8. helmikuuta 2018

Helmikuun pelargonit


Eteisen pelargonit ovat pikkuhiljaa heräilleet kasvattamaan uutta kasvua. Aloitin niitä hieman lannoittamaan. Ne ovat saaneet hieman tummenpaa sävyä lehtiinsä, mutta valon määrä on kuitenkin vielä aika vähäinen. Kasvivalo auttaisi asiaa, mutta en ole sitä kuitenkaan tänne virittelemässä.
Viime vuonna vaihdoin pelakuille mullan helmikuun lopulla, joten tänä vuonna teen varmaan samoin.


'Inspire Pink'


Syksyllä nostin eteiseen 21 pelargoniaa, mutta nyt niitä on vain 15 hengissä. Kaikki toissatalven säilyneet ovat edelleen hengissä sekä muutama pistokkaasta kasvattamani ja yksi uusi siemenlisäys. Aika moni viime keväänä hankkimani pistokaasta kasvatettu on menehtynyt talven aikana. Erityisesti harmittaa 'Selma', jonka olen hankkinut jo kahtena kesänä ja molempina talvina se kuoli.

Rankkuosasto ;)
Leikkasin pelakuut syksyllä, jotta ne sopisivat tänne paremmin. Talvella kuitenkin osa oksista kuolee, joten mikäli tilaa olisi enemmän leikkaisin pelakuut vasta keväällä.


Selailin tässä Ihanat pelargonit- kirjaa. Kaikkea ihanaa ja hyödyllistä se pitää sisällään. Täältä sainkin vahvistuksen omalla huomiolleni siitä että jotkut pelakuut latvomisesta huolimatta kasvattavat pitkää vartta sen sijaan että haaroisivat kunnolla. Kirjan mukaan Mårbacka-pelargonit kasvavat luontaisesti pitkäksi

"Kaupan matalat ja tuuheat taimet vastaavat ennemminkin puutarhurin ihannekuvaa kuin pelargonien omaa luonnetta"

Tämähän tietysti meitä kotipuutarhureita huojentaa, jos niistä omista ei latvomisesta huolimatta tule kovin tuuheita ;)
Kannattaa kuitenkin leikata versoja, sillä se on ainut tapa uudistaa vanhaa kasvia. Jos vanhaa kasvia ei leikata se kukkii huonosti ja versot ovat kitukasvuisia. Toki pistokaslisäyksen ja siemenestä kasvatetut kannattaa aina latvoa, muttei kannata harmistua, jos kasvi ei niin hirmuisasti tuuheudu.


Toinen asia mikä kirjassa kiinnostaa kovasti on pelargonian kasvattaminen puumaiseksi. Vähän sillä silmällä olen tuota rankkuosastoa katsonut, josko sieltä löytyisi sopiva :D


Poistin kuolleita lehtiä ja oksia Mårbackasta, ja enkö sitten saanut poikki yhden uuden verson. Juurrutin sen vesilasissa (ei sitä voinut pois heittää) Nyt istutin sen taimimultaan.


Laitan tähän itselleni hieman listaa mitä on vielä hengissä:

- 'Inspire Scarlet' 2015, siemenlisäys.
- 'Inspire Pink' 2015, niin ikään siemenestä
- 'Dancer White' siemenlisäys 2016
- 'Appleblossom Orbit' siemenlisäys 2016
- Mårbacka, ostettu valmiina 2016, still going strong
- 'Lasse', plantsun pistokastaimi 2016
- 'Prins Nikolaj' plantsun pistokastaimi 2016
- 'Felix, messutuliainen 2016, emotaimi kuoli talvella, syksyllä otettu pistokas selvisi
- 'Red Pandora' valmiina ostettu tulppaanipelargonia 2017
- 'Jyväskylä' pistokas Pukin puutarhalta 2017
- 'Hillevi' pistokas Pukin puutarhalta 2017
- 'Helena' Viherlandian puolivalmis taimi 2017
- 'Mosaic Red' Viherlandian puolivalmis taimi 2017
- 'Lustre Deep Pink' siemenlisäys 2017
- ja sitten yksi mysteeriyksilö Pukin puutarhalta, kaunis valkoinen, nimilappu hukkui johonkin....


Nämä alla olevat talvi vei mennessään....

- 'Selma' pistokas Pukin puutarhalta
- 'Drottning Margrethe' pistokas Pukin puutarhalta
- 'Vera' plantsun pistokas
- 'Gesa' plantsun pistokas
- 'Drottning Ingrid' plantsun pistokas
- 'White Splash' Viherlandian puolivalmis taimi

Jees, tässä sai taas syyn hankkia lisää pistokkaita :D


Mukavaa loppuviikkoa!


14 kommenttia:

 1. Toi sun rivistö saa mun kaiken ihailun! <3
  Mulla on varmaan aika samantyylinen rivistö, mutta tuolla autotallin työkaluhyllyllä ne eivät näytä noin kauniilta. Lajikemääräkin on mulla selkeästi pienempi.
  Tuollaisesta eteisen ikkulaudasta tulee niin kodikas olo. On varmasti ihana tulla aina kotiin, kun näkee nuo ihanat aarteet.
  Mulla on kans ollut joskus tuo Selma. Tykkäsin siitä valtavasti, mutta en saanut sitä myöskään selviämään talven yli.
  Itse latvon pelakuuni siinä maaliskuun alkupuolella. Vaihdan mullat vasta ulossiirrettäessä, kun osa mun pelakuista on niin isoissa ruukuissa, että se on helpompi homma ulkosalla. Lannoituksen aloitan myös siinä maaliskuun alussa. Mutta luulen, että pelargonien hoitoajankohdilla ei ole ihan niin tarkkaa. Olen kuullut monenlaisia ohjeita, joilla olen nähnyt pelakuiden kukoistavan. Sun systeemi ja aikataulu ainakin toimii, sen näkee noista terveistä ja kauniista kasveista.
  Ihanaista pelargonioiden kukintaa tällekin kesälle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt ne näyttää jo paremmalle. Joulukuussa se näky ei todellakaan ole silmiä hivelevä siinä kotiin tultaessa ;)
   Maaliskuuta kait sitä virallisesti suositellaan mullanvaihtoon, mutta kuten sanoit löytyy monta toimivaa tapaa.
   Viime vuonna latvoin hieman, joitakin ei tarvinnut kun ne oli syksyllä leikattu. Latvominen maaliskuussa olisikin kivempi juttu kuin tämä syksyllä pätkiminen. Olisi hyvä ajankohta myös pistokkaiden ottamiseen.
   Eteisessä ei ole muuta huonoa kuin että se on liian pieni :D Niin, ja ehkä vähän turhan lämminkin, noin pelakuiden suhteen.

   Poista
 2. Terhakoota pelargoonioota sulla. Rankkuosastoki valon myätä varmasti tuuhettuu.
  Olisin iki onnelline, jos omat näyttääs eres tuallaasilta, mutta taitaa mennä uutehen puuhun mun koko pelargooniharrastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, aika mysteeri tämä talvetus on. Samalla hoidolla kuusi kuoli pois, loput näyttävät olevan hengissä. Osa voi hyvin, osa rankkuja ;)

   Poista
 3. Ihanasti siellä yksi pelargoni jo kukkii ja kurottaa valoa kohti :) Hieno valikoima kauniita pelakuita.

  VastaaPoista
 4. Pelargoniat ovat niiiin kauniita kukkasia <3

  Ronja

  http://willaronjatar.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Hyvin näyttää pelkuut talvehtineen :) Kivan näköistä, kun niitä on rivi ikkunalla.

  VastaaPoista
 6. Kiva, että teet säännöllisiä postauksia pelaguista. Mitä, jos lisäisit sivupalkkiisi linkit pelaguupostauksiin, sillä näistä saa samalla paljon hyödyllistä tietoa?

  Ekan kerran olen talvettanut pelaguitani työhuoneen ikkunalla normaalissa huoneenlämmössä. Se on siinä mielessä helppoa, kuin on vain kuusi ruukkua. Kaikki ovat itse siemenestä kasvattamiani, joten siksi vaalin niitä erityisen tarkasti. Jouduin sinun laillasi syksyllä osaa vähän typistämään. Muuten olisi ollut liian ahdasta. Tummempi, rentovartinen (jonka nimeä en nyt muista) kasvattaa pitkää vartta. Ilmeisesti toteuttaa omaa hujoppimaista identiteettiään kasvattajansa muunlaisista toiveista huolimatta. Ajattelin leikata ensi kuussa, jolloin saan toivon mukaan uusia pistokkaita, ja ehkä samalla myös vaihtaa mullat. En ole muistanut aloittaa lannoitusta. Pelkkää merileväuutetta olen tähän saakka antanut. Yksi nuppukin Inspire Pinkissä taas on.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin miksei voisi laittaa linkkiä. Tosin koen vielä olevani melko noviisi, sillä tämä on vasta kolmas talvi kun näitä talvetan ja kasvatan...

   Poista
 7. Sinun pelargonit ovat jo tosi mahtavan näköisiä. Omani ovat aivan surkeita, lisävalosta huolimatta. Katoa on käynyt ja en edes uskalla vielä ajatella kuinka paljon kellarissa talvehtineista on menetettyjä tapauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, osa on. Kuoli täälläkin muutamia, eihän näitä niin hurjaan montaa ole.
   Vetoinen eteinen on varmaan ok paikka niille täällä...

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...