15. lokakuuta 2019

Talvimajoitusta myöhässä tulijoille



Löysin jo hyvän aikaa sitten vanhasta (nyt jo puretusta) rötösaunan liiteristä puisen matalan laatikon. Silloin ajattelin että tästä voisi tehdä vaikka hyönteishotellin. Asia unohtuikin ja huomatessani Hiidenkiven puutarhassa- blogin postauksen kivasta hyönteishotellista päätin lähteä etsimään puulaatikkoani ja siihen sopivia luonnonmateriaaleja.

Nykyään liian siistit puutarhat ja puurakennusten, varsinkin vanhojen vajojen yms katoaminen vähentää huomattavasti hyönteisten talvehtimispaikkoja. No, syksyn puutarha ei meillä ole ainakaan liian siisti, mutta pari vanhaa piharakennusta on tontilta purettu.


Hyönteishotellissa myös asutaan, ei ainoastaan talvehdita. Tämä mökki on tosin laitettu vasta nyt paikoilleen, joten ehkä joku mattimyöhäinen ötökkä siitä löytää talvipesän itselleen.

Jotain infoa lueskelin usealtakin eri nettisivulta. Leppäkertut pitävät kuorikkeesta, kävyistä ja kuorenpaloista. Hotellista löytyy tuohta ja käpyjä, joten tervetuloa!
Männynkävyt ovat mieluisia piiloja harsokorennoille, pis­tiäisille ja muille petohyönteisille. Tarjolla on männynkäpyjen lisäksi kuusenkäpyjä. Mikäli siis tavoitellut männynkävyt on varattu, saattaa tilaa vielä löytyä kuusenkäpysistä. Jos siis ei ole kovin nirso ;)
Ai niin, ja bambukepit olisi pitänyt kovertaa ontoiksi. Luulin että sen verran vaivaa voisi nähdä että itse tekee talviasumuksensa sopivaksi. Elikkäs luonnosta löytyvät kuivatut koiranputket yms. ontot varret olisivatkin siis ehkä toimivampia. Tässä kävi siis selväksi, että infoa luin hotellin tekemisen jälkeen... ;D


Villimehiläiset tykkäävät koloista. Ne kuulemma munivat reikään ja muuraavat putken suun umpeen savella ja kivenmuruilla. Luin että villimehiläiset ovat erakkoja, joten niiden ei tarvitse aggressiivisesti puolustaa pesäpaikkaansa.



Hotelli olisi hyvä sijoittaa suojaan sateelta ja tuulelta, mielummin aamuaurinkoon päin. Minä laitoin sen varaston seinälle. Siinä se on suojassa tuulelta ja sateeltakin, mutta ei aamuauringossa. Paikkaa voi sitten vaihtaa mikäli hotelli ei saa tarpeeksi asiakkaita ;)

Tervetuloa, hyvät öttiäiset ;)


12 kommenttia:

  1. Hyvä looran hyätykäyttö. Ja varmasti tuloo ötököötä, jossei tänä talavena, nii sitte seuraavana.

    VastaaPoista
  2. En tiennytkään, että ötökät noin valikoivat asuinsijansa. Aivan uutta tietoa, kiitos siitä!:) Eiköhän hotelli löydä asukkaansa, vielä tuolla ulkona näkyy monenmoista mönkijää ja lentelijää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en minäkään tiennyt tai edes tullut sitä ajatelleeksi ;)

      Poista
  3. Hienon näköinen hyönteishotelli! Kauniita syksyisiä päiviä!

    VastaaPoista
  4. Siitähän tuli oikein kivan näköinen :) Kannattaa vähän seurailla, käyvätkö linnut kiskomassa täytteitä. Meillä käpytikka kävi tiaisten lisäksi koettamassa onneaan helpon aterian äärellä, joten piti laittaa vielä harsonpalanen suojaksi. Vaikka meilläkin on verkko esteenä, niin aina joku korsi on nokan ulottuvilla ja sen kiskomalla saa seuraavia hivutettua lähemmäs ja pian on hotelli tyhjä. Käpyjä eivät sentään saa kiskottua :D Toivotaan vilkasta hotellielämää viimeistään ensi kesäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pitääkin tarkkailla, sillä tässä ei tosiaan ole tarkoitus tehdä ruoka- ja tarvikeautomaattia linnuille ;)

      Poista
  5. Siitä tuli kaunis ja toivottavasti asukkaat löytävät hotelliin.

    VastaaPoista
  6. Ihana! <3 Varmasti sinne tulee asukkaita, ainakin kevään tullen.
    Minusta nuo hyönteishotellit ovat ekoteon lisäksi myös puutarhan kaunistuksia. Meillä on yksi pieni hyönteishotelli kasvimaalla, mutta olisi ihana rakentaa tuollainen kunnon kokoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sattumalta löysin tämänkokoisen laatikon ;)

      Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)