15. helmikuuta 2019

Mönkään meni?


Tämä on oikeastaan kaikille niille, jotka ovat uuden talon rakentaneet ja puutarhasta haaveilevat.
Puutarhurina viherrakentajana useita kausia työskelleenä kerron teille hyvän ja rahaa säästävän vinkin. Siinä vaiheessa kun talo on valmis ja maansiirtotyöt ajankohtaisia, on erittäin tärkeää että on olemassa jonkunmoinen suunnitelma mitä pihalta toivoo.

Kaivinkone on pihalla, eikö?
Ei kannatta täyttää pihaa millä tahansa täytemaalla!
Vaan kunnon multaa sinne missä haluaa olevan istutuksia.
Kunnon perustuksia sinne missä haluaa olla kiveyksiä.
Kaiken sen voi tehdä se pihalla oleva kaivinkone.

Olen täälläkin keskusteluissa hämmästellyt rakentajien/ rakennuttajien vimmaa täyttää piha täytemaalla ja jälkeenpäin kaivella sinne tänne monttuja pensaita ja perennoja varten. Kasvit viihtyvät niin paljon paremmin yhtenäisissä istutusalueissa ja hyvässä multatilassa.  Älkää siis mullasta säästäkö! Konetöistä säästää jo kun on jonkunlainen suunnitelma tai ajatus olemassa heti.


Viime vuosi oli niukkasateinen. Kertaakaan en kastellut olemasssa olevia monivuotisia istutuksia. Uudet, vastaistutetut taimet pitää toki kastella, muttei niitä jo juurtuneita tarvinnut kastella.
Silti oli rehevääkin.



Paasausta?
Hyötyäkin kenties ;)

14 kommenttia:

  1. Tuosta aiheesta kannattaa puhua ja muistuttaa. Niin paljon helpompi toteuttaa heti rakennusvaiheessa, kuin vuosia myöhemmin. Yleensä ne työkoneet ovat muutenkin talon ympärillä tai helposti hankittavissa alkuaikoina. Jokunen vuosi sitten tyttären muuttaessa maan tasalle ostimme hänelle omenapuun ja lahjaan kuului istutus. Uudehkon kodin pihassa lapio ei meinannut upota maahan, sillä multaa oli vain 5 cm ja sen jälkeen styroksia, laudankappaleita ja jos jonkinlaista rakentamisen jätettä. Urakoitsija taisi säästää kaatopaikkamaksuissa ja upotti kamat tontille. No, tytär ei siinä kissoineen muutenkaan kauaa asunut, mutta ei sinne puutarhaa olisi saanut ilman mittavia maansiirtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Juuri niin, tässä onkin se pointti kun ne konetyöt tehdään siellä joka tapauksessa.

      Poista
  2. Aamen! Tuo ei vain tule mieleen kaikille omaa taloa rakentavalle, jos ei ole perehtynyt aiemmin puutarhanhoitoon. Ajatellaan, että kyllähän ne kasvit kasvavat minkälaisessa maassa tahansa. Joskus käy myös niin, että halutaan vain se nurmikko ja myöhemmin vasta tulee mieleen, että voisihan sitä jotain istutuksiakin olla. Minä olen myös törmännyt samaan kuin Between, että rakennusjätteet on haudattu tontille. Meillä onneksi sitä hyvää maata on viiden sentin sijaan lapionpiston verran ja sen alla vaihtelevasti kaikkea savesta hiekkaan ja kiviin. Onneksi rakennusjätettä ei ole vielä löytynyt muualta kuin takapihalta. Jatka vain paasausta, kyllä siitä joku rakentajakin vielä ottaa opikseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, multakerros voi alussa olla paksumpi kuin mitä nurmi vaatii. Siitä on nimittäin aika hyvä jatkaa, jos muuta haluaa :)

      Poista
  3. Hyvä muistutus! Meidän puutarhassa multaa on riittävästi, sillä ruokamulta on joka paikassa min 50 cm, mutta ongelmana on vanhan ympäristön monivuotiset viheliäisesti rikkakasvustot. Tämä aiheuttaa sen, että perennoja istuttaessa pitäisi oikeastaan kaivaa kaikki pois ja tuoda paikalle puhdas multa. Tyttären uudella pihalla toimimme rakennusvaiheessa juuri kehoituksesi mukaisesti. Kaivinkone hääri viikon pihan rakennuksessa, kun toteutettiin ammattilaisen pihasuunnitelmaa. Pieni vaikuttava tekijä oli tietysti budjetti. Istutusmultaa piti ostaa useampi kuorma-autollinen eli aika monta tonnia suunnitelluille istutusalueelle ja tiukan budjetin takia nurmikoille oli otettava peltomultaa ja sitäkin meni monta kuormaa (tavoitteena oli nurmikoille 20cm). Mutta kivisessä maassa kaivinkone oli kyllä välttämätön, että sai kunnon kuopan aina puiden kohdalle! Ehdottomasti on kuitenkin järkevää tehdä asiat oikea-aikaisesti ja mielellään suunnitellusti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monivuotinen rikkaruoho teettä kyllä töitä, mutta multasyvyys on hyvä juttu:)
      Oikein hyvä kun on panostettu istutusalueiden multaan tyttäresi tontilla. Mikäänhän ei estä jatkossa uusien alueiden laittamista, jos tulee joku uusi idea. On helppo jatkaa siitä.

      Poista
  4. Katselen tuota pitkää kiemurtelevaa kivenjärkäleiden rivistöä... Niin mieltä kutkuttava ja houkutteleva se on. Hienon pihan saitte tilanjakajan ympärille! On totinen tosi, miten tärkeää hyvä kasvualusta on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään itsekin noista kivistä. Tuo on "tilanjakaja" on portti autopaikalle ja ulos puutarhasta.

      Poista
  5. Oikein hyvä postaus, kiitos tästä. Varmasti on hyödyllinen monille. Kaunis ja rehevä piha sinulla on.

    VastaaPoista
  6. Tätä ohjetta painotetaan usein ja se on varmasti käytännöllisen totta. Joku koulukunta tosin lähtee siitä, että talossa kannattaa ensin asua jonkin aikaa, jotta puutarha talon ympärillä hahmottuu. Meillä on aluksi noudatettu ykkösohjetta ja sen jälkeen rönsyilty sinne sun tänne ja tulos kuvaa tätä. Hyviä ovat nämä tosi käytännön ohjeet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, muutama perusasia olisi hyvä miettiä esim oleskelualue ja siihen yhteyteen istutusalue, kulkuväylät ja mahdollinen pensasaita. Niihin kannattaisi alussa vähintäänkin laittaa perustukset (kiveys yms) ja istutusmultaa. Aina tästä on hyvä sitten jatkaa.
      Sitä että asuu talossa ensin tovin kannatan ehdottomasti siinä vaiheessa jos pihalla on paljon olemassa olevia puutarhakasveja. Niitä kannattaakin rauhassa tuumailla, mitä jättää, mitä muuttaisi tai lisäisi jne. :)

      Poista
  7. Meillä valmistui juuri myös meidän talo ja nyt tajusimme, että pihallekin voisi tehdä jotain. Viherrakentaminenkin yllättävän haastavaa, että se ei ole vaan, että heittelee kasveja sinne tänne. Hyvä tietää, että kannattaa olla tarkkana mitä maa-ainesta pihalle valitsee.

    VastaaPoista
  8. Onpas hyvät vinkit! Itselle on tärkeää saada iso puutarha pihamaalle sitten jossain vaiheessa niin pitää miettiä tuo maa-ainesjuttu kuntoon. Kaivuri tulee ensi viikolla tekemään maansiirtotyöt, niin vielä on aikaa suunnitella ja valmistautua onneksi. https://www.pienkaivurit.fi/palvelut

    VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)