Olen lukenut toisten bloggaajien puutarhakirjavinkkejä. Hankin tässä joku aika sitten pari oikein mukavaa puutarhakirjaa ja ajattelin laittaa vähän kirjaesittelyä postaukseeni. Kuvat ovat epätarkkoja, mutta eiköhän niistä tästä jonkinmoisen yleiskatsauksen saa. Muutenkin valokuva-kansioissani ei taida ei juurikaan löytyä kesäisiä julkaisukelpoisia kuvia, kuten joku muukin mainitsi ;)
Ensimmäisenä tahdon esitellä kirjahyllyni uuden asukin:
Suomalainen ruusukirja ( Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila, Satu Tegel )
Tämä 344 sivuinen teos on kattava paketti ruusujen ystäville. Jokunen vuosi sitten en juurikaan piitannut ruusuista, mielikuvina oli luonnottomasti tököttävät jaloruusut tai töissä joka vähämultaiseen tienvarsi-istukseen laitettavat kurtturuusut, joita kukaan ei koskaan enää hoida. No, jaloruusuista en edelleenkään pidä, sillä mielestäni ne eivät sovi mökkipuutarhan villiin olemukseen. Mutta olen hurahtanut perinteisiin pensasruusuihin joita löytyy valtavasti ja tämä kirja vain lisää innostustani.
Kirja on upeasti kuvitettu, mikä vaikuttaa hyvinkin paljon ostopäätökseeni. Ruusujen alkuperästä on kerrottu myös todella paljon ja se avaa aivan uuden näkökulman näitä kaunokaisia kohtaan.
Tässä ensimmäinen kirjan herättämä toive mökkipuutarhaani, Papulanruusu :)
Ja näin kivasti kirja kertoo sen tarinaa: 1850-luvulla perustettiin viipurilaisen Papulan kartanon maille pojille sisäoppilaitos. Sinne tuli matematiikan opettajaksi Ferdinand Zeidler. Joko hän tai hänen vaimonsa Bertha Kempe toi kotiseudultaan Pohjois-Saksasta ruusun, joka istuttettiin koulun puutarhaan. Kun koulu parikymmentä vuotta sen jälkeen lakkautettiin ja paikalle alettiin rakentamaan kasarmeja, pariskunnan poika Herman, pelasti ruusun ja vei sen omistamaansa Vonkurin kartanoon. Vonkurin kartano myytiin 1925. Herman Zeidlerin tytär Sonja oli avioitunut puutarhuri Lauri Salon kanssa ja kun he muuttivat Hämeeseen Teiskon kartanoon, heillä oli mukanaan " Die papulische Rose" kuten rouva tätä sukuaarrettaan kutsui.

Kirjaa selatessani ensin ihmettelin missä tiedot kasvin korkeudesta, menestymisvyöhykkestä yms ovat, koska teksteistä en sitä löytänyt. Kirja loppuosassa onkin erittäin kattava taulukko, josta selviää edellämainittujen asioiden lisäksi kukinta-aika, kasvuvoima, juurivesojen muodostuminen, kukintarytmi (kukkiiko vanhoilla versoilla vai sekä vanhoilla että uusilla versoilla), kukka, tuoksu sekä kiulukoiden muodostus/väri.
Mahtava tietopaketti mielestäni!
Löysinkin tähän postaukseen pari kesäistä kuvaa mökkipuutarhan ruusuista.
Teresanruusu
Tornionlaaksonruusu.
Kirjan mukaan jo 1700-luvulla ranskalainen tutkimusmatkailija Pierre-Louis Moreau de Maupertuis ihaili Lapin hehkuvia ruusuja.
Punalehtiruusun kukka on herkkä.
Ja lopuksi sanottakoon että kurtturuusuja ja tarhakurtturuusuja löytyy todella kauniita, vaikkakin aikaisempi suhtautumiseni niihin olikin nihkeä :)