28. syyskuuta 2016

Kasvihuoneen paikka ja muita takapihan piperryksiä

Viime viikon perjantai oli minulla vapaapäivä, joten sain ihan aamusta asti tehdä pihatöitä omalla tontilla ja ennen kaikkea tuoreella voimilla, sen sijaan että yrittäisi jotain raskasta tehdä työpäivän päätteeksi. Tosin hommaa oli kyllä useammalle päivälle, mutta tällä kertaa työt sujuivatkin kätevästi, sillä kaikki tarvittava multa ja kuorikate oli suursäkeissä lähettyvillä.

Hyötykasvialue laajenee :)
Tuolla taustalla, missä on nyt näkösuojaksi laitettu pajuaita sekä lavakaulukset, oli ennen se huonokuntoinen kamalan ruma varasto. Varasto purettiin joku aika sitten. Alue tasattiin ja paikalle levitettiin finnfoam.

Mursketta on todella ikävä lapioida ja meille ei olisi saanut kasaa edes kovin lähelle kipattua, joten tilasin ihan kahmarin pudottelemaan murskeen finnfoamin päälle. Tämä tapahtui ehkä jo parisen viikkoa sitten.
Ei ole maksettu mainos. Kahmarikuskin tilaminen oli niin hyvä ja tarpeellinen juttu,
jotta voinen kertoa mikä firma kävi paikalla :)
Murskealue on reilut 6m x 5m. Kasvihuone tulee tähän etukulmaan oikealle, jotain 3,3 x 2,7, ihan en nyt muista tarkaan mitä lupapaperissa on. Kasvihuoneen viereen tulee L-muotoinen kiveys. (kuva tuossa yllä)

Vähän tökerölle näyttää tuo näkösuoja kun mikään kasvillisuus ei sitä yhtään vielä verhoa. Lavakauluksien välissä olevaan pieneen mutta syvään multa-alueeseen istutin tarha-alppikärhö Rigan, joka saa nousta kasvamaan aitaan. Joo, ja pitihän sinne yksi iso sormustinkukan taimi jo tunkea ;)
Pajuaidasta vasemmalle on pensasaidanteeseen istutettu kolme mustaherukkaa peräkkäin. Niiden viereen tulee joskus portaat. Oikeassa reunassa on vadelma Maurin makea, joka tietysti leviää joka paikkaan, vaikkakin olen suodatinkankaalla tukkinut otollisia karkureittejä ;)

Lavakauluksia täytyy laittaa sitten oikeaan korkoon kun kiveys on tehty.
Nyt en ala mittailemaan, kun sitä ei tasan varmasti saada oikeaan lopulliseen korkoon :)
Porraskivet olin laittanut tähän jo viime vuonna. Alinta porraskiveä piti vähän siirtää vasemmalle. Sitä näköjään pitää vielä myös oikaista ja kivituhkaakin tähän pitää kärrätä. Kulman hillitön kivenjärkäle löytyi tasatessamme pohjamaata. Ja tietysti juuri tulevan murskealueen kohdalla, kasvarin pohjan alla. Eikä sitä millään olisi voinut jättää sinne finnfoamin alle muhkuraksi. Sen kaivaminen ja siirtäminen teetti meille hurjasti töitä. Saatiin se kuitenkin ruisvoimalla isännän kanssa liikkumaan. Hulluja kun ollaan...

Juurrutin keväällä säleikkövilliviiniä. Nyt istutin sen tähän kulmaan, jossa se kasvaessaan isommaksi pehmentää muuten niin massiivisia kiviä.

Tulevan kasvarin taakse jää nyt tälläinen rinne. Siihen tuli täyttömaata ja isot kuopat kasveille hyvästä mullasta. Paitsi vuorimänty nyt pärjää vähemmällä. Havuista sanotaan että ne pitäisi istuttaa viimeistään elokuussa, mutta näitä halpoja nyt laitan surutta. Ehkä miettisin jonkun arvokkaamman istutusajankohdan tarkemmin. Lamoherukkaa laitoin myös tänne peittämään aluetta. Se onkin siinä loistava kasvi, jota ei missään nimessä kannata laittaa pieneen tilaan tai herkkien kaveriksi. Taimet ovat vain niin pienet etteivät kuvassa edes näy. Ne on istutettu tuonne vuorimäntyjen taakse. Lamoherukoiden takana näkyy siirtämäni rinneangervot ja ostin niille koivuangervon kaveriksi. Rinneangervoja ja koivuangervoja voi mielestäni aivan hyvin sotkea keskenään koska kasvutapa ja kasvukorkeus on molemmilla sama. Toinen on valkeakukkainen ja toinen vaaleanpunainen. Siirsin rinneangervot tänne koska ne olivat toisella puolella tonttia tarjanruusun vieressä ja kukkivat yhtä aikaa ruusun kanssa. Moka. Sillä kaksi vaaleanpunaista kukkijaa vierekkäin syövät kyllä tehokkkaasti loiston toisiltaan. Tarjanruusu sai siis koivuangervoja kaverikseen;)

Kuva vähän kauempaa. Tässä vähän sitä piperrysosastoa ;)
Keskellä näkyvä alue on osittain istutettu jo viime syksynä. Siinä on kirsikka Latvian matala. Sen vieressä on ryhmänä kaksi punaherukkaa ja karviainen, oikealla pilkistää raparperi. Alue on reunustettu toisesta laidasta ruohosipulilla. Minkä idean sain aikoinaan Betweenin kommentista. Toisessa reunassa on keväällä kasvattamani tähkälaventelit. Ne tykkäävät läpäisevästä maasta, joten sekoitin tuohon reunaan mullan sekaan hiekkaan ja muotoilin alueen hieman koholle. Nyt vain toivon että ne talvehtisivat. Jaa-a, saas nähdä...Laitoin kuorikatteen myös aiemmin istutetulle pensasryhmälle


Lisää piperrystä ;)

Tässä oikealla muuten näkyy edellisen kuvan luonnonkivillä korotetun istutusalueen toinen reuna. 
Suklaaminttu kasvaa nykyään telttahässäkkäpaviljonkin vieressä. Alussa laitoin sen ihan toiseen paikkaan perennojen joukkoon, mutta tulinkin siihen tulokseen että laiskana en kuitenkaan muista sitä välillä kurittaa. Täällä se saa ihan rauhassa kasvaa nurmikkoon rajautuvassa alueessa. On täällä tosin pari muutakin sorttia, mutta ehkäpä täällä pärjään paremmin tämän erittäin voimakaskasvuisen kasvin kanssa. Minusta tämä on hurjan kaunis.


Oho, tulipa tästä pitkä sepustus :)


22 kommenttia:

 1. Ihanalta näyttää, menin ihan sanattomaksi.

  VastaaPoista
 2. Nii mäki, melekee :)
  Töitä on taas tehty, viimmeesenpäälle. Laventelit näyttää hyviltä. Toivottavasti seleviäävät talavesta. Pajuaita on kätevää. Mäki oon sitä käyttäny muutamahan kohtahan. Kivasti jo tuiviot rönsyää kivien yli ja tua liuskekivipoloku on nii ihku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pajuaita on kätevää, ja varsinkin tässä kulmassa on kiva saada nopeasti näkösuojaa. Joo, minäkin toivon että laventelit kestävät talven yli...
   Tuo korotettu istutusalue missä tuiviot ovat tehtiin ekana syksynä :)

   Poista
 3. Näyttää tosi hyvälle!

  VastaaPoista
 4. Voi, että on kaunista ja hyvin suunniteltua! Kasvihuoneen paikka on todella hyvä. Siitä tulee varmasti yksi katseenvangitsijoista puutarhassanne.
  Tykkään noista teidän kivireunoista ja poluista valtavasti. Ne antavat ryhtiä kaikelle. Ja ei minusta teillä niin valtavaa piperrystä ole... Kaikki sopii toisiinsa loistavasti ja yhdistelmät ovat tarpeeksi mielenkiintoisia ja monimuotoisia.
  Tuo suklaaminttu on todella kaunis kukkivana. Minä olen yrittänyt rajailla sitä, aika turhaan kylläkin. Nyt taidankin laittaa sille ihan oman istutusalueen, missä se saa rauhassa reuhata.
  Kiitos tästä innoittavasta postauksesta! <3

  VastaaPoista
 5. Kyllä on kaunista. Kaikki on niin hienosti suunniteltu. Polut ja kivireunat ovat kivoja. Paljon olet töitä tehnyt!

  VastaaPoista
 6. Upealta näyttää ja yllättäen kaikki nuo kivet ovat mahtavia. Ja tuo liuskekivipolku! Kumma muuten kuinka valtavia lohkareita sitä pystyykään ruisvoimalla kaivamaan ja siirtämään kun on pakko. :)

  VastaaPoista
 7. Kasvihuone kruunaa jo muutoinkin upean alueen!

  VastaaPoista
 8. Tuo koura-auto on kyllä niin kätevä noiden isojen massojen levittämiseen, että kyllä kehtaa kehua :). Tuosta alueesta tulee kyllä upea kasvarin kanssa!


  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, joskus tälläinen kahmari on tarpeen ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)