21. syyskuuta 2019

Tiilireunaiset kasvilavat

Vuonna 2015 tein tontilla lojuneesta tiililäjästä reunuksia kasvimaalle. Silloin ajattelin että tiilireunukset eivät saata olla kovin kestävä valinta. Tiilihän ei kestä taivasalla kovin kauan. Yllättävän kauan ne ovat kuitenkin kestäneet. Muutamassa paikassa olen rikkoutuneen tiilen siirtänyt alemmas ja nostanut päällimäiseksi ehjän tiilen. Tiilireunuksia ei ole mitenkään valettu vaan ladottu limittäin, näin ollen korjaaminen ja muu säätäminen on ollut helppoa.
Kurkistin vanhaa postausta aiheesta Pari lisää. Siinä oleva pieni tiilireunuslava tuli purettua varmaan seuraavana vuonna lavakauluksen tieltä. Tuo postaus olikin melkoinen aikamatka. Eihän meillä ollut edes terassia etupihalla ;)

Pari tiililavaa on edelleen paikallaan, mutta nyt purin yhden matalan lavan ja korotin sillä tuota oikealla näkyvää lavaa. Se olikin alunperin liian matala, jotta kasvit siinä viihtyisivät hyvin. Samalla sain tilaa yhdelle lavakaulukselle. Siirsin yhden lavakauluksen kasvihuoneen luota tänne. Ihan käytännön syystä, sillä on huomattavasti kätevämpää, että kaikki saisi kasteltua samalla kertaa. Lavakauluksia on tänne lisätty muutenkin aikojen saatossa.





Pöydällä olevat värinokkoset paleltuivat toissa yönä. Tässä pitäisi myös asennoitua talvivalkosipulin istutukseen. Viime istutin niitä kolmeen lavaan. Samaan pyrin tänäkin syksynä ;)

Niin, ja kuvassa näkyvä verililjapuu kannattaa nostaa sisälle. Ystäväni kertoi talvettaneensa omansa  olohuoneessaan.

28 kommenttia:

  1. Nuo ovat kyllä kauniita nuo tiilireunaiset kasvulavat! Minäkin madalsin kaksi kasvulavaa kasvihuoneen viereltä ja siirsin ne ihan uuteen paikkaan. En vaan vielä ollenkaan tiedä mitä rupean niissä keväällä kasvattamaan. Jotain kauriin ja jäniksen kestävää tetenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä täällä kotitontilla kierää verkkoaita koiran vuoksi. Sinänsä kätevää kun ei trvitse edes omenapuita suojata ;)

      Poista
  2. Tiilireunaiset kasvilavat ovat kauniita. Eipä puukaan ikuisuuksia kestä. Purimme kasvimaalta keväällä 2012 tehdyt kasvilaatikot, koska niiden alaosa ja kulmat olivat alkaneet lahota. Myös osasta ostetuista laatikoista alimmainen laatikko oli osittain pehmennyt. Kyllästetty puu kestää pidempään, mutta sitähän ei syötävien kasvien kasvattamiseen ole hyvä käyttää. Katsotaan, miten laatikoiden vuoraaminen patolevyllä ja sijoittaminen kivituhkapinnan päälle vaikuttaa laatikoiden kestävyyteen.
    Pari pakkasyötä on jättänyt jälkensä. Ahkeraliisa yläpihalla ja daaliat alapihalla ovat kärsineet. Syystöitä siis edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patolevy on hyvä juttu puun kestävyyden lisäämiseksi. Itse en kyllä sitä aikanaan laittanut, mutta sitten kun nämä pitää vaihtaa, laitan patolevyä. Luinkin juuri postauksesi ja kyllä näyttää kivalle ja käytännölliselle!

      Poista
  3. Tiili on hyvä materiaali, taipuu moneen eikä sitä aina tarvitse muurata kiinteäksi. Kasvimaasi on ilo silmälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei tarvitse muurata. Tälläiselle säätäjälle se onkin hyvä asia :D
      Kiitos, olen aika tumpelo hyötykasvien suhteen, mutta talvivalkosipuli on onnistunut. No, olen saanut täältä porkkanoita ja avomaankurkkuja kuitenkin.

      Poista
  4. Minäkin olen talvettanu verililjapuun jo pari vuotta olohuoneessa:)

    VastaaPoista
  5. Ihanan näköistä, tiili on kyllä puutarhassa kaunis. Minullakin on 2 verililjapuuta jotka onneksi pääsevät vanhempieni luo talvehtimaan. Sisälle en uskalla kotiin ottaa ettei kisu ala natustaa niitä kun on muistaakseni myrkyllinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, tuohan on hyvä pointti kissanomistajille. Itselläni on koira, joka ei harrasta ruukkukasvien syöntiä :)

      Poista
  6. Hyvin o tiililavat kestäny. Non nii hianon näköösiäki. Mullaki o punaaselle verililijapuulle alakamas jo kolomas talavi. Kiirustei viäloo. Ne kestäävät hyvi muutamia asteeta pakkaasta. Parempi mitä myähemmi tarttoo tuara sisälle ja mitä lyhemmäksi sisäkausi jää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää että verililjapuun kanssa ei ole kiirettä ;)

      Poista
  7. Tiilet on minusta tosi kauniita. Minulla on niitä niin pieni määrä, että tein niistä vain pari polkua kasvimaalle. Monta vuotta ovat siinä olleet ja ei haittaa, että joukossa on haljenneita.

    VastaaPoista
  8. Sinulta sain idean tehdä myös tuollaisen tiililavan! Minulla on se pari vuotta ollut eikä tiilit ole murentuneet.

    VastaaPoista
  9. Kaunis lavakasvimaa kaikkinensa, siistiä ja ryhdikästä! Tiili on kaunis, mutta voihan olla, että puulavat ovat helpompia pitää ryhdissään. Paleltumia on jo piha pullollaan, viimeisiä tomaatteja vielä kasvarissa, nekin jo joutanevat pois.

    VastaaPoista
  10. Sinulla on ihanan suoralinjainen ja siisti kasvimaa! Onkin hoidon kannalta järkevää, että kaikki ovat samassa paikassa. Voi kun saisi jostain halvalla tai mieluummin ilmaiseksi kasan tiiliä. Kasvimaalle tarvitsisi pariin penkkiin reunukset eikä lavakauluksiakaan ole niihin laittaa. Ovat sitäpaitsi niin kummallisen kokoisiakin, että tulisi aika paljon lapioitavaa, jotta saisi lavakaulukset sopimaan hyvin. Tuollainen ilman laastia kasattu reunus sopisi hyvin siinäkin mielessä, jos vaikka kyllästyn kokonaan hyötytarhailuun ja päätän tehdä kukkapenkit tilalle :D Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nämä olivat jääneet edelliseltä omistajalta, jotain purkutiiliä olivat :)
      Totta, alun perin ajattelin että kun kasvarilla on muitakin ruukkuja, niin siellä olevat lavat kastelee samalla. Ei se ihan niin mennyt, sillä kasvihuoneen viereiset ruukut eivät tarvinneet niin usein vettä ja kasvihuoneessa itsessään on automaattinen kastelujärjestelmä. Kasvarin luokse jäi vielä yksi lava, kun sitä ei saanut sopimaan kasvimaalle ;)

      Poista
  11. Hyvä idea käyttee noita tiiliä kasvilavan reunukseksi. Aikanaan ne hapertuu, kuitenkin pitkään kestävät. Tuo värililjapuu miunkin pittää muistoo ottoo suojaan, jos sais talavetettuu. Värinokkoset miullakin kylymivät ensimmäisenä.

    VastaaPoista
  12. Vanhat tiilet ovat niin kauniita! Ja kaunis on myös hyötytarhanne.
    Minä olen nostanut verililjapuun sisälle talvehtimaan ja niin se selvisi monta vuotta. Viime talvena siihen tuli jotain ökkiäisiä sisällä ollessaan ja viskasin sen varmuuden vuoksi menemään, ettei muihin sisäkasveihin tartu mitään. Aiempina talvina siinä ei ollut mitään tauteja tai ökkiäisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin heitän hyvin herkästi pois sellaisen kasvin, johon ilmestyy öttiäisiä. Juurikin siitä syystä etteivät leviä muihin ;)

      Poista
  13. Kauniin siisti sinulla tämä lavakaulusalue. Onko siinä murskaa reunoilla? Me ajattelimme laittaa sitä. Onkohan se hyvä pitää siistinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on kivituhkaa (raekoko 0-3) Minusta se on aika helppo pitää siistinä, isäntä päristee silloin tällöin lehtipuhaltimella. Sitä on turhakkeeksi kutsuttu, mutta minusta se on kivituhkakäytävillä ihan ykkönen. (Meillä on aika paljon kivituhkakäytäviä tontilla) Haravoidessahan lähtee jonkun verran kivituhkaa mukaan. Lavoja täyttäessä pyrin olemaan siistimpi, enkä tiputtele multaa käytäville, sillä se on hiukan hankalampaa siistiä kivituhkalta :) Kivituhkaan itää silloin tällöin jotain, joten pitää joskus kitkeä. Ai niin ja suodatinkangas on oltava sen alla ettei pohjamaasta tunke kaikki rikkaruohot (Lavojen kohdalla kankaassa vähintäänkin viillot, jotta matoset pääsee kasvualustaan ;)

      Poista
  14. Hyötytarhasi on kaunis ja vanhat tiilet sopivat sinne todella hyvin. Siistin ja viimeistellyn näköistä!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)