15. maaliskuuta 2023

Multahommia

Tässä alkoi koulujuttujen tekeminen koneella jo hieman tympiä. 
Siksi keksin jotain muuta mukavaa puuhaa. 
Mikäpä olisi sen kivempaa kuin multapussin avaaminen?

Vaihdoin pelargonit isompiin ruukkuihin. Tätä en ole joka vuosi tehnyt. 
En ole välttämättä multiakaan joka vuosi vaihtanut, vaan lisännyt uutta.

Ruukun ala-osaan laitoin luonnonlannoiterakeita, ihan mututuntumalla.
Toivottavasti ei mennyt liian reilusti :)

Kovin montaa pelakuuta ei minulla nyt ole. 
Muutaman heitin jo talvella pois. Nyt heitin yhden ja toisesta otin pistokkaat.


Viime postauksessa kerroin että kokeilen kasvusammalta taimille. 
Sepäs ei ollutkaan hyvä juttu.
Tälläinen suurpiirteinen kasvattelija saattaa joskus lurauttaa vettä liian reilusti. 
Kasvusammal pitää kosteutta hyvin. 
Minun tapauksessani siis liian hyvin. Pitäisi osata kastella vain hintsusti.
Seuraavaksi iski sitten sitten valtaisa harsosääskiongelma. 
Pintamullan pitäis kuivahtaa vähän, mutta kasvusammaleella se ei tapahdukkaan niin nopeasti ja harsosääsket pääsevät jylläämään.

Koulin taimet uudelleen (paitsi kelloköynnökset) kylvö-ja taimimultaan. 
Kelloköynnökset olin koulinut sirkkalehtiasteella taimimultaan 
ja joku aika sitten upotin lannoiterakeita ruukun kulmaan.
Laitoin myös vermikuliittia mullan pinnalle.
Harsosääskiongelma on vähentynyt.
Jospa tämä nyt alkaa sujumaan :)

Innostuin kylvämään kaikenlaisia kukkien siemeniä.
Joka purkissa on erilaista sorttia, 
paitsi sudenporkkanaa ja koristeporkkanaa on kolme purkkia kutakin.
Huomasin viime vuonna että varsinkin sudenporkkana otti nokkiinsa koulimisesta, 
joten nyt otan vain ylimääräiset taimet pois kylvöruukusta kaoamatta taimeen.

Kelloköynnökset kaipaavat tukikeppiä :)
Nämä voisin kohta jo istuttaa isompiin ruukkuihin.


Mukavaa maaliskuun jatkoa kaikille!




28 kommenttia:

  1. Nuo pelargoniat näyttävät niin keväisen vihreiltä, ikkunalauta on oikein soma niiden kanssa.
    Onneksi sait harsosääskiongelman helpottumaan, ne ovat aika ärsyttäviä, jos kanta on suuri. En tiedä onko sattumaa vai ei, mutta minulla niitä ei ole ollut kolmeen vuoteen harmina, kun vaihdoin käyttämäni taimimullan (nyt Biolanin kylvö- ja taimimulta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että minulla on ollut useimmin juuri tuota Biolanin kylvö- ja taimimultaa myös. Nyt tosiaan kokeilin kasvusammalta. Ei se taimikasvatuksessa minulla toiminut.
      Harsosääskiä on ollut toki aiemminkin jonkun verran, mutta ei tälläistä invaasiota kuin nyt :D

      Poista
  2. On sinulla komiat pelargoniat :) Voi, nuo kaiken maailman öttimöökerit on niin inhottavia! Pikkuiset taimet eivät niitä kestä, toivottavasti saat ne kuriin. Minä olen kans pikkusen liian hätänen kastelija, joten oli hyvä tietää tuosta kasvusammal kokeilusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nyt en ole mitenkään leikellyt näitä pelakuita, paitsi tietysti kuolleita oksia. Ajattelin katsoa mimmoseksi nämä tulee ilman mitään latvomisia :)
      Nyt näyttää onneksi paremmalta harsosääskien suhteen. Toivoa on.
      Kasvusammal sopinee myöhempään kasvatusvaiheeseen luulen, mutta näin alussa en aio sitä enää käyttää.

      Poista
  3. Sudenporkkanaa! Ikinä kuullutkaan! Lapsuudenkodissani kasvatettiin lehmienturnipsia. Sudenporkkanaa tuskin kasvatat susien ravinnoksi ?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hukkaset tarvitsee ehkä tuhdinpaa, vaikka marjojakin ne syö😊
      Sudenporkkana on Ammi visgana tai Ammi majus. Kaunis valkea kestävä leikkokukka. Sitä saapi myös kukkakaupoista.

      Poista
    2. Kiitos tiedoista! Herätit kiinnostuksen, taidanpa poiketa huomenna kukkakauppaan!

      Poista
    3. Hyvän leikkokukkavalikoiman omaavaan😊

      Poista
  4. Minäkään en ole sinut kasvusammaleen kanssa, ei onnistu kylvöt vaan ovat aina liian märät tai kuivat. Perinteinen kylvömulta toimii. Hienot pelakuut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, etten ole ainoa. Sitä kun kehutaan kovin🙄
      Sen verran monta vuotta taimia kasvatellut että syy oli nyt kasvualustassa. Ehkä nyt lähtee taas sujumaan.

      Poista
  5. Sammalnapiista tykkään, mutten pussikasvusammaleesta. Kokeelu jäi yhtehen pussihin. Muutamalle pelargoonillekki sitä silloon laitoon ja joka tuuli kaatoo terassilla ne purkit. Suuriksi on sun pelargoonit kasvanu. Multon viälä multahualto tekemätä. Nyt iski kelloköynnöskateus. Mulla vasta kaharella sirkkaleheret auki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelakuun onkin hyvä vähän kuivahtaa, ei rutikuivaksi, vaan vähän. Tämä ei ehkä kasvusammalessa toteudu....
      Nopeasti ne kelloköynnökset kasvaa. Koulii vaan ja alkaa lannoittaan pikku hiljaa ja sitten jonkun ajan perästä koulii rikkaanpaan multaan. Kesän kelithän sen lopulta päättää milloin alkaavat kukkimaan😊

      Poista
  6. Ei jäänyt sammal minunkaan valikoimiin. Harmillista kun tuntuu tuo turpeen korvaaminen olevan niin mahdoton tehtävä. Nythän on Kekkilältä tullut tänä vuonna joku turpeeton mutta en ole tutustunut siihen sen enempää. Liekö tuo sammal siinäkin. Eikä se sammalkaan minusta hyvä vaihtoehto ole, rumiksi menee alueet mistä sitäkin korjataan😟 Kyllä se valmistus pitäisi vaan tapahtua kiertotalouden jätevirtoja hyödyntäen. Kompostit, ja luonnonlanta sekä metsäteollisuuden sivutuotteet jalostaa kasvualustaksi. Sitähän jo tehdään mutta se turve on siellä edelleen mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Itse en ole vielä toistaiseksi turpeelle täyskieltoa laittanut....
      Minusta on toki väärin että sitä poltetaan/poltettiin hurjia määriä energiantuotannossa.

      Poista
  7. Hienoa kasvua pelargonioissa minä leikkaan niitä aina jo hieman kun vien kellariin ja harvennan lehdet melkein olemattomiin . Nyt kun toin ne sisälle niin annoin olla reilusti yli viikon taisi olla parikin sitten vasta olen leikellyt lyhemmiksi ja harventanut kun minulla on niin suuri kasvusto . Vielä en ole multia lisäillyt mutta pikkuhiljaa .En vaihda niitä nyt tänä vuonna kokonaan uuteen vaan ainoastaan pinnan . Sammal nappeihin tutustuin minäkin vasta nyt ja en ole oikein sinut niiden käytössä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, joskus kun minulla on ollut enemmän pelakuita sisälle laittaa, niin olen joutunut niitä syksyllä saksimaan, jotta mahtuuvat paremmin.
      Nyt näitä on vain muutama ja päätin että annan kasvaa liiemmin saksimatta niitä. Minusta tuo 'Mårbacka' ei juuri haaraudu, vaikka sitä leikkelee. En tiedä onko sille ominaista, vai onko kasvattajassa vikaa :D

      Poista
  8. Ymmärrän hyvin tuon, että reilummalla kädellä kastelijalle kasvusammal ei sovi. Minulla ongelma on juuri päinvastainen, eli unohdan aina välillä (=usein) kastelun ja siitähän turvepitoinen multa ei tykkää. Se kun pääsee kerran rutikuivaksi korpuksi, ei sitä saa kastumaan sitten millään! Kasvusammalen ongelma on myös se, että lannoitus pitää aloittaa aiemmin ja ehkä isommilla määrilläkin kuin muilla kasvualustoilla. Isommille kasveille käytän myös turvetta sisältäviä tuotteita. Isoissa ruukuissa ei ole niin ongelmaa, jos kastelun unohtaa pariksi päiväksi. Mutta on se vaan hyvä, että on tuotteita jokaiseen makuun :) Sitten kun löytyy itselle sopiva kasvualusta, on helppo kasvatella mitä vain.
    Multasäkeistä tulee välillä hirmuisesti harsosääskiä. Ne saattavat munia multaan jo syksyllä myymälän varastossa ja sitten kun pahaa-aavistamaton puutarhuri vie säkin kotiinsa, munista kuoriutuu toukkia ja ongelma on alkanut. Facesta luin vinkin, että voi varmuuden vuoksi jättää multasäkin ulos pakkaseen jäätymään umpijäähän, tuoda sitten viikoksi sisälle, jotta mullassa olevat munat kuoriutuvat ja sen jälkeen viedä uudestaan pakkaseen. Harsosääskien munat kestävät pakkasta, mutta aikuiset ötökät ja toukat eivät, joten kahden pakastuksen jälkeen mullasta ei pitäisi tulla harsosääskiä. Vaan mistäpä sitä etukäteen tietää, missä multasäkissä niitä munia voi olla eikä kaikkia viitsi pakastaakaan... Olen itse varautunut tänä vuonna kelta-ansoilla. Jonkun joulukukan mukana tuli nimittäin harsosääskiä, joita en saanut listimällä vähenemään. Pari kelta-ansaa ruukkuihin ja ongelma oli viikossa ohi.
    Pelakuusi näyttävät oikein virkeiltä. Pian saat odotella niihin kukkanuppuja :) Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Melkoinen vaiva nuo harsosääkset tänä vuonna oli. Jospa vaikka jatkossa muistas noita multapusseja siirrellä noin ;)

      Poista
  9. Hyvinvoivan näköisiä pelargoneja! Mulla näyttää olevan aika ruipeloita, mutta täytyy napsia pistokkaita. Mukava määrä näyttäisi olevan kesäkukkiakin tulossa sinulla :)

    VastaaPoista
  10. Minullakin oli tänään multahommia, kun koulin tomaatteja ja joitakin muitakin kasveja. Pelargonitkin pitäisi tosiaan istuttaa vähän isompiin ruukkuihin.

    VastaaPoista
  11. Ei sammal minnuukaan erikoisesti kiehdo. Haprakkoo on käsitellä, napit murtuu kosteena herkästi. Suolla kulukijana tiiä, ei uusiuvu kovin noppeesti ja pintakerros kun jyrsitään pois, ei se hiiltäkään sido sitten. Kysyin puutarhurilta, mitä sitten jos meillä kasvuturpeesta luovutaan. Hän sanoi, Virosta tuuvaan, turpeelle ei korvoovoo oo. Hyvin kasvaa pelakuut siulla!

    VastaaPoista
  12. Hyvältä näyttää kasvatukset! Hyvää pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)