkin tilattu. Kehäkukkaa pitää ostaa vielä, ehdottomasti.
   Katselin muuten tuota pellavaa ja maurinmalvaa sillä silmällä, mutta ei taida tila enää riittää ;)

   Poista
 7. Hyvin sait jokapualelle jo istutuksia. Jatkosuunnitelmakki kuulostaa kivoolta...kasvarin rakentamista orotan erityysesti. Mulla on suunnitelmia jo moniaki. Aika näyttää mitä saa tehtyä, vai menöökö kaikki aika siirtelyyhi ja johonki piperryksiihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toivottavsti saadan kasvari projekti toteutettua :)

   Poista
 8. Sinulla näyttää olevan hyvin jo hallussa ensi kesän suunnitelmat. Hyötykasvit eivät kuulu minunkaan osaamisalueeseeni, mutta ruohosipulia pitää aina olla. Se on kiva ja koko kesän nätti myös kukkapenkeissä. Kävin kerran erään virosta syntyisin olevan rouvan puutarhassa. Hän oli ympäröinyt useita kukka- ja hyötykasvipenkkejä ruohosipulikasvustoilla. Hän sanoi sen olevan yleinen tapa Virossa ja väitti ruohosipulikasvustoilla torjuvan tuhoeläimiä. Väitteen todenperäisyydestä en tiedä, mutta se oli hauskan näköistä.
  Lehtikaalille ja muillekin hyötykasveille sain Autuaan olon Cherin blogista hyvän idean harsojen virittämiseksi. Ohuehkot muoviset sähköputket lavan kahteen reunaan ja niihin saa harson hyvin telttamaiseksi suojaksi. Kasveilla on tilaa kasvaa hyvässä suojassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vinkki harson laittamiseen on hyvä, kiitos :)
   Todellakin, ruohosipuli tuolla lailla reunoissa on varmasti kivan näköinen.

   Poista
 9. Aah. Aivan mahtava postaus. Niin kesää... Vielä muutama kuukausi ja pääsee todistamaan kevään heräämistä talviunesta. Sitä odotellessa hyvää helmikuuta!

  VastaaPoista
 10. Selvät suunnitelmat. Pihasi näyttää jo nyt saaneen tosi kivan ilmeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pikku hiljaa muotoutuu ja kasvaa.

   Poista
 11. Kiva lukea näitä toisten suunnitelmia ja pähkäilyjä, niistä niin innostuu itsekin =) Voi juku, tuo sointu on sitten kaunis ruusu!!

  VastaaPoista
 12. Hieno postaus sinlla on kaikki hienosti jo järjestyksessäja suunitelmat ovat jo valmiina kesään varten

  VastaaPoista
 13. Kiitos, niin herkullinen postaus. Reunakivet, ruusut jajaja... Keskeneräiset projektisi näyttävät kauniilta ja valmiilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ups, kuvan ulkopuolella on jotain muuta kuin kaunista ja valmista :D

   Poista
 14. Kiva postaus! Jonkunlainen puutarhaherätys olisi hyllä minullakin nyt paikallaan, en ole vielä edes avannut siemenluetteloita, jotka posti on tuonut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sieltä tulee kun päivät pitenee ;)

   Poista
 15. Ensi kesälle ei ole kovin kummoisia suunnitelmia. Kiviaita valmiiksi ja ehkä uusi kukkapenkki takapihalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, kyllä niitä projekteja aina löytyy ;)

   Poista
 16. Ihanaa kun on suunnitelmia tulevalle kaudelle ja tietää että pääsee niitä myös toteuttamaan. Muuten talvi olisi liian raskas meille puutarhureille. Viime vuonna puutarhassanne tapahtui vaikka mitä ja saitte upeaa kauneutta aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, olisi tosiaan kiva saada se terassi talon eteen jo heti alkukesästä, ja toivotaan että kasvariprojekti käynnistyy kunnolla...

   Poista
 17. Kyllä sinulla on jo ensi kesän suunnitelmat pitkällä. Ei tule olemaan tekemisen puutetta.
  Itsekin päädyn suorakylvöihin. Vältän esikasvatusta, vaikka jotakin on kohta multaan saatava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tänä vuonna en aio laittaa hirmuista taimihässäkkää sisälle... ;)

   Poista
 18. Mikä ihanan iso tila tuo pihamaanne onkaan, vaikka ilmeisesti ei kuitenkaan koolla pilattu. Monta erilaista huonetta muodostumassa ja ihania istutuksia tuloillaan. Piti sitä vielä sanoa, että miten köynnöskaari (tai vaikka ruusukaari?) voisi olla liikaa? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, täytyy miettiä sopiiko sen tuonne. Olen ajatellut jo pari muuta paikkaa köynnöskaarelle.
   Kyllä, meidän kotitontti on oikeastaan pieni, jotain 1200m2.

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...