5. maaliskuuta 2016

Mårbacka ja sen kaverit

Tänään piti ihan asiakseen lähteä puutarhamyymälään hakemaan pelargonien pistokastaimia. Olihan siellä vaikka mitä muutakin tarjolla. Aikani katselin verbenoiden ja verenpisaroiden pikkutaimia, mutta ihme kyllä järki siinä voitti, ja tulin kotiin pelkkien pelakuiden kanssa. Hyvännäköisiä toki muutkin pikkutaimet olivat, mutta taimille ei hirmuisasti tilaa ole.

Muutama vuosi sitten hurahdin pensasruusuihin, eikä siitä hurahduksesta ole tulossa loppua. Nyt vaikuttaa siltä että olen hurahtamaisillani pelargonioihin. Onhan minulla ollut niitä toki aiempinakin kesinä, mutta olen nakannut ne syksyn tullen pois, koska entisessä rivarissa ei ollut niille mitään sopivaa talvehtimispaikkaa. Kuumat patterit ikkunoiden alla ja sitä rataa. Täällä rintamamiestalon eteisessä olen saanut pidettyä lämmön pienemmällä, joten viime vuonna kylvämäni pelargoniat ovat vielä hengissä.
Tarkoituksena olisi yrittää talvettaa muutkin kaverit sitten jatkossa. Saapi nähdä miten pahasti tässä hurahtaa ;)

Ostin kolme pikkutaimea. 'Red Pandora' on punainen tulppaanipelargonia. Mårbackapelargoni 'Prins Nikolaj' on miltei valkoinen hörhelö ja 'Lasse' on tavallinen valkoinen pelargonia.


Istutin pikkutaimet suurempiin muoviruukkuihin. Säästän useinmiten ostamieni perennojen ruukut, sillä ne ovat kestävää muovia. Eipä tarvitse juuri ruukkuja ostella esikasvatusta varten.
Sitten kun vielä oppisin pesemään ruukut syksyllä ennen varastoon laittamista pääsisi keväällä helpommalla ;)
Bilteman (sytykkeitä) nimikylttejä sain sekatööreillä hyvin ja siististi pätkittyä puoliksi. Olivat todellakin vähän turhan pitkiä sellaisenaan.


Niin, ei nyt ihan sitten kuitenkaan vain pistokastaimia ostettu. Siellä oli nimittäin myynnissä hurmaava 'Mårbacka'. Kukassa vielä, joten pitihän se mukaan ottaa. Sitä paitsi se on ollut hankintalistalla. Se pääsi jo saviruukkuun asumaan.


Töissä olen hieman puutarhajuttuja puhunut, mutta puutarhaan hurahtanutta ymmärtää ainoastaan toinen samanlainen. Mikäpä olisikaan parempi paikka jakaa nämä yli-innostuneet jutut kuin tämä puutarhablogien maailma :)

44 kommenttia:

  1. Niin napakat taimet ja hurmaava Mårbacka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mårbackaa olenkin jo jonkun ajan havitellut :)

      Poista
  2. Aivan ihastuttava Mårbacka! Mulla on pelargonit vanhempieni luona kellarissa, heti olis aika hakea ja ne katsoa kuinka moni jaksaa vielä kasvaa...joka vuosi muutama luovuttaa :(

    VastaaPoista
  3. Mårbacka on kuin pieni prinsessa. On se sääli heittää syksyllä pelargonit kompostiin. Varsinkin, jos on ne itse kasvattanut. Nyt, kun olen onnistunut talvettamaan kellarissa osan pelaguista kolmena talvena, "pelkään" pelaguuhurahdusta. Ei näille hurahduksille näy loppua, mutta voisiko ihanammin mihinkään hurahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tälläiset hurahdukset ole pahoja ollenkaan ;)

      Poista
  4. Kasvihurahrokset on loppujen lopuksi aika halapaa huvia :) Kummasti löytyy aina uusia hurahroksen kohteeta. Pelakuu hurahrosta en oo viälä kokenu, mutta eihän sitä koskaa tiärä koska se isköö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, voi sitä paljon turhempaankin ja kalliinpaan hurahtaa. Tämähän on aika kesyä :)

      Poista
  5. Viime kesältä en saanut vietyä talven yli yhtään pelargoniaa. Tänään nakkasin kompostiin viimeisen paljupelargonian, jonka korkeus olisi voinut olla yli metrin. Viime kesä oli niin surkea, vaikka ne olivat kasvihuoneessa koko kesän niin kuolo korjasi. Kesää syytän myös siitä ettei yksikään amarylliksistäni kukkinut jouluna. Vaan ei muuta kuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä. :D

    VastaaPoista
  6. Pelargoniat on oma lukunsa ja olen myös itsekin alkanut nyt viime aikoina ymmärtää niiden päälle. kasvattelin kolmisen vuotta sitten ekat pelargoniat siemenistä ja sekin olin helppoa. Nyt olen talvettanut kasvatukseni jo parina vuonna ja aika hyvin ovat selvinneet ihan huoneenlämmössä. Hyvin vähällä kastelulla ovat eteläikkunalla viihtyneet ja nyt olen kastellut jo vähän enemmän.
    Mårbacka on ihana!
    Jos juttelukaveri ei ole vihkiytynyt kasvien saloihin, hän yleensä vaihtaa nopeasti puheenaihetta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, minäkin yirtän saada pidettyä nämä hengissä ;)

      Poista
  7. Muhun iski jokunen vuosi sitten suuri pelargoniahurahdus, mutta talvetusongelman vuoksi se on laantunut. Mutta niin vaan nytkin sydämeni hypähti sun ihanuuksia katsoessa.

    VastaaPoista
  8. Juu, pelargonihurahdus voi olla melko totaalinen, ainakin täällä oli ja alkoi juurikin Plantagenin pistokkaista :)

    VastaaPoista
  9. Minäkin ostin pelakuun pistokastaimia. Hyvin ovat lähteneet kasvuun. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  10. Ihana Mårbacka! Minäkin yritin saada viime kesän pelargonit talvetettua, vain yksi selvisi.

    VastaaPoista
  11. Pelargoniapistokkaista tulee lapsuus mieleen. Äiti piti navetan ikkunalla pelargonian hengissä talven yli ja otti siitä keväällä pistokkaita tuvan ikkunalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin. Tosin minun tapauksessani isöäiti :)

      Poista
  12. Pistokkaita on täälläkin hankittu ja otettu, joten tervetuloa hurahtaneiden pelargonistien seuraan, loppua ei varmasti näy! Minua hurauttaa tänä vuonna villipelakuut, suosittelen, oivallinen hurahduskohde sekin! Mulla on monta vuotta vanha Nikolai, ihana ja kestävä, tuota Lasseakin katselin, ehkä senkin vielä ostan! Ihanan kaunis tuo kukkiva Mårbacka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villipelakuut, niihin en olekaan tutustunut. Pitääpä ottaa selvää :)

      Poista
  13. Niin tuttua! Pelargonioihin en luullut edes hurahtavani, mutta niin vaan nekin ovat alkaneet houkuttaa koko ajan enemmän ja enemmän, kummallista =) Mårbacka on hurmaava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei näille hurahduksille tule loppua ;)

      Poista
  14. Nams, sulla on niin mun luonto <3 Ruusut ja pelargonit ovat vieneet minut mennessäni. Käyhän piipahtamassa Ruusunmekko-blogissa, meille on tulossa pelargonipäivä!

    VastaaPoista
  15. Joo, jos on hurahtanut johonkin kasvilajiin, se ei valitettavasti suojaa muilta hurahduksilta.
    Mä oon myös hurahtanut pensasruusuihin ja pelargoneihin, sekä moniin muihin.
    Pelargoni-pistokkaita nähdessään haluaisi kaikki.
    Mårbacka on yksi lemppareistani, sekä vaaleanpunaisena että valkoisena. <3

    VastaaPoista
  16. Ihastuttavia pistokkaita ja pelargoneja. Minullakin on maailman parhaat työkaverit, mutta ei yhtään puutarhahullua, kärsin niin...:) Onneksi täällä saa puhua puutarhaa, kiitos!

    VastaaPoista
  17. Puutarhablogit ovat juuri sitä varten, että saa toisille purkaa sydäntään. Taitaa monella se olla jo ihan pakahtua, kun odottaa kevään saapumista.

    VastaaPoista
  18. Noihin onkin kyllä helppo hurahtaa;)
    Juu, ei näitä puutarhahörhöjen touhuja ymmärrä kuin toinen puutarhahörhö, olen sen myös töissä huomannut!

    VastaaPoista
  19. Hyvännäköisiä pikkutaimia! Tulppaanipelargoni olisi ihana, täytyykin etsiä jostain sen taimia, jospa niitä vielä jostain löytyisi.
    Viritän myös välillä töissä keskustelua puutarhajutuista, mutta aihe ei jotenkin kanna kovin pitkälle :) Onneksi blogeista löytyy samanhenkistä porukkaa.

    VastaaPoista
  20. Mårbacka on viehättävän värinen ♥.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)