16. toukokuuta 2017

Laatat ja luumupuu sekä hyötykasvivinkkipyyntö ;)

Hissukseen alkavat pihapuuhat kotipihalla. Kevätkin etenee nin hissukseen että kasvillisuus on pienenpienellä alulla vasta. Sipulikukkia nousee tosin siellä täällä.

Minulla on tuossa tontin aurinkoisella seunustalla pieni hyötykasvimaan aihio, johon kävimme hakemassa ihan perus 50x50 betonilaatat askelmiksi. Käytävä on ehkä turhan leveä näyttääkseen kivalle, mutta tämä on tontin kapea reuna ja siitä pitää päästä kottikärryillä kätevästi takapihalle. Käytännöllisyys ajaa tässä esteettisyyden ohi, vaikkakin usein molempien saamiseen löytyy ratkaisu.

Tiilireunukset ovat kestäneet suht hyvin taas yhden talven, vähän murenevat. Jos hyötykasvien kasvatus saa kunnon kipinän uusin alueelle kasvatuslaatikot sitten kun olevat menevät liian huonoon kuntoon.


Jotain rakennustarvikkeita ja purkukamaa löytyy vanhalta saunalta. Löysin tuollaisia valkoisia tiiliä ja harmaantuneiden lautojen kanssa tein niistä ihan simppelin tason, kasveille tai istuskeluun :)Meillä alunperin ainoa puutarhakasvi tontilla oli vanha kaunis luumupuu. Todennäköisesti 'Yleinen Punaluumu'. Ollaan asuttu tässä kolme syksyä ja joka toinen vuosi se on tehnyt todella paljon satoa.

Vanhan luumupuun kuva viime syksyltä


'Yleinen Punaluumu' on ollut Suomessa viljeltynä jo vuosisatoja. Se on myös hyvä pölyttäjä muille luumupuille. Sen sato oli ihanan makea :) Tosin se saattaa sateisena kesinä altistua muumiotaudille.
'Yleinen Punaluumu' on itsepölyttyvä, mutta toisten luumupuiden läheisyys parantaa satoa.

Naapuri kaatoi kaikki omat vanhat luumupuunsa, joten ajattelin istuttaa tontille toisen luumupuun. Ostin 'Sinikka'-luumupuun. Se on alunperin löydetty Keski-Suomesta Leivonmäeltä.

Puun paikaksi valitsin tontin aurinkoisella kulmalla olevan pienen nurmialueen. Joku kumma sattumus tässäkin taas oli kuin lapio kolahti kiveen. Eikä ihan pieni kivi ollutkaan. Eihän tälläinen nyt voi este olla, hidaste vaan :D Puoliso piti hakea apuun. Kaksi ihmistä ja kaksi rautakankea siihen sitten tarvittiin. Tulipahan kunnon istutuskuoppa.Nousihan sieltä toinenkin kivi, vähän pienenpi. Kivet saavat jäädä tänne kulmalle pensasalueen eteen kuorikatteen päälle niin eivät haittaa nurmenleikkuuta.


Luumu näkyy tuolla oikealla. Tänne paistaa aurinko kivasti jo aamulla, penkki onkin kiva aamukahvipaikka.


Vielä palatakseni tuohon hyötykasvialueeseen kaipaisin pientä vinkkiä...Olen lueskellut kumppanuuskasveista ja viljelykierrosta, mutta...
Seinustalla oleva lavakaulus on kaikkein lämpimin kohta hyötykasvimaalla. Kuvissa näkyy nuo muut lootat, ja alhaalla tontin kulmassa on pari lavakaulusta lisää. Voisitteko vinkata mitkä hyötykasvit tarvitsevat sen lämpimämmän paikan?
Olen hankkinut mangoldin, pinaatin, retiisin, sokeriherneen ja porkkanansiemeniä. Avomaankurkun ja lehtikaalin aion ostaa taimena. Mitä siis tuohon lämpimimpään lavaan kylväisin tai istuttaisin?
Sitruunamelissan ja persiljan olen ajatellut tuonne aidan viereiseen tiililootaan, koska kasvualusta on siinä suht matala.
Chilit ja ruukkutomaatti tulee tänne talon seinustalle omiin astioihinsa.

Hyötykasveja en ole juuri viljellyt, kuten olen aiemminkin kertonut. On niin monta vuotta turannut noiden puutarhan koristekasvien kanssa että on hyväkin ihan jotain uutta opetella ja kokeilla ;)


Mukavaa viikkoa kaikille!
18 kommenttia:

 1. On niin kiva seurailla, mitä teidän puutarhassanne tapahtuu. Tykkään niin tyylistänne. <3
  Puutarhastanne tulee ihana tai se on jo sitä!
  Ja kaikella on puolensa, kiven väännön jälkeen on mahtava istutuskuoppa valmiina. Mutta tiedän tunteen, täälläkin kiviä kyllä riittää...
  Aurinkoista viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, onpas kiva kuulla tuo! Vähän omintakeinen tyyli on joo. Välillä ajattelee että menipäs hassusti tuokin kohta, vaan kyllä se ajan kanssa kokonaisuudeksi muuttuu :D

   Tätä tonttia on varmaan aikojen saatossa täytetty, ja varmaan on kaikki kivat kivet haudattu siinä samalla ;)

   Poista
 2. Lämmöstä tykkää monikin kasvi, noista mainitsemistasi ajattelisin että ehkä eniten kurkku. Muita lämpöä rakastavia, mitä sinulla ei ollut tuossa mainittuna, voisivat olla kesäkurpitsa, pavut ja tomaatti.
  Kuivuus voi varmaan olla pienenä haasteens tuossa paikassa, ainakin jos tulee kovin paahteinen kesä. Näistä mainitsemistani eniten vettä tarvitsevat kurkut ja kurpitsa, joten siinä mielessä tuo paikka voi olla niille vähän haastava, tai ainakin pitää varautua todella runsaaseen kasteluun. Tomaatille tuo voisi olla aika ihanteellinen paikka, tuossa ehkä on räystäskin suojaamassa taivaalta tippuvalta sadevedeltä, mistä tomaatti ei oikein pidä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voi olla kuuma tässä. Kiitoksia mukavista vinkeistä!!

   Poista
 3. Autuaan olon Cheri olisi tuossa hyötykasvikysymyksessä hyvä kommentoija, sillä hänellä on aivan mahtava hyötypuutarha. Itse ehdottaisin myös kesäkurpitsaa, joka on minusta helppo, satoisa ja hyödyllinen. Edellisviikon kurssilla todettiin, että lava- ja ruukkuviljelyssä kastelua on enemmän, kuin jos kasvattaisi syötävää perinteisesti maassa. Se kannattaa huomioida, jos olette pidempään vaikkapa mökillä.
  Sinulla on ihan hurjan siisti ja hyvin hoidettu piha ja silti se ei ole tippaakaan steriilin tylsä. Päinvastoin. Tykkään kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset. Näytän blogissa ne ok:n näköiset kohdat :D
   Totta, kastelu pitää huolehtia hyvin ja kiitokset kasvivinkistä!

   Poista
 4. Kesäkurpitsaa ehdotan minäkin, helppo kasvattaa ja satoisa. Vesi herahti kielelle luumujen kuvasta. Omat luumupuut eivät ole vielä tehneet satoa mutta ehkä vielä joskus.

  VastaaPoista
 5. Onpa sinulla siisti kasvimaa! Luumupuut ovat ihania, pieniä puita ja kukkivat kauniisti.. ja mitä herkkuja antavatkaan. Minä olen ihan kukkaihminen, onneton hyötyviljelijä, mutta kasvilavat on täälläkin hankittu, jotakin niihin on aikomus kylvää, mutta voipi olla, että täyttyvät kesäkukkasista, tiedä häntä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei siellä vielä oikeastaan kasva muuta kuin mansikat ja ruohosipuli :D

   Poista
 6. Noista luettelemistasi kasveista valitsisin avomaakurkun tuohon laatikkoon. Voihan siihen samaan lootaan laittaa vielä kesäkurpitsaakin jos ei halua täyttää kurkuilla koko laatikkoa.
  Tomaatti myös tykkää lämmöstä. Sitä et maininnut ollenkaan. Tomaatintaimiakin voisi laittaa.

  VastaaPoista
 7. Sun kasvimaa on kyllä siisteyren huippu..... ja koria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öö, olisi varmaan kiva jos saisin ihan syötävääkin. Ettei olisi vaan raamit :D

   Poista
 8. No maissi ainakin tykkää lämmöstä, sitä suosittelisin edellämainittujen lisäksi. Tuo myös hauskaa korkeutta keittiöpuutarhaan:) Ja voi että sinulla on kaunista ja kaikki jo niin valmiin näköistä. Täällä vielä kylvöhommat pahasti kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maissi olisikin kiva kokeilla! Mukava lisä siihen.
   kiitokset

   Poista
 9. Ennenvanhaan maalla laitettiin aina kurkku sinne lämpimimpään paikkaan.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...