30. tammikuuta 2017

Kevään kylvösuunnitelmia

Ulkona tuiskuttaa lunta, silti katseet ovat kevään kylvöissä. Selailin tuossa siemenvalikoimaani ja mietin vähän mitä kaikkea laittaisi. Koska se kasvatustilan pienuus aina vaivaa, niin melko paljon laitan suorakylvöinä keväällä. Jotakin pitää kuitenkin esikasvattaa, eihän sitä muuten selviä kevään lämpöön asti.
Nyt tammikuussa olen kylvänyt chilit. Helmikuussa vuorossa on kelloköynnös ja tilaamani jättiverbena. Yllytetty on sitä kasvattamaan, ja onkin kiva kokeilla :D Niin ja ihan vahingossa napsautin tilaukseen pelargonian siemenetkin. Tätä tilausta nyt kovasti odotellaan ;)


Edellisessä siementilauksessa tuli lähinnä hyötykasvien siemeniä. Tilasin myös 'Vilma' ruukkutomaatin, joten tomaattien kylvö on edessä maaliskuussa. Meille on tulossa myös ensi kesänä kasvihuone, jonka itse rakennamme. Ikkunat ovat varastossa ja rakennuslupa haettu, mutta ei vielä tiedä miten meillä on aikaa ja energiaa sitä sitten keväällä rakentaa.


Tulevan kasvihuoneen läheisyyteen olen ajattellut laajaa suorakaiteenmuotoista istutusaluetta. Nyt kuitenkin mietin että siihen voisin aivan hyvin jättää tilaa suorakylvettäville kesäkukille. Kuvassa silkkikukka, neidonkukka, kesämalvikki, koreatörmänkukka, pioniunikot, kosmoskukka sekä tuoksuherne. Olen joskus aiemmin esikasvattanut kosmoskukkaa ja tuoksuhernettä, viime vuosina kuitenkin olen ne kylvänyt suoraan ulos tilanpuutteen vuoksi.


Perennoista haluan kasvattaa mm. purppuratulikukkaa, morsiusharsoa, pallo-ohdaketta sekä alppipiikkiputkeä ja ehkäpä noita ritarinkannuksia. Ehkäpä olisi kuitenkin helpompi jättää perennan kylvöt sinne kesään ja sijoittaa kylvökset hyötykasvimaalle, jotta niitä muistaisi hoitaakin ;)


Matalat auringonkukat olen toukokuussa kylvänyt suht. isoihin saviruukkuihin. Se taitaa olla jo perinne :)


En ole tällä hetkellä palkkatöissä, joten täällä blogistaniassa on viihtynyt melko lailla. Lauantaina kuitenkin aloitan työt ja hieman hirvittää kun kaaduin lauantaina metsälenkillä. Rannehan siinä sattui ja onkin nyt aika kipeä, mutta on kuitenkin tänään parempi kuin eilen. Ehkäpä tämä tästä ;)


Mukavaa viikkoa!


Arvontaan voi vielä osallistua täällä.

29. tammikuuta 2017

Muodonmuutos mökkipuutarhassa

Olen lukenut useammankin postauksen puutarhan muodonmuutoksista. Minusta ne ovat erittäin mukavia luettavia. Ajattelin postata puutarhan muotoutumisesta omassa mökkipuutarhassani. Kauan blogiani seuranneet ehkä muistavatkin kun aloitin mökillä metsäpuutarha-alueen laittamisen. Ehkäpä tässä on kuitenkin katsottavaa uusille lukijoilleni. Mielestäni tämä metsäpuutarhaosa on kivoin kohta sekavassa mökkipuutarhassani.
Vuonna 2008 metsäpuutarhan kohdalla kasvoi vielä koivuja ja taaempana harmaaleppää. Kaadoimme neljä koivua, pari koivua jäi pystyyn tuonne taka-alalle. Kaadoimme myöhemmin kaikki harmaalepät, joiden kannot kaivoimme ylös, osa koivujen kannoista jäi istustusalueen sisään. Osa oli tiellä ja ne piti kaivaa ylös. Oikealla näkyvä kuusi ja muutama pihlaja jätettiin paikalleen.
 Alue oli usean vuoden nurmikolla, vain alueen ympärillä ja kuusen lähellä oli kasvillisuutta.

Jossain vaiheessa tein pienen lisäalueen istutusalueen taakse. Tänne ei kylvetty nurmikkoa vaan siirsin sammaleen paloja pohjamaan päälle. Sammaleen sain otettua talteen kun aloimme muokkaamaan uusia istutusaluieta ja polkuja. Yhdessä kesässä sammal valloittikin koko tasanteen ja nyt siellä on mukava sammalmatto. Se näkyy kuvissa alempana.
Metsäpuutarhaosaa muokattiin nykyiseen asuun keväällä 2013. Nurmi on kuorittu istutusalueen alta ja multatilaa saatiin kiviä pengertämällä. Polun kohdalle suodatinkangasta ja päälle kivituhkaa. Oikealla reunalla oleva istutusalue kaivettiin ja täytettiin mullalla ja se yhdistyi kuusen viereen jo aiemmin tehtyyn istutusalueeseen.
Sitten pääsi jo istuttamaan kasveja. Hirmuisen tarkkaan en täällä miettinyt mitä istutan, toki puolivarjon ja varjon kasveja, mutta niitä lajeja laitoin sitä mitä oli saatavilla tai minkälaisia heräteostoksia nyt myymälässä tulikaan ;)
Tälläinen se nyt on. Tuolla takana pilkottaa aiemmin mainitsemani sammalmatto. Jos sellaisen haluaa, pitää muistaa että sielläkin pitää kitkeä silloin tällöin, muutoin muut kasvit valtaavat sen ;)
Onhan tästä toki aiemminkin postattu. Mökkipuutarha on tosin jäänyt viime aikoina vähän syrjään, kun kotopihasta on ollut tarinaa kerrottavana. Näin se puutarha vuosien saatossa kehittyy ja kasvaa. Sehän antaa toivoa, että kotona olisi joskus näkösuojaa ja rehevyyttä ;)


Lämpimästi tervetuloa blogiini uudet lukijat!



Hyvää sunnuntaita!


Huomasitko jo edellisen postauksen arvonnan? 


28. tammikuuta 2017

Arvonta!

Olen kirjoittanut blogia usean vuoden, enkä ole koskaan aiemmin pitänyt blogissani arvontaa.
Olen kyllä osallistunut innokkaasti ja jopa voittanut pari kertaa, joten eiköhän olisi minunkin aika laittaa arvonta pystyyn :)
Siemenpusseja on kertynyt turhan paljon. Kylkiäiseksi arvontaan laitan näitä bilteman valmiiksi puolittamiani sytykkeitä nimikylteiksi ;)




Perennat:
Jaloritarinkannus siemensekoitus, Delphinum Giants Mixed
Tulikukka, Verbascum Flush of White (oikeastaan kaksivuotinen)

Suorakylvettävät yksivuotiset:
Tuliunikko, Appleblossom Pink
Sarjasaippo, Iberis Fairy Mixed
Kehäkukka

sekä pussi persiljaa

Nimikylttejä n. 40 kpl


Arvontaan voit osallistua kommentoimalla tätä postausta. Anonyymit laittakaa sähköpostiosoitteenne.
Arvontaan voi osallistua 11.2 asti.

Onnea!

27. tammikuuta 2017

Ensimmäiset kylvöt

Jee. Nyt alkoivat puuhastelut siemenkylvöksien kanssa. Aloitin kylvämisen chileillä, joita viime vuonna kylvin näihin samoihin aikoihin. Siemeniä oli jonkun verran jäljellä viime vuodelta, joten itävyys on ehkäpä jonkun verran heikentynyt. Kylvin siemeniä useampia samaan taimipottiin ihan varmuuden vuoksi ja mikäli ne eivät idä, on vielä aikaa tehdä uusintakylvös ;)

Minulla oli 'Cayenne Long Slim' siemeniä vielä jäljellä, siementilaus on tehty ja muita lajikkeita tulee siinä. Viime vuonna 'Cayenne Long Slim' tuotti ihan mukavasti satoa ulkona aurinkoisella talon seinustalla. Tilasin nyt  'Cayennetta'-pensaspaprikan siemeniä (mikä onnistui myös viime vuonna) ja lisäksi kokeiluun tulee havannapaprikat 'Trinidad Scorpion' sekä 'Golden Ghost'. Puoliso niitä ensisijassa oli valikoimassa. Itse vasta opettelen tulisempien ruokien syömistä ;)

Kokeilin tänä vuonna kylvää chilit paljon kehuttuihin turvepotteihen. Nyt kylvökset ovat kylpyhuoneessa lämpimässä. (edit. turveruukku kuivahtaa aika nopeasti, joten täytyy pitää kylvöksiä silmällä tarkemmin) Niiden itäessä pitää tilaa raivata ikkunalaudalle ja viritellä kasvuvalo.


Kävin hakemassa suojaruukkuja viherkasveille ja kylvömultaa taimimyymälästä. Eihän sieltä tietenkään pääse ulos ilman jotain muutakin. Vai pääsettekö te? Helmililjat ovat niin ihania ja suloisia, niitä otin pari ruukkua mukaan.





Kaupan yrtitkin tulee laitettua pöydälle ruukkuihin ja hieman vettä pohjalle.
Siinä ne hetken luovat kevään tunnetta, kunnes ne napsitaan suuhun.

Vihreyttä hitusen. Ei se paljon vaadi ;)

Mukavaa viikonloppua kaikille!

26. tammikuuta 2017

Montpellier

Montpellier oli kiva kaupunki vierailla. Kauniita rakennuksia, avaraa, viihtyisää ja siistiä. Kaupunki perustettiin  markkinapaikan ympärille 700-luvulla ja se on Ranskan viidenneksi suurin yliopistokaupunki. Montpellier sijaitsee noin 130 km Marseillesista luoteeseen.



Tämä puu valkoisine marjoineen jäi mietityttämään. Mikähän lienee.

Valkomarjapihlaja? Puu oli kyllä aika kookas.
Kaunis joka tapauksessa

Ja ne parvekkeet! Ihania :)


Tässä kuvassa huomionarvoista on muotoonleikatut suuret plataanit.
Plataanit kiertävät koko aukion suorakaiteen muotoisena kehyksenä.

Plataani on komea puu ja tietysti komeampi kesäasussaan. 

Sen siemenkodat ovat kivoja koristeita.

Montpellierissä sijaitsee Ranskan vanhin ja yksi Euroopan vanhimmista kasvitieteellisistä puutarhoista. Se on perustettu vuonna 1593.

Pääsymaksua ei ollut ja osa puutarhasta oli suljettu, olihan talviaika. Kesällä täällä olisi varmasti huisisti nähtävää, mutta minusta paikka oli vierailemisen arvoinen nytkin.



Sypressikuja oli mykistävä


Kiveä oli käytytty paljon, mm. muureissa, reunustamassa istutusalueita ja portaissa.
Se näytti tosi kivalle.

Puiden eri muodot ovat aina viehättäviä.


Montpellier oli siis vierailemisen arvoinen paikka.

Tänään tein "kevään" ekat kylvöt, mutta siitä ensi kerralla. Ollakseen puutarhablogi, tämän blogin aiheet vaihtevat hurjasti ulos katekoriasta, mutta haitanneeko tuo. Blogini on kuitenkin ensisijassa henkilökohtainen harrastus ja blogiini nivoutuu monta asiaa. Ranska-kuvia on hurjasti, mutta ainakin välimeren laineista täytyy kuvia laittaa;)

Uusia lukijoita on ilmaantunut melko lailla. Se on hyvinkin mukavaa. Lämpimästi tervetuloa ja toivottavasti viihdytte :)



25. tammikuuta 2017

Ranskanmaalla

Pientä esimakua Ranskan reissulta postasin oliivilehto-kuvilla. Olimme siis lomalla Etelä-Ranskassa, noin 150 km Marseilleista sisämaahan päin. Majapaikkamme oli Montaren et Saint Médiers, josta vuokra-autolla teimme päivän reissuja lähelle ja vähän kauemmaksi, kiertelyä kaupungeissa ja pienissä vanhoissa kylissä sekä pienellä vaelluksella Cévennesin kansallispuistossa. Vaikka Etelä-Ranska kuulostaa lämpimältä, sitä ei jokaisena päivänä ollut. Muutamana päivänä puhalsi kylmä ja kova Mistral-tuuli, joten talvitakki ja pipo oli tarpeeseen. Mistral-tuuli puhaltaa luoteesta tai pohjoisesta pitkin Rhônen laaksoa aina Välimerelle asti. Tuuli oli taukoamatonta ja kesti usean päivän, mutta sen jälkeen sää oli mukavan leppoisaa. Lämpötila sisämaassa oli +1 vajaaseen +10, joten tuulisena päivänä oli tosi kylmää, mutta aurinkoista.
Tähän postaukseen laitan ylivoimaisesti mukavimman päivän kuvia. Ajomatka Vallon-Pont-d'Arcista Aiguezeen oli kerrassaan mahtavien maisemien ihailua. Tie kiemurtelee Ardèche rotkon reunamilla Gorges de l'Ardèche luonnonpuistossa.


Viinipeltoja

Pont d'Arc

Komea ja korkea kaari on :)

Toisesta suunnasta


Tietkin oli melko jänniä paikoin ;)



Reitin varrella oli useita isoakin levikkeitä, jossa on turvallista pysähtyä ihailemaan maisemia. Mutkainen tie on hyvässä kunnossa, mutta onhan se siltikin hieman pelottava. Näin talviaikaan siellä ei kuitenkaan juuri muuta liikennettä ollut, joten melko rauhassa saimme ajella.
Alla oleva kuvan otin eräästä infotaulusta. Siinä näkyy ajoreittimme Ardèche jokea myötäillen.


Aigueze on pieni keskiaikainen kylä, joka on alunperin rakennettu linnan ympärille. 

Linna vartioi Ardèche-jokea

Kivirakennukset ja kapeat kadut ovat aina niin viehättäviä.






 Kaunista nytkin, mitenkähän ihanaa lie kesällä?

Lisää Ranska-aihetta luvassa myöhemmin ;)