7. huhtikuuta 2018

Sananen valokuvaamisesta


Blogimaailma on ihanan rikas. Sieltä löytyy kauniita kuvia, sujuvaa tekstiä, erilaisia tapoja kirjoittaa ja monentyyppisiä puutarhoja.
Minä en todellakaan ole hyvä kirjoittaja. Ajatusta välillä on paljonkin, mutta en saa sitä oikein sanoiksi puettua. Usein postauksen julkaiseminsen jälkeen huomaan tekstissäni noloja kirjoitusvirheitä :D

Monikin on pohtinut kuvaamista, joten ajattelin itsekin hieman osallistua keskusteluun. Tekniikka ei ole minulla kovinkaan hallussa, mutta olen opetellut muutamia perusjuttuja.
Kamerani on Canon EOS 70D. Objektiivina Sigma 17-50mm 1:2.8 ja Makro 60mm 1:2.8. Kuvatessa käytän joko TV tai AV toimintoa. Säädän siis suljinaikaa tai aukkoa. En osaa säätää niin että luon molemmat arvot itse. ISO-määrityksiin en koske ollenkaan.(edit. siis ISO-arvo on aina automaatilla).  Koskaan en käytä salamaa. Sanotaan että vastavaloon kuvatessa siitä olisi apua, mutta en oikeastaan saa sellaisia kuvia onnistumaan.
Moni oikeasti osaava varmaan hymyilee tällä postaukselle, mutta kerron nyt kuinka minä itseoppineena olen harjoitellut :)

Sorsaporukka 1/400s, F6.3 ISO 400
Liikkeen pysättämiseen tarvitaan lyhyt suljinaika. Tässä sorsakuvassa olen siis käyttänyt TV-toimintoa, ja säätänyt siihen 400. Muut arvot määräytyvät sitten automaattisesti. Arvoa voisi vielä huoletta nostaa, jos haluaa kuvata putoavaa pisaraa tai veden roisketta.
Vertailun vuoksi alle kuva, jossa suljinaika ei ole tarpeeksi lyhyt. Sinnepäin, mutta ei riittävä.

1/250, F5.6 ISO 800
 (Kamerassa TV-asetuksen säätö siis 250, muut arvot tulee automaattisesti)

Seuraavassa on yritetty pehmentää liikettä pitkällä valotusajalla (suljinajalla) Tämä on aika haastavaa, sillä pitäsi olla jalusta tai saada tuettua kamera hyvin jotakin vasten. Muistaakseni tässä laitoin kameran sillankaiteen reunalle.

1/3 s F10 ISO 200
(kamerassa TV-asetus 1''3 ja ne muut arvot tulee taas automaattisesti)

Seuraavaksi alla peruskuvasta, usein TV-asetuksella 100-250. Näin kuvaan yleensä kokonaiskuvia. Jos kuva on tumma tai liian vaalea säädän sitä plus-miinus nappulaa eli valotuksen korjauksen määritys (ensin muuten luulin että se tarkoittaa valkotasapainoa, mutta se onkin eri juttu) Tätä tarvitsen kuitenkin melko harvoin, talvella kuvatessa joskus lumi näyttää harmaalta tai liian tummalle.

1/100s F9 ISO 100 

Elikkä näissä molemmissa kameran TV-asetus on 100. Valotuksen mukaan tulee muut arvot automaattisesti.

1/100s F11 ISO 100

Makrolinssi ei ole oikeastaan hyvä, jos haluaa kokonaiskuvia esim kukista. Syväterävyydellä saan paremminkin taiteellisia kuvia. Terävä alue on pieni suurimmalla aukolla, mikä taas asetuksissa on nurinkurisesti pieni numero. Seuraavat neljä kuvaa siis makrolinssilla otettuja.
Makrokuvaus vaatii tukevaa otetta tai jalustaa, mutta en sen kanssa jaksa rassata. Toivon siis että otteeni on vakaa tai että saan tuettua käteni/kamerani johonkin...

1/13s F2.8 ISO 800
(Tässä siis kamerassa AV-asentus 2.8, eli suurin aukko, voimakas syväterävyys, ja ne muut arvot tulee taas automaattisesti)
1/13s F2.8 ISO 800
(edelleen vain kamerassa AV-asetus 2.8)
1/60 F2.8 ISO 400
Makro, AV-asetus 2.8
Joskus joku osa kuvasta näyttää oikein kivalle, joten rajaan kuvaa surutta. Tässä on tietysti tärkeää että alkuperäisen kuvan tallennuskoko on suuri.

Tämä on siis rajattu paljon suuremmasta kuvasta.

Syväterävyyteen siis taustan pehmoisuuteen vaikuttaa myös kohteen ja taustan etäisyys kamerasta. Riippumatta siis kameran asetuksista. Alla oleva varjoliljan kukka on huomattavasti lähempänä kameraa kuin tausta, joten kukka on terävä ja tausta pehmeä.

1/250 F3.5 ISO 100
(kameran TV-asetus 250)
Tässä pelargonia kuvassa taas syväterävyyttä on haettu suurella aukolla, siis kameran AV-asetus 2.8 Periaatteessa siis samantapainen kuva kuin edellinen.

1/80 F2.8 ISO 160


Joskus kuvatessa joutuu hieman epämukavuusalueelle saadakseen kivan kuvan. Näitä lumpeita kuvasin seisoessani mutapohjaisessa rannassa hame kerittynä vyötärölle vettä reisiin asti...olin varmaan aika näky :D

1/250 F28 ISO 200
(kamerassa TV-asetus 250)

Joskus kivan kuvan saa vain huomatessaan jonkun yksityiskohdan. Vaikka heijastus veden pinnalla

1/160 F4.5 ISO 800
(TV-asetus 160 kamerassa)
Otan aina useita kuvia, en sarjakuvaamalla, vaan tarkentamalla uudeelleen. Kuvia joudun ottamaan monta saadakseni sen yhden hyvän otoksen. Edit. ekalla otoksella kameran säädöt eivät saata olla kohdallaan..
Kokonaiskuvissa kannattaa tietenkin käyttää automaattisia tarkennuspisteitä, mutta yksityiskohtia kuvaamalla kannattaa tietysti valita tarkennuspiste siihen tiettyyn kohtaan.

Käsittääkseni ne jotka kuvaavat paljon käyttävät RAW-toimintoa, jossa kuvan säädöt saa paremmin kohdaalleen koneella. Minulla ei sellaista ohjelmaa ole ja kärsimättömänä en varmaan jaksaisi säätää joka kuvaa. Minulla on käytössä kaksi ilmaisohjelmaa FastStone ja PhotoScape. Kuvien rajaaminen ja kuva koon pientäminen onnistuu ekalla tosi nopeasti. Kuten myös kontrastin lisääminen. Joskus kameran kuva vain poikkeaa siitä luonnollisesta kuvauskohteesta ja hieman tarvitaan säätöä.
PhotoScapella olen huvikseni tehnyt postausten kuviin erilaisia reunuksia ja sillä voi tehdä myös kuvakollaaseja.

Minun oli vaikea ymmärtää kun puhutaan pitkistä valotusajoista ja suuresta aukosta. En alussa tajunnut miten tuota kameraa säädetään. Siksi kirjoitin noihin kuvantietojen perään miten asetus löytyy kamerastani.
Vieläkään valokuvauksen salat saati termit eivät oikein ole hallussa, mutta jotain kuitenkin :)

Ehkä tästä postauksesta oli apua valokuvaamista miettiville?
Minulle itseoppineena kuvaajana on ollut apua tästä sivustosta www.mikkosaari.fi


18 kommenttia:

  1. Minusta blogeissa ylipäätään on hyviä kuvia, harrastajien ottamista joten en itse ainakaan koskaan katsele sillä silmällä että huono kuva. Minun kamara on puhelin tai vanha Canonin pokkari, uuden kameran ostamista olen miettinyt jo pitkään, aina se on vain jäänyt muiden rahareikien tullessa tärkeimmiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Missään nimessä ei ole tarkoitus arvostella. Toivottavasti tätä ei niin ymmärretä.
      Itse olen kiinnostunut valokuvaamisesta ja minulle on ollut vaikeaa tajuta ohjeita, joten halusin siksi kirjoittaa mitä olen vuosien varrella oppinut.

      Poista
  2. Kiva lukea aiheesta, itse myös usein kamppailen aiheen parissa. Kuvaan kyllä M-tilassa, eli säädän kaiken itse, mutta usein tuskastelen, kun kärsivällisyys ja taito eivät tahdo riittää haluttuun lopputulokseen.

    Samoin tunnistan tuon jalustaongelman. Ostin valovoimaisemman putken, mutta vasta jälkikäteen tajusin, ettei siinä ole kuvanvakaajaa. Mulla on sellainen kamera(Nikon D5200) , että vakaajaa ei ole suoraan rungossa. Seuraavana ostoslistalla olisikin jalusta, mutta sitkeästi olen kuvannut vapaalla kädelläkin. Ehkä jälkikäteen huomaan, että monet tuskastelut olisi voinut välttää hankkimalla heti kunnon jalustan... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta jalusta on vähän vaivalloinen, mutta se olisi kyllä oiva apu tarkkojen kuvien saamiseksi ;)

      Poista
  3. Hyödyllinen postaus. Menen tässä kuussa valokuvauksen peruskurssille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos on hyötyä. Tuollaisella kurssilla annetaan varmasti paljon parempaa tietoa ;)

      Poista
  4. Hyvä aihe, itse opettelen kuvaamista ihan alkeissa vielä. Miehen kameraa käytän ja joskus säädöt on ihan hörönkukkua kun hän on käynyt kuvaamassa. Itse en osaa säätää kuin aukkoa, valotusta ja herkkyyttä... jos muistan 😁
    Onneksi kännykässä on tosi hyvä kamera, sillä saa otettua mainioita peruskuvia. Niinkuin tämänpäiväiset puutarhamessukuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, minulla kamerassa on todella surkea kamera, joten sitä en siis käytä :)

      Poista
  5. Kiitos, tästä postauksesta on paljon apua ja hyviä vinkkejä. Kuvaan valtaosin AV-asetuksilla, mutta nytpä taidan harjoitella myös TV-asetusta. Salamaa en minäkään käytä ja aika vähän valotuksen korjailua, sillä vaikka sitä säätämällä kuva kameralla katsoen näyttää hyvältä, tietokoneella esimerkiksi luminen maisema on miltei puhkipalanut. Kontrastin säädöllä saan tilannetta paremmin säädettyä. Tai käyttämällä *-nappulaa (onko se nyt sitten valotuksen lukitus tms.).

    Jonkin verran olen käyttänyt ISOa automaattina. Vinkin siihen sain muistaakseni FB:n Valokuvaajan neuvola -ryhmästä.

    Ostin pari vuotta sitten teleskooppivartisen monopod-jalustan (Velbon RUP-L43 II) eli yksijalkaisen jalustan. Sen pituus on noin 53 cm ja se venyy pikalukitusnappuloita avaamalla 131 cm:iin. Sen avullaa saa kameraa hyvin tuettua. Jalustaa on näppärä kuskata mukana ja se on nopeasti kiinnitettävä ja säädettävä. Erinomainen apu makrokuvauksessa. Kesäaikaan se on miltei aina kiinni kamerassa kuvatessani omassa pihassa.

    Mikko Saaren oppeja olen itsekin lukenut usein ja hartaasti. Nyt sinne ei muistaakseni enää voi laittaa kysymyksiä. Mikko on lopettanut sivujen päivityksen. Hänellä on selkeitä ja hyviä neuvoja.

    Otin tämän valokuvausasian blogissani puheeksi, koska itse haluaisin oppia ottamaan teknisesti hyviä kuvia. Millään muotoa en halunnut ketään tai mitään arvostella, enkä asettaa mitään määrityksiä, millaisia kuvia blogeissa tulee olla. Minusta ihan jokainen saa luoda juuri sellaista blogia, mitä itse haluaa. Sisältö on tärkeintä ja kuvista puhuttaessa se, mitä ne lukijalle ja katsojalle juuri siitä postauksesta kertovat. En arvostele kenenkään blogia tai sen kuvia. Hyviä kuvia tykkään katsella, mutta sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä bloggaamisen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kirjoitin vähän tyhmästi. Tarkoitin että iso-arvo on aina automaatilla. Niin myös tuolla Mikko Saaren sivulla suositellaan (korjaan kohdan postaukseeni)

      Mukava kuulla jos tästä vinkkiä saa.
      Itse en todellakaan ole teknisesti hyvä kuvaaja, mutta nuo perusjutut yritän hallita. Luulen että olen ihan liian laiska opettelemaan lisää, joten näillä mennään.

      Eikä minunkaan ajatuksena ole arvostella ketään. Asia on juuri niinkuin tuossa kommentissasi sanot :)

      Poista
    2. Kyllä sinulla selvästi on tekniikka ja termit jo hyvin hallussa. Monelle nämäkin asiat ovat täyttä hepreaa.

      Tulipa näistä kuvista ja etenkin niihin kirjoittamistasi asetuksista mieleen, että varmaan oppisin enemmän, jos kuvia tietokoneelle ladatessani vertailisin eri asetuksilla ottamiani kuvia. Se tietenkin edellyttää, että kuvatessa kokeilen monia erilaisia asetuksia.

      Poista
    3. Juu, nämä nyt ymmärrän, mutta en sitten oikeastaan muita hienouksia. En esim. tiedä miten * nappulaa käytetään. Ei ole tullut mieleen perehtyä.
      Tuttua itsensä vähättelyä taas..jos ei osaa kaikkea, niin se ei riitä :D

      Tuo on ihan totta. Itse otan eri asetuksilla kuvia, mutta poistan toisen yleensä jo kamerasta. Pitäsikin siirtää molemmat koneelle. Ahkera harjoittelu on varmaan parasta, kuten piparminttu tuolla kommentoikin.

      Poista
  6. Hyödyllisiä ohjeita ja kauniita kuvia. Kuvaan myös yleensä Av:lla, mutta harvemmin jaksan säätää aukkoa. Valtaosa kuvista tulee oikeastaan otettua samoilla perusasetuksilla. Manuaalitarkennusta voisi varmaan harjoitella, huomaan että kameran automaattitarkennus saattaa joskus mennä pieleen. Kuvaan kaiken RAWina ja käsittelen kuvat Lightroomilla, tosin yleensä hyvin kevyesti, esim. lisään valoisuutta tai kontrastia, avaan varjoja tms. Siihen ei montaa minuuttia mene.

    Lisäksi aktiivinen kuvaaminen on parasta harjoittelua. Kuvasin joitakin vuosia sitten paljon aktiivisemmin ja taitoni olivat mielestäni silloin paljon paremmat, kuten varmasti myös tuntuma kameraan ja erityisesti teleputkeen. Mutta nyt on kevät tuloillaan ja siten myös hyvät mahdollisuudet valokuvamiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä aktiivinen harjoittelu erilaisilla kohteilla tosiaan lisää taitoa.

      Minua kiinnostaisi tavallaan tuo raw-kuvat ja lightroom, mutta olen ehkä liian laiska opettelemaan uutta...

      Poista
  7. Sullon aina hyvät kuvat, oli ne sitte lähikuvia tai yleeskuvia. Osaat käyttää kameraa monipualisesti.
    Kuvaan itte Nikonin perusmallilla D3100. Miäli tekis parempaa, mutta kait kuvaan tällä nii kauvanku kestää. Son aika kevyt ja simppeli peli. Oon ostanu siihe pari parempaa objektiivia. Yleensä kuvaan käsivaralta, vaikka jalustaki o. Asetukset o manuaalilla. Siksi jourunki ottamahan monta kuvaa, että eres yks onnistuus. Jos valaastus on huano, esim. messuulla, kuvaan automaatilla. Ei hermot, eikä aika riittääsisi säätämisehen. Käsittelen kaikki kuvat ilimaasella kuvankäsittelyohojelmalla. Pääasias rajaan, lisään terävyyttä ja piänennän. Kurssit on hyviä, mutta kuvaamalla oppii parhaiten, mutta mutta, aikaahan se vaatii.
    Plokiis kuvat on mulle tärkeetä ja varsinki puutarhaplokiis aivan eherottomia. Niiren ei tartte olla mitää taireteoksia, mutta pitää niistä selevän saara. Kuvatonta plokia en toistakertaa aukaase.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä blogeissa tosiaan kuvat ovat tärkeitä. Ei niiden laadulla niin väliä, mutta selvä pitää saada ;)
      Kursseilla oppisi varmasti hyvin, mutta toisaalta ahkera harjoittelu parantaa taitoa, kuten piparminttu tuossa aiemmin kommentoi.

      Poista
  8. Hyviä kuvia oot ottanu. Miulla on kamerana Canonin järjestelmäkamera, kovasti siinä on kaikenlaisii siätöjä ja nappuloita. Oon tuossa kuvvauksessa pihalla kun lumiukko ja kaipoisin opetusta siihen. Ohjekirjan lukeminenkin auttas, vaan ei vielä oo joutanu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, onhan niissä monta säätöä. Ehkä kannattaa opetella pikkuhiljaa joku juttu kerrallaan. Itse en osaa läheskään kaikkia kameran toimintoja :)

      Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)