16. toukokuuta 2016

Liuskekivihommia ja muuta puuhaa

Tänä viikonloppuna saimme kotopihalla aikaiseksi isännän kanssa melko paljon. Itsekseen kun turaa niin jälkeä syntyy huomattavasti hitaammalla tahdilla :)

Yhdistimme aiemmin tehdyn takapihan kiveyksen ja paviljonkin kiveyksen polulla. Piha saa jotenkin kivasti ryhtiä näillä kiveyksillä. Istutusalueiden reunoilla olisi saanut olla järeämpiä kiviä, ei ihan niin hyvälle näytä..

Tuohon talon kulmalle olen istuttanut kuunliljaa ja tarhakalliokieloa. Nousevat kasvuun myöhemmin tässä varjoisassa kohdassa. Nyt tuo kulma on vielä jokseenkin hölmön näköinen, muttei siihen oikein voi laittaa mitään puuvartista kasvia tai havua, sillä siihen putoaa katolta lumet. Ehkä joku keväällä aikaisin nouseva olisi siinä parempi, vaikka kevätkaihonkukka...

Kuva toisesta suunnasta. Oikealla näkyy purettava varasto.

Levitimme käytäville lisää kivituhkaa, osittain siksi että paikkasimme korkeuseroja uusien kiveyksien reunoilla ja osittain siksi että tilaamani kivituhka olikin mustaa. Enpä älynnyt kysyä sävyä :) Aiemmin samasta paikasta tuli vaaleaa kivituhkaa, joten ajattelin että nyt tulisi samaa tavaraa. Kuivana se näyttää jokseenkin samalle, mutta sateella selvästi tummenpaa. Psyyke ei kestä sellaista polkua, joten piti vähän korjailla ;)

Polut pitäisi kastella kunnollla, niin kivituhka tiivistyy paremmin. Oikeasti siis täryttää täryllä, mutta täällä kotona tehdään vähän sinne päin, ja eihän tuolla polun alla ole murskettakaan ;)
Vasemmalla on tuo istutusalueen reuna kesken. Ei ole tarkoitus että siinä töröttää vain nuo viisi muurikiveä.


Kaukasianpitkäpalko kukkii kivasti valkoisena. Sillä on kaverina muutama kirjopikarinlilja, jotka tosin ei näy kuvassa kunnollla.

Polun laitaan tuli loppupelissä kurjenkelloa, tarhakurjenpolvea, pisamakelloa ja peittokurjenpolvea. Tuonne taka-alalle syreenin ympärille laitan varmaan tuoksukurjenpolvea
Yhteen tiililootaan ostin uudet kuukausimansikat, sillä syksyllä siirtämäni kuolivat. Yleensä en laita samaa kasvia kohtaan jossa se ei ole menestynyt. Siirsin turhan myöhään ne ja sitten viime talvi vaan oli aika kehnonlainen, joten kokeilen niitä uudelleen tässä kasvattaa.


Tässä hieman muuta hyötykasviosastoa. Elikkäs aloitetaan helpolla. Ruohosipulikasvusto tulee polun reunaan. Se on vinkki jonka sain Betweenin kommentista aikanaan. Ruohosipuli on kaunis kasvi ja tuuheana kasvustona se saattaakin olla kiva tässä reunassa.
Ruohosipulikasvuston lisäksi polun reunassa on tähkälaventeli. Istutin kasvattamani pikkutaimet jo paikoilleen. Tuo harso suojaa pikkutaimia suoralta auringonpaahteelta. Nyt tosin sää on jo vaihtunut pilviseksi, joten harson voi varmaan poistaa piakkoin. Taimet ovat tosi pieniä, mutta ovat selvästi lähteneet kasvuun täällä. Tähkälaventeli tykkää kuulemma läpäisevästä maasta, joten olen sotkenut hiekkaa sen istutusalueeseen. Kesällä näkee miten tämä kokeilu onnistuu, tai oikeastaan ensi talven jälkeen ;)

Tässä vähän laajemmalti tätä aluetta. Keskellä oleva karahka on mökiltä tuotu karviainen, pari pirteämpää pensasta ovat punaherukoita. Oikealla näkyvä puu on kirsikka 'Latvian Matala' ja etualalla näkyy raparperi. Olen istuttanut nämä kasvit vähän koristekasvien tapaan ryhmäksi. Jotenkin tykkään että ne ovat näin, sen sijaan että laittaisin marjapensaat riviin jonnekin. Pensaat kasvavat hieman toisiensa lomaan ja näin ollen sato jää pienemmäksi, mutta kukin tyylillään ;)

Etupihalla kasvit ovat jokseenkin paikoilllaan. Nyt vain odotellaan että pensaat kasvaa. Niin, ja terassin tekeminen on seuraava homma kunnes ensin talon maalaus on täysin valmis. Vielä on sokkeli, vähän räystäänalusia sekä nurkka- ja ikkunalautoja maalaamatta.

Talon varjoisalla puolella on pitkä istutusalue, mutten oli varma tykkäänkö siitä. Olisikohan tässä sittenkin pitänyt poiketa tyylistään ja tehdä suorakaiteen muotoinen istutusalue muurikivestä.... No joo, olen ollut vajaan viikon oikeissa viherrakennustöissä, ja jo nyt alan olla kriittinen boheemin puutarhurin tekemisiin :D
Täällä on mm nauhuksia, kuunliljaa, kotkansiipisaniasta ja tuoksumataraa. Ajattelin laittaa siihen kolme tuivioa ryhmäksi ja pari pesäkuusta yksittäin, kotkansiipeä hieman lisää ja ehkä taponlehteä pesäkuusen kaveriksi. Nurmikolle asennettiin askellaatat, pitää vielä paikata aluetta nurmensiemenellä.Täytyy myöntää etten ole ehtinyt taaskaan tekemään blogikierrosta. Siihen täytyy järjestää aikaa jonakin sateisena iltana :)


Oikein mukavaa viikkoa kaikille!


42 kommenttia:

 1. Todella hienoja liuskekiviä ja erilaisia polkuja, käytäviä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli sellainen visio alussa että takapihalle tulee kunnon polut kasvillisuuden lomaan. Siitä se pikkuhiljaa laajenee.

   Poista
 2. Liuskekivipolut näyttävät komeilta. Samoin isot luonnonkivet kahdessa kerroksessa.
  Mukavia puuhapäiviä!

  VastaaPoista
 3. Onpas siellä oltu ahkerina! Olen itsekin kovasti tykästynyt liuskekivipolkuihin ja kivettyihin patioihin. Tänään viimeksi haaveilin sellaisesta itsellekin, vaan taitaa jäädäkin haaveilun asteelle. Hienolta näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa sitten jossain vaiheessa haave käy toteen ;)

   Poista
 4. Näyttää niin hyvältä nyt puutarhanne, että pakko oikein ihailla. Ja mansikatkin päässy uudelle kasvualustalle, hyvää satoa odotellen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, paljon on vielä kesken ja paljon epämääräistäkin :)

   Poista
 5. Onpas hyvännäköistä! Ja kauttaaltaan kadehdittavan siistiä!

  VastaaPoista
 6. Siistin näköistä! Kiva yksityiskohta nuo askeleen jäljet kivituhkassa :D

  VastaaPoista
 7. Ihanaa liuskekiven käyttöä<3 Voi kun olisi rahuskia ostaa moooonta lavaa tuota liusketta tuonne omalle lampityömaalle!! Hyväksyn sinne ainostaan luonnonkiveä ja kumikin maksaa maltaita, joten luulempa, että minun on vain tyytyminen tontilta nousseisiin murikoihin tai korkeintaan kuormalliseen mukulakiveä.
  Vaan nyt oikein huomasin, miten upean värin talonne onkaan saanut, ihana! Ja tumma kivituhka sopii oikein hyvin noiden liuskeiden ja muurikiven kaveriksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on ne jokseenkin arvokkaita, mutta eivät kulu. Siinä nyt ovat ja kestävät ;)

   Poista
 8. Nyt alkoi tekemään mieli siistejä liuskekivipolkuja, nuo sinun ovat niin hyvän näköisiä! Kiva seurata, kuinka pihasi rakentuu ja rehevöityy!

  VastaaPoista
 9. Voi että! Näyttää niin hyvältä nuo polut! Tuosta taitaa kehkeytyä minun unelmieni puutarha!!!

  VastaaPoista
 10. Oikein hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
 11. Mä niin tykkään käden jäljestäsi! On toiminut minullekin inspiraation lähteenä!

  VastaaPoista
 12. Mukava ihastella polkujen ja isojen istutusalueiden kokonaisuutta. Sellaista haluaisin meillekin nurmiaavikon tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se nurmiaavikkoa näköjään pienenee, vaikkakin alussa tuntui ihan toivottomalle, mutta neliö kerrallaan se häviää ;)

   Poista
 13. Kaunista ja siistiä! Ja rakentuu vauhdilla!

  VastaaPoista
 14. Voi että tätä teidän pihaprojektia on mukava seurata! <3
  Todella kaunista ja viihtyisän näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva kuulla. Tämmöistä räpeltämistä tämä ;)

   Poista
 15. Näyttää tosi hyvälle! Kiva nähdä näitä kuvia, minulla on vastaanlaisia suunnitelmia, ja näistä saa ihania ideoita.

  VastaaPoista
 16. Jälleen kerran tuli uutta vinkkiä ja muutenkin projektisi on kiintoisa.
  Ehkä pitkällä viiveellä meilläkin jotain laatoitusta kesä mittaan tulee tai sitten vasta ensi keväänä!
  Monta kivaa vihjettä, siis......

  VastaaPoista
 17. Nyt on munkin blogiaika ollut vähissä, onneksi tänä iltana on ollut sohva-aikaa;)
  Kauniilta näyttää teidän puutarhassa, ja aina vain paranee kun puutarha vanhenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ja niin totta että aika on vähissä.

   Poista
 18. Näyttää tosi hyvältä ja siistiltä, kun istutusalueet ja polut erottuvat selkeästi. Penkkien kivireunuksetkin ovat hienoja. Inspiroivia kuvia!

  VastaaPoista
 19. Komiaa! Ammattilaasen tekemää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, sinnepäin, ja sillai boheemilla lisällä ;)

   Poista
 20. Aivan upean näköistä! Liuskekiveä mietitty meilläkin sekä kaupunkikotiin että maalle, sain hyviä vinkkejä :) Mukavaa kesän odotusta!

  VastaaPoista
 21. Tosi hyvältä näytti näin minun silmissä.
  Osallistu kastehelmi arvontaan.
  Hyvää keskiviikko päivää.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)